A család a globalizált világban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Globalizáció Globalizáció:
Advertisements

A Családoktól tanulunk Kutatást végezte: Hegedűs Réka és Dávid Beáta 2005 Home-Start International Otthon Segítünk Alapítvány MTA Szociológiai Kutatóintézet.
Kiutak a válságból?. Kiút feltételei • Rendszerszemlélet • Szociális igazságosság • Környezet eltartóképesség szerinti használata • Paradigmaváltás •
Jánosi Beatrix szeptember 08.
Jelige: „Isa, por es homou vogymuk.”
© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév1 Fogyasztói Bizalom Index III. negyedév szeptember.
Az első házasság felbomlása
Család – munka Dr. Ternovszky Ferenc.
Makroökonómia 5. előadás.
A szabadidő fogalma.
Család.
A turizmus rendszer környezete
A népességcsökkenés megállítása
Családszociológiai alapismeretek 1. rész
Család.
MAKROKÖRNYEZET /1/ ÜZLETI KÖRNYEZET 2. előadás 2006/2007. tanév.
Családi közösségi kezdeményezések és programok megerősítése
Társadalmi tényezők szerepe a párválasztásban és a családi életben Herczog Mária Budapest, novenber 9.
„Férfinak és nőnek teremtette”
EU alapismeretek E-Learning.
Negyedik előadás Március 11
Szegő Szilvia Emberi életpálya és az ifjúság munkavállalása.
Az adórendszerek változásai az elmúlt évtizedekben Halmosi Péter.
A cigányság integrációja Magyarországon
Urbanizáció a fejlődő országokban
NÉPESEDÉSI ÉS URBANIZÁCIÓS VÁLSÁG
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS KÉRDŐJELEI A TÁRSADALOM, A GAZDASÁG ÉS AZ ÖKOLÓGIA ÖSSZEFÜGGÉSE A GLOBÁLIS WILÁGBAN.
A felvilágosult abszolutizmus
Dr. Tóth Olga PTE Illyés Gyula Főiskolai Kar, Szociális munka szak Társadalmi problémák szociológiája Levelező.
A népesség családi állapota. Az élet folyamán szerzett tulajdonság Az élet folyamán szerzett tulajdonság Családi helyzet megközelítése: Családi helyzet.
Gyermekkor és gyermekkortörténet a kezdetektől napjainkig,különös tekintettel a középkór és reneszánsz gyermekképére.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
A család szerepe, jellemzői
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
Lakossági eladósodási és megtakarítási trendek Barabás Gyula Magyar Nemzeti Bank Budapest, november 25.
EGYETEMES ÉS MAGYAR AGRÁRFEJLŐDÉS DR KOVÁCS JÁNOS.
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
1. A fogyasztói társadalmak átalakulása az utóbbi fél évszázadban.
Az élettársi kapcsolatban élők házasságkötése - az értékek és beállítódások szerepe a párkapcsolatok (ki)alakulásában Spéder Zsolt Kapitány Balázs KSH.
Demográfiai - társadalmi tükör, 2010 Hazai és európai tendenciák
Spéder Zsolt KSH Népességtudományi Kutató Intézet
Demográfiai helyzetünk és kilátásaink
ÁRVÁK A szülőktől kapott „uticsomag” tartalma: A biztonság érzése
Fogyasztói magatartás 2006
A család és az egészség Kovács Eszter Pikó Bettina Magatartástudományi Napok 2008 június 6. Szeged.
A család a szociológiában
Gábor Kálmán A fer hatása a felsőoktatásra Felsőoktatás Nyilvánossága Konferencia 2006 Felsőoktatási Kutatóintézet Institute for Higher.
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
Dudás Zoltán Gyermekvédelmi és Gyámügyi Főosztály
Csoport, egyszemélyes csoport, család
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
A családközösségek ALAP-PILLÉRE A CSALÁD
A CSALÁDOK HITVALLÁSA.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Családpolitika. Közösség (Tönnies) Közös cél: a közös létezni-akarás igénye a jövőre vonatkozóan is. Összetartó erő: közös nyelv, közös hit (vallás),
Generációk és család.
A család történeti alakulásáról
GYERMEKESÉLY MAGYARORSZÁGON AZ UNICEF-JELENTÉS TÜKRÉBEN XIV. Baranyai Pedagógiai Napok Pécs, április
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Családi életre nevelés Házasság. Tartalom A házasság definíciója és eredete Egyházi házasságkötés Polgári házasságkötés Házasodási tendenciák napjainkban.
Demográfiai problémáink megoldási lehetőségei
And what else?... Leszakadó gyerekek.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Az új családformák hatása a jövő generációra (=) A családformálódás alakulásának irányai, jelei Spéder Zsolt.
SZEGÉNYSÉG ÉS A SZEGÉNYEKET ÉRINTŐ NÉHÁNY VÁLTOZTATÁS
Fiatalok és családteremtés Dr. Szabó-Tóth Kinga
A globalizáció - a globális világgazdaság
Globalizáció.
Előadás másolata:

A család a globalizált világban

A család fogalma Családszociológia: A család a társadalom egy részrendszere. Mint minden rendszernek a családnak is vannak elemei, ezek a családtagok, vagyis egymással meghatározott kapcsolatban álló egyének. A család alkotmányi fogalma: "A családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő-gyermek viszony„ Katolikus egyház: A család nem csupán jogi, szociális és gazdasági egység, hanem a szeretet és szolidaritás közössége, amely alkalmas a kulturális, etikai és vallási értékek átadására, mely nélkülözhetetlen a családnak és az egész társadalomnak a jólétéhez és fejlődéséhez.

Történeti áttekintés 1. A természeti népek családformái: A család szerkezete a létfeltételekhez kötött A család nem különül el élesen a törzstől nyitottabb család 2. Az európai feudalizmus családmodellje A család zárt egység Fontos a származás A család termelési-fogyasztási egység Jellemző a nagycsalád (generációk együttélése) Jellemzően stabil házasságok.

3. Kapitalizálódás: A származás helyett az egyén gazdasági ereje a fontos. A termelés kikerül a családi keretek közül, így már csak fogyasztási egység lesz a család. A nők emancipációja és munkába állása is változást hoz. Az urbanizáció erősíti a család zártságát. A polgári típusu család kevésbé stabil.

A család helyzete a globalizált világban A legtöbb vélemény szerint napjainkban a család válságban van, amelynek legjellemzőbb tünete a válások magas száma. Egyes vélemények szerint a házasságok régen sem voltak jobbak, viszont akkoriban a válás szinte lehetetlen volt. Jelenleg a válások aránya folyamatosan nő

Az Európai Únió statisztikái 2 tendenciát mutatnak: A gazdasági fejlődés és a globalizáció nem kedvez a házassági kapcsolatoknak. Amellett, hogy csökken a házasságkötések száma, egyre gyakoribb a válás. A házasság népszerűtlenné válása nem jár együtt a születésszám azonos mértékű csökkenésével. Ennek oka a házasságon kívüli születések számának növekedése.

Teljes válási arányszámok Európa egyes országaiban, 1990, 1995, 2000, 2004

A válások okai A válások számos okra vezethetők vissza, az egyik ilyen ok, az utóbbi évtizedekben jelentkező gazdasági átalakulás. A tervgazdaságot felváltotta a piacgazdaság, ennek következtében a társadalmi résztvevők számára a pénz és a vagyon lett meghatározó. A gazdasági átalakulás egyrészt magával hozta a munkanélküliséget, így az elszegényedő családokban a jövedelem csökkenése fő vitapont lett, ami gyakran váláshoz vezetett. Míg a gazdaságilag erősödő családoknál, a növekvő jövedelem felhasználásának módja okozza a feszültséget, mely szintén váláshoz vezethet.

A házasodási hajlandóság változása A családalapítást sokáig a fiatalkori házasságkötés és a korai anyaság jellemezte. Napjainkban kitolódott a házasodási életkor Okai: A nők iskolai végzettségének emelkedése A fiatalok, gyakran több szakterületet is kitanulnak, ezáltal növekszik az iskolában töltött évek száma, ami miatt munkába állás kitolódik. Gazdasági jellegű okok: -- a gazdagabb rétegek nem szorulnak rá a házasság nyujtotta anyagi biztonságra -- az elszegényedő rétegek esetében a munkanélküliség miatt tolódik a családalapítás a bizonytalan jövőbe. A házasságok népszerűtlensége összefügg azzal, hogy az élettársi kapcsolatok társadalmilag elfogadottabbá váltak.

Házasságkötés nélküli együttélési formák Élettársi kapcsolatok fokozott terjedése Növekszik a társadalmi elfogadottsága Leginkább a skandináv országokban terjedt el az 1998-as statisztika szerint: Svédország 54%, Norvégia 49%. Izlandon a gyerekek 2/3-a házasságon kívül születik . A déli tagállamokban ez az arány jóval kisebb: Görögország 4%, Olaszország 9%, Horvátország 7%, Lengyelország 11%. Magyarországon a 60-as években ez az arány 5-6% volt, ami 1999-re 28%-ra növekedett, majd 2012-re elérte a 44,5%-ot.

A gyermekvállalási kedv csökkenése A fiatalok gondolkodásmódjának megváltozása miatt, a gyermekvállalást más elsődleges célok előzik meg. Manapság a gyermekvállalást leginkább közgazdasági szempontok határozzák meg. Folyamatosan csökken az abortuszok száma (kivétel a 25-29 éves korosztály)

Az európai országokban az említett okokból kifolyólag folyamatosan csökken a népesség. A probléma megoldása végett, a családpolitikák arra törekszenek, hogy támogassák a családot és ösztönözzék a gyermekvállalást. Ezzel szemben Kínában a gyermekszületések visszaszorítására törekednek a túlnépesedés elkerülése végett. Egykepolitika

Különbségek Magyarországon belül Cigány családok magyar családok Korai házasságkötés/ élettársi kapcsolat Nagyobb gyermekvállalási kedv Háztartások nagysága

Közös háztartásban élők száma

Különbségek világviszonylatban

Köszönöm a figyelmet!