Kertész András Rákosi Csilla Debrecen, 2008. november 28.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A magyar szőlő- és bortermelő üzemek technikai hatékonysága
Advertisements

Kelet-nyugati Átjáró A világzene és az interkulturális kommunikáció kapcsolata a pécsi Balkán Világzenei Fesztivál vizsgálata alapján Készítette: Halász.
ALKALMAZOTT KOMMUNIKÁCIÓ
Intencionális alapállás
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
1. 2 Hol vásárol? Hogyan vásárol? Mikor vásárol? Milyen szempontok alapján dönt? Ki vagy mi befolyásolja a döntést? ( fekete doboz elmélet)
A participációs és a rituális modell
A könyvtári digitalizálás kézikönyve és honlapja
Miért érdemes sok kultúrában kutatni a Williams szindrómát?
Szakképzés és gazdaság kölcsönhatása (műhelybeszélgetés: felnőttképzési szekció) Hajdúszoboszló február 7. Soós Roland igazgató ÉRÁK.
Az evidencia problémája a nyelvészetben − tendenciák és perspektívák Kertész András Rákosi Csilla Pécs, nov. 16.
A MARKETING GYAKORLATA A FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEKBEN Kuráth Gabriella Pécsi Tudományegyetem november 4.
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS FOLYAMATA
Nyelvi adatok és az adatgyűjtés módszertana
Ez a dokumentum az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A dokumentum tartalmáért teljes mértékben Szegedi Tudományegyetem vállalja a felelősséget,
Ez a dokumentum az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A dokumentum tartalmáért teljes mértékben Szegedi Tudományegyetem vállalja a felelősséget,
MTA-DE-PTE-SZTE Elméleti Nyelvészeti Kutatócsoport Szegedi Munkacsoport 2007–2011 Bibok Károly, Maleczki Márta, Nagy Katalin, Németh T. Enikő, Vecsey Zoltán.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
Általános lélektan IV. 1. Nyelv és Gondolkodás.
Bevezető előadás. Összegzően meghatározhatjuk úgy is a személyiséget, mint az egyén jellegzetes gondolkodási, érzelmi és viselkedéses mintáit, melyek.
Személyiséglélektan I.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
Mik azok a húrok? A húrok, feltételezések szerint, az anyagokat felépítő legkisebb egységek.
Régióközi tudáshálózatok minőségének hatása a kutatási teljesítményre Sebestyén Tamás és Varga Attila.
A sörétes pisztolytól a távcsöves puskáig Hirdetői módszerek a szakmédiumokban Biró István és Szigetvári József.
1 AZ ÁTALAKULÓ SZAKKÉPZÉS FŐVÁROSI PEDADÓGIAI NAPOK 2OO4.november 15. Dr. Szenes György igazgató.
Vezetés – Vezetési Stílusok
Beruházás-kontrolling
Új skála – új lehetőségek Egy kis ízelítő. Egységes skála (1)
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS Dr. Molnár Béla Ph.D.. 1. PEDAGÓGIAI KUTATÁS CÉLJA, TÁRGYA Célja, hogy az új ismeretek feltárásával, pontosabbá tételével, elmélyítésével.
Elméleti közgazdaságtan
Társadalomtudományi Tanszék
A TUDOMÁNY KOGNITÍV MODELLJEI: elnöki zárszó MTA november 7 Pléh Csaba BME Kognitív Tudományi Tanszék MTA-BME Neuropszichológiai és Pszicholingvisztikai.
Verseny és Szabályozás konferencia
Esztétika Kerékgyártó Béla docens Jász Borbála doktorandusz
Önálló labor bemutató 8. szemeszter 5. oktatási hét Sümeghy Tamás Pál GFHSRE március 13.
Chambers hipotézisének érvényessége magyar adatközlők esetén Misits Éva Szegedi Tudományegyetem II. Alkalmazott Nyelvészeti Doktorandusz Konferencia 2008.
Projektek monitorozása. Elvek és módszerek
Marketingkutatás 3. szeminárium Nagy Gábor március. 29.
Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége PATHWAYS II. Záró konferencia Fogyatékossággal élő fiatal felnőttek társadalmi.
„A tudomány kereke” Szociológia módszertan WJLF SZM BA Pecze Mariann.
Egészségügyi szakdolgozók tűszúrásos baleseteinek hazai alakulása
Szervezeti struktúra és kultúra
{ MSTT – Nyerges Mihály Emlékkonferencia Eredményjelző: Magyar sport 2012.
A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya
Az első és második nyelv elsajátítás elméletei
A tudományfilozófia két nagy tradíciója Bevett (elfogadott) nézet Kb A logikai pozitivizmus eszmei áramlatához tartozik R. Carnap, M. Schlick,
Paradigmák mentén tudomány = kvantifikálhatóság? Minden mérhető?
Információelméleti alapok Adat és információ. Szemléletmód Fogalomalkotás Kommunikáció - konvenciók Az ismeret rokonai - adat, információ Az adatkezelés.
A valószínűségi magyarázat induktív jellege
7.Az elméleti redukció 1.A mechanizmus-vitalizmus vita –Szélesebb értelemben: redukálható-e a biológia a fizikára és a kémiára, vagy beszélhetünk-e autonóm.
Adatbázis-kezelés Probléma: az excel kezelhetetlen túl sok adat esetén
Jegyzet Készítette: Nikli Károly 2013
Tényekre alapozott oktatáspolitika és gyakorlat ONK 2011, Szimpózium a tények, bizonyítékok természetéről, szerepéről az oktatásban Evidence Based Education.
Iszony vagy viszony - Magyarország megítélése az Európai Unió tagállamaként - Pavlics Tamás -
A munkával való elégedettség
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
hatásterület lehatárolása az IMMI 2011 szoftver segítségével
1 Bevezetés Energiafelhasználás Közlekedés aránya 37% CO kibocsátás a jármű tömegének függvényében.
13K – Tárgyalási technikák – 2. előadás
A tudományfilozófia két nagy tradíciója Bevett (elfogadott) nézet Kb A logikai pozitivizmus eszmei áramlatához tartozik R. Carnap, M. Schlick,
Az adatvédelem szabályozása
Bevezetés a tudományos kutatás és írás gyakorlatába 3. alkalom október 21.
A településhierarchia és a településhálózat
Új skála – új lehetőségek
Adatbázis alapismeretek
Szabályozott és képes termékek/szolgáltatások, folyamatok, rendszerek
A kutatás filozófiája.
Előadás másolata:

Kertész András Rákosi Csilla Debrecen, november 28.

1. Problématörténeti háttér

1)Nem minden nyelvészeti elmélet tekinthető empi- rikusnak, hanem csupán azok, amelyek a megfele- lő adattípust használják. 2)Az adatok eredete dönti el, mely adattípusok te- kinthetők relevánsnak és legitimnek. 3)Saját adatkezelési eljárását mindkét tábor problé- mamentesnek ítéli. 4)Az adatok és az elmélet hipotézisei közötti kapcso- lat egyirányú (induktív v. deduktív). 5)Az evidencia kitüntetett adat, mivel közvetlenül ellenőrizhető, tökéletesen megbízható, ezért alkal- mas az elméletek hipotéziseinek igazolására A nyelvészeti adatok standard felfogása (SF)

1)Nem minden nyelvészeti elmélet tekinthető empirikusnak, hanem csupán azok, amelyek a megfelelő adattípust használják. Nem egyetlen adattípus preferálandó, hanem meg- engedhető a nyelvészeti adatok sokfélesége. Kívána- tos több adattípus kombinációja egy adott kutatáson belül is. 2)Az adatok eredete dönti el, mely adattípusok tekinthetők relevánsnak és legitimnek (introspekció, korpuszok). Az adatok eredete csupán – az adatszerkezet, a komplexitás, a közvetlenség és az absztraktság stb. mellett – a releváns tényezők egyike Szakítás (SF)-fel

3)Saját adatkezelési eljárását mindkét tábor problémamentesnek ítéli. A nyelvészeti adatok komplex entitások, melyek megbízhatóságát szerkezetük és forrásuk sajátos- ságai befolyásolják. Ezért minden adattípus problematikus, és felveti szerkezetük, valamint funkciójuk tisztázásának szükségességét.

4)Az adatok és az elmélet hipotézisei közötti kap- csolat egyirányú (induktív v. deduktív). Az adatok elmélet- és problémafüggők. Kivá- lasztásukat és kezelésüket jelentősen befolyásol- ják a vizsgált probléma sajátosságai, valamint az adott elmélet konceptuális és metodológiai hátte- re. Az adatok és az elmélet közötti viszony nem line- áris, hanem ciklikus folyamatra épül.

5)Az evidencia kitüntetett adat, mivel közvetlenül ellenőrizhető, tökéletesen megbízható, ezért alkalmas az elméletek hipotéziseinek igazolására. Az evidenciaként kezelt adatok rendszerint nem tá- masztják alá vagy cáfolják egyértelmű módon az elmélet hipotéziseit. Nem fogadhatók el teljes bizo- nyossággal, és ellentmondásokat generálhatnak. DE: (SF)-et nem egy új, átfogó, egységes nézet- rendszer váltja fel; a szakítás kisebb-nagyobb mér- tékben parciális, következetlen marad.

Mit tekinthetünk nyelvészeti adatnak? (definíció, struktúra, típusok) Mi az adatok funkciója az elméletekben? (adatok és hipotézisek viszonya, evidencia) Hogyan kezelhető az adatok bizonytalansága, kontrollálhatóságuk korlátozott volta? Hogyan kezelhetők a különböző adatok/adattípu- sok alkalmazásából származó ellentmondások? Milyen a nyelvészeti elméletek felépítése? Mi egy nyelvészeti elmélet? 1.3. Nyitott kérdések

2. Előzetes megfontolások  a p-modell motivációja

(SF) előfeltételezi, hogy a nyelvészeti elméletek axiomatikusan felépített kijelentésrendszerek. Például sem a Chomsky-féle kormányzás és kötés elmélet, sem a Bierwisch-féle kétszintű szemantika, sem Grice implikatúra-elmélete nem axiomatikusan felépített deduktív rendszer. A >>nyelvészeti elméletek<< hipotézisei, vagy a hi- potézisek és az adatok között gyakran deduktíve nem érvényes következtetések (indukció, analógia, redukció) teremtenek kapcsolatot. (SF) előfeltételezi, hogy a nyelvészeti elméletek hipotézisei bizonyosan igaznak tekinthető adatok segítségével véglegesen igazolhatók (verifikálhatók vagy falszifikálhatók).

DE: A rendelkezésünkre álló információmennyi- ség túl kicsi: –kevés és sok esetben nem teljesen bizonyos infor- mációt tartalmaz; –nem elegendő a tárgytudományos problémák teljes és végleges megoldásához. A rendelkezésünkre álló információmennyiség túl nagy: –több, egyaránt részlegesen alátámasztott alternatí- vát is megenged; –ezeket (és az esetleges további alternatívákat) nem tudjuk teljes mértékben áttekinteni.

A >>nyelvészeti elméletek<< többsége nem de- duktív rendszer, hanem különböző mértékben kifejtett érvek és ellenérvek bonyolult hálója. A nyelvészeti érvelés célja a problémamegoldás, azaz az információs alul- és/vagy túldetermináltság megszüntetése vagy csökkentése. Ezek az érvek és ellenérvek rendszerint nem nyújt- ják a felvetett problémák teljes és végleges megol- dását, további nyitott, megoldatlan problémákat vetnek fel, és bizonytalan eredményekhez vezet- nek. Az elméletalkotási folyamat = plauzibilis érvelés. Ennek megragadására alkalmas eszköz = a plauzi- bilis érvelés elmélete.

3. A plauzibilis érvelés p-modellje

A plauzibilis érvelés egy hiányos vagy ellentmon- dást tartalmazó (problematikus) információhalmaz fokozatos átalakítása, folyamatos újraértékelése és összevetése a riválisokkal. Információhalmaz = kontextus –elfogadott kijelentések egy osztálya + releváns tu- lajdonságaik; –a kijelentések elfogadhatóságát biztosító források; 3.1. A plauzibilis érvelés fogalma és a kontextus

–a kijelentések elfogadhatóságának mértékét kife- jező plauzibilitási értékek; –a kijelentések (és plauzibilitási értékeik, valamint egyéb releváns tulajdonságaik) között kapcsolatot teremtő következtetések; –az elfogadott metodológiai elvek (megengedett következtetéstípusok, a plauzibilitási értékek ki- számításának módszerei, az ellentmondások keze- lésének módszerei, a források megbízhatóságának kritériumai, a megoldások összevetésének krité- riumai stb.). minden potenciálisan releváns tényező

3.2. Érvelési ciklusok érvelési ciklus (a kontextus újraértékelése) kiinduló kibővített koordinált módosított kontextuskontextuskontextus kontextus a kontextus a kontextus a kontextus kibővítése koordinálása módosítása A kontextus minden eleme újraértékelhető. Azonban a módosításoknak jól-motiváltnak kell len- niük. Az újraértékelés rendszerint parciális lehet csupán; ezért heurisztikákat (stratégiákat) alkalmaz.

A kontextus újraértékelése rendszerint nem vezet azonnal a kiinduló probléma/problémák megoldá- sához, és újabb problémákat generálhat. Az érvelési folyamat alapvetően nem lineáris. A ciklikus visszatérések célja: –az adott kontextusváltozat (megoldás) további ki- dolgozása, differenciálása (problematikusságának csökkentése); –rivális kontextusváltozatok létrehozása; –egy korábbi kontextusváltozathoz való visszatérés.

A plauzibilis kijelentéseket alátámasztja valami- lyen rendelkezésünkre álló információ, azonban nem állíthatjuk teljes bizonyossággal, hogy igazak. Egy kijelentés implauzibilis, ha ellene szóló infor- mációk birtokában vagyunk, melyek azonban nem cáfolják teljes mértékben. Plauzibilitási értéket forrásokból kaphatnak a kije- lentések. Lehetővé teszik, hogy az elméletekben felhasznált információk bizonytalanságát reprezentáljuk Plauzibilis kijelentések

Forrástípusok: –direkt források: megbízhatóságuk alapján rende- lünk plauzibilitási értéket a kijelentésekhez; –indirekt források: más kijelentések plauzibilitá- sából kiindulva adják meg egy kijelentés plauzi- bilitási értékét. Különböző források különbözőképpen ítélhetik meg egy adott kijelentés plauzibilitását. A direkt források megbízhatósága, illetve az indi- rekt források elfogadhatósága (és így a kijelenté- sek plauzibilitása) az érvelési folyamat során vál- tozhat, újraértékelhető.

A plauzibilis következtetések olyan leképezé- sek, amelyek plauzibilis és/vagy igaz kijelentések egy osztályához (premisszák) egy plauzibilis kije- lentést (konklúzió) rendelnek. Releváns tényezőként veszik figyelembe a pre- misszák és a konklúzió logikai szerkezetét, sze- mantikai szerkezetét és plauzibilitási értékét Plauzibilis következtetések

Bizonyos esetekben látens háttérfeltevésekre is tá- maszkodnak. Forrás- és kontextusfüggőek. Fallibilisek. Dinamikusak. Indirekt források. Lehetővé teszik, hogy az elméletekben felhasznált bizonytalan információkra támaszkodva bővítsük a kontextust.

Alapvetően kétféle stratégia: –egymást kizáró perspektívákként kezeljük őket (rivális kontextusváltozatokba különítjük el őket, melyeket érvelési ciklusok segítségével differenciá- lunk, majd döntünk köztük); –egyszerre fenntartandó perspektívákként kezel- jük őket (egyazon kontextuson belül különítjük el őket; a két parciális kontextusváltozatot, illetve az utóbbiak szuperpozíciójával létrejövő kontextust tovább differenciáljuk) Az ellentmondások kezelése

Szempontok sorának együttes mérlegelésével meg- kíséreljük kiválasztani azt a megoldást, amely e szempontok összessége alapján a legjobbnak te- kinthető. Figyelembe vesszük például, hogy az egyes meg- oldások mennyire problematikusak, átfogóak, mek- kora súlyú problémákat tartalmaznak, vagy hogy melyikükben található viszonylag több magas plau- zibilitási értékkel rendelkező és kevés alacsony plauzibilitási értékkel rendelkező kijelentés stb. A döntés heurisztikus, nem teljes körű és nem végleges A rivális megoldások összehasonlítása

4. Adatok és evidencia  válasz a nyitott kérdésekre

Adaton olyan pozitív plauzibilitási értékkel ren- delkező kijelentést értünk, amelynek plauzibilitási értéke direkt forrásból származik. Az adatok kijelentések, így elméletfüggőek. Az adatok nem feltétlenül bizonyosan igazak, ha- nem rendszerint csupán bizonyos mértékig plauzi- bilisek. Az adatok adottak abban az értelemben, hogy kon- vencionális módon kapnak plauzibilitási értéket Az adatok

Az adatok egyik funkciója az, hogy plauzibilitási értékeket táplálnak az elméletbe. Ha az adat forrásának megbízhatósága megkérdője- leződik, újra kell értékelnünk. Bevonjuk a forrás megbízhatóságára, illetve a forrás és a belőle származó kijelentések közötti kapcsolat- ra vonatkozó információkat az érvelési folyamatba. Ezáltal az ebből a forrásból származó adatok elve- szítik adatstátuszukat. Ugyanakkor a kontextus új adatokkal (a forrás meg- bízhatóságával kapcsolatos érvelésünk kiindulópont- jait képező plauzibilis kijelentésekkel) bővül Az adatok funkciói

Az adatok másik funkciója az, hogy az információs túldetermináltság megszüntetésének eszközei lehet- nek. Az evidencia olyan adat, amely hozzájárul rivális hi- potézisek plauzibilitásának megítéléséhez és egy- mással való összevetéséhez. Az evidencia-státusz nem az egész érvelési folya- matra vonatkozik, hanem egy-egy hipotézisre. Azaz egy adat nem általában véve evidencia, hanem egy- egy adott hipotézisre vonatkoztatva. Az evidencia sem feltétlenül bizonyosan igaz állítás. Elmélet- és kontextusfüggő.

Evidenciatípusok: –Az e adat a h hipotézis melletti gyenge eviden- cia, ha olyan következtetést építhetünk rá, amely plauzibilissé (határesetben bizonyosan igazzá) te- szi h-t. A gyenge evidencia alkalmas arra, hogy egy indi- rekt forrás részeként plauzibilitási értéket rendel- jen h-hoz, és ily módon részlegesen alátámassza annak igazságát. Nem biztosít azonban elégséges alapot ahhoz, hogy döntsünk h és riválisai között.

–Az e adat a h hipotézis melletti relatív eviden- cia, ha h melletti gyenge evidencia, és a rá épít- hető következtetés magasabb plauzibilitást bizto- sít h-nak, mint az e-t szintén premisszaként hasz- náló, h riválisait plauzibilissé tevő következte- tések. Egy adat csak a riválisok egyike melletti relatív evidencia lehet. Ezért alkalmas lehet döntési alapnak. Ugyanakkor inkonzisztenciát generálhat, mert le- het h elleni gyenge evidencia is.

–Az e adat a h hipotézis melletti erős evidencia, ha h melletti gyenge evidencia, és egyúttal h riválisai ellen szóló gyenge evidencia, vagy e nem egészít- hető ki az adott kontextusban h riválisainak indi- rekt forrásává. Egy adat csak a riválisok egyike melletti erős evi- dencia lehet. e egyértelműen és csakis h-t teszi plauzibilissé. Nem generál (h és riválisai közötti) inkonziszten- ciát.

4.3. Az adatok bizonytalansága Mivel az adatok pozitív plauzibilitási értékkel rendelkező (plauzibilis vagy bizonyosan igaz) kije- lentések, ezért bizonytalanságuk mértékét plauzi- bilitási értékük segítségével jellemezhetjük. A többé-kevésbé bizonytalan adatok egymáshoz va- ló viszonyát a plauzibilis következtetések és a cik- likus és prizmatikus érvelési folyamat fogalmai- nak bevezetésével kíséreljük meg reprezentálni.

4.4. Az ellentmondások kezelése Az adathalmazokkal kapcsolatos ellentmondások ke- zelésének lehetőségeit különböző érvelési stratégiák segítségével próbáljuk leírni. E stratégiák lehetővé teszik, hogy az ellentmondáso- kat ne tekintsük végzetes hibának, valamint hogy ne egységesen kezeljük őket:  plauzibilis következtetésekre épülő ciklikus érvelés se- gítségével törekedhetünk feloldásukra;  elfogadható feloldás hiányában időlegesen tolerálhat- juk őket;  parakonzisztens reprezentációjukkal tolerálhatjuk, az adott elmélet konstitutív elemének is ítélhetjük őket.

5. Összefoglalás

P-modell: A nyelvészeti elméletek és adatok radi- kálisan új értelmezését teszi lehetővé. Fő újítások:  Egy nyelvészeti elmélet = ciklikus és prizmatikus, retrospektív újraértékelésre épülő plauzibilis érve- lési folyamat.  Ebből következően magyarázatot ad a nyelvészeti adatok/evidencia bizonytalanságára, sokféleségére, kombinálhatóságára, amire más metaelméleti mo- dellek nem képesek.  Ugyancsak magyarázatot ad az adatok által kivál- tott ellentmondások fellépésére és (időleges) fenn- állására, aminek modellálására más metaelméleti modellek szintén nem alkalmasak.