A magyar városok szerkezetének átalakulása a rendszerváltozás után

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Magyar regionális Tudományos Társaság VIII. vándorgyűlése Dr. Harsányi Endre DE AGTC Területfejlesztési Regionális Tudásközpont.
Advertisements

Magyar ipari parkok kialakításának és működtetésének tapasztalatai Tóth János vezető főtanácsos Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Üzleti Környezet.
A városi tömegközlekedés I.
A városok fejlődése és szerkezete
Az urbanizáció és városaink
Készítette: Szász Marianna 1.évf. geográfus hallgató április 16.
Kocsis Gáborné Lamberti Judit környezetismeret 4. osztály
A Dél-alföldi régió népessége, népesedési folyamatai
Települések A városok.
Prof. Dr. Süli-Zakar István (DSc.)
Magyarország vasúthálózata a kezdetektől 1914-ig
A magyar városok szerkezetének átalakulása a rendszerváltozás után
Urbanizáció a fejlődő országokban
Település Településrendszer Településállomány. Nagyvárosok a magyar településrendszerben Készítette: Széplaki Dóra Debrecen, 2013.április 16.
BUDAPEST, MINT VILÁGVÁROS
Budapest mint világváros
Budapest mint világváros
Budapest mint világváros
Budapest mint világváros
Budapest mint világváros
Budapest mint világváros
Az Urbanizáció És Városaink Tankönyv:
A falvak és a tanyák TK.:85-88.old. Atl.:20-21.old.
A Falvak és a Tanyák Tk.:85-88.o. Atlasz:20-21.o.
Budapest mint világváros
Településhálózatunk a falvak és a tanyák.
Budapest Mint Világváros
Az észak-alföldi közép- és kisvárosok feldolgozóipara az ezredfordulón
MTA Regionális Kutatások Központja Az államhatárok hatása a városok fejlődésére a Kárpát-medencében Hardi Tamás tudományos munkatárs MTA RKK Nyugat-magyarországi.
A city átalakulásának társadalmi problémái Budapesten
A gazdasági szuburbanizáció mérése,
Térszerkezeti sajátosságok Közép-Kelet-Európában
A Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió helye a Kárpát-medencében és gazdasági jellemzői Dr. (habil) Pál Ágnes főiskolai tanár HUNGARY, SZTE JGYTFK Sopron,
Horváth Sarolta Noémi Ph.D. hallgató Szegedi Tudományegyetem
Lázár László ÉRTÉKEK ÉS MÉRTÉKEK A vállalati erőforrás-felhasználás leképzése és elemzése hazai üzleti szervezetekben.
Debrecen és vonzáskörzete
MTA Regionális Kutatások Központja APARADIGMAVÁLTÁS SZÜKSÉGESSÉGE A TERÜLETFEJLESZTÉSBEN HORVÁTH GYULA ________________________________ MTA Regionális.
A felnőttoktatás gazdasági, társadalmi és oktatási kapcsolatrendszere két alföldi nagyvárosban Petrás Ede MTA RKK Miklósi Márta DE BTK Változás.Válság.Váltás.Hu.
Fiatal feltalálóknak Pályázat. Támogatására  Fiatal kutatók,  Innovációval foglalkozó  micro- és kisvállalkozások.
Nyíregyházi Főiskola, 2006/2007. II. félév
Európa városhálózata. A., A városok számokban I. A városodottság mértéke – Európa: 71,9% 1. magasabb értékek – Észak- és Északnyugat-Európa (Belgium –
A barnamezős rehabilitáció fejlesztéspolitikai kérdései Magyarországon
Az ősi tudomány Geodézia Készítette: Jakab Csaba Lóránd.
A Föld lakosságszámát meghatározó tényezők II. A migráció
Transznacionális funkciójú városi körzetek és azok határon átnyúló együttműködései Magyarország és szomszédai területén Illés Dóra VÁTI Stratégiai, Tervezési.
Budapest Turisztikai Marketingje Készítette : Romolhatatlan Norbert.
Regionális gazdaságtan 7.
Bevásárlóközpontok harca Tatabányán Kovács András Selye János Egyetem Kutatóintézete.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 13. előadás december Az európai közigazgatás fogalma Kiindulópont: annak ellenére, hogy az EU esetében.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 1. előadás szeptember 14. Témakörök: Az EU kialakulásának és fejlődésének főbb közjogi elemei Az EU központi.
A földhasználat és a birtokstruktúra jellemzői. A földhasználat változása Magyarországon ( )
CSONGRÁD CSONGRÁD A TISZA JOBB PARTJÁN, A KÖRÖS TORKOLATA FELETT FEKSZIK. KEDVEZŐ FÖLDRAJZI HELYZETE MIATT AZ ÚJKŐKOR ÓTA LAKOTT HELY. ÁRPÁD FEJEDELEM.
A vidéki térségek helyzete Romániában Készítette: Stéger Anett Földrajz BSc III
A budaörsi piackutatás eredményei Katona Attila Budaörs,
MTA Regionális Kutatások Központja A pénzügyi szolgáltatások területi dilemmái Magyarországon KOVÁCS Sándor Zsolt tudományos segédmunkatárs MTA Regionális.
A településhierarchia és a településhálózat
A települések általános kérdései
A legősibb települések
LEADER, Identitás, Sport
A kereskedelem alakulása
A faluföldrajz Dr. Kozma Gábor.
A Chicagói Iskola városökológiai modelljei
A Föld lakosságszámát meghatározó tényezők II. A migráció
Az urbanizáció (urbs, urbis)
TÁRSADALMI ÉS GAZDASÁGI HELYZETKÉP
A Chicagói Iskola városökológiai modelljei
A földrajzi övezetesség
A globalizáció - a globális világgazdaság
A Chicagoi Iskola városökológiai modelljei
Készítette: Dóka István
Előadás másolata:

A magyar városok szerkezetének átalakulása a rendszerváltozás után Készítette: Koczka Csaba

A város fogalma Egy rendkívül önkényes folyamat, amelyre nincs egyezményesen elfogadott definíció. Két megközelítési mód 1. statisztikai városfogalom - város jogállását valamilyen népesség számhoz köti. 2. funkcionális városfogalom – város az a település, amely központi funkciókkal rendelkeznek.

A hazai városszerkezeti kutatások fontosabb eredményei A funkcionális szerkezeti kutatások az első világháború után kezdődtek el. Német városföldrajzi minta és morfológiai orientáltság. A vizsgálatok nagy része az alföldi városok felé irányult, mert ezek sajátos szerkezetet, fejlődést és arculatot mutattak.

Városaink szerkezete a két világháború között A kutatásokban az áttörés Mendöl Tibor nevéhez köthető. Nagy hangsúlyt feketetett a morfológiai megközelítésre. Magyarországon a városokat funkcionálisan négy övezetre lehetett osztani.

Ezek a városközpontból kifelé haladva a következők: városmag belső, vagy más néven első lakóhelyi öv iparforgalmi öv, amely a második munkahelyi öv külső, vagy második lakóhelyi öv

A magyar városok funkcionális szerkezete a szocialista időszakban Becsei József véleménye szerint az alföldi városok funkcionális szerkezete: városmag, városközpont belső lakóöv iparforgalmi övezet külső lakóöv Megindult a hazai városhálózat erőteljes differenciált fejlődése.

A piacgazdaság kiépülésének hatása a városok szerkezetére A nagyvárosok megszabadulása az adminisztratív, államilag szabályozott kötöttségektől. Kedvezően alakulnak a feltételek a városi központi szerepkörök megerősödéséhez, gazdasági és szolgáltatási központok kialakulásához.

A magyar városok funkcionális övei centrum, városközpont belső lakóöv ipari terület külső lakóhelyi öv városi zöldterület

Centrum, városközpont Területe kiterjedt, funkcionálisan egyre inkább tekinthető belső munkahelyi övnek. Két részre tagolható: Központi üzleti negyed Városszéli (perifériás) bevásárlóközpontok

Városszéli (perifériás) bevásárlóközpontok . Az új vállalkozások elsősorban a városokból ki- és bevezető főbb utak mentén épültek, nagy részük külföldi tulajdonban van.

Belső lakóöv Valódi övként jelenik meg a központi üzleti negyed körül, szervesen kapcsolódva ahhoz. A belső lakóöv kiterjedése a városok többségében jelentős.

Ipari területek Az ipari területek a vidéki városokban általában jelentős területet foglalnak el, a két lakóöv után a harmadik legnagyobb funkcionális övet jelentik. Vannak olyan városok, ahol az ipari terület igen nagyarányú, tulajdonképpen város a városban.

Külső lakóöv A külső lakóövhöz tartozó városrészek viszonylag fiatalok. Általában a vasútvonalakon túl, az ipari terület mellett vagy azon túl találjuk ezt az övet. A külső lakóöv nagysága és elhelyezkedése rendkívül változatos városainkban.

Városi zöldterületek Zöldterületek fontos szerepet játszanak, és jelentőségük egyre növekvő. Szerepük a városban összetett és sokrétű. A nagyobb nyugati városokban a zöldterületek aránya már megközelíti az összterület felét.

Egyéb, vagy különleges hasznosítású területek Ezek nem képeznek önálló funkcionális övet. Katonai objektumok Fegyintézetek Repülőterek

Köszönöm a figyelmet