Egyetemi élethelyzetek – Campus-lét a Debreceni Egyetemen 2012. május 29. DAB Székház, Debrecen Thomas Mann u. 49. Sportoló csoportok a Debreceni Egyetemen.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
GfK Custom ResearchTalpra, magyar! Bacher János2010/03/03 Talpra, magyar! Számokban a sport fogyasztásról Bacher János GfK Hungária.
Advertisements

A sportszocializáció.
SZÉLSŐJOBBOLDALI HALLGATÓI CSOPORTOK SZERVEZŐDÉSE ÉS ÉRTÉKVILÁGA Sőrés Anett A Magyar Szociológiai Társaság éves konferenciája, Miskolc,
A sport közösségteremtő hatása a Debreceni Egyetemen
Az edzői hatékonyság pszichológiája
Vélemények a tehetségről
Többnapos „sportfesztivál” a magyarországi illetve határon túli felsőoktatási intézmények hallgatói számára a Debreceni Campus Nonprofit Közhasznú Kft.
Középszíntü testnevelés érettségi vizsga témakörei
Az első házasság felbomlása
A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században május MOOC és e-learning kölcsönhatása Dr.
A tanácsadó képzés regionális munkaerő-piaci hatásai
ISKOLATÁSKÁBÓL RIDIKÜL, AVAGY OKTATÁS ÉS MUNKA KELETEN ÉS NYUGATON
Kovács Klára Debreceni Egyetem Nevelés-és Művelődéstudományi Doktori Program november Kollektív traumák, határhelyzetek, természeti és társadalmi.
A dunaújvárosi fiatalok szabadidő eltöltési szokásai
A modern szabadidő gender-szempontú vizsgálata hallgatói mintában
„Keresztény nevelés – egyházi iskola” október 15.
Játék és reklám TNS Hoffmann.
Civil szervezetek a munka világában
Az egyetem mint szocializációs színtér Campus-lét a Debreceni Egyetemen Műhelykonferencia Debrecen, december 3. Szabó Ildikó DE Szociológia és Szociálpolitika.
Egyetemi élethelyzetek – Campus-lét a Debreceni Egyetemen május 29. DAB Székház, Debrecen Thomas Mann u. 49. Hallgatói mobilitás a Debreceni Egyetemen.
Dusa Ágnes Szociológia MA II. évfolyam DE Szociológia és Szociálpolitika Tanszék Campus-lét konferencia
Fesztiválozó egyetemisták Készítette: Buzinkay Nóra „Campus-lét” a Debreceni Egyetemen Műhelykonferencia
SZÉLSŐSÉGES POLITIKAI IFJÚSÁGI CSOPORTOK SZERVEZŐDÉSE ÉS ÉRTÉKVILÁGA. A szélsőjobboldali ideológia reprezentációja a debreceni egyetemisták körében Campus-lét.
A BA/BSc végzettség hasznosíthatóságának vizsgálata a Debreceni Egyetemen és Nyíregyházi Főiskolán végzett fiatalok körében Seres Edina
Önkéntesség a Debreceni Egyetem hallgatói táborában Lipcsei László MSZT Konferencia november 12.
Campus lét konferencia 2012 A KÖZ ÉS A MAGÁN KÖZÖTTI HATÁR ÉS AZ ÁLLAMPOLGÁRI ELKÖTELEZETTSÉG.
Márton Sándor: A Campus-lét online-survey válaszadóinak szocio-kulturális jellemzői „CAMPUS-LÉT” A DEBRECENI EGYETEMEN: CSOPORTOK ÉS CSOPORTKULTÚRÁK Műhelykonferencia.
Debrecen május 29. Prof. Dr. Szabó Ildikó Szocializáció az egyetemi csoportok és csoportkultúrák világában Egyetemi élethelyzetek. Campus-lét a Debreceni.
SZÉLSŐJOBBOLDALI HALLGATÓI CSOPORTOK SZERVEZŐDÉSE ÉS ÉRTÉKVILÁGA Sőrés Anett A Magyar Szociológiai Társaság éves konferenciája, Miskolc,
A kisebbségi (magyar) felsőoktatás kialakulása és perspektívái Szatmárnémetiben Készült a Debreceni Egyetem Nevelés – és Művelődéstudományi Doktori Program.
Szatmárnémeti magyar nyelvű felsőoktatásának kialakulása és perspektívái Készült a Debreceni Egyetem Nevelés – és Művelődéstudományi Doktori Program keretében.
Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem
Kultúra „harmadfokon” A harmadfokú képzésben részt vevő hallgatók viszonya a kultúrához Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem VI.
Élsportoló fiatalok vizsgálata szociológiai kontextusban
Előítéletmentesen a hajléktalanokkal szembeni előítéletekről
A SZÉLSŐJOBBOLDALI IDEOLÓGIA REPREZENTÁCIÓJA A DEBRECENI EGYETEMISTÁK KÖRÉBEN Sőrés Anett Debreceni Egyetem, Szociológia MA II. Témavezető: Prof. Dr.
1 Oktatás és iskolázottság – nemi egyenlőtlenségek konferencia Az előadás címe: A hátrányos helyzetűek oktatásban való részvétele gender szempontból (különös.
VII. Nemzetközi Médiakonferencia „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra" szeptember Balatonalmádi Fiatal group leaderek Facebook használati.
Magyar nyelvtanulók angol lexikai hangsúlyának akusztikai vizsgálata Nagy Judit SZTE Nyelvtudományi Doktori Iskola Angol Alkalmazott Nyelvészeti Program.
A korai nevelés „… a legfontosabb prioritás az esélyegyenlőség szempontjából” A korai nevelés „… a legfontosabb prioritás az esélyegyenlőség szempontjából”
Az emberi tőke vizsgálatának lehetőségei társas vállalkozások körében Kutatási terv Pótó Zsuzsanna.
Sportklaszter – innovatív tartalékok a sportban
Magatartástudományi Intézet
Tudományos konferencia Nyíregyháza Október
A Z ANOREXIA ÉS A BULIMIA NERVOSA KÖZÖTTI KAPCSOLAT MEGÉRTÉSE EGY SVÉD NEMZETKÖZI IKERMINTÁN Kovács Petra BME Kognitív pszichológia I. évfolyam Április.
Intézményvezetők válaszai a tanulmány kérdéseire.
Szerepek, elvárások, elégedettség
A gender-kutatások kritikai jellege Dr. Molnár László PhD egyetemi docens NYME FMK Tanárképző Intézet.
A zene transzfer hatása a roma gyermekek tehetséggondozásában
New View Beszámoló a tanulókkal történt interjúról.
A Wlislocki Henrik Szakkollégium részvétele és tapasztalatai TÁMOP „A tudás disszeminációja.” Trendl Fanni.
Halász Levente Tudományos munkatárs Kodolányi János Főiskola
Az olvasó hallgató Olvasásszociológiai felmérés a Debreceni Egyetemen Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem ONK 2010.
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
AZ „AUTÓK SZOCIOLÓGIÁJA” Rémai Dániel 2007 Minden jog fenntartva!
MTT Felsőoktatási Szekció Tisztelettel köszöntöm a Szekció előadóit, résztvevőit! szeptember 20.
1 Identitás elemek vizsgálata: a kötődés, bizalom és konfliktus vizsgálatának keretei a magyar társadalom kvantitatív felmérései alapján Dr. Bugovics Zoltán.
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
A munkahelyi diszkrimináció
A SZÉLSŐJOBBOLDALI EGYETEMISTÁK MINT VIRTUÁLIS CSOPORT Sőrés Anett Egyetemi élethelyzetek – Campus-lét a Debreceni Egyetemen május 29., DAB Székház.
Jelenkori társadalmi problémák és konfliktusok Tantárgyfelelős: Dr
Magyar Egyetemi - Főiskolai Országos Bajnokság Döntők.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS A férfi és női agy különbségei Mottó: „Férfi és nő, hogy érthetnék meg egymást? Hisz mind a kettő mást akar- a férfi a nőt, a nő.
Hálózatok Támogató, segítő szerepek az ifjúsági munkában.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
SPORTTÖRTÉNET.
Készítette: Lőke Eszter, Váczy Dorottya
Langerné dr. Buchwald Judit Pannon Egyetem Neveléstudományi Intézet
Társadalmi nem és szexuális beállítottságon alapuló üldöztetés
Előadás másolata:

Egyetemi élethelyzetek – Campus-lét a Debreceni Egyetemen május 29. DAB Székház, Debrecen Thomas Mann u. 49. Sportoló csoportok a Debreceni Egyetemen Néhány sportoló csoport jellemzői és genderszempontú vizsgálata Kovács Klára Debreceni Egyetem Nevelés-és Művelődéstudományi Doktori Program

Kutatási téma „Campus-lét” a Debreceni Egyetemen. Csoportok, csoporthatárok, csoportkultúrák OTKA K számú kutatás „Campus-lét” a Debreceni Egyetemen. Csoportok, csoporthatárok, csoportkultúrák OTKA K számú kutatás Kosárlabdázó fiúkat és lányokat, kézilabdázókat, focistákat, step aerobicosokat, zumbázókat és kondizókat vizsgáltunk neveléstudományi mesterszakos hallgatókkal résztvevő megfigyeléssel, esetenként fókuszcsoportos interjúkkal és egyéni interjúkkal 2011 tavaszán és őszén. Kosárlabdázó fiúkat és lányokat, kézilabdázókat, focistákat, step aerobicosokat, zumbázókat és kondizókat vizsgáltunk neveléstudományi mesterszakos hallgatókkal résztvevő megfigyeléssel, esetenként fókuszcsoportos interjúkkal és egyéni interjúkkal 2011 tavaszán és őszén.

Célok és relevancia Megvizsgálni: hogyan működnek ezek mint csoportok hogyan működnek ezek mint csoportok mi jellemzi őket, mi jellemzi őket, milyen különbségek vannak az egyes sportágakban, sportolói csoportokon belül a nemek között, milyen különbségek vannak az egyes sportágakban, sportolói csoportokon belül a nemek között, mi jellemzi az úgynevezett férfias és nőies sportágakat. mi jellemzi az úgynevezett férfias és nőies sportágakat. Az eredmények segítenek megérteni a sport és sportolók világát az egyetemen a 21. században, különös tekintettel a társadalmi nemekre. Az eredmények segítenek megérteni a sport és sportolók világát az egyetemen a 21. században, különös tekintettel a társadalmi nemekre.

Elméleti háttér I. A sport definíciója A sport definíciója A sport mint a csoportkutatások egyik területe A sport mint a csoportkutatások egyik területe  Játék vs. sport (Loy 1974)  Csoportlétszám  Szerepek, pozíciók, elvárások (Rókusfalvy 1986)  Szimbólumok, identitás  Hierarchia (edző szerepe, jelentősége!!!)  Értékek, normák átadása, melyeket az egyén a hétköznapi életébe is beépít (Gombocz 2010)

Elméleti háttér II. A nők helyzete a sport világában A nők helyzete a sport világában Radikális és feminista álláspontok: monopolitikus kapitalizmus, militarizmus, szexizmus, rasszizmus, versenyképesség, szexuális elnyomást, férfiasság, szexuális atlétizmus, fizikális fölény, az izmok imádata, hímsovinizmus. Radikális és feminista álláspontok: monopolitikus kapitalizmus, militarizmus, szexizmus, rasszizmus, versenyképesség, szexuális elnyomást, férfiasság, szexuális atlétizmus, fizikális fölény, az izmok imádata, hímsovinizmus. Szerepkonfliktus (az eltérő nemi szocializáció eredménye) (Lüschen 1980) Szerepkonfliktus (az eltérő nemi szocializáció eredménye) (Lüschen 1980)

Kutatási kérdések és módszerek Milyen speciális jegyek jellemzik a sprtoló csoportokat az egyetemen? Milyen speciális jegyek jellemzik a sprtoló csoportokat az egyetemen? Miben különböznek más — pl. szabadidős tevékenységet végző csoportoktól —, illetve az egyes sportágak képviselői egymástól? Miben különböznek más — pl. szabadidős tevékenységet végző csoportoktól —, illetve az egyes sportágak képviselői egymástól? Hogyan épülnek fel ezek a csoportok, s egyáltalán mindegyikük tekinthetők-e csoportnak? Hogyan épülnek fel ezek a csoportok, s egyáltalán mindegyikük tekinthetők-e csoportnak? Mivel jellemzik magukat és másokat? Mivel jellemzik magukat és másokat? Miért fontos számukra a sport, s pont az a tevékenység, amit végeznek? Miért fontos számukra a sport, s pont az a tevékenység, amit végeznek? Hogyan, milyen gyakran kommunikálnak egymással? Hogyan, milyen gyakran kommunikálnak egymással? Van-e hierarchia csoportban, s ha igen, akkor milyen szerepeket, státuszokat különíthetünk el? Van-e hierarchia csoportban, s ha igen, akkor milyen szerepeket, státuszokat különíthetünk el? Összesen nyolc megfigyelést, két fókuszcsoportos interjút, egy edzővel és egy kondizó fiúval készített interjút készítettünk. Összesen nyolc megfigyelést, két fókuszcsoportos interjút, egy edzővel és egy kondizó fiúval készített interjút készítettünk.

A csoportok bemutatása Zumbázók Zumbázók Step aerobicosok Step aerobicosok Kondizók Kondizók Kézilabdások Kézilabdások Focisták Focisták Kosarasok Kosarasok

A sportoló csoportok összehasonlítása és jellemzése Motiváció: fizikai testmozgás, testedzés miatt, amely örömöt okoz a számukra. Motiváció: fizikai testmozgás, testedzés miatt, amely örömöt okoz a számukra. A fegyelem norma! A fegyelem norma! Kommunikáció: csapatsportokban kiemelkedően fontos!!! Kommunikáció: csapatsportokban kiemelkedően fontos!!! Edzői szerepei Edzői szerepei Konfliktusok, szimbólumok Konfliktusok, szimbólumok minél inkább intézményesült egy adott sportoló csoport (leginkább a csapatsportok esetében), és minél nagyobb szerepet játszik a csoport életében a versenyzés (versenysportolók esetében), annál inkább megtalálhatók felépítésükben, működésükben a formális csoportra jellemző karakterjegyek. minél inkább intézményesült egy adott sportoló csoport (leginkább a csapatsportok esetében), és minél nagyobb szerepet játszik a csoport életében a versenyzés (versenysportolók esetében), annál inkább megtalálhatók felépítésükben, működésükben a formális csoportra jellemző karakterjegyek.

A sportoló csoportok genderszempontú vizsgálata Feminin – maszkulin jegyek az egyes sportágakban Feminin – maszkulin jegyek az egyes sportágakban „Elnőiesedett” (szegregálódott) sportágak kifejezetten nők számára: nők hátrányának felszámolódása a sportban? „Elnőiesedett” (szegregálódott) sportágak kifejezetten nők számára: nők hátrányának felszámolódása a sportban? Férfi sporttársak véleménye a sportág női tagjairól Férfi sporttársak véleménye a sportág női tagjairól Motivációk: szinte azonosak Motivációk: szinte azonosak

Összegzés Minél kevésbé individuális, s minél nagyobb szerepet kap a versenyzés, annál inkább formális csoport Minél kevésbé individuális, s minél nagyobb szerepet kap a versenyzés, annál inkább formális csoport Elkülönülnek a tipikus maszkulin és tipikus feminin sportágak Elkülönülnek a tipikus maszkulin és tipikus feminin sportágak A maszkulin sportágakban egyre inkább megjelennek a nők, de elfogadottságuk az adott sportágban nem mindig megfelelő A maszkulin sportágakban egyre inkább megjelennek a nők, de elfogadottságuk az adott sportágban nem mindig megfelelő

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!