A KIRÁLYI MAGYARORSZÁG BERENDEZKEDÉSE,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ki tud többet a XVI. századról?
Advertisements

Pozsony 1919-től használt csehszlovák, majd szlovák elnevezéssel Bratislava) hagyományos magyar koronázó város, jelenleg az 1993-ban létrejött Szlovák.
Erzsébet Amália Eugénia
Az évi szabadságharc és annak törvényi vonatkozásai
BALASSI BÁLINT ÉLETÚTJA
Az újjáépítés kora a Magyar Királyságban
Koronázási Jelképek.
II. József Róla Egyházügyi rendeletei Jobbágyrendelete Államszervezet.
Bocskai István élete.
Az olasz természettudós és a dán csillagász
KIRÁLYI KORONÁK, KORONAÉKSZEREK.
Emese ÁRPÁD-HÁZI KIRÁLYOK.
ERDÉLY.
HAZÁNK A SZATMÁRI BÉKE UTÁN
A KIRÁLYI MAGYARORSZÁG ÉS A HÓDOLTSÁG
A RENDEK ÉS AZ URALKODÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSE
Zrínyi Miklós Életrajz-életmű.
Szerkezete és eredetének kérdései Készítette: Dabóczi Viktória
Készítette: Herczeg Jakab
1848–49-es forradalom és szabadságharc.
Írta: Balogh Dóra.  Születet: 1206.november 29. Pozsony  Szülei: II. András és Gertrúd  Testvére: Szent Erzsébet  Koronázása: Székesfehérvár 1235.szeptember.
Készítette: László Gergő Életrajzi adatok Bécsben született 1717 május 13-án Bécsben született 1717 május 13-án Teljes neve:Maria Theresia Amalia Walpurga.
XII: BUDAPESTI SPECIÁLIS SZAKISKOLAI KOMPLEX TANULMÁNYI VERSENY a speciális szakiskolák és az előkészítő szakiskolák évfolyamos diákjai számára.
A mohácsi csata.
A lánchíd története.
Pázmány Péter 22/A. 1. Életútja 1570-ben született (Nagy)Váradon Nemesi család sarja: apja, Pázmány Miklós bihari alispán Családja református, de anyja.
Szeretnék bemutatni valakit:
A három részre szakadt ország
A Jagelló-kor – a rendi monarchia válsága
Az ország 2 majd 3 részre szakadása
Bocskai és Bethlen fejedelemsége
Klauzál Gábor Élete és munkássága!
Strincz Beatrix: Ferenc József
Serege Krisztina: Corvin János
Vencel német király Élt: február augusztus 16.
József Nádor élete és munkássága
Mártély az I. világháborúb an. Főként a galíciai és az olasz fronton harcoltak és haltak hősi halált a mártélyiak, akik között voltak gazdák, bérlők,
Pécs a török megszállás idején
A mohácsi csata.
István király.
Török hódoltság Magyarországon ( )
Zrínyi Ilona Élete.
II. József A kalapos király.
Erzherzogin Maria Theresia Amalia Walpurga von Österreich
Ferenc József (1830–1916) Készítette: Till Adél.
Teljes nevén Karl Franz Josef Ludwig Hubert Georg Maria von Habsburg-Lothringen.
II. József "A kalapos király".
1848. Március 15. Krizsán Pál.
Az újjáépítés kora Magyarországon
Törökök Magyarországon
Ismertesse Hunyadi János törökellenes harcait, főbb hadjáratait! Mutassa be Mátyás külpolitikáját, hadjáratait! Válaszában térjen ki az alábbiakra:  A.
1532 Kőszeg 800 katona a végsőkig védte a várat,de elbuktak A törökök mégsem jutottak el Bécsig 1552 Temesvár 5 hétig védték a várat, de a segítség nem.
Zrínyi Ilona ( ) 1643-ban,Ozalj várában született. Szülei:Zrínyi Péter horvát bán és Frangepán Katalin Több nyelven beszélt, lovagolt,edzette testét.
A királyi hatalom meggyengülése A Jagelló-család.
Hunyadi Mátyás uralkodói portréja február 23. Kolozsváron született. Lovagi nevelést kapott – tanítója Vitéz János váradi püspök. Humanista szellemben.
Hazánk a Habsburg Birodalomban
A Német-római Birodalom
Középkor Képei: Román Stílus
A várháborúk Magyarországon ( )
Gróf Klebelsberg Kuno (Magyarpécska, Arad vármegye, november 13. – Budapest, október 12.) magyar jogász, országgyűlési képviselő, művelődéspolitikus,
Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola, 7. évfolyam
Mátyás Király ( ) Ifjúkora:
Magyarország a kora újkorban
A „népek tavasza” Forradalmak ben
Az újjáépítés kora a Magyar Királyságban
Az ország három részre szakadása
I. Ferenc József.
1848–49-es forradalom és szabadságharc.
Emese ÁRPÁD-HÁZI KIRÁLYOK.
Kolozsvár június 7..
Előadás másolata:

A KIRÁLYI MAGYARORSZÁG BERENDEZKEDÉSE, GAZDASÁG A XVI. SZÁZADBAN

I. (Habsburg) Ferdinánd Született: 1503                                       I. (Habsburg) Ferdinánd Született: 1503. március 10-én vagy 15-én Alcalá de Henaresban. Apja: Szép Fülöp burgundiai uralkodó. Koronázása: 1527. november 3-án Székesfehérvárott. Meghalt: 1564. július 25-én. Prágában, a Szent Vitus-székesegyházban temették el. I. Ferdinánd 1526 decemberében megszerezte a koronát és beiktatták a magyar királyok sorába. Ez volt az utolsó Székesfehérvári koronázás, a három részre szakadt országban ez az ünnepi esemény átkerült a pozsonyi dómba. 1529-ben Perényi Péter koronaôr a koronával együtt török fogságba került. Szulejmán Szapolyai Jánosnak adta át az uralkodói jelvényt, aki nemsokára meghalt. Özvegye, Izabella 1551-ben átadta Ferdinándnak a koronát.

Miksa Született: 1527. július 31-én, Bécsben. Apja: I                                     Miksa Született: 1527. július 31-én, Bécsben. Apja: I. Ferdinánd császár, magyar és cseh király. Koronázása: 1563. szeptember 8-án Pozsonyban. Meghalt: 1576. október 12-én. Prágában, a Szent Vitus-székesegyházban temették el. Apja életében került sor Miksa koronázására, elsôként a pozsonyi Szent Márton templomban, 1563-ban. A pozsonyi koronázásoknak történetét részletesebben ismerjük, hiszen ekkor már hosszas beszámolókat készítettek a krónikások. Így megemlítik, hogy Dobó István, Eger hôse és védôje és Zrínyi Miklós, a szigetvári vár védôje is ott volt, nagyszámú lovas kíséretében. Mindig leírják a királynék koronázását, ami általában másnap történt, s jelképesen csak a felséges asszony vállát érintették a Szent Koronával.

Rudolf Született: 1552. július 18-án, Bécsben. Apja: II                                Rudolf Született: 1552. július 18-án, Bécsben. Apja: II. Miksa német-római császár, magyar és cseh király. Koronázása: 1572. szeptember 25-én Pozsonyban. Meghalt: 1612. január 20-án. Prágában, a Szent Vitus-székesegyházban temették el. Beteg apja mellett koronázták meg Rudolfot, aki többnyire Prágában élt, és a mûtárgyak iránti szeretete alapján a Szent Koronát is Prágába vitette. Súlyos elmebaja miatt néhány év múlva lemondott a trónról öccse, Mátyás javára.

II. Mátyás Született: 1557. február 24-án, Bécsben. Apja: II                                        II. Mátyás Született: 1557. február 24-án, Bécsben. Apja: II. Miksa német-római császár, magyar és cseh király. Koronázása: 1608. november 19-én, Pozsonyban. Meghalt: 1619. március 20-án. Bécsben, a Kapucinus-kriptában temették el. Mátyás 1608-ban vette át Prága mellett, egy hatlovas hintóból a jelvényeket, majd Pozsonyban lelkes tömeg ünneplô gyûrûjében koronáztatta meg magát. Ekkor említik elôször a magyar nemzeti színek használatát. A menet piros-fehér-zöld színû posztóval bevont úton haladt. Az ünnepség után hatalmas vígasság, ökörsütés, tûzijáték fejezte be a napot. Ismét sor került a korona ôrzésének szabályozására: 2 koronaôr a pozsonyi várban, lepecsételt szekrényben vigyázzon a jelvényekre. Az egyik ôr, a mûvelt Révay Péter írta az elsô könyvet a koronáról.

BÉCSI KÖZPONT ÉS A KIRÁLYI MAGYARORSZÁG HABSBURG BIRODALOM ( HB CSALÁD TAGJA) EGYÉB HB TARTOMÁ- NYOK, SZERZETT TERÜLETEK MAGYAR KIRÁLYSÁG ( HB.CSALÁDBÓL) HELYTARTÓ ÉS TANÁCSA KP. POZSONY NÁDOR, ÉRSEK TANÁCSOSOKAT A KIR. NEVEZI KI ORSZÁGGYŰLÉS /ADÓ KATONA/ F.H. FŐNEMESEK A.H. KÖZNEMESEK MEGYÉNKÉNT KÖVETEK

A KERESKEDELEM RIDEG MARHATENYÉSZTÉS (MAGYAR SZÜRKE) PUSZTÁKON A VÁROSOK KÖZELÉBEN BÉRBE VETT FÖLDEKEN MO. A VILÁG LEGNAGYOBB HÚSEXPORTŐRE EKKOR VOLT AZ ÁRFORRADALOM (MG TERMÉKEK DRÁGULÁSA) ( POLGÁROK, HAJDÚK, TŐZSÉREK GAZDÁK) BOR ÉS GABONAKERESKEDELEM FŐKÉNT A NEMESSÉG ÜZLETE, BŐVÍTIK A MAJORSÁGUKAT(A NEMES SAJÁT KEZELÉSÉBEN LÉVŐ FÖLDBIRTOK, AMIT A JOBBÁGYOKKAL MŰVELTET MEG ROBOTBAN, A JOBBÁGYTELEK HASZNÁLATÁNAK FEJÉBEN!!!)