Kísérletek keményítővel
Ha megkérdezünk egy kisiskolást : Melyek az élet feltételei, akkor azt mondaná :oxigén, víz. Ha megkérdezünk egy kisiskolást : Melyek az élet feltételei, akkor azt mondaná :oxigén, víz. Azonban van egy nagyon fontos folyamat is amit nem szabad kihagynunk:ez a fotoszintézis. Azonban van egy nagyon fontos folyamat is amit nem szabad kihagynunk:ez a fotoszintézis.
A fotoszintézis a növényekben játszódik le napfény, mint energiaforrás segítségével: 6CO2+6H2O= C6H12O6+6O2 Ennek a folyamatnak a ’mellékterméke’ az oxigén, amelyet a növények kibocsájtanak a levegőbe.( szerencsénkre).
Azonban ez a folyamat itt nem áll meg és a szőlőcukor illetve gyümölcscukor tovább alakul összetett cukorrá, valamint más anyagokká is. Az összetett cukrok legfontosabb képviselői diszaharidok a keményítő és a cellulóz. Azonban ez a folyamat itt nem áll meg és a szőlőcukor illetve gyümölcscukor tovább alakul összetett cukorrá, valamint más anyagokká is. Az összetett cukrok legfontosabb képviselői diszaharidok a keményítő és a cellulóz.
A keményítő elsősorban energiaraktározó szerepet tölt be, míg a cellulóz a növényi részek felépítésében játszik szerepet.
Kísérleteinkben a fotoszintézissel és a termékeivel foglalkoztunk. Kísérleteinkben a fotoszintézissel és a termékeivel foglalkoztunk. Első kísérletünkben levélre fényképeztünk: vettünk egy levelet egy H betűt kivágtunk és a levél színére rögzítettük, majd a levél fonákához egy sötét kartonpapírt tettünk és a levelet az ablakhoz rögzítettük egy napra. Másnap délután levettük a levelet, forró vízbe tettük egy fél órára, majd langyos alkoholban kiáztattuk belőle a SZÍNTESTEKET. Első kísérletünkben levélre fényképeztünk: vettünk egy levelet egy H betűt kivágtunk és a levél színére rögzítettük, majd a levél fonákához egy sötét kartonpapírt tettünk és a levelet az ablakhoz rögzítettük egy napra. Másnap délután levettük a levelet, forró vízbe tettük egy fél órára, majd langyos alkoholban kiáztattuk belőle a SZÍNTESTEKET.
Kivétel a letakart rész, mert ott nem történt fotoszintézis ezért nem keletkezett keményítő sem. Kivétel a letakart rész, mert ott nem történt fotoszintézis ezért nem keletkezett keményítő sem.
Magyarázat: A levélen a fotoszintézis következtében keményítő keletkezett, ami a jódmolekulával kék színű vegyületet ad.. Magyarázat: A levélen a fotoszintézis következtében keményítő keletkezett, ami a jódmolekulával kék színű vegyületet ad..
A második kísérletünkben Azt vizsgáltuk, levélen kívül hol található, hol halmozódik fel a keményítő a növényekben. A második kísérletünkben Azt vizsgáltuk, levélen kívül hol található, hol halmozódik fel a keményítő a növényekben. Ehhez különböző terméseket vizsgáltunk Ehhez különböző terméseket vizsgáltunk
Kukorica. búza, bab illetve borsó Kukorica. búza, bab illetve borsó Bab,borsó,búza, és a kukorica
A terméseket összetörtük egy mozsárban(kép) A terméseket összetörtük egy mozsárban(kép)
Majd a vizes pépbe alkoholos jódtinktúrát öntöttünk.(kép) Majd a vizes pépbe alkoholos jódtinktúrát öntöttünk.(kép) A kísérletben láthattuk,hogy a pépes oldatok mindegyike megkékült, bár a bab és a borsó pép később kékült ( sötétedett meg). A kísérletben láthattuk,hogy a pépes oldatok mindegyike megkékült, bár a bab és a borsó pép később kékült ( sötétedett meg).
A kísérlet magyarázata a következő: A kísérlet magyarázata a következő: A levélen a fotoszintézis következtében keményítő keletkezett, ami a jódmolekulával kék színű vegyületet ad.. A levélen a fotoszintézis következtében keményítő keletkezett, ami a jódmolekulával kék színű vegyületet ad.. Tehát a keményítő a magokban felhalmozódik,mintegy energiaforrásként szolgál a növénynek a csírázáshoz. Tehát a keményítő a magokban felhalmozódik,mintegy energiaforrásként szolgál a növénynek a csírázáshoz.
A keményítő felépítése: Az amilopektin (CAS szám# ) egy magas elágazási számmal rendelkező glükózpolimer, amely a növényekben található. Az amilóz mellett a keményítő két főkomponensének egyike. Vízben jól oldódik. A glükózegységek lineárisan kapcsolódnak egymáshoz α(1 → 4) glikozidos kötéssel. Az elágazásoknál — melyek egységenként jelentkeznek – α(1 → 6) glikozidos kötés található A keményítő felépítése: Az amilopektin (CAS szám# ) egy magas elágazási számmal rendelkező glükózpolimer, amely a növényekben található. Az amilóz mellett a keményítő két főkomponensének egyike. Vízben jól oldódik. A glükózegységek lineárisan kapcsolódnak egymáshoz α(1 → 4) glikozidos kötéssel. Az elágazásoknál — melyek egységenként jelentkeznek – α(1 → 6) glikozidos kötés találhatóCAS számCAS szám
Az állavilágban a glikogén a megfelelője, amelynek hasonló szerkezete van, de az elágazások gyakoribbak, 8-12 glükózegységenként fordulnak elő. A növényekben a keményítő az amiloplasztokban tárolódik. Amikor energiára van szükségük a sejteknek, a növény hidrolizálni kezdi a keményítőt és glükózt szabadít fel. A keményítő mintegy 70% amilopektint tartalmaz.
Felhasznált irodalom: Felhasznált irodalom: Rózsahegyi Judit-Wajand Judit: Látványos kémiai kísérletek (Mozaik kiadó) Rózsahegyi Judit-Wajand Judit: Látványos kémiai kísérletek (Mozaik kiadó) Internet: a keményítő szerkezete Internet: a keményítő szerkezete
Versenyzők: Versenyzők: Nagy károly, Czinege Nándor, Albert Krisztián Nagy károly, Czinege Nándor, Albert Krisztián Kováts Mihály általános Iskola Karcag Kováts Mihály általános Iskola Karcag Felkészítő tanár:Vass György Felkészítő tanár:Vass György