Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

avagy hogyan birkózzunk meg szorongást okozó tanítási helyzetekkel?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "avagy hogyan birkózzunk meg szorongást okozó tanítási helyzetekkel?"— Előadás másolata:

1 avagy hogyan birkózzunk meg szorongást okozó tanítási helyzetekkel?
Felhõtlen tanítás avagy hogyan birkózzunk meg szorongást okozó tanítási helyzetekkel?

2 Mi a tanári/tanítási szorongás?
A tanítási helyzethez kapcsolódó vagy abból fakadó szorongó érzet, amely különbözõ formákban jelenhet meg: A tanár nem tud hirtelen reagálni Folyamatos negatív / szarkasztikus kapcsolat Elkerülõ taktikák Túl szigorú / túl engedékeny kapcsolat Eltér a mindennapi és az órai viselkedés Paranoid gondolkozás kialakulása Mi a tanári/tanítási szorongás? Bernstein (1983)

3 Az általam kialakított ideális tanári kép
A tanítási teljesítmé- nyem szubjektív megítélése

4 Tanítási mítoszok A tanár szerepemben kell maradnom, még spontán reakciók híján is Ha kijövök a szerepembõl, elveszik a tisztelet Nem engedhetem meg magamnak, hogy bizonytalan legyek, hibázzak, ne tudjam, gyenge legyek, vagy humoros A diákjaim ne lankadjanak soha A diákjaim tanuljanak meg mindent amit tanítok A diákok lényegében mind lusták, megbízhatatlanok és nem okosak A többiek biztos jobbak, mint én Mindent meg kell tanítanom Tisztelniük kell engem, mert én vagyok a tanár Bernstein (1983)

5 The bright side

6 Relax! Mondhatom, hogy “nem tudom” - nem kell mindentudónak lennem
Kifejezhetek érzelmeket - legyek önmagam Az eltérõ vélemény legyen érdekes vitaindító, ne elhárítandó akadály A diákok a természetes barátságosságot értékelik Bátorítsam a diákokat, hogy osszák meg a gondolataikat, rossz vagy jó Beismerhetem, ha valamit elrontottam - több tiszteletet szerzek így, mint fordítva Bátorítsam a diákokat, hogy találják meg a saját útjukat Brown (2000) Relax!

7 Szõke Johanna szokejohanna@gmail.com
Köszönöm! Szõke Johanna

8 Források és további irodalom:
Bernstein, D. A. (1983). Dealing with Teaching Anxiety. NACTA Journal. Brown, D. H. (2000). Teaching by Principles. 2nd ed. Longman. Hadfield, J. (2013). Classroom Dynamics. Oxford University Press. Nikitscher, P. (2016). Milyen a jó pedagógus? - elvárások, szerepek, kompetenciák az empirikus kutatások tükrében.


Letölteni ppt "avagy hogyan birkózzunk meg szorongást okozó tanítási helyzetekkel?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések