Mihail Szergejevics Gorbacsov (1931-napjainkig)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Republikon Tolerancia-kutatások
Advertisements

Teller Ede ( ) „A biztonság bizonytalansága” Nagy magyarok a természettudományban.
Enyhülés és a hidegháború vége
A „Hidegháború” A megosztott világ
A NATO létrejötte, bővítésének állomásai
Az I. Világháború Békekötések.
Semmi nem állíthatja meg a forradalmat! a XXI. század Szocializmusa felé Úton.
HIDEGHÁBORÚ-II..
A POLGÁRI DEMOKRÁCIA MODELLJEI, II.
10. 5 A rendszerváltozás tartalma és következményei (pl
ÖSSZEFOGLALÓ FELADATOK
Benito Mussolini
Nemzetközi kapcsolatok története
A Tanácsköztársaság.
A délszláv válság.
Forradalmak az első világháború végén – a német forradalom
A Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió helye a Kárpát-medencében és gazdasági jellemzői Dr. (habil) Pál Ágnes főiskolai tanár HUNGARY, SZTE JGYTFK Sopron,
Földünk a második világháború után
UMVP MB KAP albizottság, KAP-reform Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató Intézet
Politológia előadás A Pártrendszerek. Politológia előadás A Pártrendszerek.
Előadó: Dr. habil. Lakatos László ny. okl. mk. vezérőrnagy
Politikai rendszerek típusai II. Állam és kormányformák
Záróelőadás Előadó: Dr .Marinovich Endre
alkotmány – állam- és kormányformák
Összehasonlító gazdaságtan
 Camp David nem oldotta meg a palesztin kérdést  libanoni polgárháború Palesztin Felszabadítási Szervezet  jún-aug. „Békét Galileának”
A szocialista rendszer válsága és a rendszerváltás Magyarországon
Szövetség. A NATO fontosabb szervei és működésének jellemzői Készítette: Faludi Miklós.
A RÉSZVÉTELI DEMOKRÁCIA FEJLŐDÉSE dr. Kósa Ádám Európai parlamenti képviselő és a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének elnöke november.
FORRADALMAK MAGYARORSZÁGON 1918–1919
A Magyar Köztársaság alkotmányos berendezkedése évi XXXI. törvény parlamenti uralom kisebbségi vétó erősítése ellensúlyok – AB erős helyzete 1990.
Pártok és pártrendszerek
Kádár-korszak ( ) „a legvidámabb barakk” „gulyáskommunizmus”
Nyers Rezső, az „új mechanizmus” egyik legjelentősebb ösztönzője
Nagy Imre.
Politikai tevékenységének bemutatása
A Szovjetunió története
Diplomáciai protokoll
Mítoszok és ellenmítoszok az Európai Unióban
Szent Koronát Szolgálók Szövetsége Szent Korona alapú jogrendszer Alaptörvény - vázlat Alaptörvényvázlat.
A „második hidegháború”
Dr. Juhász Lajos élete, pályája. Szatmár megye térképe.
Dobolyi Alexandra Európai Parlamenti Képviselő Külügyi Bizottság
Az EURÓPAI UNIÓ (EU ismeretek)
Készítette: Szép Zsófia 8.a
Nemzetközi kapcsolatok története
Út a szabadsághoz 1. Téma plakát feladatai. A totaliarianizmus A totalitarizmus csak a XX. században (az olasz fasizmus idején) jelent meg – először a.
Készítette: Béres Anna 11.a. Élete  október 18-án született Egyházfaluban (Sopron vármegyében)  Édesapja meghalt születésekor  Iskolakezdésekor.
A szuperhatalmak a hidegháború idején
Magyarország szovjetizálása
Gorbacsov politikája Egy új generáció képviselője Idős, beteg elődök: Andropov ( ), Csernyenko ( ) (pályafutásuk kezdete a.
A kommunista diktatúrák
Kiútkeresés a válságból között
Franklin D. Roosevelt ..
ENYHÜLÉS ÉS SZEMBENÁLLÁS
Gróf Klebelsberg Kuno (Magyarpécska, Arad vármegye, november 13. – Budapest, október 12.) magyar jogász, országgyűlési képviselő, művelődéspolitikus,
A kommunizmus bukása.
Orosz geopolitikai és geoökonómiai érdekek a Duna mentén
Jaltai konferencia Molnár Kinga (12.B).
A HIDEGHÁBORÚ VÉGE.
Önkormányzati képviselők és feladataik Szerbiában
Magyarország szovjetizálása
AZ „ÚJ SZAKASZ” ÉS KUDARCA
Az EU intézményrendszere
Európai Uniós ismeretek
A szabadság hősei Magyarország története a forradalom idején
Készítette: Fertig Dávid
Georgi Dimitrov (1882. június 18. – július 2.)
Hidegháború.
Út a háború felé. A fasizmus térhódítása 1930-as években a fasiszta országok térhódítása jellemző. Japán elfoglalja Kínát, Mandzsúriát. Olaszország Abesszíniát.
Előadás másolata:

Mihail Szergejevics Gorbacsov (1931-napjainkig)

Élete: 1931. március 2-án született Privolnoye-ben, a Szovjetunióban. 1955-ben jogi egyetemet végzett, de szakmájában nem dolgozott egy napot sem, hanem inkább a politikai életet választotta. 1955-től 1962-ig Sztavropolban a Komszomol első titkára volt, 1970-ben pedig a Sztavropol-vidéki pártbizottság első titkárává nevezték ki.

A Thatcher és a Gorbacsov házaspár

Gorbacsovot 1978-ban, Moszkvában a Központi Bizottság titkárává választották; mezőgazdasági ügyekkel foglalkozott. Országos viszonylatban nem sikerült akkora sikereket elérnie az agrárpolitika terén, mint Sztavropolban sőt, az 1978-1983 közötti időszak agrárpolitikáját súlyos válság jellemezte. Moszkva

Azonban Gorbacsov pályája folyamatosan felfelé ívelt Azonban Gorbacsov pályája folyamatosan felfelé ívelt. Bekerült a Politikai Bizottságba, ahol Szuszlov és Jurij Andropov lettek a fő támogatói. Amikor Andropov főtitkár lett, Gorbacsovot tekintette lehetséges utódjának – arra számított, hogy Gorbacsovot mint fiatal politikust alkalmassá teheti arra, hogy folytassa az általa megkezdett utat.

1985. március 11-én választották meg az SZKP (Szovjetunió Kommunista Pártja) főtitkárává, amely tisztség viselése alatt hatalmas mértékű változások mentek végbe mind a Szovjetunióban, mind annak nemzetközi kapcsolataiban. Amikor Gorbacsov a párt főtitkára lett, a 60-as évek fiatal pártértelmiségeivel vette körül magát, mint például J. Ligacsov vagy Borisz Jelcin. 1989-ben a népi küldöttek évi kongresszusán Gorbacsovot a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának elnökévé választották.

1989. decemberében találkozott idősebb George Bush amerikai elnökkel Máltán, ahol közösen megegyeztek abban, hogy „a fegyverkezési versenynek, a bizalmatlanságnak, a pszichológiai és ideológiai párharcnak egyszer és mindenkorra vége kell, hogy legyen.” 1990. márciusában a Szovjetunió népi küldötteinek III. rendkívüli kongresszusán Gorbacsovot választották a Szovjetunió elnökévé, s létrehozták az államfői tisztséget is. Ezáltal Gorbacsov papíron nagyobb hatalommal rendelkezett, mint Sztálin vagy Brezsnyev, a gyakorlatban azonban kevésbé tudta használni ezt a hatalmat.

Az Oroszországi Szovjet Szocialista Köztársaság legfelsőbb Tanácsa elnökévé Jelcint választották, így Moszkvában két hatalmi centrum jött létre: a szovjet és az orosz. Képviselői, Gorbacsov és Jelcin között egyre inkább mélyült az ellentét, ami később nyílt szakítást eredményezett. Gorbacsov nem tudta tisztázni a puccsistákkal való kapcsolatát, ezért elveszítette a nép támogatását, Jelcin azonban egyre nagyobb befolyásra tett szert. 1991. augusztus 24-én Gorbacsov visszatért Moszkvába, hogy lemondjon pártfőtitkári tisztségéről.

1991. december 8-án Jelcin megegyezett az ukrán és a belorusz elnökkel, hogy a Szovjetuniót felszámoltnak tekintik, s létrehozzák helyette a Független Államok Közösségét (FÁK). Gorbacsov december 8-át követően egyeztető tárgyalásokat folytatott Jelcinnel – sikertelenül, így 1991. december 25-én lemondott szövetségi elnöki tisztségéről. Az elkövetkező 10 évben több országban megfordult, ahol a hidegháború enyhítésében játszott szerepéért neves egyetemek – mint az ottawai Carleton University, valamint a Durham University – doktori címben részesítették.

2001-ben megalapította az Oroszországi Szociáldemokrata Pártot, amelynek 2004-ig volt az elnöke. Ekkor párttársai eltávolították az elnöki székből, mivel nem értettek egyet az általa képviselt politikával. 2004-ben Borisz Jelcinnel együtt keményen kritizálta Valagyimir Putyin orosz elnök erőszakos csecsenföldi politikáját, mely Csecsenföld autonómiához való jogának erőteljes korlátozására irányult.