A népdalok szerepe a magyar kultúrában

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Móricz Zsigmond Családi háttere Iskolái Foglalkozása, munkája Művei.
Advertisements

Erkel Ferenc, Operaház, Bánk Bán
A golyóstoll Készítette: Tóth Gábor.
Liszt Ferenc
Tarczy Lajos Alapiskola Hetény
Aki megváltoztatta a világot
Teljes néven:Babits Mihály László Ákos
Nemes Nagy Ágnes.
Kinszki’s art Kinszki Imre müvészete.
Ady Endre
Liszt Ferenc ( ) Barabás Miklós festménye.
Sarusi Kiss Béla: A polgári kori jogszolgáltatási anyagok tömeges adatbázis-építése különös tekintettel a közjegyzői iratokra. Feldolgozás, digitális közzététel,
Animáció: Dr. Surányi István Képváltás: kézi vezérléssel
Zeneszerzők.
A németgyulai és magyargyulai elemi iskolákban kezdte tanulmányait. A zene természetes részét képezte életének, hiszen apja.
Erdős Pál „A matematikus egy gép csupán, amely az elfogyasztott kávémennyiséget elméletekké alakítja."
Móricz Zsigmond (1879,Tiszacsécse- 1942, Budapest) Felesége: Holics Eugénia (1905–1925) Simonyi Mária (1926–1937)
Budapest a századfordulón
1900 Párizs-első matematikai világkonferencia Hilbert híres előadása, melynek hatására tág teret kapott az absztrakt gondolkodásmód széleskörű alkalmazása.
Baja-Marosvásárhely A város, ahogy én látom.
A nagy mesemondó Készítette: Kamenszki Zita.
( ).  Richard Wagner 1813.majus.22.- én Lipcsében született.Bár korán kapcsolatba került a színházi világgal,kezdetben az irodalom jobban érdekelte,mint.
Petőfi Sándor Élete és műve.
Magyar nyelvészek,nyelvművelők
KÉPTOVÁBBÍTÁS MANUÁLIS
Csáki Zoltán Országos Széchényi Könyvtár Digitális folyóiratok tartalomjegyzékeinek feldolgozása az OSZK-ban (EPAX projekt) NETWORKSHOP 2008.
Liszt Ferenc 26/C.
Nemes Nagy Ágnes Született Budapesten január 3-án, ugyanitt halt meg augusztus 23-án.
Nemes Nagy Ágnes.
Készítette: Sümegi Dániel
Nemes Nagy Ágnes.
Kosztolányi Dezső
Tehetséggondozás a Miskolci Egyetemen. „csak tanult emberek tarthatják fent a nemzetet, illeszthetik be Európába.” „csak tanult emberek tarthatják fent.
1905 – 1937 Készítette: Michalek Szilvia
Élete és munkássága Készítette: Illés Szabolcs
Erkel Ferenc Kora Zenész Kortársai Magyar író kortársai.
Budapest Fasori Evangélikus Gimnázium
Mikes Kelemen 22/C.
A nyomtatott sajtó történetéről
Bolyai János.
CSAPODY VERA március 29. – Budapest, november 6. "Az én hivatásom, hogy másoljam le a természet szépségeit. Mindegyiket, amennyire csak lehetséges."
Az iskolai dokumentumok elérhetősége
Leonyid Utyeszov Odessza Moszkva Énekes ◦ Dzsessz ◦ Sanzon Zenész ◦ zenekarvezető Színész.
A kézművesség történeti áttekintése A hagyomány szerepe előadó: Bangó Aliz.
Szerző: Kostyalik Marcell 9.c
Alfons Mucha A csehországi Ivančicében született polgár szülők gyermekeként ben Bécsbe költözött, és ott színpadi díszleteket készített.
Összeállította: Frank Ádám
Alekszandr Sztyepanovics Popov
1833. december 16. – október 13.) festőművész
Készítette: Nagy Fruzsina,Czinege Ágnes,Habuczki Milán
Heinrich Rudolf Hertz.
Készítette: Nagy Attila
Lénárd Fülöp ( ).
Zámbó Imre, ismertebb nevén Zámbó Jimmy (Budapest, január 20. – Budapest, január 2.) A magyar zenészvilág egy része, és főként rajongói.
Magyar nyelvészek, nyelvművelők Készítette:Vizy Amália.
Budapesti Nyári Fesztivál 2011 Céges rendezvények, csapatépítő programok ajánlat.
Teleki Pál
Fiatalon!!! Időssebben!!!!! Id. Markó Károly a Felvidék egyik akkori szellemi központjában, Lőcsén született. Fiatalon is festőnek készült, de pályája.
Magyar zeneszerzők Bartók Béla Kodály Zoltán Liszt Ferenc.
Szerző : Vörösmarty Mihály Mű címe: Csongor és Tünde Előadás helye: Budapest Nemzeti Színház Bemutató dátuma : 1941 Rendező: Németh Antal CsongorésTünde.
G team. Vörösmarty Mihály :  Született: Nyék, december 1.  Armális nemesi család  Székesfehérvári Gimnázium  1816 pesti piarista gimnázium 
Liszt Ferenc Készítette: Mócsánné Nagy Ágnes. Élete 1811-ben született Doborjánban. Apja az Eszterházy herceg intézője volt, ő tanította zongorázni a.
SÍK FERENC CSONGOR ÉS TÜNDE Készítette: Szentivánéj Társulata Árkos Borbála Csiki Kata Mohácsi Orsolya Anna Rozgonyi Anna.
Kodály Zoltán felvidéki gyűjtőútja
Wolfgang Amadeus Mozart
Wesselényi Miklós „az árvízi hajós”.
Az ember tragédiája színdarab
Az ember tragédiája Rendezte: Paulay Ede.
Az ember tragédiája Bemutatta a Nemzeti Színház szeptember 21-én Paulay Ede rendezésében.
Ady Endre megzenésített versei
Előadás másolata:

A népdalok szerepe a magyar kultúrában A magyar népdalok A népdalok szerepe a magyar kultúrában

Népdalok gyűjtése, feldolgozása A népdaloknak elengedhetetlen szerepe van a magyar kultúrában. E régi műnem nélkül nem lenne alapja a mostani könnyű zenei stílusoknak. Ámbár nem őrizhetnénk most e kincseket néhány jeles magyar zenész segítsége nélkül. Mivel a népdaloknak nincs szerzőjük (szájhagyománnyal terjednek), nem jutottak volna el hozzánk, ha például Kodály Zoltán vagy Bartók Béla nem indulnak el, hogy a magyar népdalokat összegyűjtsék az utókornak. A következőkben bemutatok néhány jeles alakot a magyar zenetörténetből.

Bartók Béla Született: 1881. március 25., Nagyszentmiklós Meghalt: 1945. szeptember 26., New York Első nyilvános szereplése és a Duna folyása című kompozíciójának előadása 1892-ben volt. 1894-ben telepedett le Pozsonyban, itt bontakozott ki tehetsége. 1899-ben kezdte el zenei tanulmányait a budapesti Zeneakadémián. 1903-ben volt első bécsi koncertje. 1905 a népdalgyűjtés kezdetének éve, 1907-ben a Zeneakadémia tanára lett. Első szerzői estjét Kodállyal közösen 1910-ben rendezték. Ezt követte a Fából faragott királyfi - balett, és a Kékszakállú herceg vára - opera bemutatója, Budapesten. 1920- tól nemzetközi koncert körutak Európában és az USA-ban. 1926-ban, A csodálatos mandarin - pantomim bemutatója Kölnben. 1934-ben visszavonul a tanítástól és a népzenei gyűjtés sajtóban való népszerűsítésén dolgozik. 1940-ben emigrációba vonul, New Yorkba érkezik. Utolsó nyilvános szereplése 1943-ban volt.

Kodály Zoltán Született: 1882. december 16., Kecskemét Meghalt: 1967. március 6., Budapest Zeneszerző, tudós, pedagógus. 1900-tól a budapesti Pázmány Péter Tudományegyetem és Zeneakadémia hallgatója. 1905-ben befejezi tanulmányait és első népdalgyűjtő útjára indul, majd megismerkedik Bartók Bélával. Közös kiadványuk a Magyar népdalok. 1907-ben Párizsba megy tanulmányútra. 1908-tól a Zeneakadémia tanára. Első szerzői estjét 1910-ben rendezik. A világsikert 1923-ban a Psalmus Hungaricus hozza meg számára. 1926-ban hallható a Háry János az Operaházban. 1932-ben a Székelyfonó bemutatója Budapesten, majd 1933-ban a Milánói Scalaban. 1951-ben a Magyar Népzene Tára sorozat megindulása, közel százezernyi dallam rendszerezése, sajtó alá rendezése.

Liszt Ferenc Liszt Ferenc nem volt nagy népdalgyűjtő, ám szerintem mégis érdemes néhány szót szólni róla, mivel hazánk egyik legjelesebb zeneszerzője és zongoraművésze volt. Doborjánon született 1811. okt. 22-én. Első zenei nevelője atyja, Ádám, az Esterházy-uradalom gazdatisztje volt. Kilencéves korában lépett fel először Sopronban és Pozsonyban. 1821-ben Bécsben Czernynél és Salierinél tanult. Bécsi hangversenyein már nagy sikereket aratott. 1823-ban atyjával Franciaországba utazott, hogy a párizsi Conservatoire-on tökéletesítse tudását. Az intézet ig.-ja azonban felvételét visszautasította. Párizs második hazája lett s kapcsolatba került a párizsi szellemi élet számos jelentékeny alakjával (Chopin, Berlioz), kiknek társasága szellemére és munkásságára döntően hatott. Hangversenyei iránt csakhamar nagy érdeklődés támadt. Hangversenyútjai során Franciaországon kívül Londonba és Svájcba is eljutott. Áldozatkészségének számtalan bizonyosságát adta: a pesti árvízkárosultak javára hangversenyeket rendezett (1838), fedezte a bonni Beethoven- emlékmű felállítását (1839), alapítványt tett a pesti Nemzeti Zenede létesítésére (1840) stb. Az 1840-es években már Európa-szerte ismert zongoraművész, útjai során Szentpétervárra is eljutott, 1843-ban Moszkvában és a lengyel városokban is adott hangversenyt. Számos külföldi hangversenye után 1846-ban hazatért. 1869-től ismét Weinmarban élt. Bayreuth-on (Németország) halt meg 1886. júl. 31-én tüdőgyulladásban. 1951-től az ő tiszteletére kétévenkét, a legjobb előadóművészeknek a Liszt-díjat adják kitüntetésül.

A bemutató ezzel véget is ért A bemutató ezzel véget is ért. Remélem mindenki élvezte, sok hasznos információhoz jutott s kedvet kapott, hogy esetleg maga is elmerüljön a zene csodálatos világában. Hurtony Péter