Gazdasági növekedés hosszú- és rövidtávon 8. előadás: Az intézmények szerepe a gazdasági növekedés elméletében.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
Advertisements

I. AZ EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT SZEREPE A SZERVEZETEKBEN
GAZDASÁGPOLITIKA III. ELŐADÁS ELŐADÓ: DR. MARINOVICH ENDRE.
Microsoft Üzleti Megoldások Konferencia Az informatika szerepe a vállalati kultúra és versenyképesség javításában Dr. Kornai Gábor AAM Tanácsadó.
A gazdaságfejlesztés jelentősége a települések és a térségek megélhetése és életben maradása szempontjából Az önkormányzatok működési és beruházási költség.
Szuverenitás az Európai Unióban mint szerződési probléma Az új intézményi közgazdaságtan nézőpontja „Az állam szuverenitása: eszmény és/vagy valóság” konferencia,
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Innovációmenedzsment. A század jellemzői Az innováció marginálisból központi jelenséggé válik A gazdaság tercierizálódik (szolgáltatás-gazdaság)
Tárki Európai társadalmi jelentés fejezet Állam és piac Janky Béla.
Regionális gazdaságtan 4.
A nemzetközi monetáris és pénzügyi rendszer. Alapvető fogalmak Nemzetközi monetáris rendszer Nemzetközi pénzügyi rendszer Lehetetlen hármasság Tőkeliberalizáció.
Majoros András GAZDASÁGPOLITIKA 2009/2010. II. Majoros András
Semmi nem állíthatja meg a forradalmat! a XXI. század Szocializmusa felé Úton.
Non-profit szervezetek bevételi szerkezetének elemzése.
Gimnázium Óbecse Információs társadalom. Gimnázium Óbecse Az információ technológia (IT) az információ kezelésében, visszakeresésében, feldolgozásában,
Hatalomfelfogások, a hatalom minőségei és a hatalomgyakorlás eszközei
Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 5. előadás 1 Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 5. előadás 1 DátumTémakör szeptember.
Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 6. előadás 1 DátumTémakör szeptember 11.Bevezetés – a kurzus programjának és követelményeinek ismertetése.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Gazdasági növekedés rövid- és hosszútávon
A külső környezet elemzése
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS KÉRDŐJELEI A TÁRSADALOM, A GAZDASÁG ÉS AZ ÖKOLÓGIA ÖSSZEFÜGGÉSE A GLOBÁLIS WILÁGBAN.
Makroökonómia Mundell-Fleming.
Észak Dél ellen.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Közgazdaság: tudomány vagy tan? A "modern elmélet" a válság tükrében.
Versengő tézisek a fenntartható fejlődésről: a piaci és az alternatív gazdasági modell Boda Zsolt MTA PTI, BCE, Védegylet.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Tulajdonjogok és a nemzetek gazdagsága Heitger, B. [2003]: Property rights and the wealth of nations: a cross-country study Csorba László II. évfolyam.
A regionális versenyképesség és a természeti tőke viszonya a közgazdaságtani irányzatokban Málovics György SZTE-GTK KGI Regionális Gazdaságfejlesztési.
IPARÁGAK VÁLTOZÁSA : HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS EVOLUCIONISTA SZEMSZÖGBŐL Bajmócy Zoltán egyetemi adjunktus Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar.
Innovációs zónák, klaszterek szerepe a regionális fejlesztésekben Szent István Egyetem Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Dr. Nagy Henrietta,
Hol is állunk? Hamecz István A Közgazdasági és monetáris politikai szakterület vezetője február 2.
Nemzeti fejlődés és versenyképesség a mai világgazdaságban
Városi turizmus. Város A turista szemében a város szabadidős termék, amelyet arra használ fel, hogy élményei, tapasztalatai bővüljenek. Így - marketingszempontú.
Mit kíván a külföldi befektető? Alacsony adót vagy költségvetési fegyelmet? Kormányzati hatékonyság és üzleti környezet: adalékok a növekedés intézményi.
A fiskális és monetáris politika követelményei a fenntartható növekedésben Járai Zsigmond közgazdász véleménye.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Gazdasági növekedés hosszú- és rövidtávon
Közgazdasági elméletek története 3. Előadás július 29. A modern növekedéselmélet eredete.
A vidéki tér sikertényezői
A diákat készítette: Matthew Will
Az egyenlőséggel kapcsolatos attitűdök Lelkes Orsolya European Centre for Social Welfare Policy and Research, Bécs.
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Az üzleti vállalkozás kialakulása, fogalma, a vállalkozás környezete
Gazdálkodás és gazdaságosság a vállalatban
Társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek Régiók, megyék, kistérségek.
Miért pont Magyarország? avagy Hogyan szerezzünk külföldi befektetőt?
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
Európa városi történelme
Transznacionális és multinacionális vállalatok
Jogi informatika, 2. előadás Az információs társadalom lényegi ismérvei és egyes modelljei szeptember 21. Témakörök: 1.Az IT-ről általában 2.Az IT.
Alapfogalmak, definíciók ÁVF Civil társadalom és nonprofit elméletek 1.
Európa és Magyarország helyzete az ipari forradalom évszázadában I.
Civil Európa – civilek Európában
Menni vagy maradni – mit tanácsol a modern közgazdaságtan? Varga Attila PTE KTK KRTI Teret adó miliő? Pécs, november 25.
(gazdasági ismeretek gyors, velős átismétlése)
BEVEZETÉS A VÁLLALATGAZDASÁGTANBA 5.
JÓLÉT ÉS IDEOLÓGIÁK: FEJLETTSÉG ÉS BÉREK
A fenntartható társadalom előtt álló feladatok Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Dr. Ágoston Csaba PhD Elnökségi tag.
A társadalom intézményrendszere és tényezőinek munkamegosztása a nevelési folyamatban Dr. Molnár Béla Ph.D.
 Üzleti szervezetek, vállalkozások, vállalatok fogalma  Üzleti szervezetek: azok a fogyasztói igényt kielégítő szervezetek, amelyek gazdasági erőforrásaikkal.
And what else?... Leszakadó gyerekek.
A külső környezet elemzése
Nagyházi György PhD hallgató
Kultúra és kommunikáció
A piac és a piacgazdaság
40. GLOBALIZÁCIÓ ÉS GLOBÁLIS FOLYAMATOK.
A szolgáltatási szféra és az infrastruktúra
Előadás másolata:

Gazdasági növekedés hosszú- és rövidtávon 8. előadás: Az intézmények szerepe a gazdasági növekedés elméletében

A kérdés és a válasz Fő kérdés: Miért olyan nagyok a jövedelemben és a növekedési rátában jelentkező különbségek? Miért van gazdasági növekedés egyáltalán? Állítás: Mindkét jelenség vizsgálatával arra a következtetésre jutunk, hogy az intézmények is számítanak, nemcsak a tényező-felhalmozás.

Mik azok az intézmények? „Az intézmények a társadalom játékszabályai, vagy formálisabban fogalmazva olyan emberek által kigondolt korlátok, amelyek az emberi interakciókat formálják” (North 1990:3). (1) Formális intézmények (írott szabályok): jogrendszer, szabályozás, alkotmány. (2) Informális intézmények (íratlan szabályok): szokások, normák, kultúra. (3)Kikényszerítés: önkikényszerítés vagy harmadik fél általi.

Miért számítanak az intézmények? A Coase-tétel: Ha nincsenek tranzakciós költségek, és a tulajdonjogok tökéletesen definiáltak, a hatékony allokáció jön létre a piacon függetlenül a tulajdonjogok eredeti kijelölésétől. De tranzakciós költségek vannak, és a tulajdonjogok nem tökéletesen definiáltak…

Miért számítanak az intézmények? Az intézmények befolyással vannak a csere tranzakciós költségeire, azaz csökkenhetik a mérés, a megállapodás és a kikényszerítés költségeit: növelhetik a tőkemobilitást, csökkenthetik az információs költségeket és lehetővé teszik a kockázatkezelést. Azaz meghatározzák, hogy mely cseréket lesz érdemes végrehajtani, és melyeket nem.

Miért számítanak az intézmények? Összefoglalva: Az intézmények képesek csökkenti a csere tranzakciós költségeit (amelyek nagyrészt bizonytalanságból származnak) ezáltal képesek befolyásolni a gazdasági szereplők ösztönzőit. A gazdasági szereplők viszont ösztönzőiket követve cselekszenek.

Jövedelemkülönbségek: tényező- felhalmozás és intézmények

A jövedelemkülönbségek két alapvető oka: (1)Termelési tényezők szűkössége: Y=F(A, K, L, T) (2)Az intézményrendszer és a gazdaságpolitika eltérései Cél: megmutatni, hogy az első magyarázat nem elegendő. Olson, M. (1996): Big Bills Left on the Sidewalk: Why Some Nations are Rich, and Others Poor. Journal of Economic Perspectives 10. 2:3-24.

Jövedelemkülönbségek: tényező- felhalmozás és intézmények Első lehetséges ok: a technológia eltérései A technológiatranszferért kifizetett összeg (a külföldi vállalatok profitját is beleértve) a GDP-nek csak nagyon kis részét teszi ki (Dél-Korea esetében kb. 1,5%-át).

Jövedelemkülönbségek: tényező- felhalmozás és intézmények Második lehetséges ok: természeti erőforrások szűkössége („túlnépesedés”) A csökkenő határtermék elvéből kiindulva ellentmondásos következtetésekre jutunk. A migrációs tapasztalatok sem igazolják ezt: Írország vs Nagy-Britannia, USA vs Európa. A népsűrűség jövedelemmel vett egyváltozós korrelációja inkább pozitív, mint negatív.

Jövedelemkülönbségek: tényező- felhalmozás és intézmények Harmadik lehetséges ok: fizikai tőkével való ellátottság Az érvelés hasonló az előbbihez: a tőke csökkenő határterméke miatt a tapasztalt reálkamat- különbségeknek sokkal nagyobbaknak kellene lenniük, mint amit tapasztalunk. Ezért a szegény országokba irányuló tőkeáramlásnak hatalmas méreteket kellene öltenie. De nem teszi.

Jövedelemkülönbségek: tényező- felhalmozás és intézmények Negyedik lehetséges ok: humán tőkével való ellátottság Piacra vihető humán tőke: formális oktatás, kulturális meghatározódású tényezők Piacra nem vihető humán tőke: a gazdaságpolitikáról alkotott felfogás. A migráció megint természetes kísérletet jelent: (1) Bevándorlók vs. otthon maradtak jövedelme (2) Több ország bevándorlói ugyanabban az országban (USA-ban). Történelmi példák: Kína, Németország, Korea

Következtetés A jövedelmek és a növekedési ráták eltéréseit legalább részben az intézményekben kell keresni: Tulajdonjogok  beruházások A személytelen cserét biztosító intézmények  szerződések és kikényszeríthetőségük (bíróságok, kockázatkezelő intézmények) Állami bürokrácia  korrupció

Az intézmények és a hosszú távú gazdasági növekedés Baumol, W. J. (1990): Entrepreneurship: Productive, Unproductive, Destructive. Journal of Political Economy (Magyarul: Replika 1994, 15-16:13-35). A vállalkozás (Schumpeter 1912): (1)új termék (2)új piac (3)új nyersanyagforrás (4)új gyártási eljárás (5)az iparág újjászervezése

Az intézmények és a hosszú távú gazdasági növekedés + a vállalkozás improduktív/destruktív szerepe (Baumol): járadékvadászat. Járadékvadászat: „Bármely olyan újraelosztó tevékenység, amely erőforrásokat emészt fel” (Murphy – Shleifer – Vishny 1993:409) A vállalkozás célja a profit, nem az innováció, így nem feltétlenül produktív.

Az intézmények és a hosszú távú gazdasági növekedés Baumol három állítása: (1)A játékszabályok országonként és koronként eltérnek. (2)A játékszabályok változása magával vonja a vállalkozási készségek felhasználási módjának változását. (3)A vállalkozás produktív és improduktív tevékenységek közötti eloszlása kihat a gazdaság innovativitására és a találmányok elterjedésére.

Történelmi példák 1. Az ókori Róma A gazdagodásnak csak bizonyos módjai jelentettek társadalmi elismerést, elsősorban a politikai jövedelmek. Nem mezőgazdasági gazdálkodási tevékenységből legfeljebb a felszabadított rabszolgák gazdagodtak meg. Magas színtű tudás halmozódott fel (gőzgép vízimalom), de a találmányok nem terjedtek el.

Történelmi példák 2. A középkori Kína Az uralkodó minden vagyon felett rendelkezett. Legnagyobb presztízs és jövedelem: a császári vizsgákat letett hivatalnokok. Az ellenőrző mechanizmusok hiányoztak. Jövedelemforrás: „korrupció”. Rengeteg találmány (papír, puskapor, iránytű, vízikerék), amelyek azonban nem hoztak ipari fellendülést.

Történelmi példák 3. A középkori Európa Kora középkor: a hatalom és gazdagság megszerzésének legfőbb módja a katonáskodás (a járadékvadászat erőszakos változata). Érett középkor ( sz.): a városok már kivívtak bizonyos jogokat; nem mezőgazdasági és nem katonai jellegű profitszerzési módok (építészek, molnárok). Lassú, de látható technológiai haladás: vízimalmok, óragyártás. 14. sz.: Százéves háború. Újra a katonáskodás a legkifizetődőbb.

Történelmi példák 3. A középkori Európa sz.: a mai értelemben vett járadékvadászat kezdetei (abszolút monarchiák). 18. sz.: Anglia: a legtöbb gazdasági privilégium megszűnt, a vállalkozás presztízse is magasabb szinten állt, mint a Kontinensen.

Intézmények a növekedési modellekben Hall és Jones (1999:86): Egy munkásra eső jövedelem Termelékenység, inputok „Társadalmi infrastruktúra”

Intézmények a növekedési modellekben

Miért térnek el az intézmények? A szabályokat is haszonmaximalizáló szereplők hozzák  a politikai intézményrendszer szerepe. Elköteleződési probléma: alkotmányos korlátok, fékek és ellensúlyok rendszere Érdekcsoport-logika: „a kollektív cselekvés logikája” (Olson).