14. hét: A minőségfejlesztést segítő technikák II.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A MINŐSÉG MEGTERVEZÉSE
Advertisements

Kvantitatív módszerek
Kvantitatív Módszerek
MINŐSÉGMENEDZSMENT 5. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK 2011.
Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék
Projekt tervezése-, elemzése Ellenőrző kérdések
Mérési pontosság (hőmérő)
12. hét: A TQM és a Minőségdíj Modellek (EFQM)
Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék
Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék
Grafikus ábrázolás.
A projekttervezés első lépései
Helyzetfelmérés Helyzetfelmérés elemzése, értékelése
HACCP-előírások, alapvető higiéniai követelmények a vendéglátó üzletekben. Szoboszlai Gyula.
Ozsváth Károly TF Kommunikációs-Informatikai és Oktatástechnológiai Tanszék.
Előnyök és alkalmazási területek
Zalayné Kovács Éva: Minőség és könyvtár
Mérnöki objektumok leírása és elemzése virtuális terekben c. tantárgy Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kar Intelligens Mérnöki Rendszerek.
Megvalósíthatóság és költségelemzés Készítette: Horváth László Kádár Zsolt.
KÖZMŰ INFORMATIKA NUMERIKUS MÓDSZEREK I.
MINŐSÉGMENEDZSMENT 7. előadás
Regresszióanalízis 10. gyakorlat.
Számítógéppel segített minőségbiztosítás (SPC és SQC)
A kontrolling és a minőségmenedzsment kapcsolata
KÉT FÜGGETLEN, ILL. KÉT ÖSSZETARTOZÓ CSOPORT ÖSZEHASONLÍTÁSA
Operációkutatás eredete
Nominális adat Módusz vagy sűrűsödési középpont Jele: Mo
Dr. Balogh Péter Gazdaságelemzési és Statisztika Tanszék DE-AMTC-GVK
Matematikai statisztika Készítették: Miskoltzy Judit Sántha Szabina Szabó Brigitta Tóth Szabolcs Török Tamás.
Matematikai statisztika Készítették: Miskoltzy Judit Sántha Szabina Szabó Brigitta Tóth Szabolcs Török Tamás Marketing Msc I. évf., I. félév, levelező.
Matematikai statisztika Készítették: Miskoltzy Judit Sántha Szabina Szabó Brigitta Tóth Szabolcs Török Tamás Marketing Msc I. évf., I. félév, levelező.
HEFOP Minőségirányítás 13. hét: A minőségfejlesztést segítő technikák I.
HEFOP hét: az ISO 9001:2008-es szabványnak megfelelő minőségirányítási rendszer II. rész A diákhoz itt kellene beszúrni a tanári magyarázatokat.
2. hét: a minőségmenedzsment rendszerek
Kvantitatív módszerek
Az elemzés és tervezés módszertana
Az adatok értékelése A főiskolai könyvtárról kialakult kép összegezve.
Környezeti monitoring Feladat: Vízminőségi adatsor elemzése, terhelés (anyagáram) számítása Beadás: szorgalmi időszak vége (dec. 11.), KD: dec. 21.
Levegőtisztaság-védelem
RÉSZEKRE BONTOTT SOKASÁG VIZSGÁLATA
A sztochasztikus kapcsolatok (Folyt). Korreláció, regresszió
Alapsokaság (populáció)
Lineáris regresszió.
© Farkas György : Méréstechnika
1 Bemutatkozik a K21 Kulcsfontosságú folyamatok (4) munkacsoportja EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM EGYETEMI KÖNYVTÁRI SZOLGÁLAT K-21 MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROJEKT.
TÁRSADALOMSTATISZTIKA Sztochasztikus kapcsolatok II.
A kombinációs táblák (sztochasztikus kapcsolatok) elemzése
Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Regresszió-számítás március 30. Dr. Varga Beatrix egyetemi.
Minőségbiztosítás LB-II.
Megbízhatóság és biztonság tervezése
TEROTECHNOLÓGIA Az állóeszközök újratermelési folyamata.
2003. május 21. ÜZLETMENETFOLYTONOSSÁG ÉS KATASZTRÓFA ELHÁRÍTÁS TERVEZÉSE Jakab Péter igazgató Magyar Külkereskedelmi Bank Rt. Bankbiztonság.
Előrejelzés Összeállította: Sójáné Dux Ágnes. Előrejelzés Az időbeli folyamatok elemzésének segítségével lehetőség nyílik a korábban láthatatlan trendek.
A zöld közbeszerzés lépései Kovács László, beszerzési igazgató, az „Év Beszerzési Menedzsere” 2012-ben.
1 Szervezet és minőség 2. előadás 1. 2 Az előadás tartalmi elemei Alapfogalmak A minőségfejlesztés jogszabályi háttere Minőségfejlesztési megközelítések.
Gazdaságstatisztika Gazdaságstatisztika Korreláció- és regressziószámítás II.
Minőségmenedzsment alapjai Minőségmenedzsment alapjai November 27. Dénes Rita.
2. hét: a minőségmenedzsment rendszerek
A problémamegoldás 7 lépéses módszere:
Korreláció, regresszió
Részekre bontott sokaság vizsgálata, gyakorló feladatok
PMK minőségirányítási szakmai nap
Minőségbiztosítás II_3. előadás
6 szigma.
Gazdaságstatisztika Konzultáció a korreláció- és regressziószámítás, idősorok elemzése témakörökből.
Szabályozott és képes termékek/szolgáltatások, folyamatok, rendszerek
Dr. Varga Beatrix egyetemi docens
A leíró statisztikák alapelemei
2. Regresszióanalízis Korreláció analízis: milyen irányú, milyen erős összefüggés van két változó között. Regresszióanalízis: kvantitatív kapcsolat meghatározása.
Dr. Varga Beatrix egyetemi docens
Előadás másolata:

14. hét: A minőségfejlesztést segítő technikák II. Minőségirányítás 14. hét: A minőségfejlesztést segítő technikák II. Az előadások / gyakorlatok diáinak kidolgozása során jelöljön ki kulcsszavakat amelyeket az ellenőrző kérdésekhez hiperhivatkozásként kapcsoljon a kérdéshez. Művelet leírása BESZÚRÁS OBJEKTUM HIPERHIVATKOZÁS súgóban. HEFOP 3.3.1.

Minőségügyi folyamatábrák Hisztogram ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE Korrelációs diagram Trend diagram Minőségügyi folyamatábrák Hisztogram Az előadások / gyakorlatok diáinak kidolgozása során jelöljön ki kulcsszavakat amelyeket az ellenőrző kérdésekhez hiperhivatkozásként kapcsoljon a kérdéshez. Művelet leírása BESZÚRÁS OBJEKTUM HIPERHIVATKOZÁS súgóban. HEFOP 3.3.1.

Korrelációs diagram A mindennapi gyakorlatban gyakran szükséges két összetartozó változó kapcsolatának tanulmányozása. A korrelációs diagram alkalmas a lehetséges ok-okozati összefüggések vizsgálatára. Nem tudja ugyan bizonyítani, hogy egyik változó okozza-e a másik változó változását, de kimutatja, hogy van-e közöttük kapcsolat és az mennyire szoros. HEFOP 3.3.1.

Korrelációs diagram A két változó, amivel a minőségjavítás során foglalkozni kell: egy minőségi jellemző és az a tényező, ami ezt befolyásolja, két összetartozó minőségi jellemző, két tényező, ami egy minőségi jellemzőhöz kapcsolódik. HEFOP 3.3.1.

A korrelációs diagramok típusai: pozitív korreláció: az y növekedése x növekedésétől függ, lehetséges pozitív korreláció: ha x nő, y is növekszik valamelyest, nincs korreláció, lehetséges negatív korreláció: az x növekedése y-nál csökkenő tendenciát okoz, negatív korreláció: az x növekedése y csökkenését okozza. HEFOP 3.3.1.

Korrelációs diagram HEFOP 3.3.1. Hiba százalék % 0,93 0,89 0,85 8,0 8,5 9,0 9,5 Hiba százalék % A kiáramló levegő nyomása Korrelációs diagram HEFOP 3.3.1.

Trend diagram A trendvizsgálat alkalmat ad arra, hogy a folyamatban   A trendvizsgálat alkalmat ad arra, hogy a folyamatban bekövetkező változásokat figyelemmel kísérhessük. Alkalmas a pozitív, negatív irányú eltérések kimutatására. A trend-diagram meghatározott időszak alatt megfigyelt pontokon belül a tendenciák lehető legegyszerűbb ábrázolási módja. Segítségével figyelemmel kísérhető, hogy valamely rendszerben az átlagérték változik-e, és ha igen, akkor hogyan. A trend-diagramok segítenek az átlag tendenciáinak, vagy eltolódásainak azonosításában. HEFOP 3.3.1.

Trend diagram Amikor 9 pont egymás után az átlagot jelző vonal egyik oldalára esik, az egy statisztikailag szokatlan eseményt, és az átlag megváltozását jelzi. Ezeket a változásokat mindig vizsgálat követi. Egy másik alternatíva, ami szintén vizsgálatot von maga után, ha 6 vagy annál több pont folyamatosan növekszik, vagy folyamatosan csökken. HEFOP 3.3.1.

Trend diagram átlag Idő vagy sorrend Mért érték HEFOP 3.3.1.

Folyamatábra A folyamatábra az adott folyamat valamennyi lépését bemutató képi ábrázolás. A művelet típusának reprezentálására könnyen felismerhető szimbólumokat használ. A folyamatábra bármilyen területen alkalmazható, a számla elküldésétől az anyagok áramlásán át, egy termék eladásáig, vagy egy szolgáltatás megvalósításáig. A folyamatábra sokat segít pl.: a minőségirányítási rendszer kialakításánál, a minőségirányítási eljárások elkészítésekor is. HEFOP 3.3.1.

HEFOP 3.3.1.

Hisztogram A sorozatgyártás jellegzetessége, hogy a folyamatjellemzők, illetve a gyártmány-paraméterek nem állandóak, hanem egy átlagos középérték körül szóródnak. A szóródás, mint potenciális hibaforrás megismerésének egyszerű módszere a grafikus ábrázolás oszlopdiagram, hisztogram formájában. A mért értékek hisztogramja a Gauss-görbével való hasonlósága vagy attól való eltérése révén módot ad az adatok első elemzésére. A szóródás összehasonlítása a műszaki tűrésmezővel lehetőséget ad a gyártási folyamat alkalmasságának megítélésére. A hisztogram felfedi a folyamatban rejlő ingadozás mértékét. HEFOP 3.3.1.

HEFOP 3.3.1.

Az előírt tűrési tartomány lényegesen nagyobb mint a mért értékek szórási tartománya. A folyamat hibamentesen tud működni, ez ideális állapot. SL SU SL = alsó tűréshatár SU = felső tűréshatár HEFOP 3.3.1.

A két tartomány értéke azonos. Még itt sincs szükség beavatkozásra. SL SU SL = alsó tűréshatár SU = felső tűréshatár HEFOP 3.3.1.

A folyamat átlagértéke túlságosan balra tolódott. El kell érni, hogy a tűrési tartomány középre kerüljön. A középre szabályozás hiánya az egyébként megfelelő folyamat hibáihoz vezet. SL SU SL = alsó tűréshatár SU = felső tűréshatár HEFOP 3.3.1.

A szórás túl nagy. Vagy a folyamatot kell megváltoztatni, vagy bővíteni kell az előírt tűrési tartományt. SL SU SL = alsó tűréshatár SU = felső tűréshatár HEFOP 3.3.1.

Fa-diagram Egy adott probléma lehetséges okainak feltárására, illetve egy tágan megfogalmazott cél egyre részletesebb kifejtésére alkalmas grafikai módszer. Egy cél, vagy javaslat eljuttatása az elmélettől a megvalósíthatóságig. A megfogalmazott cél, javaslat, szempont egyre részletesebb intézkedésekre, feladatokra bontása annak érdekében, hogy a megfogalmazott teendőket végre lehessen hajtani. HEFOP 3.3.1.

A Fa-diagram felépítése FŐCÉL ALCÉL / ESZKÖZ ESZKÖZ HEFOP 3.3.1.

Lehetséges hibamód és hatáselemzés FMEA (Failure Mode and Effects Analysis)   A megbízhatósági elemzés kvalitatív módszere, mely fontos szerepet játszik a folyamatfejlesztésben. Az FMEA lehetséges hibamód és hatáselemzés eszköze. Egy team gondolatainak összefoglalása (beleértve az elemek elemzését, melyek tapasztalat és a múltbeli problémák alapján tönkremehetnek) amint egy folyamatot kifejlesztenek. HEFOP 3.3.1.

Az FMEA olyan tevékenységek rendezett csoportja, melynek célja: - Egy termék, vagy folyamat lehetséges hibáinak és hatásainak megismerése és értékelése, - Tevékenységek meghatározása, melyek kiküszöbölhetik vagy csökkenthetik a lehetséges hibák bekövetkezésének esélyét, vagyis azonosítja azokat a folyamat paramétereket, amelyre az ellenőrzéseknek összpontosulnia kell, - Megállapítani a hibák lehetséges hatásait a vevőre, - A lehetséges hibamódok sorba állítása, s így egy prioritási rendszer kidolgozása a javító tevékenységek szempontjából, - Folyamat / szerelés dokumentálása. HEFOP 3.3.1.

ELŐADÁS Felhasznált forrásai Szakirodalom: Dr. Varga Emilné Dr. Szűcs Edit: Minőségmenedzsment, Debrecen, Campus Kiadó, 2005. ISBN 963 86424 91 HEFOP 3.3.1.

ELŐADÁS ÖSSZEFOGLALÁSA Korrelációs diagram Trend diagram Folyamatábra Hisztogram Fa diagram FMEA HEFOP 3.3.1.

ELŐADÁS ELLENÖRZŐ KÉRDÉSEI Mutassa be a korrelációs diagramot Jellemezze a hisztogram alkalmazását a minőségügy területén Ismertesse az FMEA jelentőségét HEFOP 3.3.1.

KÖSZÖNÖM A FIGYELMÜKET Előadás anyagát készítették: Dr. Varga Emilné Dr. Szűcs Edit