A BA/BSc végzettség hasznosíthatóságának vizsgálata a Debreceni Egyetemen és Nyíregyházi Főiskolán végzett fiatalok körében Seres Edina

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Átlépés a felsőoktatásba – a tipikus és a rendhagyó hallgatói utak jellemzői Bander Katalin A felsőoktatási struktúrába kódolt egyenlőtlenségek.
Advertisements

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Frissdiplomások Szemerszki Marianna Tanulási utak és képzési tervek a felsőoktatásban.
Egyetemi kutatók – jövőbeli vállalkozók? Dr. Makra Zsolt IBS Nemzetközi Üzleti Főiskola.
FIATALOK AKTIVITÁSA KÖZÖSSÉGFORMÁLÓ TEVÉKENYSÉGEKBEN
Az első házasság felbomlása
EUROSTUDENT V A felsőoktatás szociális dimenziója Kiss László Educatio Nonprofit Kft.
ISKOLATÁSKÁBÓL RIDIKÜL, AVAGY OKTATÁS ÉS MUNKA KELETEN ÉS NYUGATON
Frissdiplomások a munkaerőpiacon - a jövedelmet befolyásoló tényezők
Zsigmond Király Főiskola OTDK Társadalomtudományi Szekció versenye
DPR és egyetemi stratégia Diplomás Páyakövetés
A diplomások jellemzőiről és előre- menetelükről készített felmérés Olaszországban prof. Andrea Cammelli Bolognai Egyetem AlmaLaurea igazgatója Konferencia.
TÁMOP 4.1.1/A-0/2/KMR TÁMOP 4.1.1: első intézményi pályakövetési eredmények, tapasztalatok A BCE 2005-ben végzett hallgatóinak 5 éves „jubileumi”
Vezetői tájékoztató a SZIE-DPR és SZIE-IMIR projektekről
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
„Alacsony státusú szakok” – Kísérlet a diplomák munkaerő-piaci értékkülönbségeinek alternatív magyarázatára Kiss László Projekt megnevezése: Felsőoktatási.
A nemzetközi hallgatói mobilitást befolyásoló társadalmi és felsőoktatási tényezők Kiss László.
Andragógia MA Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok Bölcsészettudományi Kar Neveléstudományok Intézete.
1 Tudás és/vagy kompetenciák? Végzős hallgatók részvétele a felnőttoktatásban Ábrahám Katalin – Tőzsér Zoltán Debreceni Egyetem Nevelés-és művelődéstudományi.
AEGON Ösztöndíj Program
1 Előadó: Tóth Anikó (Szabad bölcsészet szak, II. évfolyam) Kommunikáció az egyetemen Kommunikáció az egyetemen A Kommunikáció az egyetemen c. kurzus Kommunikáció.
Készítette:Keresztes Katalin Borbála KEKOAAF.PTE II. éves szabad bölcsészet szakos hallgató Óra: Kommunikáció az egyetemen Oktató:Viszket Anita
A JAPÁN FELSŐOKTATÁSI RENDSZER Paál Balázs
A Pécsi Tudományegyetem eredményei a Diplomás Pályakövetési Rendszer első évében DPR Szakmai fórum Pécsi Tudományegyetem április 12. Veroszta Zsuzsanna.
MARTON MELINDA – PAKU ÁRON TÉRSÉGTIPOLÓGIA KOMPLEX TÁRSADALMI MUTATÓK ALAPJÁN.
Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem
Művelődés és szórakozás
Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem
Kultúra „harmadfokon” A harmadfokú képzésben részt vevő hallgatók viszonya a kultúrához Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem VI.
„ …mindig többek lehetünk, mint amik vagyunk,
Iskolai életutak az alacsony végzettségűek körében
1 „Esélyteremtés és értékalakulás” „Esélyteremtés és értékalakulás” Az MTA Szociológiai Kutatóintézete és a Somogy Megyei Esélyegyenlőségi Iroda közös.
A munkaerőpiaci képzési és átképzési programok eredményességének vizsgálata regionális és kistérségi vetületekben MTA Regionális Kutatások Központja Alföldi.
Felsőoktatási szakok részletes bemutatása tanulható tantárgyak, választható specializációk, elsajátítható kompetenciák FELVÉTELI TÁJOLÓ 2009.
Jelentkezési Tendenciák Kutatás —Műhelykonferencia Budapest, június 16. Fábri István: Jelentkezési és felvételi tendenciák Magyarországon
Társadalmi háttér és mobilitás Educatio – DPR Február 8. Budapest.
Széchenyi István Egyetem, Győr
A mesterképzésig juttató erők A felsőoktatási bachelor/master átmenet szelekciós tényezői Veroszta Zsuzsanna Frissdiplomások kötetbemutató.
Vándorló diplomások, diplomáért vándorlók Frissdiplomások kötetbemutató Budapest, március 7. Projekt megnevezése: Felsőoktatási szolgáltatások.
Kinek meddig tart a felsőoktatás? A tanulmányok alatti munkavállalás továbbtanulási tervekre gyakorolt hatása „A felsőoktatási struktúrába kódolt egyenlőtlenségek”
FRANCIA NYELV, IRODALOM ÉS KULTÚRA MESTERKÉPZÉSI SZAK.
Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége PATHWAYS II. Záró konferencia Fogyatékossággal élő fiatal felnőttek társadalmi.
Számít, hogy 0,61 m2 ? A pedagógusok élet-, és munkakörülményei, a pedagógus életpálya teljességének tükrében Sági Matild Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
Bölcsész mesterképzések – kitörési pontok és az akkreditációs folyamat tanulságai Dr. Brenner Koloman ELTE BTK dékáni megbízott.
Munkaerő mobilitás Magyarországon
A bolognai rendszer Jogszabályok: 2005.CXXIX
MTA Regionális Kutatások Központja Főiskolai hallgatók az Alföld kisvárosaiban Petrás Ede MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet Kecskemét Nemzetközi trendek,
Az FSZ-, a felsőoktatás és a munkaerőpiac Bánhidyné Dr. Szlovák Éva CSc. főiskolai tanár, igazgató Hajdúszoboszló Február 7. Budapesti Műszaki Főiskola.
Látássérült Nők Munkaerőpiaci Reintegrációja a Fehér Bot Alapítványnál A „Sorstárssegítők a Szociális Szférában” című programról.
A nők foglalkoztatása, családi napközi, atipikus foglalkozatás,
Fiatal diplomások munkaerő-piaci helyzete. Néhány adalék a felsőoktatás „tömegesedésének” magyarországi következményeihez.
A Wlislocki Henrik Szakkollégium részvétele és tapasztalatai TÁMOP „A tudás disszeminációja.” Trendl Fanni.
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
Péter Katalin December 2. Aszód.  Hol dolgozik?  Hogyan?  Kikkel?  Milyen tevékenységeket végez?  Milyen eszközöket használ?  Mit szeret csinálni?
Pályakövetéses vizsgálat DPR konferencia, Veszprém márc. 11. A Pannon Egyetemen végzettek szakmai életútja – a kezdetek Formádi Katalin
Statisztikák. TáTK-n végzettek munkaadó cégformája szerint (ELTE Diplomás pályakövetés adatai 2010)
A SZÉLSŐJOBBOLDALI EGYETEMISTÁK MINT VIRTUÁLIS CSOPORT Sőrés Anett Egyetemi élethelyzetek – Campus-lét a Debreceni Egyetemen május 29., DAB Székház.
A SZAKMAI PEDAGÓGUSKÉPZÉS HELYZETE Tóth Béláné október.
Európai Társadalmi Jelentés 2008 Műhelybeszélgetés Oktatás május 30.
A külföldi hallgatók egyetemválasztási szempontjai
A KÜLFÖLDI HALLGATÓK INTÉZMÉNYVÁLASZTÁSI SZEMPONTJAI TÁMOP C-12/1/KONV Losoncz Annamária Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi Igazgatóság.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet1 Fehérvári Anikó Munkapiaci elvárások FSZ- és BA-hallgatók körében ONK november.
Felnőttképzés és felnőttoktatás a felsőoktatásban Fekete Ilona Dóra Eger 2011.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM JOG- ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI TANSZÉK Biztosítás és kockázatkezelés (oktatás – kutatás) dr. Farkas Szilveszter.
Fiatal építészek Rostás Zoltán a felmérők felmérése fiatal építészek
A halmozottan hátrányos helyzetű egyetemisták tehetséggondozó programja Bencéné Fekete Andrea Kaposvári Egyetem Pedagógiai Kar.
Pályaválasztási napok Pszichológia képzés Pálinkás Brigitta Károli Gáspár Református Egyetem.
a felmérők felmérése fiatal építészek
Köszöntünk mindenkit a Nyíregyházi Egyetem Nyílt Napján!
Köszöntünk mindenkit a Nyíregyházi Egyetem Nyílt Napján!
Általános iskolások pályaválasztása 2014
Előadás másolata:

A BA/BSc végzettség hasznosíthatóságának vizsgálata a Debreceni Egyetemen és Nyíregyházi Főiskolán végzett fiatalok körében Seres Edina Debreceni Egyetem TERD zárókonferencia, május 14.

A kutatás ■ „A harmadfokú képzés szerepe a regionális átalakulásban” (TERD), OTKA kutatás utánkövetéses részvizsgálata, melyet Török Ágnessel végeztünk ■ szeptember, október

A minta AlapsokaságElemszámMintavétel A DE és NYF BA/BSc képzésben 2009-ben végzett hallgatói N=127 fő lekérdezés hólabda módszerrel

Kérdések ■ Hogyan tudják hasznosítani a fiatalok a megszerzett BA/BSc végzettséget? ■ Milyen tényezők befolyásolják a munkába állást? ■ Milyen tényezők befolyásolják a mesterképzésben való továbbtanulást?

Szakirodalmi háttér, más kutatások eredményei I. ■ ■ külföldön leginkább a továbbtanulásban hasznosítható a BA/BSc végzettség ■ diplomás fiatalok helyzete: ( statisztikai adatok, kutatások) - nehéz az elhelyezkedés bölcsész, pedagógus, agrár diplomával - kevesebb a munkanélküliek száma az alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkezőkkel szemben

Szakirodalmi háttér, más kutatások eredményei II. ■ a helyzet azonban változóban van - a munkaadók nem rendelkeznek elég információval a BA/BSc végzettségről - a BA/BSC végzettség = korábbi főiskolai diploma  a diplomával rendelkező munkanélküliek között kétszer annyi a főiskolaival rendelkezők aránya, mint az egyetemivel

Hipotézisek 1. A BA/BSc végzettséggel nehéz az elhelyezkedés a munkaerő-piacon. 2. A végzettség a mesterképzésben való továbbtanulásban nagymértékben hasznosítható. 3. A munkába állást befolyásolja a kapcsolatháló, más végzettség (OKJ), munkatapasztalat, kedvező társadalmi gazdasági státusz. 4. A továbbtanulást befolyásolja a BA/BSc képzésbe való belépéskor való tervezés, a diploma minősítése és a kedvező társadalmi gazdasági státusz.

A kutatás eredményei

A munkába állást befolyásoló tényezők Munkatapasztalat Család kedvező anyagi helyzete Előadásokra való bejárás Ha újrakezdhetné választana-e másik szakot Más végzettség Nem Kapcsolatháló Lakóhely Szülők iskolai végzettsége Diploma minősítése

A munkatapasztalat Chi-négyzet=0,006 N=127

A család anyagi helyzete Család anyagi helyzete átlagérték Dolgozik 6 Nem dolgozik 5,35 ANOVA teszt=0,038 N=127

Az előadásokra való bejárás Chi-négyzet=0,047 N=127

Újrakezdés Chi-négyzet=0,03 N=127

A továbbtanulást befolyásoló tényezők Diploma minősítése Tanulmányok kezdetétől tervezi Intézmény Oktatókkal való kapcsolat Szülők munkahelye Nem Kar Lakóhely Szülők iskolai végzettsége Testvérek száma

A diploma minősítése Chi-négyzet=0,012 N=127

A tanulmányok tervezése kezdetektől A tanulmányok tervezése kezdetektől Chi-négyzet=0,000 N=127

Az intézmény Chi-négyzet=0,012 N=127

Az oktatókkal való kapcsolat Chi-négyzet=0,015 és 0,02 N=127

Összegzés ■ A BA/BSc végzettség a munkaerőpiacon kevésbé, de a mesterképzésben való továbbtanulásban eredményesen hasznosítható. ■ A munkatapasztalat és a család kedvező anyagi helyzete növeli a munkába állás esélyeit. ■ A tanulmányok kezdetekor való továbbtanulás tervezése, a diploma minősítése pozitívan befolyásolja a mesterképzésben való továbbtanulást.

Köszönöm a figyelmet!