Feln ő ttképzés és regionalitás Juhász Erika Ph.D. F ő iskolai docens Debreceni Egyetem TEK BTK.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A külföldi továbbképzések módszertana, menedzsmentje, hasznosítása ( BI 2000 és BioGIS 2005 projektek) A Leonardo program mint a szakmai tanár(tovább)képzés.
Advertisements

Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat mint képzőintézmény Bencze Györgyné Hajni.
A felnőttképzési tevékenység, és annak az alakulása egy Kulturális és Szabadidő Központban Konzulens tanár:Készítette: Simándi SzilviaPalla Melinda TanársegédIII.andragógia.
Térségi tanoda hálózat BHIM RAO Egyesület
A szakképzés fejlesztés irányai évfolyam beiskolázási létszáma 2009/2010.
Társadalmi Egyesülések Zala Megyei Szövetsége. • Székhely: Zalaegerszeg • Alapítás éve: • Tagok: civil szervezetek, alapítványok, klubok • Fő tevékenység:
D ISSZEMINÁCIÓS K ONFERENCIA „KEZEK” TÁMOP C-12/1/KONV Miskolci Egyetem Eszterházy Károly Főiskola Károly Róbert Főiskola I. alprogram: Társadalmi.
H-M Szakért ő i Akadémia Tematikus fejlesztésére Pécs – 9. szeminárium.
M ű szaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyei Szervezete.
Bemutatkozik a Nagykapos és Vidéke Társulás
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
„A MEGYEI KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATELLÁTÁS A JÖVŐBEN!” PÉCS Április 1.
Az e-learning a felnőttképzésben projekt Papp Lajos Műegyetemi Távoktatási és Felnőttképzési Központ.
VPOP Jövedéki Igazgatóság
Dél-alföldi régió Országos adatok Itt!!! Bezárás
Andragógia MA Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok Bölcsészettudományi Kar Neveléstudományok Intézete.
1 Tudás és/vagy kompetenciák? Végzős hallgatók részvétele a felnőttoktatásban Ábrahám Katalin – Tőzsér Zoltán Debreceni Egyetem Nevelés-és művelődéstudományi.
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
A DEBRECENI EGYETEM HALLGATÓI VONZÁSKÖRZETE Németh Szabolcs – I. éves PhD hallgató DE-AGTC.
Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem
Művelődés és szórakozás
Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem
Borbély Tibor Bors szakmai tanácsadó Budapest, március HEF OP „Képződj, hogy segíthess” Foglalkoztatás és szociális.
A munkaerőpiaci képzési és átképzési programok eredményességének vizsgálata regionális és kistérségi vetületekben MTA Regionális Kutatások Központja Alföldi.
Kutatási összefoglaló. Regionális eltérések Magyarországon nemzetközi összehasonlításban.
Széchenyi István Egyetem, Győr
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
MTA Regionális Kutatások Központja A Nyugat-Balkán kutatásának eredményei Hajdú Zoltán MTA RKK, Pécs
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK A HUMÁNERŐFORRÁS OPERATÍV PROGRAMOKBAN
A felnőttoktatás gazdasági, társadalmi és oktatási kapcsolatrendszere két alföldi nagyvárosban Petrás Ede MTA RKK Miklósi Márta DE BTK Változás.Válság.Váltás.Hu.
Nemzetközi projekt az egészség társadalmi és gazdasági meghatározóiról Taller Ágnes december 4. DETERMINE.
A büntetés-végrehajtási szervezet részvétele
GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.
FELNŐTTKÉPZŐ SZERVEZETEK… Borsi Árpád főtitkárFVSZ Budapest, 2008.augusztus 27.
„Szemléletváltás az oktatásban” Az Igazgyöngy Alapítvány pályázata.
Akkreditációs eljárás a megbízható foglalkoztatásért december 4.
Roma Központ Nagykanizsa Magyar-Horvát Szakértői Akadémia szeminárium
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
A magyar gazdaság növekedésének egyes területi vonatkozásai Dr. Tétényi Tamás, VÁTI kht. Növekedés Magyarországon: Helyzetkép és kilátások Budapest, 2005.
Szakképzési Tanévnyitó Konferencia október 3. Germánné Vastag Györgyi OIB elnöke A főváros oktatáspolitikájának időszerű kérdései.
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
Az egyház társadalmi tanítása és a XXI. századi felnőttoktatás c. konferencia Esztergom dec. 1. Az andragógia szak elindulása és munkája a PPKE VJK-n.
Évindító Informatikai Szakképzési Fórum
A szakképzés helyzete Magyarországon
Munkaerő-piaci helyzetkép Borsod-Abaúj-Zemplén megyében
ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség Nonprofit Kft
KÜLFÖLDI MUNKAERŐ INTEGRÁCIÓJÁNAK ELŐSEGÍTÉSE – MUNKAVÁLLALÓI IGÉNYEK ÉS A SZAKSZERVEZETEK LEHETŐSÉGEI ÉS SZÁNDÉKAI Agócs Andrea Magyar Szakszervezetek.
Felnőtt- és Szakképzési Csoport A szak- és felnőttképzési csoport 2002 szeptembere óta létezik Elke Gruber alapításásval: Univ.-Prof. Mag. Dr. Elke Gruber.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Az olvasó hallgató Olvasásszociológiai felmérés a Debreceni Egyetemen Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem ONK 2010.
Norvég Civil Alap A Norvégia, Izland és Liechtenstein által az Európai Unió gyengébben fejlett tagállamainak felzárkóztatásához nyújtott támogatás keretében.
Az új típusú szakképzési rendszer főbb jellemzői MÁV konferenciasorozat 2. rendezvény április 29. Dr. Szivi József SZMM Felnőttképzési és Szakképzési.
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
A hálózati együttműködés lehetőségei és keretei. hálózat  „Minden olyan rendszer felfogható hálózatnak, amely egymástól elkülönült elemekből áll, és.
A Kistérségi Koordinációs Hálózat szerepe a roma integráció elősegítésében Székely Andrea főosztályvezető NFÜ Központi Fejlesztési Programiroda.
E 5. Együttműködések a humán szolgáltatásokban
A SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TARTALMI IRÁNYAI MFKB megbeszélés február 5.
A magyarországi K+F politika
Népfőiskolák Magyarországon
ORSZÁGOS FELNŐTTKÉPZÉSI TANÉVNYITÓ KONFERENCIA
Foglalkoztatási együttműködések szabolcs-Szatmár-bereg megyében
Európai Uniós ismeretek
AZ ÉSZAK-ALFÖLDI RÉGIÓ és HAJDÚ-BIHAR MEGYE MUNKAERŐPIACI HELYZETE
TÁMOP-6.2.2/A-09/ Képzési díjak támogatása a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban Sajtótájékoztató.
Együtt a változásokért
A magyar felnőttképzés rendszere - a szakértők szemével
Előadás másolata:

Feln ő ttképzés és regionalitás Juhász Erika Ph.D. F ő iskolai docens Debreceni Egyetem TEK BTK

A TERD-kutatás céljai A harmadfokú képzés hatásainak összehasonlító vizsgálata Közép-Európa néhány átalakuló térségében A képzések iránti igények átalakulásának statisztikai-összehasonlító vizsgálata egy kiválasztott határközi térségben Az új felsőoktatási törekvések (intézményi, helyi és regionális „oktatáspolitikák”) feltárása és nyomon követése A gazdasági átalakulás és a felnőttképzés összefüggéseinek feltárása és különbségeinek összehasonlítása

Fő kutatási problémák Kibontakozóban vannak-e határokon átnyúló regionális felsőoktatási terek? Hozzájárul-e a felsőoktatás a hátrányos helyzetű térségek gazdasági felzárkóztatásához? Hozzájárul-e a felsőoktatás egy regionális identitás kialakulásához? Kiegészíti-e a felnőttképzés a lemaradó térségek felsőoktatási kísérleteit?

Néhány kapcsolódó korábbi kutatásunkról Felnőttoktatási Atlasz kutatás (NNSZ, MNT) Felnőttoktatási intézményrendszer kutatások (NNSZ, NFI) Az andragógia oktatása és kutatása a magyar felsőoktatásban kutatás (NNSZ, MNT) Az egyház szerepe a felnőttképzésben Közép- és Kelet-Európában (REVACERN – EU FP7)

Felnőttoktatási Atlasz kutatás Görlitz-i Egyetem mintájára Német Népfőiskolai Szövetség Nemzetközi Együttműködési Intézetének Budapesti Irodája Kutatás főkoordinátorai: Heribert Hinzen – Koltai Dénes 1. fázis: megyeszékhelyek feltérképezése 2. fázis: Hajdú-Bihar megye összes településének feltérképezése

Felnőttoktatási intézményrendszer kutatások (folyamatos) A FOA folytatása évi CI. törvény a felnőttképzésről Nyilvántartási rendszer alapú: regisztrált, akkreditált programú, akkreditált intézményű Borsod-Abaúj-Zemplén megye Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Heves megye Észak-Alföldi régió jelenleg is Észak-Magyarországi régió

Az intézmények főbb típusai Formális és nem formális Iskolarendszerű és iskolarendszeren kívüli Általános képzés és szakképzés Különböző tartalmak szerinti (általános, szakirányú, közéleti, szociális, kriminális, katonai, vallási stb.) Különböző fenntartók általi (állami - közszolgálati, civil, profitorientált)

Non-profit 359 Profitcélú 677

Az Észak-Alföldi Régió akkreditált felnőttképzési intézményeinek megyei eloszlása Σ 188 db

Az andragógia oktatása és kutatása a magyar felsőoktatásban kutatás Nemzetközi kutatás része: a Kelet- és Közép- Európai országokra vonatkozik Cél: az andragógia helyzete a fels ő oktatásban Két f ő kutatási területe –Oktatás: hol, milyen számban és mélységben, mit, kik oktatnak az andragógiához köt ő d ő en –Kutatás: hol, milyen témákban, céllal, kik kutatnak Magyarország feltérképezése –NNSZ NEI Budapesti Projektirodája –Magyar Népf ő iskolai Társaság –Andragógia szak akkreditációjához felhasználás

Az egyház szerepe a felnőttképzésben Közép- és Kelet- Európában Egyház által fenntartott és/vagy egyházi célú feln ő ttképzési kínálat feltérképezése Kontakt személyek felkeresése Szakirodalom gy ű jtése az egyes országok egyházi felnőttképzésér ő l Hangsúlyos egyházi feln ő ttképzéssel rendelkez ő országok esettanulmányai (pl. Szlovénia, Románia)

A kutatásunk két f ő következtetése: 1. A vallási feln ő ttképzési intézmények szakképzési kínálata mellett meghatározó közösségépít ő, közösségösszetartó erejük, amelyeket különböz ő programokkal és projektekkel biztosítanak. 2. A vallási feln ő ttképzési intézmények bizonyos térségekben jelent ő s szerepet játszanak a helyi társadalmak felzárkóztatásában, a leszakadó személyek és csoportok (n ő k, kisebbségek, munkanélküliek, fogyatékosok stb.) segítésében és társadalmi integrálásában.

A TERD LLL munkacsoport kutatásának lépései Szakirodalom gyűjtés A Partiumi térség három országa alapvető felnőttképzési jellemzőinek összehasonlítása A felnőttképzési kínálat összegyűjtése a vizsgált térségben A fellelt felnőttképzési szervezetek tanulmányozása, elemzések Esettanulmányok készítése

Néhány vizsgált jellemző Jogrendszer, a felnőttképzés szabályozása Felnőttképzés finanszírozása Felnőttképzés intézményrendszere Felnőttképzésben való részvétel Minőségbiztosítás a felnőttképzésben Felnőttoktatók és andragógusok képzése Jó gyakorlatok

A felnőttképzés fejlettsége a térségben Ukrajna Románia Magyarország

A részletek: szekcióelőadásokban a mai napon zárókötetben szekcióelőadásokban június én a „Nemzetnevelés – Felnőttnevelés – Közművelődés Tudományos Konferencia és Szakmai Találkozó Karácsony Sándor és Durkó Mátyás emlékére” rendezvényen

Köszönöm a megtisztelő figyelmüket!