Kő 2. Kockakő a pesti utcán. A bálvány ledöntésének eszköze.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A boldog emberek tudják,
Advertisements

A kölcsönös befolyásolás
A helyi lapok szerepe az önkormányzati kommunikációban
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
Egy összetett érzelem empirikus vizsgálata avagy a féltékenység, mint a mindenkit megigéző „zöldszemű szörny” Magyar Edit, Lévai Edit Pécsi Tudományegyetem.
Az egészségügy és az egészség „ügye” „Képes vagy-e EGÉSZ-séget ÉP-íteni?
III. LÉTKÉRDÉS KONFERENCIA EGYÜTT-LÉT A kapcsolatok természetrajza
2. Érdekközösség vagy életközösség
A béke az élet alapfeltétele
Az állatok olyanok, mint az emberek, mert… Ők is szeretnek játszani
III. LÉTKÉRDÉS KONFERENCIA EGYÜTT-LÉT. A kapcsolatok természetrajza Az emberi kapcsolatok transzcendentális vonatkozásai Sivaráma Szvámi vaisnava teológus.
és a legkevésbé teljes az
INTERAKCIÓ KÖZÖS CÉLOK ÉRTÉKEK KÖZÖS CÉLOK ÉRTÉKEK ÖNDEFINICIÓ.
Szociális munka az onkológiában
1 Az önfeltárás kockázati tényezőinek összefoglalása Dimenzió Idő Téma Értékelés Emberek Kis kockázat Múlt események, gondolatok, általános elképzelések.
A személyiség.
A hatalom és felelősség kérdése a személyközpontú segítő kapcsolatban
„Férfinak és nőnek teremtette”
Isten ajándéka embertől emberig
Velünk egy jobb világért! II. Országos Módszertani Konferencia Szükség szerinti teljes körű ellátás, és a Térítési díj dilemmái.
Szocializáció2. Boreczky Ágnes. Szocializáció2. Boreczky Ágnes.
A tételek eljuttatása az iskolákba
Gordon W. Allport vonáselmélete
Alfred Adler individuálpszichológiája
Ideális – Valóságos – Sugallt Dányi Zoltán ref. lelkipásztor, pasztoral - pszichológus Budapest
Egy eklektikus szerző humanisztikus oldala
A pszichoszociális fejlődés elméletei
CSALÁD.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
A pszichológiai fejlődés
Isten akarata-e, hogy megházasodjam? A házastárs kiválasztása.
Személyiség- pszichológia II
SZEMÉLYISÉGFEJLESZTŐ MÓDSZEREK
Előítéletmentesen a hajléktalanokkal szembeni előítéletekről
Életközép - krízis Tóth Sándor Pécs,
Az Élet Igéje augusztus Chiara Lubich 1949-es írása.
Személyiségünk a betűkben
Ki az ember? Isten eltorzult képe Francis A. Schaeffer:
Asztal- és életközösség Jézussal
A nevelés értelmezése – célja – feladatrendszere
Pedagógiai személyiségértelmezések
" Valami érthetetlen kapcsolat van a barátság és a csillag között.
5. Életciklusok és párkapcsolat
1. Szabadság és boldogság különféle értelmezése Dr. Skrabski Árpád főiskolai tanár Apor Vilmos Katolikus Főiskola Kass János: Az Isten tenyerén.
PEDAGÓGIAI KÍSÉRLET KOOPERATÍV MÓDSZEREK ALAKAMAZÁSA II. OSZTÁLYBAN A MATEMATIKA TANÍTÁSÁBAN ARI LÁSZLÓ II. év- távoktatás.
A TÉKOZLÓ FIÚ (Negyedik lecke) Felismerés III..
1 Válság a fejekben is Nem látják át és nem veszik igénybe a fogyasztóvédelmi intézményrendszert a magyarok - Gulyás Emese - Tudatos Vásárlók Egyesülete.
A lelki egészség védelme az iskolában
Antropológia VI A szabad akarat II.. Kierkegaard Az emberek valóban ostobák. Azokkal a szabadságokkal, amelyek valóban az övék, nem élnek, hanem olyanokat.
A BOLDOGSÁG TITKA.
Egészséglelkesek az iskolákban Az egészségfejlesztés helyzete az általános iskolákban.
Egészségi állapot és öngyilkosság kapcsolata serdülőkorúaknál 2001/2, OKTK pályázat dr. Hajnal Ágnes, Susánszky Éva.
Az alapvető művelődési igények meghatározói
Adalékok a magyar tizenévesek vallásosságáról a rendszerváltás után Csákó Mihály CSc egyetemi docens WJLF Pedagógiai Tanszék.
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Apor Vilmos Katolikus Főiskola A társadalmi kohézió, a társadalmi tőke jelentősége az oktatásban Dr. Skrabski Árpád.
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
Személyiségünk szerepe - a lelki-, és energiaegyensúly megtartásában
A CSALÁDOK HITVALLÁSA.
Az egyén társadalmi integrációja Dr. Skrabski Árpád Apor Vilmos Katolikus Főiskola.
Családszociológiai vázlat
AZ EMBERI MÉLTÓSÁG, TÁRSADALMI IDENTITÁS
Személyiségfejlődési zavarok
Személyközpontú gondozás
A kamaszok és mi Dr. Gyenge Eszter. Történeti szempontok Archaikus társadalmak Felnőttéválás beavatási rítusok: Átmenet a gyermeki – profán- világból.
Hogyan lesznek növendékeink iskolaérett gyermekek?
A szocializáció folyamata
„Diákok a munkaerő-piacon” NTP-SZKOLL
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Előadás másolata:

Kő 2. Kockakő a pesti utcán. A bálvány ledöntésének eszköze.

Mandala 1. A tökéletesség szimbóluma. Pannon kereszt.

Nagy Konstantin álma: „E jelben győzni fogsz”

Mandala 2. A tökéletesség jelképe. Város alaprajz

Mandala 3.

Mandala 4. A kerekasztal lovagjai

Selbst (ősvalónk) – szt. Kristóf a tökéletesség szimbóluma

Jung dimenziói * * racionális introverzió intuitiv empirikus extraverzió szenzuális

Az árnyék interiorizálása racionális intuitiv empirikus Egy lehetséges útja a személyiségfejlődésnek szenzuális

Leary féle modell dominancia gyűlölet szeretet önalárendelés

h s e hy k p d m Szondi teszt latens-manifeszt p k hy m d s h e

Erik H. Erikson: önazonosság és krízisek

Erik H. Erikson személyiségfejlődési modell A krízisek kihívások amelyek megoldása fejleszti a személyt, kudarca viszont lelki sérülést jelent életszakasz siker kudarc kapcsolat 1.) 0-2 éves bizalom bizalmatlan anya 2.) 2-3 éves autonómia szégyen szülők 3.) 3-5 éves kreatívitás bűntudat nagy család 4.) 6-12 év megbízható kisebbrendű szomszéd, isk 5.) 12-18 év önazonos szerepzavar kortárs cs. 6.) 19-35 év intímitás magány párkapcsolat 7.) 35-65 év kompetens stagnálás munk. megosz 8.) 65 felett generációs felelősség reménytelen emberiség

Alfred Adler az ember önazonossága a társadalomban

Alfred Adler 1. Minden ember számára a legfontosabb Adler individuál pszichológiája szerint, hogy megtalálja (pótolhatatlan) helyét a közösségben, a társadalomban, a mindenségben. Ez az önazonosság, a koherencia. A kisebbrendűségi komplexusban szenvedők a hatalomra törést azonosnak látják a társadalomban betöltött szerep megtalálásával. A fölény megszerzésének eszközét mások önazonosságának lerombolásában látják. A hatalomra törés ellenségességet, rivalizálást szül. A kisebbrendűségi komplexussal szemben a közösségiség megerősödése vezet az önazonosság állapotához.

A kisebbrendűségi komplexus jellemzői 1. A hataloméhes embernek a mozgatórugója, hogy nem tartja magát értékesnek (kisebbrendűségi komplexus), másokhoz hasonlítgatja magát, más szeretne lenni, ezért mindenkit irigyel akit kiválóbbnak tart saját magánál. Megpróbálja elpusztítani irigysége tárgyait. Sok esetben a hatalom érzéséhez az szükséges, ha más embereket tönkre tud tenni és tönkre is tesz. A Hungarostudy 2002 országosan reprezentatív felmérés alapján kimutatható, hogy az irigység az egyik változó, amelyik a középkorú férfiak halandóságát magyarázza.

A kisebbrendűségi komplexus jellemzői 2. A kisebbrendűségi komplexusban szenvedő ember nem tekinti magát a közösség vagy a természet részének, hanem attól elkülönül. Az öröm forrásának azt tekinti, amit hatalmába kerít. Egyrészt birtokba veszi saját magát, így önmagába zárul. Birtokba akar venni mindent amihez hozzáfér, többek között vagyontárgyakat, pozíciót, emberek testét és lelkét, a feladatokat, a hivatást, a felismert igazságot is.

A kisebbrendűségi komplexus jellemzői 3. A hatalom megszerzése megtévesztésen alapul. Aki hatalomra tör, magáról nem azt állítja ami, hanem azt amit a döntési helyzetben lévő személyek elfogad-nak. A számára rivális helyzetben lévőkről hazug-ságot állít, hogy ellehetetlenítse őket. A döntést hozók tudatát eltorzítja a befolyásolás trükkjeivel. A hatalom társadalmi funkció társadalmi felelősség-gel. A hatalomra törés lehetőleg minden funkció megszerzését jelenti. A hatalmat viszont a választás korlátlan lehetőségével azonosítják. Aki tehát a hatalmat megszerezte, lehetőleg semmit sem teljesít a felvállalt felelősségből.

A kisebbrendűségi komplexus jellemzői 4. A hatalomra törő arra optimalizál, hogy a hatalmat a legkevesebb ráfordítással és a legszélesebb döntési lehetőséggel megtartsa. Ez úgy érhető el, ha másokat megaláz, kontrol-vesztett állapotba hoz, identitásukat rombolja, szorongást kelt, ellentétet szít. Aki tesz valamit, leállítja, aki nem tesz semmit mozgásra bírja. Aki elért valamit azt másnak adja. (double bind) Konfliktusok szítása Kiszolgáltatott, kontrolvesztett depressziós, beszűkült tudatú személyeken lehet a legegyszerűbben uralkodni, de így nem lehet alkotni.

G. W. Allport: Az érett személyiség és a társadalom

Az érett személyiség (Allport) 1. Nem birtokolni akar, hanem részévé akar válni a közösségnek, a világnak (részvétel), ezt Allport az én érzése kiterjesztésének nevezi. Úgy képes meghitt viszonyra, hogy nem szűkíti, hanem bővíti mások mozgásterét, elősegíti önazonosságuk megtalálását. (elismerés) Saját magunk irányában a szeretet azonos az önelfogadással, ez az élet biztonságának megszakíthatatlan érzésén nyugszik. Aki elfogadja önmagát, „a mindenkire jellemző félelmeket – közvetlen veszélyektől éppúgy, mint a halál végső fenyegetésétől – szintén elfogadóan kezeli.”

Az érett személyiség (Allport) 2. Megtalálja önazonosságát, feladatát, amit képes ihletett módon (flow) megoldani. Látja a célt, az utat és cselekszik is. Az önismeret összhangba hozza a kozmikus méreteket az emberi korlátokkal, szoros kapcsolatot mutat a humorérzékkel. A humor „az a képesség, hogy nevessünk azokon a dogokon, amelyeket szeretünk (természetesen beleértve önmagunkat és mindazt, ami hozzánk tartozik), és továbbra is szeressük őket. Egységesítő életfilozófiával rendelkezik, megtalálja az élet értelmét.

Kistérségek faktoranalízise K. Komplexus Önazonosság Ellenségesség ,76 -,15 Anómia ,75 -,17 Szociális bizalmatlanság ,73 Versengés ,61 Depresszió ,57 -,17 Iskolában töltött évek -,36 ,23 Jövedelem -,25 ,14 Koherencia-élet értelme -,21 ,71 Probléma orientált megbirkózás ,65 Megvalósít valamit ,57 Segítség barátoktól, ismerősöktől -,23 ,47 Együttműködés -,25 ,40 Közösségi hatékonyság -,15 ,40 Segítség családtagoktól -,17 ,32 Vallásgyakorlás ,21

Köszönöm a figyelmüket ! Kognitív elmélet: énideál énkép Köszönöm a figyelmüket !