Szűk tartományú elméletek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Asszertív kommunikáció elmélete és gyakorlata
Advertisements

Hogyan tanuljunk? ….és egyáltalán miért?
NEVELÉS A CSALÁDBAN.
Önismeret.
1. 2 Hol vásárol? Hogyan vásárol? Mikor vásárol? Milyen szempontok alapján dönt? Ki vagy mi befolyásolja a döntést? ( fekete doboz elmélet)
A társadalmi környezet hatása a gyermekek fejlődésére
A viselkedés, mint a pszichológia tárgya
Társismeret.
Tudatos és tudattalan modern felfogása
Asszertív magatartás és viselkedés technikák
„KAPCSOLATTARTÁS A KRÓNIKUS BETEGSÉGBEN SZENVEDŐKKEL”
A pozitív pszichológia
A játék és a nevetés “Életünk napjai közül egyik sem annyira kárba veszett, mint az, amelyen nem nevettünk.” Szerkesztette: Dr. Hídvégi Márta pszichológus.
A személyiség motivációs egységei
A nevelés stílusa.
PSZICHOLÓGIA …ÉS AZ ORVOSTUDOMÁNY
A diákok megismerésének lehetőségei - szükségessége
Szociális tanuláselmélet
Ki vagyok én? Que sais- je? (Montaigne)
A SZEMÉLYPERCEPCIÓ, SZTEREOTIPIÁK, ELŐITÉLETEK
Csecsemőkortól az ifjúkorig.
Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika.
Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika.
A gondozás,nevelés egysége
Szociálpszichológia Attitűd Dr
A kognitív-tapasztalati self-elmélet
A lehetséges énképek.
KONFLIKTUSPSZICHOLÓGIA
Pszichopatológia II. Az emóciók és motivációk zavarai
Dr. Berghammer Rita Magatartástudományi Intézet
NEVELÉS A CSALÁDBAN.
Asszertivitás E. Tóbiás Sára 2009.
1 Szitó Imre ©. A B C 2 Szitó Imre © 3  A lányok jobbak a nyelvi ©©képességekben ezen belül külön az olvasási tesztekben  A lányok jobbak az aritmetikában.
A csoportvezető nehézségeinek forrásai és jellemző formái  A TAGOK MŰKÖDÉSI MÓDJÁBÓL ADÓDÓ NEHÉZSÉGEK- (VÉDEKEZŐ- MECHANIZMUSOK)  Elfojtás  Tagadás.
DECEMBER 3. A FOGYATÉKKAL ÉLŐK VILÁGNAPJA A másság elfogadása
Máténé Pusztai Annamária* Gődény Anna**
Vádol a lelkiismeret Készítette: Pálhegyi Ferenc.
A pszichológia tárgya mentális folyamatok viselkedés.
TÁRSAS KAPCSOLATOK – ÖNISMERET ALAKULÁSA.
Klímamérés. A klíma percepcionalitása maguk a szervezet tagjai alakítják maguk a szervezet tagjai alakítják munkájukra aszerint van befolyással, munkájukra.
Nevelés és nevelői attitűdök
Az első és második nyelv elsajátítás elméletei
Az emberi agresszió.
Mi fán terem a pszichológia? Önismeret 1. előadás
Mindennapi veszteségeink
Erőszakmentes iskola. Az erőszakosságot úgy írhatnánk körül, mint az egyén testi, szóbeli és érzelmi bántalmazása egy vagy több személy részéről Az erőszakosságot.
A munkával való elégedettség
Megküzdési stratégiák a szegénység mint krízis estén
A harmadik erő elméletei
Attitűd, autonómia és felelősségvállalás az OKKR-ben
Behaviorizmus Szociális tanuláselméletek
Kognitív személyiségelméletek
Faj, Nemzet, Etnikai csoport, Kisebbségek Tantárgyfelelős: Dr
A 2014/2015 iskolai év pszichológusi tevékenységének beszámolója.
Szociálpszichológia 3. Illés Anikó. Benyomáskeltés Eddig a benyomások alakulásáról Most: Reklám Becsapás Befolyásolás Stratégia Színház...
Varázsos évek, avagy a gyermekkor rejtelmei Dragán Zsuzsanna 2014.
Az iskolai zaklatás jelensége alapfogalmai. Az agresszió fogalma pszichológiai háttere Agresszió minden olyan szándékos cselekvés, amelynek indítéka,
Szociálpszichológia – csoportközi viszonyok, előítéletek, szerepek, identitás Illés Anikó MOME.
KOCKÁZATVÁLLALÁS A SPORTÁGAK ÉS A VERSENYZÉS TÜKRÉBEN
A pszichológiai mérés alapjai
Összeállította: Piacsek László Zoltán
Stressz, stresszreakciók, stresszkezelés
A kognitív-tapasztalati self-elmélet
TÁRSAS KAPCSOLATOK – ÖNISMERET ALAKULÁSA.
Bevezetés a pszichológiába motiváció, emóció
ÖNISMERET.
Bevezetés a pszichológiába motiváció, emóció
avagy hogyan birkózzunk meg szorongást okozó tanítási helyzetekkel?
Szociálpszichológia-2 Attitűd
Dr. Rozgonyi Tiborné Debrecen 2010.
Előadás másolata:

Szűk tartományú elméletek Csak bizonyos tartalmi köröket ölel fel az elmélet, azaz a viselkedés szűkebb tartományának magyarázatára korlátozódik. Speciálisabb, körülhatároltabb területtel foglalkoznak, mint a személyiség egésze.

Kontrollhely Rotter, 1954 Külső-belső kontroll attitűd kontinuum Tanult elvárás Mérése:I-E-skála Kapcsolata a pszichés egészséggel Seligman: „tanult tehetetlenség” belső kontroll külső kontroll „Én irányítom az életemet!” függetlenebb dominánsabb törekvőbb kitartóbb hatékonyabb „Ami velem történik, nem rajtam múlik.” passzívabb szorongóbb Elnyomott kisebbségek jellemzője is!

Kontrollhely mérése: I-E skála (példák) Erősen hiszem, hogy a) Sok emberről elmondhatjuk, hogy a körülmények áldozata. b) Az emberek nagyrészt maguknak köszönhetik, ami történik velük. 2. a) Sok rosszul sikerült dolog az ember életében nagyrészt a balszerencsének tulajdonítható. b) Az emberek balszerencséjét az általuk elkövetett hibák okozzák. a) Rajtam múlik, hogy mi történik velem. b) Néha úgy érzem, hogy nem tudom eléggé kézben tartani az életem alakulását.

Mezőfüggőség Witkin és munkatársai Észlelési sajátosság → kognitív, társas stílus Mérési módszerei: Dőlt szoba-dőlt szék készülék Rúd és keret teszt Elrejtett figurák teszt

Differenciáltság és kapcsolódó személyiség-jellemzők Mezőfüggetlen (tagolt, differenciált) Mezőfüggő (globális, differenciálatlan) Világos elképzelése van saját viselkedéséről, szükségleteiről, jellemvonásairól, és világosan elkülöníti ezeket másokétól. Véleményéhez makacsul ragaszkodik Kisebb tetszés-igény jellemzi Kevésbé kitárulkozó, kevésbé közlékeny Foglalkozása: matematikus, mérnök, elméleti pszichológus Elhárítás: szelektívebb, pl. reakcióképzés, intellektualizálás Nagyobb hatással van attitűdjeinek alakulására a társas befolyás, kevésbé bízza magát saját ítéleteire. Társas helyzetekben inkább bizonytalan, mások véleménye a referencia számára Tetszés-igénye magasabb Közlékeny magáról és másokat is szívesen meghallgat, mint információforrást Foglalkozás: pap, tanár, szociális gondozó, klinikai pszichológus Elhárítás: primitívebb, pl.: tagadás, izoláció, elfojtás

Represszió-szenzitizáció Bruner-Postman: perceptuális éberség, perceptuális elhárítás (1947) Gordon: Szorongással szembeni védekezés módja (1957) R-S-skála (Byrne, 1963)

Represszor Szenzitizátor Negatív élményeit elnyomja, elhárítja Konfliktusmentes, harmonikus kapcsolatok iránti igény jellemzi Agresszív indulatokkal szemben elkerülő magatartás jellemzi Agresszívebb, mint amilyennek tartja magát Erős igény a szeretetteljes, pozitív érzelmi viszonyulásra A szorongás vegetatív szinten marad (alacsonyabb pontszámok a mérésben) Szexualitással szemben elutasítóbb verbálisan, de vegetatívan van izgalom Énképe és énideálja közel azonos Patológiás út: hisztéria Negatív információk befogadására állítódik be Magában és másokban is hamarabb veszi észre a negatív viszonyulást A szociális igényeknek nem törekszik annyira megfelelni Agresszióra agresszióval reagál Agresszívebbnek látja magát, mint amilyen valójában Manifeszt szorongás (magasabb pontszámok a mérésben) Szexualitás pozitív érzelmekkel és vegetatív izgalommal is társul Negatív énképe van Patológiás út: depresszió

Teljesítményszükséglet Murray, 1938 Atkinson és McClelland Mérése: TAT (problematikus) Tanult, gyakoroltatható Gyakorlati jelentőség, alkalmazhatóság! Kritikai észrevételek

Ingerkeresés Ingermegvonásos helyzet Zuckerman SSS (Sensation-Seeking Scale) 1964 Pl.: a) Néha szeretek olyasmit csinálni, ami egy kicsit félelmetes. b) Értelmes ember kerüli a veszélyes tevékenységeket.