Samuel P. Huntington Civilizációk összecsapása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kelet-nyugati Átjáró A világzene és az interkulturális kommunikáció kapcsolata a pécsi Balkán Világzenei Fesztivál vizsgálata alapján Készítette: Halász.
Advertisements

EMBERI JOGOK.
A válság és ami utána következik….
Egyes emberi jogok Törökországban
Kultúra mint kapcsolat Birher Nándor. „A tudás a világ alkotóelemeiről szerzett ismeret, a bölcsesség az elemek kapcsolódásának ismerete.” -szemléletmódváltozás-
A nemzetközi üzleti élet etikája
Negyedik előadás Március 11
A görög történelem kezdetei
Politikai és szociálgeográfia I.
Az Európai Unió a globális világban Készítette: Kozák Magdolna.
Az ortodox Európa geopolitikája
Nők a globalizált világban
Az Európai civilizáció válsága
Igaza volt-e Huntingtonnak?
Nemzetközi politikai gazdaságtan I.
A globális világgazdaság és az USA világgazdasági szerepköre
A felvilágosult abszolutizmus
Adódhat-e új lehetőség Magyarország számára az európai együttműködésből? Lóránt Károly Sopron, Közgazdász klub március 1.
Kommunikáció az egyetemen c. konferencia ápr. 28.
TÖRTÉNELEM TANTÁRGYBÓL
Intézményi fejlettség a Duna-stratégia makrorégióban
A kisebbségi (magyar) felsőoktatás kialakulása és perspektívái Szatmárnémetiben Készült a Debreceni Egyetem Nevelés – és Művelődéstudományi Doktori Program.
Budapest, november 16. Slovnaft THE MOL GROUP Az olajkorszak végén: A 3. árrobbanás és következményei Varró László Vargha Péter Simon Vezető Közgazdász.
Szudán : meghiúsult remények? Készítette: Nagy Gabriella Témavezető: Dr. Molnár Anna Budapest, április XXX. Országos Tudományos Diákköri.
Az amerikai (USA) kommunikáció
Amikor a tanítvány ellentmondott a mesternek
Bevezetés. Eszmetörténet, művelődéstörténet, kultúrtörténet
Az EU kül- és biztonságpolitikája
A háború és a modern fegyveres erő
16. Témakör: Kultúra és globalizáció
The Lost Symbol (Az elveszett jelkép) megjelenés: 2010 Dan Brown -
Összehasonlító pedagógia
Politikai és szociálgeográfia I.
Tanulási célú migráció a világban és itthon
Az erdélyi magyar fiatalok értékrendjének sajátosságai. Összehasonlító vizsgálat a román és a magyar fiatalok körében Veress Ilka Nemzeti Kisebbségkutató.
Az atomenergia helyzete a világon Helyzetkép, okok és következmények Energia Klub december.
Neorealizmus és neoidealizmus
A „második hidegháború”
Szeiman József A Közel-Kelet 2012-ben.
Bevezetés.
Az Arab Liga és az Iszlám Tanács
Agrár Európa Kft. GfK Hungária Piackutató Kft Budapest, Fillér u. 10/b Budapest, Visegrádi u Élelmiszeripari.
Kulcsár László: A MULTIKULTÚRALTÁS SZOCIOLÓGIAI ÉS TÖRTÉNETI DIMENZIÓI – kutatási inspirációk - Sopron Nyugat Magyarországi Egyetem Benedek Elek.
Válság és megújulás? Lehetőség vagy krízis?
A mérsékelt és a radikális politikai iszlám a Közel-Keleten KIDMA, Itt a terror? Hol a terror? c. konferencia október 1. Csicsmann László, PhD egyetemi.
 A világ 20 legnagyobb légikikötője közül 14 itt található (Chicago,New York, Dallas, Los Angeles, Atlanta, STB....).
A CSECSEN HÁBORÚK ÉS A HAN-UJGUR KONFLIKTUS Rigó Márta NT/I (MA) Stratégia és válságkezelés Budapesti Corvinus Egyetem.
Jogi informatika, 2. előadás Az információs társadalom lényegi ismérvei és egyes modelljei szeptember 21. Témakörök: 1.Az IT-ről általában 2.Az IT.
A felsőoktatás néhány demográfiai kérdése A külföldön tanuló hallgatók.
A népességnövekedés tényezői és következményei
Nincs átfogó magyar monográfia Idegen nyelvű irodalom Időrendi adatbázis Tematikus adatbázis Folyóiratok, szaklapok Gazdasági adatok értékelése Kétoldalú.
A Külső Tagok Fóruma Tudománytámogatás: Rézler Gyula, az MTA külső tagjának példája Tóth Pál Péter, az MTA doktora, KSH Népességtudományi Kutatóintézet.
A nemzeti film fogalma Példa: francia külvárosfilmek.
SZUDÁN A DARFÚRI KONFLIKTUS OKAI ÉS NEMZETKÖZI VONATKOZÁSAI Rémai Dániel 2007 Minden jog fenntartva!
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
A NEVELÉS CÉLJA. Emil Durkheim: A homo duplex modell szerint az embernek két oldala az individuális, önző biológiai, továbbá az erkölcsi értékekre fogékony.
Az iszlám civilizáció kialakulása és elterjedése Tk. 23.
Fekete Afrika A 2. Világháború jelentős hatással volt Afrikára. A háború után a legtöbb afrikai országban napirendre került a függetlenség kihívása. A.
A Föld lakosságszámát meghatározó tényezők I. A természetes szaporodás
Energetikai gazdaságtan
Franklin D. Roosevelt ..
Készítette: Kerekes Henriett
IZRAEL ÉS AZ ARAB VILÁG Készítette: Mérő Dominika.
Európa fogalma, határai, ismérvei
A curriculumelmélet műfaji fejlődése
Európa regionális földrajza
Magyarország helye a világ értéktérképén
40. GLOBALIZÁCIÓ ÉS GLOBÁLIS FOLYAMATOK.
Hidegháború.
SZÍNHÁZI CREDO Készítette: Annarébe.
Előadás másolata:

Samuel P. Huntington Civilizációk összecsapása

Huntington életútja: (1927 ápr. 18 – 2008 dec. 24 New York, Yale (BSc.), Chicago, Harvard (PhD) 1959-62 Colimbia egyetemen a Háború-és béketanulmányok Intézetének helyettes vezetője

Huntington életútja: A Harvard professzora 1989-2000 vezeti a Stratégiai tanulmányok Intézetét Egyetemi pályafutása mellett politikai tanácsadó (Carter elnök 1977-78) Elméleti művét empirikus alapokra helyezte

Legfontosabb munkájának megszületése: 1992 – Francis Fukuyama – egy világ paradigmája 1993 Foreign Affairs folyóiratban cikk Nagy port kavart, ezért szükséges volt gondolatainak részletesebb kifejtése 1996: Civilizációk összecsapása, és az új világrend kialakulása (The Clash of Civilizations and the remaking of world order)

Legfontosabb munkájának megszületése: 1992 – Francis Fukuyama – egy világ paradigmája 1993 Foreign Policy folyóiratban cikk Nagy port kavart, ezért szükséges volt gondolatainak részletesebb kifejtése 1996: Civilizációk összecsapása, és az új világrend kialakulása (The Clash of Civilizations)

Civilizációk harca 1. Nyugat 2. Latin-Amerikai 3.Ortodox 4. Iszlám 5. Kínai 6. Indiai 7. Japán 8. Afrikai

Kik is vagyunk? Önmeghatározás: vallás, nyelv, tradíció, történelem,értékek mentén Kulturális csoportokkal azonosulnak Csak akkor tudjuk, hogy kik vagyunk, ha azt is tudjuk, hogy kik nem vagyunk (és kik ellen vagyunk

Kik is vagyunk? Önmeghatározás: vallás, nyelv, tradíció, történelem,értékek mentén Kulturális csoportokkal azonosulnak Csak akkor tudjuk, hogy kik vagyunk, ha azt is tudjuk, hogy kik nem vagyunk (és kik ellen vagyunk

Kik is vagyunk? Önmeghatározás: vallás, nyelv, tradíció, történelem,értékek mentén Kulturális csoportokkal azonosulnak Csak akkor tudjuk, hogy kik vagyunk, ha azt is tudjuk, hogy kik nem vagyunk (és kik ellen vagyunk Civilizáció: Az azonosulás legtágabb szintje!

Tézisei: A civilizációk állandóan változnak Globális civilizáció nem fog kialakulni A modernizáció nem eredményez nyugatosodást A nyugati civilizáció nem egyetemes, megújulása kérdéses A Civilizációkon belüli politikai háborúkat felváltja a civilizációk közötti kulturális- vallási alapú háború

Modernizáció = nyugatosiasodás?

Modernizáció = nyugatosiasodás? Elutasítás Reformizmus Kemalizmus Megtörtöénhet e a modernizáció nyugatosiasodás nélkül

Modernizáció = nyugatosiasodás? Elutasítás Reformizmus Kemalizmus Megtörténhet e a modernizáció nyugatosiasodás nélkül

Modernizáció = nyugatosiasodás? Elutasítás Reformizmus Kemalizmus Megtörténhet e a modernizáció nyugatosiasodás nélkül

Modernizáció = nyugatosiasodás?

Törésvonal háborúk Az új világrendben nem a civilizációközi háborúk, hanem a civilizációk közötti háború terjed el Eszkalációveszély sokkal nagyobb Rokon ország szindróma A konfkliktusok nem fentről lefelé, hanem lentről felfelé terjednek

Törésvonal háborúk

A Nyugat jövője Civilizációk hanyatlása: fogyasztás kerül a középpontba, alacsony term. Szaporodás, Erkölcsi hanyatlás Kulturális meghasonlás EU: vallástalanság, USA: multikulturalizmus Megoldás: Nem az egyetemességre törekvés, hanem az egyedi értékek megőrzése!

"Der Ansatz für Multikulti ist gescheitert, absolut gescheitert. „ A "Der Ansatz für Multikulti ist gescheitert, absolut gescheitert!„ A. Merkel

A Nyugat jövője Civilizációk hanyatlása: fogyasztás kerül a középpontba, alacsony term. Szaporodás, Erkölcsi hanyatlás Kulturális meghasonlás EU: vallástalanság, USA: multikulturalizmus Megoldás: Nem az egyetemességre törekvés, hanem az egyedi értékek megőrzése!

Köszönöm a figyelmet!