A hálózati réteg 6. fejezet. Forgalomirányítás A forgalomirányítási algoritmus (routing algorithm) a hálózati réteg szoftverének azon része, amely azért.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Boros Erzsi
Advertisements

Összefoglalás Hardver,szoftver,perifériák Memóriák fajtái
Készítette: Nagy Márton
Hálózati ismeretek 5 Hálózati, szállítási és alkalmazási réteg
ISO International Standards Organisation OSI Open System Interconnection ISO International Standards Organisation OSI Open System Interconnection Ez a.
Alternatív kapcsolás Tovább Kilépés
Rétegzett hálózati architektúrák
A TCP/IP hivatkozási modell
Teljesítménytervezés
Rétegelt hálózati architektúra
Titkosítás Digitális aláírás Szabványosított tanúsítványok
Hálózati eszközök az OSI modell alapján
Számítógépes hálózatok
13.a CAD-CAM informatikus
OSI Modell.
IP alapú hálózatok tervezése és üzemeltetése
Address Resolution Protocol (ARP)
Hálózatbiztonsági kérdések
HÁLÓZATI ALAPISMERETEK II.
Digitális Aláírás ● A rejtjelező algoritmusokon alapuló protokollok közé tartozik a digitális aláírás is. ● Itt is rejtjelezés történik, de nem az üzenet.
Hálózati réteg Csányi Zoltán, A hálózati réteg feladatai Forgalomirányítás Torlódásvezérlés Hálózatközi együttműködés.
Bevezetés a VoIP technológiába
Könyvtári teljesítménymérés
Internetelőadás-vázlat. Az Internet története 1969: ARPANet, 4 egyetem kapcsolata 1969: ARPANet, 4 egyetem kapcsolata 1972: 37 helyszín kapcsolata 1972:
Kriptográfiai alapok Szteganográfia és kriptográfia: információk elrejtése A kriptográfia lehet egy vagy kétkulcsú A feldolgozott szövegrész lehet: - karakter.
Hálózati és Internet ismeretek
Hálózati és Internet ismeretek
Ethernet technológiák A 10 Mbit/s sebességű Ethernet.
Hálózati eszközök.
Hálózati modellek. Rétegek felépítése hálózati kapcsolatok megvalósítását részfeladatokra (kapcsolattípusokra) bontják, ezek a rétegek a rétegek egymásra.
12. Hálózati hardvereszközök
Hálózati alapismeretek előadásvázlat
3.4. Adatkapcsolati réteg az internetben
Hálózati réteg.
Hálózati architektúrák
modul 3.0 tananyagegység Hálózatok
Adatkapcsolati réteg.
Tóth Gergely, május 13. Tavaszi Szél Konferencia, Sopron, május Megfigyelhető black-box csatorna forrásrejtő tulajdonsága Tóth Gergely.
Hálózati eszközök Bridge, Switch, Router
I276 Antal János Benjamin 12. osztály Nyíregyháza, Széchenyi I. Közg. Szki. Huffman kódolás.
Hálózati ismeretek Az OSI modell.
Hálózati alapismeretek
A Huffman féle tömörítő algoritmus
Hálózati alapok 1. Fejezet. A számítógépes hálózat definíciója A számítógép hálózat olyan függőségben lévő vagy független számítógépek egymással összekapcsolt.
A hálózati elemek együttműködése
Eszköz és identitás kezelés Korlátlan fájl szerver kapacitás Másodlagos adatközpont Korlátlanul skálázódó infrastruktúra Biztonságos DMZ Hibrid adat-
Számítógépes Hálózatok 6. gyakorlat. Központi zárthelyi Időpont: , Kedd, 8:30-9:45 Helyszín: Konferencia terem (É ) Számonkérés módja:
Vadász Ea6 1 Számítógéphálózatok A hálózati réteg Távadatfeldolgozás 2000/2001. tanév Dr. Vadász Dénes.
A fizikai réteg. Az OSI modell első, avagy legalsó rétege Feladata a bitek kommunikációs csatornára való juttatása Ez a réteg határozza meg az eszközökkel.
Számítógép-hálózatok
Az IPv4 alhálózati maszk
Az alhálózatok számítása
Nyílt rendszerek összekapcsolása
Hálózatok II. Alapfogalamak.
IP alapú hálózatok tervezése és üzemeltetése
TÁMOP /1-2F Felkészítés szakmai vizsgára informatika területre modulhoz II/14. évfolyam Az írásbeli feladatsor jellegzetes feladattípusainak.
Szimmetrikus titkosítás: DES és társai. DES  Digital Encryption Standard  Alapja az IBM által kifejlesztett titkosítási eljárás (Lucifer, 1974 – 128.
A Huffman féle tömörítő algoritmus Huffman Kód. Az Algoritmus Alapelvei Karakterek hossza különböző A karakter hossza sűrűsége határozza meg: Minél több.
Nyilvános kulcsú titkosítás Digitális aláírás Üzenet pecsétek.
Hálózati eszközök. Router Az első routert egy William Yeager nevű kutató alkotta meg a 1980 januárjában Stanford Egyetemen.A feladata a számítógéptudomány.
Huffman algoritmus Gráf-algoritmusok Algoritmusok és adatszerkezetek II. Gergály Gábor WZBNCH1.
A szállítási réteg az OSI modell 4. rétege. Feladata megbízható adatátvitel megvalósítása két hoszt között. Ezt úgy kell megoldani, hogy az független.
A TCP/IP protokolljai. IP-címek Miért van szükség hálózati címekre? Miért nem elegendő a fizikai címek használata? A fizikai címek elhelyezkedése strukturálatlan.
A hálózati réteg forgalomirányítás. Forgalomirányítás A forgalomirányítás (routing) feladata a a csomagok hatékony (gyors) eljuttatása az egyik csomópontból.
Kommunikáció a hálózaton
5.3. Torlódásvédelem Azt hihetnénk, hogy ha a vonalak és csomópontok kapacitása elegendő az adatforgalom lebonyolításához, akkor a szabad információáramlás.
Hálózati struktúrák, jogosultságok
5. Hálózati réteg Feladata:
Változó hosszúságú kódolás
IT hálózat biztonság Összeállította: Huszár István
Előadás másolata:

A hálózati réteg 6. fejezet

Forgalomirányítás A forgalomirányítási algoritmus (routing algorithm) a hálózati réteg szoftverének azon része, amely azért a döntésért felelős, hogy egy bemenő csomagot melyik kimenő vonalon kell továbbítani. Ha az alhálózat belsőleg datagramokat használ, akkor e döntést minden egyes beérkező csomagnál meg kell ismételni. Ha az alhálózat virtuális áramköröket használ, akkor forgalomirányítási döntést csak egy új virtuális áramkör felépítésekor kell hozni. Ez utóbbi esetet gyakran viszony- forgalomirányításnak (session routing) nevezik, mert a kijelölt útvonal a teljes felhasználói viszony idejére érvényben marad (pl. egy terminálról végrehajtott bejelentkezés vagy egy állomány továbbítása esetén). Útvonalválasztás történhet minden egyes csomagra külön- külön, és történhet csak egyszer, amikor egy új összeköttetés létesül.

Forgalomirányítás Forgalomirányító algoritmusok AdaptívNem adaptív Elosztott Elszigetelt GlobálisDeterminisztikusVéletlent használó

Forgalomirányítás A legrövidebb út algoritmus A B G EF C H D

Forgalomirányítás A legrövidebb út algoritmus A B G EF C H D 2 6

Forgalomirányítás A legrövidebb út algoritmus A B G EF C H D

Forgalomirányítás A legrövidebb út algoritmus A B G EF C H D

Forgalomirányítás A legrövidebb út algoritmus A B G EF C H D

Forgalomirányítás A legrövidebb út algoritmus A B G EF C H D

Forgalomirányítás A legrövidebb út algoritmus A B G EF C H D

Forgalomirányítás A legrövidebb út algoritmus A B G EF C H D

Torlódásvezérlés Ha az alhálózatban túl sok csomag van jelen, akkor a teljesítmény jelentősen lecsökken. A jelenséget torlódásnak (congestion) nevezik. Amikor a hosztok által az alhálózatba juttatott csomagok száma még az alhálózat kapacitásán belülre esik, akkor a csomagok kézbesítődnek, és a kézbesített csomagok száma arányos az elküldöttek számával. Ha azonban a forgalom túlságosan megnő, akkor az IMP-k már nem győzik a továbbítást, és elkezdenek csomagokat veszíteni. Ez a tendencia a forgalom növekedésével csak rosszabbodik, és egész magas forgalomnál a teljesítmény teljesen lezuhan, szinte egyetlen csomag sem kerül kézbesítésre.

Torlódásvezérlés Torlódásvezérlő algoritmusok Pufferek előrefoglalása Csomageldobás Izometrikus torlódásvezérlés Lefojtó csomagok használata

Titkosítás A titkosítástan (kriptológia) alapvető szabálya az, hogy a titkosítás készítőjének feltételeznie kell, hogy a megfejtő ismeri a titkosítás általános módszerét. A módszernél a titkosítási kulcs határozza meg a konkrét esetben a titkosítást. A titkosítási- megfejtési módszer régen nem lehetett bonyolult, mert embereknek kellett végigcsinálni.

Titkosítás Titkosítási módszerek Ceasar féle rejtjelzés DES Huffmann kódolás Nyilvános kulcsú titkosítás

Titkosítás Huffman kódolás E:16B:9A:5D:13C:12F:45

Titkosítás Huffman kódolás E:16B:9A:5D:13C:12F:45 14

Titkosítás Huffman kódolás E:16B:9A:5D:13C:12F:

Titkosítás Huffman kódolás E:16B:9A:5D:13C:12F:

Titkosítás Huffman kódolás E:16B:9A:5D:13C:12F:

Titkosítás Huffman kódolás E:16B:9A:5D:13C:12F:

Titkosítás Huffman kódolás E:16B:9A:5D:13C:12F:

Titkosítás Huffman kódolás E:16B:9A:5D:13C:12F: F:0 E:111 D:101 C:100 B:1101 A:1100