1 Implicit alanyi argumentumok az adatok tükrében Németh T. Enikő SZTE Általános Nyelvészeti Tanszék

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Isvara Krisna dász / Tasi István Létkérdés Konferencia 2005
Advertisements

A mondatelemzés modern útjai
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
Gábor Kata MTA Nyelvtudományi Intézet Korpusznyelvészeti osztály Infotrend kiállítás A gépi ferdítéstől a gépifordításig.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
A normalizálás az adatbázis-tervezés egyik módszere
Készítette: Reményi László1 Pátyi Szent Imre Templom, Plébánia és Közösségi Ház Építési engedélyezési terve.
Információbiztonság vs. informatikai biztonság?
2003. november INFOtrend 2003 Váradi Tamás MTA Nyelvtudományi Intézet Korpusznyelvészeti Osztály Nyelvi technológiákkal az információs.
A tanári munka sikerességének vizsgálata a pedagógiai attitűdök, a tanár-diák viszony és az iskolai élmények összefüggésrendszerében Indoklás.
A Magyar Nemzeti Szövegtár
III. LÉTKÉRDÉS KONFERENCIA EGYÜTT-LÉT. A kapcsolatok természetrajza Az emberi kapcsolatok transzcendentális vonatkozásai Sivaráma Szvámi vaisnava teológus.
Szemiot i ka.
Képességszintek.
EE/R adatmodell (Extended E/R) 1 Az objektum orientált szemlélet elterjedésével egyre nőtt az igény az olyan SDM (Semantic Data Model) modellek iránt,
Hő- és Áramlástan I. - Kontinuumok mechanikája
Korpuszmunkálatok Pintér Tibor MTA Nyelvtudományi Intézet Gramma Nyelvi Iroda.
MNB Statisztika A külső finanszírozási igény/képesség változása
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar
Készítette: Tóth Enikő 11.A
Műveletek logaritmussal
Cigány ügyek az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt Siófok, szeptember 16.
Az empirikus ellenőrizhetőség mint kritérium
4. VÉGES HALMAZOK 4.1 Alaptulajdonságok
Kétértékűség és kontextusfüggőség Kijelentéseink igazak vagy hamisak (mindig az egyik és csak az egyik) Kijelentés: kijelentő mondat (tartalma), amivel.
BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA II.
MTA-DE-PTE-SZTE Elméleti Nyelvészeti Kutatócsoport Szegedi Munkacsoport 2007–2011 Bibok Károly, Maleczki Márta, Nagy Katalin, Németh T. Enikő, Vecsey Zoltán.
Szillogisztikus következtetések (deduktív következtetések)
Általános lélektan IV. Nyelv és Gondolkodás 2..
A SZINTAKTIKAI ALTERNÁCIÓT MAGYARÁZÓ ELKÉPZELÉSEK PLAUZIBILITÁSA BIBOK KÁROLY SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM OROSZ FILOLÓGIAI TANSZÉK
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
Vizsga- és versenyfeladatok patológiája és diagnosztikája
Kertész András Rákosi Csilla Debrecen, november 28.
Vámossy Zoltán 2006 Gonzales-Woods, SzTE (Kató Zoltán) anyagok alapján
A szakértők lehetséges szerepe a helyi fejlesztésben A részvételi akciókutatásban rejlő lehetőségek Bajmócy Zoltán – Málovics György Szegedi Tudományegyetem.
IPARÁGAK VÁLTOZÁSA : HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS EVOLUCIONISTA SZEMSZÖGBŐL Bajmócy Zoltán egyetemi adjunktus Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar.
Régióközi tudáshálózatok minőségének hatása a kutatási teljesítményre Sebestyén Tamás és Varga Attila.
Iskola és mobilitás Tantárgyfelelős: Dr. Kovács Ernő Az előadást készítette: Péter Erzsébet.
Bekő Éva Eötvös Loránd Tudományegyetem Elérhetőségem:
A jelentés.
4. Elmefilozófia.
Konfliktusfeloldó működések a lexikális előhívás során
Gábor Kata MTA Nyelvtudományi Intézet Korpusznyelvészeti osztály Magyar tudomány napja, A gépi ferdítéstől a gépifordításig.
A Magyar Nemzeti Szövegtár
Aktualitások, változások, újdonságok az agrár-szakképzésben Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium VIDÉKFEJLESZTÉSI, KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI.
A háború és a modern fegyveres erő
Hasznos információk a kétszintű kémia érettségiről
A diákat készítette: Matthew Will
Az élettársi kapcsolatban élők házasságkötése - az értékek és beállítódások szerepe a párkapcsolatok (ki)alakulásában Spéder Zsolt Kapitány Balázs KSH.
Scenáriók készítése Dr. Kollár József Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány.
Szép múlt vár ránk Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány.
EEM. 12. Változásmenedzselés kultúraváltás
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
Egy magyar WordNet felé Miháltz Márton, Dr. Prószéky Gábor MorphoLogic.
1 A nemzeti ITS rendszer-felépítési terv a magyar úthálózatra, valamint a nemzeti rendszerfelépítések harmonizációja HITS – Hungarian ITS Framework Architecture.
Pillanatfelvétel a magyar közbeszerzési rendszerről dr. Patay Géza.
Logika 2. Klasszikus logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék február 17.
13. A zillmerezés, mint bruttó
Nyelvi nevelés 5-8. évfolyam 1. rész: A koncepció Molnár Cecília alapján aug
Érvelés, bizonyítás, következmény, helyesség
1 Válság a fejekben is Nem látják át és nem veszik igénybe a fogyasztóvédelmi intézményrendszert a magyarok - Gulyás Emese - Tudatos Vásárlók Egyesülete.
A valószínűségi magyarázat induktív jellege
Elektronikus tananyag
A „VÉD” jegy mint a szellemi tulajdonvédelem fontos eszköze Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Nemzeti Védjegy Osztály Szép Erika.
Szennyező anyagok kibocsátásának trendje
AZ EGYSÉGESÍTETT ANYAKÖNYVEZÉS KIALAKÍTÁSÁNAK ÚTJÁN 1. rész 1. dia.
1.  Szerzői:  Panagiotis Bouros (University of Hong Kong),  Shen Ge (University of Hong Kong),  Nikos Mamoulis (University of Hong Kong)  Esemény:
Információelmélet 8. 1 Eszterházy Károly Főiskola, Eger Médiainformatika intézet Információs Társadalom Oktató-
A generatív nyelvelmélet
Programozási nyelvek alapfogalmai
Előadás másolata:

1 Implicit alanyi argumentumok az adatok tükrében Németh T. Enikő SZTE Általános Nyelvészeti Tanszék

2 Az előadás céljai (i) Adatok szélesebb körére támaszkodva új magyarázatot nyújtani a korábban alanytalannak tekintett TJ-igék explicit és implicit alannyal való előfordulására. (ii) Kertész és Rákosi 2008 alapján metanyelvészeti szinten reflektálni arra, hogy hogyan lehet eljutni a javasolt magyarázathoz.

3 Az előadás felépítése Érvelési ciklus 1. A TJ-igék alanytalanságáról: a kiinduló kontextus 2. Újabb adatok: a kontextus bővítése 3. Implicit argumentumok a magyarban: további kontextusbővítés 4. A TJ-igék igék implicit alannyal való előfordulása: a kontextus koordinálása 5. A javasolt magyarázat előnyei: a problé- ma feloldása a módosított kontextusban

4 1. A TJ-igék alanytalanságáról: a kiinduló kontextus A leíró nyelvtani hagyomány A Magyar Értelmező Kéziszótár A TJ-igéket nagyrészt alanytalannak tartja: A TJ-igéket nagyrészt alanytalannak tartja: esteledik, alkonyodik, sötétedik, hajnalodik, virrad, fagy, olvad, villámlik, havazik, dereng, zuhog, szakad, borul, dörög, sötétedik, besötétedik.  Következetlenségek a minősítésben befelhősödik, tisztul : nincs alanytalan minősítés befelhősödik, tisztul : nincs alanytalan minősítés kitisztul, pirkad: alanytalan is minősítés kitisztul, pirkad: alanytalan is minősítés szemerkél, csepereg, csorog, ömlik : alanytalan szemerkél, csepereg, csorog, ömlik : alanytalan

5 Magyar grammatika (Keszler 2000) (i) alanytalan igék, az alanyi vonzathelyet tilos lexémával kitölteni : hajnalodik, pirkad, alkonyodik, tavaszodik, havazik, villámlik, esteledik (ii) fakultatív alanyú igék: esik, szemerkél (az eső) dörög, beborul, kiderül, sötétedik, kivilágosodik (az ég) ? Hogy kell érteni az (i)-et: van alanyi vonzathely, csak tilos kitölteni, vagy nincs is alanyi vonzathely?  Inkonzisztencia lép fel.

6 Elméleti magyarázatok LFG (Komlósy 1992, 2001) TJ-igék alanytalanok: virrad, pirkad, havazik, fagy stb. lexikai-szemantikai reprezentációjuk szintaktikailag ki nem fejezhető, belső argumentumokat tartalmaz lexikai-szemantikai reprezentációjuk szintaktikailag ki nem fejezhető, belső argumentumokat tartalmaz nem régensek nem régensek mellettük nem tud explicit alany megjelenni mellettük nem tud explicit alany megjelenni nem igényelnek egyetlen szemantikai argumentumot sem, nem predikátumok nem igényelnek egyetlen szemantikai argumentumot sem, nem predikátumok Vö. (1) a. esteledik  ’(este) keletkezik’ b. fagy ’(a hőmérséklet) alacsonyabb, mint (0 C o )’ ’olyan hideg van, hogy a (víz) megfagy’ b. fagy ’(a hőmérséklet) alacsonyabb, mint (0 C o )’ ’olyan hideg van, hogy a (víz) megfagy’

7 Generatív szintaxis (Tóth 2000, 2001) TJ-igék nem alanytalanok: alanyi pozíciójukat egy fonológiailag üres kváziargumentum tölti be alanyi pozíciójukat egy fonológiailag üres kváziargumentum tölti be személyragos végződésük valódi egyeztetés eredménye személyragos végződésük valódi egyeztetés eredménye kontroll relációban is részt vehetnek kontroll relációban is részt vehetnek Közvetlen bizonyíték (erős evidencia): (2)János megérkez-vén/*ve, pro elindultunk hazafelé. (2)János megérkez-vén/*ve, pro elindultunk hazafelé. (3)Hajnalod-ván/*va, pro elindultunk hazafelé. (3)Hajnalod-ván/*va, pro elindultunk hazafelé.

8 Részösszefoglalás A magyar leíró nyelvtani hagyomány adatai: korábbi szótárakból, szójegyzékekből és nyelvtanokból valók. A magyar leíró nyelvtani hagyomány adatai: korábbi szótárakból, szójegyzékekből és nyelvtanokból valók. Komlósy (1992, 2001) és Tóth (2000, 20001) adatai: az introspekcióból származnak. Komlósy (1992, 2001) és Tóth (2000, 20001) adatai: az introspekcióból származnak. Ki-ki a saját maga által használt adatforrásokat megbízhatónak tartja. Ki-ki a saját maga által használt adatforrásokat megbízhatónak tartja. A Magyar grammatika és Komlósy: az időjárásigék (részben) alanytalanok. A Magyar grammatika és Komlósy: az időjárásigék (részben) alanytalanok. Tóth: az időjárásigék nem alanytalanok. Tóth: az időjárásigék nem alanytalanok.  A kiinduló kontextus inkonzisztens állításokat tartalmaz, p-problematikus.

9 2. Újabb adatok: a kiinduló kontextus bővítése A Magyar Nemzeti Szövegtár (MNSZ) korpuszának adatai, A Magyar Nemzeti Szövegtár (MNSZ) korpuszának adatai, saját intuíciómból származó adatok és ezek tesztelése, saját intuíciómból származó adatok és ezek tesztelése, megfigyelt nyers adatok (vö. Lehmann 2004). megfigyelt nyers adatok (vö. Lehmann 2004). ? Ha ezekből a direkt forrásokból újabb adatokat vonunk be a kutatásba, találunk-e és milyen evidenciákat egyik vagy másik hipotézis mellett, illetve ellen?

10 Alanyos előfordulások Nem metaforikus előfordulás: Nem metaforikus előfordulás: esteledik/alkonyodik a nap, sötétedik a látóhatár/az ég, hajnalodik az idő, villámlik az ég, dereng az ég/a hajnal, zuhog az eső, szakad az eső stb. Metaforikus használat: Metaforikus használat: havazik az élet, hó havazik a szádból, a szeme villámlik, tízezer lepke villámlik a homlokom mögött.

11 Az alanyos adatok következményei Több direkt forrásból származó, azonos információtartalmú adat növeli a plauzibilitási értéket. Több direkt forrásból származó, azonos információtartalmú adat növeli a plauzibilitási értéket. Az explicit alanyos adatok magas plauzibilitási értékkel rendelkeznek. Az explicit alanyos adatok magas plauzibilitási értékkel rendelkeznek.  A kiinduló kontextus rivális megközelítései nem tudnak magyarázatot nyújtani az explicit alanyos előfordulásokra: a kiinduló kontextus p-hiányos és p-inkonzisztens

12 3. Implicit argumentumok a magyarban: további kontextusbővítés Implicit argumentum: minden olyan, az ige lexikai-szemantikai reprezentációjában szereplő, de lexikailag realizálatlanul hagyott argumentum, amelynek a jelenlétét a megnyilatkozásban lexikai- szemantikai, grammatikai, diskurzus és/vagy pragmatikai evidenciák igazolják (vö. pl. Németh T. 2000, 2008).

13 Előfordulásuk a magyarban I. Ha az ige lexikai-szemantikai reprezentációjának valamely eleme lehetővé teszi az implicit argumentum releváns azonosítását. II. Ha a megnyilatkozás – amelyben az implicit argumentum előfordul – többi része a relevanciaelvvel összhangban lévő tipikus interpretációt eredményez. III. Ha az implicit argumentum közvetlen kontextusának a kiterjesztése releváns interpretációhoz vezet.

14 Rivális definíciók, amelyekkel összeegyeztethető a javasolt definíció Relevanciaelmélet: Groefsema Relevanciaelmélet: Groefsema Központiság-elmélet: Cote Központiság-elmélet: Cote Funkcionális nyelvtanok: Dik 1985; Groot Funkcionális nyelvtanok: Dik 1985; Groot Funkcionális diskurzusnyelvtan: García Velasco ̶ Portero Muñoz Funkcionális diskurzusnyelvtan: García Velasco ̶ Portero Muñoz Konstrukciós nyelvtan: Goldberg 1995, Konstrukciós nyelvtan: Goldberg 1995, Lexikai-konstrukciós megközelítés: Bibok Lexikai-konstrukciós megközelítés: Bibok Növelik a javasolt definíció plauzibilitását. Növelik a javasolt definíció plauzibilitását.  P-hiányosak. A javasolt megoldás ezek továbbfejlesztése, a probléma feloldása. A javasolt megoldás ezek továbbfejlesztése, a probléma feloldása.

15 Rivális definíciók, amelyekkel nem egyeztethető össze a javasolt definíció Generatív grammatika: Radford 1997; Bartos Generatív grammatika: Radford 1997; Bartos LFG: Komlósy 1992, LFG: Komlósy 1992,  Ezen megközelítések kontextusában a javasolt megoldás inkonzisztenciát okoz. Az inkonzisztencia megszűnik: a javasolt megoldás adatok szélesebb körét magyarázza koherens módon, vagyis plauzibilisebb a rivális megoldásoknál. Az inkonzisztencia megszűnik: a javasolt megoldás adatok szélesebb körét magyarázza koherens módon, vagyis plauzibilisebb a rivális megoldásoknál.

16 A TJ-igék implicit alannyal való előfordulása: a kontextus koordinálása Az elméleti konklúziók és az újabb adatok alapján feltételezzük: A TJ-igék nem alanytalanok. A TJ-igék nem alanytalanok. Deafult megjelenésük a lexikalizált alany nélküli előfordulás. Deafult megjelenésük a lexikalizált alany nélküli előfordulás. Lexikai-szemantikai reprezentációjukban rendelkeznek alanyi vonzatként megjeleníthető argumentumhellyel. Lexikai-szemantikai reprezentációjukban rendelkeznek alanyi vonzatként megjeleníthető argumentumhellyel. Lexikailag erősen korlátozott, hogy mi jelenhet meg az alanyi pozícióban. Lexikailag erősen korlátozott, hogy mi jelenhet meg az alanyi pozícióban.

17 Egyedi implicit tárgyak Ha egy ige csak egyetlen specifikus tárgyat (v. nagyon korlátozott számút) vehet maga mellé, akkor az adott résztvevő megjósolható az ige jelentése alapján, ezért könnyen elhagyható (Rice 1988; García Velasco ̶ Portero Muñoz 2002, Goldberg 2005).

18 Egyedi implicit alanyok A TJ-igék lexikai-szemantikai reprezentációja szelekciós megkötés révén egyértelműen és egyedileg meghatározza azokat a természeti jelenségeket, amelyekkel az alanyi pozíciót be lehet tölteni. A TJ-igék lexikai-szemantikai reprezentációja szelekciós megkötés révén egyértelműen és egyedileg meghatározza azokat a természeti jelenségeket, amelyekkel az alanyi pozíciót be lehet tölteni. A szelekciós megkötésből következik, hogy mi lehet az alanyi argumentum, ami feleslegessé teheti annak lexikalizálását. A szelekciós megkötésből következik, hogy mi lehet az alanyi argumentum, ami feleslegessé teheti annak lexikalizálását. A TJ-igék implicit alanya kizárólag a szelekciós megkötésben rögzített természeti jelenséggel azonosítható. A TJ-igék implicit alanya kizárólag a szelekciós megkötésben rögzített természeti jelenséggel azonosítható.

19 Néhány, egyedi szelekciót érvényesítő TJ-ige elemzése: nem metaforikus használat (1)a. Nagy a vihar. Villámlik. b. Nagy a vihar. Villámlik az egész ég. (2)a. Esteledik. b. Esteledik a nap. (3)a. Hajnalodik. b. Hajnalodik az idő. (4)a. Havazik. b. ? A hó havazik/Havazik a hó. c. A rég várt hó megállás nélkül, gyönyörűen havazik. d. A múlt századi hó még nagy pelyhekben havazott.

20 Metaforikus használat (5) Látom, nagy a vihar, villámlik apa tekintete. (6)Őszbe fordult az idő, esteledik az életünk is. (7)Hajnalodik a kedvünk. (8)Hó havazik a szádból.

21 Lexikai-szemantikai reprezentációjuk (9) villámlik: ‘x: ég cikázó fényjelenséget mutat. (10)esteledik: ‘x: nap (24 órányi időegység) az esti időszakhoz közeledik’ (11) hajnalodik: ‘x: idő Napkeltéhez közeledik’ (12)havazik: ‘x: hó esik’

22 A lexikai-szemantikai reprezentáció kétféle értelmezhetősége Explicit alannyal való használat: az alanyi argumentum is a figyelem középpontjába kerül az alanyi argumentum is a figyelem középpontjába kerül Implicit alannyal való előfordulás: csak maga az időjárási esemény van a figyelem középpontjában csak maga az időjárási esemény van a figyelem középpontjában a lexikailag realizálatlan argumentum háttérinformációként elérhető és a szelekciós megkötésben foglalt információval azonosítható a lexikailag realizálatlan argumentum háttérinformációként elérhető és a szelekciós megkötésben foglalt információval azonosítható rendkívül gazdaságos, ezért deafult előfordulás rendkívül gazdaságos, ezért deafult előfordulás

23 5. A javasolt magyarázat előnyei: a probléma feloldása a módosított kontextusban i. Az adatok szélesebb köréről tud számot adni mint a kiinduló kontextus. Több direkt forrásból származó adatot vesz figyelembe, ezáltal növekszik az adatok és a rájuk épülő érvelés plauzibilitása. ii. Egyaránt magyarázza a TJ-igék explicit és implicit alanyos előfordulásait. Megszűnik a kontextus p-inkonzisztenciája. iii. A metaforikus használatot is magyarázza. Megszűnik a p-hiányosság.

24 5. A javasolt magyarázat előnyei: a probléma feloldása a módosított kontextusban iv. Előre jelezhetővé teszi, hogy a TJ-igék használhatók implicit alanyi argumentummal az első módon. v. A magyarázat koherensen beilleszthető egy tágabb kontextusba: a TJ-igék implicit alannyal való előfordulása hasonlóan magyarázható, mint az igék implicit tárggyal, illetve implicit határozói argumentummal való előfordulása.

25 A kutatás konklúziója A kutatás konklúziója A javasolt megoldás a probléma feloldásának tekinthető, amely mellett a több direkt forrásból származó explicit alanyos adat erős evidenciaként szolgál.

26 Köszönöm a figyelmet.