A kommunikáció általános modellje

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Információ, adat, kommunikáció
Advertisements

Mozgókép és médiaismeret
Dr. habil. Benczik Vilmos főiskolai tanár, ELTE TÓK
A kommunikáció.
Jelátalakítás és kódolás
Informatikai alapfogalmak
Lajtai Dániel (ladmaat.elte). Tartalom  Mi is az a távközlés?  Példa emberi távközlésre  Alapelvek  Távközlés napjainkban.
Az információszerzés.
INFORMATIKA OKTATÁS GYÓGYÁSZAT KÖZLEKEDÉS TÁVKÖZLÉS HADITECHNIKA
Információ és közlemény
INFORMATIKA Kovácsné Lakatos Szilvia.
Az adatábrázolás, adattárolás módja a számítógépekben
Előző órán megbeszéltük hogyan lehet a képet bináris jelekké alakítani
Bevezetés az informatikába
Közbevetve: témakörök eddig 1-3. Közbevetve: a témakörök eddig 1. Sztohasztikus folyamatok: főként a fogalmak definiciója (sztoh. foly.; val. sűrűségek-eloszlások,
Az informatika alapjai
Informatikai alapfogalmak
Bevezetés az informatikába
Bevezetés az informatikába
Analóg és digitális jelek
Kommunikáció.
3. óra Kódok, adatok.
Adatábrázolás, algoritmusok
Alapfogalmak Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas. Információ:
Az információ és kódolása Kovácsné Lakatos Szilvia
TÉTELEK Info_tech_2012. Simon Béláné. 1. TÉTEL 1.a. A digitális számítógép és a logikai áramkör kapcsolata (6.4.1.) 1.b. Az ÉS logikai áramkörnek adja.
Szám - számrendszer 564,2 = 5* * * *10-1
Gábor Dénes Főiskola Informatikai Rendszerek Intézete Informatikai Alkalmazások Tanszék Infokommunikáció Beszédjelek Spisák 1. példa Beszéd 4,5 s hosszú.
III. előadás: Írásbeliség, egyén, társadalom
Az információ-technológia alapfogalmai
Információtechnológiai alapismeretek
Informatika.
Alapismeretek Számítógépes adatábrázolás
KOMMUNIKÁCIÓ Gyula,
A kommunikáció A FORRÁS v. ADÓ, aki küldi az információt, aki pedig fogadja az a célszemély, a NYELŐ v. VEVŐ. Az üzenet  a kommunikáció tárgya ( amiről.
Kommunikáció.
Adatok és információk Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT.
Adatábrázolás, kódrendszerek
INFORMATIKA ALAPFOGALMAK
Balaton Marcell Balázs
A kommunikáció.
Jelek, jelrendszerek.
Kódelmélet 1. előadás. A tárgy célja Az infokommunikációs rendszerek és szolgáltatások központi kérdése: Mindenki sávszélességet akar: minél többet; minél.
Az informatika alapjai
Információ ... Számítógép: Információ:
Készítette: Veres Róbert Médiatechnika I. BKF-SZKI.
Fekete Vivien Galambos Edit
Kommunikációs Rendszerek
Címlap Bevezetés az információelméletbe Keszei Ernő ELTE Fizikai Kémiai Tanszék
A bináris jelrendszer és az ASCII kód
Az információ (vázlat)
Kommunikáció.
TÁMOP /1-2F Modern informatikai eszközök Multimédia az interneten Papp Szabolcs 2009.
Adat és információ. Információ, tudás  A latin informatio = felvilágosítás, tájékoztatás, oktatás szóból  Minden, ami megkülönböztet  Új ismeretté.
Információ.
Informatikai alapfogalmak
Információelmélet 1 Eszterházy Károly Főiskola, Eger Médiainformatika intézet Információs Társadalom Oktató- és.
Kommunikáció Boda Klaudia 12.c. Mi a kommunikáció? A kommunikáció tájékoztatás, információk cseréje közlése valamilyen erre szolgáló eszköz, jelrendszer.
1. Témakör. A tanév feladatai A terem rendje Ülésrend kialakítása Érintés és-balesetmegelőzés Eszközök bemutatása.
Az alaplap AZ ALAPLAPON TALÁLHATÓ A PROCESSZOR /CPU/, A MEMÓRIA, A VEZÉRLŐ KÁRTYÁK CSATLAKOZÓI ÉS A PERIFÉRIÁK CSATLAKOZÓI.
Médiagazdaságtan GSVMG11KNC /II. Alapfogalmak.
A kommunikáció tényezői és funkciói
Kommunikáció. Mi a kommunikáció? Jelentése: 1. Tájékoztatás, hírközlés 2. Hírinformációk közlése és cseréje valamilyen erre szolgáló eszköz, jelrendszer.
Az információ és mérése, számítógépek csoportosítása
A kommunikáció A FORRÁS v. ADÓ, aki küldi az információt, aki pedig fogadja az a célszemély, a NYELŐ v. VEVŐ. Az üzenet  a kommunikáció tárgya ( amiről.
Az informatika alapfogalmai Adatok tárolása Adatok továbbítása
Kommunikáció. Mi a kommunikáció? Jelentése: 1. Tájékoztatás, hírközlés 2. Hírinformációk közlése és cseréje valamilyen erre szolgáló eszköz, jelrendszer.
Informatika Nagyné dr. Polyák Ilona
Oktatási segédlet a Kommunikáció-akusztika c. tantárgy tanulásához
A számítógép működésének alapjai
Előadás másolata:

A kommunikáció általános modellje 1. TÉMAKÖR A kommunikáció általános modellje

A kommunikáció általános modellje A kommunikáció fogalma A Shannon-Weaver kommunikációs modell Közlemény: jelkészlet+szabályok A modell: adó→kódoló→csatorna→dekódoló→vevő Jel/zaj viszony Redundancia fogalma Az információ fogalma és jellemzői Információ és adat kapcsolata - kódolás A kommunikáció általános modellje

A kommunikáció általános modellje Az információ mérése A bit fogalma Információ alapegysége Bináris számrendszer valamelyik számjegye (0 vagy 1) Kétállapotú fizikai rendszer valamelyik állapota Mértékegységek (byte, Kbyte, Mbyte, Gbyte, …) Váltószám: 1024=210 A kommunikáció általános modellje

A kommunikáció általános modellje A jelábrázolás fizikája Analóg jel Digitális jel A kommunikáció általános modellje

A kommunikáció általános modellje Az emberi kommunikáció A humán kommunikáció modellje és szintjei Fizikai - ”nyelvi” - gondolati szint Miért nem értették meg a Kis herceget 6 éves korában? A nyelv és a beszéd Metakommunikáció Az írás története A nyomtatás (Johannes Gutenberg, 1440’) Az emberi kommunikáció fejlődésének lényeges törekvései: Információ közlése Térbeli és időbeli expanzió Az információ megörökítése A kommunikáció általános modellje

A kommunikáció általános modellje Telekommunikáció 19. század második felétől Morze-abc (Morse,1837) Telefon (Bell, 1876; Puskás Tivadar) Fényképezés Rádió Hangrögzítés (Edison, 1847-1931) Mozgókép rögzítés Televízió Űrtávközlés Telekommunikáció + informatika Személyi számítógépek megjelenése A kommunikáció általános modellje

A kommunikáció általános modellje Kérdések a témakörhöz Elemezze a (humán) kommunikációt a vizsga helyzetében! Milyen feltételei vannak a humán kommunikációnak? Mi változna, ha egy siket diák vizsgázna? Hogyan tudna a teremből információt küldeni a barátjának? Milyen eszközök szükségesek ehhez és mi a szerepük? Miért fontos a jel/zaj arány? Mutasson olyan helyzetet, amikor egy adat létezik, de nem jelent információt! Ha gesztikulálással kísért beszélgetést folytatunk, akkor mi lehet a jelátalakító-kódoló, a csatorna és a zaj? Mondjon példát, amikor a zaj is információt hordoz! Egy híres mondás a következő: „Három a magyar igazság”. Vajon miért nem értjük? Mi szükséges ahhoz, hogy „megfejtsük”? Egy teremben 3 (x db) kapcsoló van. Hány különböző kapcsolóállás létezik? Mondjon példát, amikor egy információt többféleképpen kódolunk! (pl. S.O.S.) Kommunikáció az állatvilágban, informatikai rendszerekben. A kommunikáció általános modellje