A volt középiskolám : II

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A magyar felsőoktatás.
Advertisements

Az iskola otthonai 100 év alatt 1912 Az iskola ideiglenes elhelyezésére a Ciszterci Rend Apáca utcai házának I. emeleti helységeit bérelték ki.
Felvételi tájékoztató
„Fejlődés ellen nincs orvosság” (Neumann János) 1987.az alapítás éve 1989.a névadás éve 1993.az első (30 fős) kollégium 2000.NIVÁK 2002.Kollégium a Pozsonyi.
A BOLYAI JÁNOS GIMNÁZIUM
Terézvárosi Kereskedelmi és Közgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Belvárosi Térségi Integrált Szakképző Központ 1074 Budapest Dohány utca 65.
EURÓPA MAGYARORSZÁG.
KATONAI ALAPISMERETEK Előadó: Dr. Felházi Sándor mk. ezredes dékán.
II. Rákóczi Ferenc Fővárosi Gyakorló Közgazdasági Szakközépiskola
Változások az iskola pedagógiai programjában (2013/14-től): 1.Nem lesz es rendszer (azaz NYEK-be nem jelentkezhetnek a mostani 5-8. osztályos tanulók)
Pályaválasztás 2014/15.
Iskolánk centenáriuma
Kossuth Lajos Kéttannyelvű Fővárosi Gyakorló Műszaki Szakközépiskola
Fáy András Közgazdasági Szakközépiskola
Szakmatanulás érettségi után a Belvárosi Térségi Integrált Szakképző Központban (BeTISZK) 1073 Budapest Dohány utca 65.
Bláthy Ottó Villamosipari Szakközépiskola
Cserháti Sándor Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium Nagykanizsa
FELVÉTELI tájékoztató
1. Érettségi vizsga • Itt az iskolában kiosztott jelentkezési lapon • február 15-ig • Érettségi tárgyak: • magyar, matematika, történelem, idegen.
A Keszthelyi Kistérség Szakközépiskoláinak a megújuló energiával foglalkozó szakemberképzésre irányuló igényfelmérése május.
A 2004/2005-ös tanév rendje Oktatási Minisztérium március 17.
Bonyhádi Oktatási Nevelési Intézmény
BOLYAI JÁNOS GIMNÁZIUM
BOLYAI JÁNOS GIMNÁZIUM
Nyílt napok 2008/2009. szakközépiskolai képzés felvételi eljárás általában felvételi eljárás iskolánkban.
PETŐFI SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLA, GIMNÁZIUM és SZAKKÖZÉPISKOLA Tovább.
A kisebbségi (magyar) felsőoktatás kialakulása és perspektívái Szatmárnémetiben Készült a Debreceni Egyetem Nevelés – és Művelődéstudományi Doktori Program.
1 AZ ÚJ POSTAI SZAKKÉPZÉS JELENLEGI HELYZETE Sum István Magyar Posta Zrt. Oktatási Központ vezető április 05.
Világ – Nyelv, az idegennyelv-tudás fejlesztésének kormányprogramja. FPN Budapest, 2004.
A NYEK tapasztalatai a 2006/2007. tanévi iskolalátogatások tükrében.
Gazdasági ismeretek. Elsőként az iskolánkról. A Ceglédi Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola nagy múltú, idén lesz 40 éves. A város legfiatalabb.
Informatikai szakképzés Gépipari, Informatikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégium Kovács Péter
A taniroda, mint az országok közötti gazdasági kapcsolatok bölcsője Fullérné Verger Renáta március 8.
Bemutatkozik a MIOK Gimnázium és Szakképző Iskola
VERES PÉTER GIMNÁZIUM Tanulmányi eredmények 2005.
GANZ ÁBRAHÁM KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA
Szakfordító és tolmácsképzések Csillebérc augusztus 29. Dr. Sárvári Judit OKM Felsőoktatási Főosztály
Összeállította: Kovács Tibor igh. A NDRÁSSY GYULA G IMNÁZIUM ÉS K OLLÉGIUM Nyílt nap
Bonyhádi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
Budapest IX. Kerületi Weöres Sándor Általános Iskola és Gimnázium
V á rosi Intézményi Központ Remenyik Zsigmond Gimn á zium és Szakközépiskola Érettségi ut á ni szakképzések.
2015. február KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA
Miért a Közgáz? Iskolai ágazatok: 1.Általános közgazdasági ágazat + 1 év nyelvi előkészítővel Az első évben heti 15 órában tanítjuk az idegen nyelvet.
F AKULTÁCIÓ A P ÉCSI L EŐWEY K LÁRA G IMNÁZIUMBAN Tájékoztató a 10.a, 10.b, 10.d és 10.f osztályokban tanulók és szüleik számára.
Összeállította: Kovács Tibor igh. A NDRÁSSY GYULA G IMNÁZIUM ÉS K OLLÉGIUM Nyílt nap
Nyílt napok november óráig nyílt órák november óra január óra.
Ceglédi Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola MEGALAPÍTÁSÁNAK 45. évfordulójára.
SZEPSI MAGYAR TANNYELVŰ ALAPISKOLA ÉS GIMNÁZIUM
Baross Gábor Közgazdasági és Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola.
Szolnoki Szolgáltatási Szakközép- és Szakiskola SZOLGSZI.
1075 BUDAPEST, WESSELÉNYI U. 38. Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum II. Rákóczi Ferenc Közgazdasági Szakközépiskolája REFERENCI A INTÉZMÉNY.
4 éves általános tantervű képzés 4 éves, emelt szintű angol nyelvi képzés 5 éves, magyar-német két tanítási nyelvű képzés 4 éves emelt szintű kommunikáció.
1 A Világ – Nyelv Program és a nyelvi előkészítő évfolyam július 07.
Kereskedelmi és Idegenforgalmi Középiskola Tokaj2007. január 31.
FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ a 2017/2018-as tanévre szeptember 14. Balázs Lászlóné igazgatóhelyettes.
Kétszintű érettségi.
Bonyhádi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola
Felvételi a középfokú iskolákba
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
Továbbtanulás a Remenyikben 2017/2018 tanév
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
A KECSKEMÉTI BOLYAI JÁNOS GIMNÁZIUM
Bonyhádi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola
Kétszintű érettségi 2018 május
IRÁNY A PÁLYA! november 14. „Az emberi nemnek az a hivatása, hogy munkáljon, alkosson, teremtsen.” Széchenyi István.
TÁJÉKOZTATÓ A FAKULTÁCIÓ VÁLASZTÁSHOZ
FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ
Beiskolázás a „Gundel”-ben
Előadás másolata:

A volt középiskolám : II A volt középiskolám : II. Rákóczi Ferenc Fővárosi Gyakorló Közgazdasági Szakközépiskola

Az iskola létrejötte: Az iskola a VI. ker Az iskola létrejötte: Az iskola a VI.ker., Izabella-utcai Felső Kereskedelmi iskolából szakadt ki. 1916/17. iskolai évvel, külön vezetés mellett, önálló kereskedelmi iskolaként megkezdte a működését, a Kertész utcában. A húszas évek: A húszas évek elejére a kiegyensúlyozott, békés iskolai munka volt a jellemző. Aktívan működött a gyorsírókör, a sportkör és az önképzőkör. A kereskedelmi iskolák új tanterve 1926-ban lépett életbe, amely új tárgyként létrehozta a „Gyakorló iroda” nevű tárgyat, amely a könyvviteli ismereteket gyakorlati ügyintézési, levelezési, kereskedelmi számtani ismeretekkel egészítette ki. A II. Rákóczi Ferenc nevet 1927-ben vette fel. A harmincas évek: Az 1929/33-as gazdasági világválság idején a tanulólétszám visszaesett, a magas tandíj, a gazdasági kilátástalanság elriasztotta a tanulni vágyókat. Az iskola életében 1933-ban új fejezet kezdődött: átköltözött a mai helyére, a Wesselényi utca 38-ba. Az iskola tanulóitól a sportolás sem állt távol. Ide járt Kemény Tibor labdarúgó, az FTC válogatott szélsője, Suhai Sándor, aki szintén focista volt és Hoffman András, aki a Házi II. néven lett válogatott asztalteniszező 1915/16-ban.

A negyvenes évek: A háborús évek egyre jobban befolyásolták a tanárok és diákok életét, mindennapjait. A tanítás azonban a körülményekhez képest viszonylag zavartalanul folyt. Az 1940/41-es tanévtől a felsőkereskedelmi iskola középiskolaként működött tovább. Az 1943/44-es tanévben a tanárok közül többeket katonai szolgálatra hívtak. Helyettük nagyrészt már nyugállományban lévő idős tanárt foglalkoztattak vagy helyettesítéssel oldották meg a problémát. Az áprilisban tartandó írásbeli érettségi vizsgákat légiriadó zavarta meg. Az ötvenes évek: Az 1949/50-es tanév: a kereskedelmi szakirányt felváltotta a közgazdasági szakképzési irány. 1950-től kezdve már ipari könyvvitelt tanítottak, 1952-ig a szocialista számvitel minden ága helyet kapott az oktatásban. Az ideológia és a nevelési célkitűzések is változtak. A tanárok ideológiai-politikai tisztánlátása a bel- és külpolitikai események következtében helyes irányban alakult.

A hatvanas évektől a kilencvenes évekig: Ha az iskola nem is tudott lépést tartani a fejlődéssel, de a zsebszámológépek, elektronikus számológépek, személyi számítógépek alkalmazásával megpróbált alkalmazkodni a korszerű követelményekhez. Az intézményben az első gép-gyorsító, idegen nyelvi osztály 1964 szeptemberében kezdte meg működését. Az 1987/88-as tanévig évfolyamonként 2 ilyen típusú osztály volt. Ugyanebben a tanévben új ágazatot indítottak az iskolában. A külkereskedelmi ügyintéző szakon a tanulók két nyelvet tanulhattak és emellett a külkereskedelemmel kapcsolatos alapismereteket a 3. és 4. osztályban. A kilencvenes évektől napjainkig: A rendszerváltással egy időben iskolánk is átalakult. A nyelvi képzés fejlesztéseként bevezették a 0+4 éves képzést a Külkereskedelmi és a Számviteli-gazdálkodási képzésben. A 0. évben a tanulók magas óraszámban tanultak idegen nyelvet, a 2. évtől kezdődően hagyományos formában folyt a képzés az érettségi-képesítő viszga megszerzéséig, a célnyelvet végig magas óraszámban tanulták. Ennek eredményeként növekedett a nyelvvizsgák száma.

1993-ban ünnepelték a gyakorló iskolai tevékenység megkezdésének 50 1993-ban ünnepelték a gyakorló iskolai tevékenység megkezdésének 50. évfordulóját. A Budapesti Corvinus Egyetemmel kezdődött ez a kapcsolat, de az ELTE, a Kodolányi János Főiskola és a Budapesti Műszaki Főiskola hallgatói is koptatták a padokat a II. Rákócziban. Az egyetemekkel és főiskolákkal való együttműködés eredményeképpen bekapcsolódtak a felsőfokú akkreditált szakképzés beindításába. Első partner a Pénzügyi Számviteli Főiskola volt: a banki, pénzügyi és a számviteli szakügyintézői képzést indították el. Utána a jogi asszisztens képzést a Pécsi Tudományegyetemmel együttműködve, majd a budapesti Corvinus Egyetem által akkreditált gazdálkodási menedzserasszisztens képzés következett. 1995 óta folytatnak az érettségi előtti képzésben két tanítási nyelvű képzést. 2004-ben indult az első intenzív nyelvi előkészítő osztály francia és olasz csoporttal. ( ebbe az osztályba jártam én is ) Ma már ezen a szinten 5 éves képzésen angol, német és spanyol nyelven is folyik oktatás.

Vége Major Péter L1S2HB