Vissza Előre Kezdőlap Bezárás Adatok Tervezés és előkészületek Óravázlatok, megjegyzések Tananyag, segédanyagok Értékelés és ellenőrzés Tartalom További.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kompetencia alapú oktatás TÁMOP pályázat Rumi Rajki István ÁMK Rum.
Advertisements

Digitális képanalízis Félévi megbeszélnivalók. A tárgy •címe: Digitális képanalízis •szakirányos tárgy •neptun-kód: BMEEOFTASJ5 (BSc) •előadó és gyakorlatvezető:
Az úgy kezdődött, hogy… Tavalyi előadás a digitális tankönyvekről :
LEGO® robotok az iskolában
Internet és tanulás – a 21. század kihívása
Teleházakban telementorálás •Cél korosztály év •„Virtuális kitekintés” •„ On-line ” képességfejlesztés •Informatika tanárok hiánya a régióban Egyéni.
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő közreműködésével a Nemzeti.
NAT, kerettantervek, helyitantervek ( ember és természet műveltségi terület) 2013.
Erzsébet királyné a 21. században Blogok, interaktív oldalak, filmek. Gödöll ő i tapasztalatok egy olvasóvetélked ő tükrében.
Elsősegély-oktatás az iskolákban, vagy a klubokban
Fantasztikus Programozás RobIGORika I.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
50 éves a szegedi informatika
Szegedi Tudományegyetem TÁMOP „XXI. Századi kompetenciaalapú gyakorló iskolák Szegeden – az óvodától az egyetemig.” „XXI. Századi kompetenciaalapú.
Informatika tanítása ea.
Jávácska Szakköri anyagok Bátfai Norbert
„Előre! Akadály! Hátra! Fordulj! Előre!” program RobIGOR T(artalék) 600 sorozat Programok: RIT601.java – RIT603.java RIT 600 Kelep László, Nagyatom, Könyves.
Fantasztikus programozás és LEGO ® robotos, mobilos próbaóra 25 órás Internet Fiesta az Újkerti Könyvtárban Debrecen, 2005 március 17., Bátfai.
Iskola a jövőben Bepillantás a 2010/11 tanévben a 7.a osztály mindennapjaiba Kelep László (Bátfai Norbert)
Fantasztikus a programozás
Jávácska és Hangyácska INFO ÉRA 2004 Békéscsaba Bátfai Mária Erika, Debreceni Egyetem, Egyetemi és Nemzeti Könyvtár Bátfai Norbert,
Informatika matematika speciális tagozat - tematika évfolyam -
Python script/ GUI (töltőre navigálás) Kinect/ROS/ Linux Interface ROS Linux – Apache web statisztikák Lehetséges feladatok.
e-Learning a tanárképzésben
Debrecen, /10 „Matáv oktatás - Ma távoktatás” Krausz János Igazgatóhelyettes Matáv Oktatási Igazgatóság.
NYME Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Szombathely
TÁMOP ÚJ Oktatásszervezés -és várható hatásai Nagy Anna Magdolna Eger, szept.03.
Gimp v2.2 Csanádi Norbert The Gimp.
2009. november 16. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 10. előadás.
Az E-TANÁR portál. A digitális olvasás-tudás már széles körben elterjedt. A digitális írás-tudás széleskörű alkalmazásához azonban alkotói közösségi fórumok.
Frontális pedagógia helyett „konstruktivista” pedagógia Dr. Magyar Bálint Oktatási miniszter október 12.
A Fantasztikus Programozás
IKT alapfogalmak, IKT-val támogatott módszerek
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
1 dr. Sediviné Balassa Ildikó EGY PÁLYÁZATI FEJLESZTÉS EREDMÉNYE AZ E-KÉPZÉSFEJESZTÉS ÉS A TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS TANULSÁGAI.
Digitális középiskola Digitális középiskola Iskolahálózat kialakítása.
Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium
Kompetensek lettünk? június 27..
LKG és a KIT, LKG és a KIT Bánhegyesi Zoltán.
Komoróczy Tamás 1 Java programozási nyelv A nyelv alapjai.
1 Tájékoztató a tantárgyakról és a jegyzetekről Digitális oktatási gyűjtemény az ALEPH könyvtári rendszerben.
Általában a kétszintű informatika érettségiről. Források, ahol utána nézhetünk részletesebben:
GeoGebra A matematikai szabadszoftver tanuláshoz és tanításhoz
Simon Gabriella A papíralapú portfólió
Az Apáczai Kiadó átdolgozott matematika tankönyveinek bemutatása 5. -6
EUCIP IT administrations vizsgák eredménye SZÁMALK-Szalézi szakközépiskola és napokon tartok vizsgák alapján.
OK! Tanársegéd Online Könyvek
Szabályzó tervezése intelligens kamerával
Debreceni Egyetem Kompetencia-alapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a Hajdú-Bihar megyei pedagógusképzésben. HEFOP / /1.0.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 3. konferencia.
Digitális képanalízis Félévi megbeszélnivalók. A tárgy címe: Digitális képanalízis szakirányos tárgy neptun-kód: BMEEOFTASJ5 (BSc) előadó és gyakorlatvezető:
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 2. konferencia.
Könczöl Tamás igazgató Sulinet Digitális Tudásbázis.
TIOK IKT – összefoglaló Nagy Regina Sulinet Programiroda tartalomfejlesztési szakértő.
Informatika tanítása ea.
A tanítási órára való közvetlen előkészületek
Multimédia-fejlesztés. 2. számú beküldendő feladat Készítsen el egy multimédia alkalmazást! Neobook for windows szoftverrel Neobook for windows szoftverrel.
„Walls talk” projekt „Walls talk” projekt Katedra Gimnázium,
Készítette: Fekete Máté LIVL04
Informatika tanítása ea. Csernoch Mária
MOBILROBOT-PROGRAMOZÓ VERSENY. A verseny célja: programozás iránt fokozottan érdeklődő diákok számára, lehetőséget biztosítani arra, hogy tudásukat, kreativitásukat.
A fizika tanítása 5. lecke Tanítási tervezet. A tanári munka folyamata… Tanterv-tankönyv-tanmenet-óratervezet-óravázlat  A tantervek alapján készülnek.
Így tanítom… tavasz- tanári konferencia PROFILKÉPEK A „FAKEBOOKON” Filep Otília Megyaszói Mészáros Lőrinc Körzeti Általános Iskola.
A TÁVOKTATÁS LEHETŐSÉGEI ÉS TAPASZTALATAI A FELNŐTTKÉPZÉSBEN DR. ZÁRDA SAROLTA A FELNŐTTKÉPZÉS KIHÍVÁSAI … DEC. 15.
A curriculumelmélet műfaji fejlődése
Tájékoztató a Református Tananyagfejlesztő Csoport munkájáról
Nagy Roland | Robotika PMB2530, PMB2530L Nagy Roland |
Tantárgyi követelmények Térinformatika BMEEOFT041
Előadás másolata:

Vissza Előre Kezdőlap Bezárás Adatok Tervezés és előkészületek Óravázlatok, megjegyzések Tananyag, segédanyagok Értékelés és ellenőrzés Tartalom További kiegészítő információk Jávácskás, Robotos lapok Tantárgy Életkor, szint Cél Mottó Szoftverek Leírás Szerzők Robotika, mesterséges intelligencia, műszaki érdeklődés év, V., VI. osztály Saját robot tervezése, építése, tesztelése. A kurzus kapcsolódik a éves VII., VIII. osztályos korosztálynak tartott „Az én robotom II.” című kurzushoz, ahol már a saját robot programozása a főcél. „Mi azt javasoljuk, hogy már a gyerekek is tanuljanak a mesterséges intelligenciáról, hogy konkrétabban gondolkodhassanak saját szellemi folyamataikról.” - Seymour Papert, ÉSZRENGÉS LEGO ® Mindstorms ™ Robotics Invention System 2.0 A gyerekek megismerkednek a robotika alapfogalmaival, majd megtervezik megépítik és tesztelik saját robotjukat. Bátfai Erika, DE, Egyetemi Könyvtár Bátfai Norbert, DE, Informatikai Intézet Orvos Edina, Kossuth Lajos Gyakorló Általános Iskola Apagyi Adrienn, Szegedi Zoltán, Arany János Gyakorló Általános Iskola, V. osztályos Az én robotom I. Dokumentumok Az én robotom I.

Vissza Előre Kezdőlap Bezárás Adatok Tervezés és előkészületek Óravázlatok, megjegyzések Tananyag, segédanyagok Értékelés és ellenőrzés Tartalom További kiegészítő információk Jávácskás, Robotos lapok Tervezés és előkészületek Szakmai, oktatási, tanulási helyzet: A gyerekek a robotika témában tanultakat a rövid előadások után maguk is kipróbálhatják, aminek során izometrikusan szembesülnek a robotok megépítésének nehézségeivel. A foglalkozást heti egy alkalommal, szakköri formában ajánljuk. Felhasznált tankönyvek: David Jefferis, Gondolkodó gépek, Lilliput Kft., Brian Bagnall, Core LEGO MINDSTORMS Programming, Prentice Hall Az iskolák, iskolai könyvtárak, teleházak a szükséges LEGO ® Mindstorms™ Robotics Invention System 2.0 (RIS 2.0) csomagot pályázati utakon szerezhetnék be. Technikai háttér: Hardver: 1 PC és projektor az előadásokhoz, több RIS 2.0 csomag. Digitális fényképezőgép és kamera az eredmények bemutatásához. Szoftver: Windows XP Dokumentumok Az én robotom I.

Vissza Előre Kezdőlap Bezárás Adatok Tervezés és előkészületek Óravázlatok, megjegyzések Tananyag, segédanyagok Értékelés és ellenőrzés Tartalom További kiegészítő információk Jávácskás, Robotos lapok Óravázlatok. A tanár és a diákok gondolatai, megjegyzései A diákok megjegyzései: Dokumentumok Az én robotom I. Óravázlat

Vissza Előre Kezdőlap Bezárás Adatok Tervezés és előkészületek Óravázlatok, megjegyzések Tananyag, segédanyagok Értékelés és ellenőrzés Tartalom További kiegészítő információk Jávácskás, Robotos lapok Elektronikus tananyag, oktatási segédanyagok Tananyag: minden foglalkozást rövid vetítés előz meg, az első foglalkozás (jelen pillanatban a próbaóra) vetítését alul csatoltuk. Segédanyagok: a vetítés utáni szerelésnél a gyerekeket a LEGO MindStorms Constructopedia-hoz hasonló aprólékos RobIGOR szerelési segédletekkel támogatjuk, de persze az ettől való eltéréseket, újításokat is bátorítjuk. Dokumentumok Az én robotom I. E-tananyag (A próbaóra vetítése) A próbaóra linkjei

Vissza Előre Kezdőlap Bezárás Adatok Tervezés és előkészületek Óravázlatok, megjegyzések Tananyag, segédanyagok Értékelés és ellenőrzés Tartalom További kiegészítő információk Jávácskás, Robotos lapok Értékelés és ellenőrzés Értékelés: az értékelés alapja, hogy az elkészített robot hogyan teljesít valódi életben, azaz a tesztkörnyezetben! Eredmények, diákmunkák: a robotokról készült digitális képek és filmek arról, hogyan üzemelnek a robotok a tesztkörnyezetben. Az én robotom I. RobIGOR 620

Vissza Előre Kezdőlap Bezárás Adatok Tervezés és előkészületek Óravázlatok, megjegyzések Tananyag, segédanyagok Értékelés és ellenőrzés Tartalom További kiegészítő információk Jávácskás, Robotos lapok Tantárgy Életkor, szint Cél Mottó Szoftverek Leírás Szerzők Robotika, mesterséges intelligencia, programozás, műszaki és matematikai érdeklődés év, VII., VIII. osztály Saját robot tervezése, építése, programozása és tesztelése. A kurzus kapcsolódik a éves V., VI. osztályos korosztálynak tartott „Az én robotom I.” című kurzushoz, ahol a saját robot építése a főcél. „Mi azt javasoljuk, hogy már a gyerekek is tanuljanak a mesterséges intelligenciáról, hogy konkrétabban gondolkodhassanak saját szellemi folyamataikról.” - Seymour Papert, ÉSZRENGÉS LEGO ® Mindstorms ™ Robotics Invention System 2.0 Java2SDK, leJOS, A gyerekek megismerkednek a programozás alapfogalmaival, majd megtervezik, megépítik, beprogramozás és tesztelik saját robotjukat. Bátfai Erika, DE, Egyetemi Könyvtár Bátfai Norbert, DE, Informatikai Intézet Orvos Edina, Kossuth Lajos Gyakorló Általános Az én robotom II. Dokumentumok Az én robotom II.

Vissza Előre Kezdőlap Bezárás Adatok Tervezés és előkészületek Óravázlatok, megjegyzések Tananyag, segédanyagok Értékelés és ellenőrzés Tartalom További kiegészítő információk Jávácskás, Robotos lapok Tervezés és előkészületek Szakmai, oktatási, tanulási helyzet: A gyerekek a programozás témában tanultakat a rövid előadások után maguk is kipróbálhatják, aminek során izometrikusan szembesülnek a robotok viselkedésének beprogramozásának nehézségeivel. A foglalkozást heti egy alkalommal, szakköri formában ajánljuk. Felhasznált tankönyvek: Guilio Ferrari et al., Programming Lego Mindstorms with Java, Syngress Publishing Bátfai Erika, Bátfai Norbert, Fantasztikus programozás (megjelenése folyamatban). Az iskolák, iskolai könyvtárak, teleházak a szükséges LEGO ® Mindstorms™ Robotics Invention System 2.0 (RIS 2.0) csomagot pályázati utakon szerezhetnék be. Technikai háttér: Hardver: Több PC (2-3 fős csapatonként egy), projektor az előadásokhoz, több RIS 2.0 csomag. Digitális fényképezőgép és kamera az eredmények bemutatásához. Szoftver: Windows XP, Java2SDK leJOS, Dokumentumok Az én robotom II.

Vissza Előre Kezdőlap Bezárás Adatok Tervezés és előkészületek Óravázlatok, megjegyzések Tananyag, segédanyagok Értékelés és ellenőrzés Tartalom További kiegészítő információk Jávácskás, Robotos lapok Óravázlatok. A tanár és a diákok gondolatai, megjegyzései A robotok programozásának megkezdése egyben az első programozási nyelvvel való megismerkedést is jelenti! Mi a Java nyelvet, a Java platformot választottuk, ennek indoklását részletesen kifejtjük a mellékelt előadás vetítésben. Dokumentumok Az én robotom II. INFO Savaria 2004: Fantasztikus a programozás – tanulók az API világában

Vissza Előre Kezdőlap Bezárás Adatok Tervezés és előkészületek Óravázlatok, megjegyzések Tananyag, segédanyagok Értékelés és ellenőrzés Tartalom További kiegészítő információk Jávácskás, Robotos lapok Elektronikus tananyag, oktatási segédanyagok Tananyag: minden foglalkozást rövid PowerPoint vetítés előz meg, ekkor ismertetjük a robotot vezérlő Java példaprogramokat. A gyerekek feladata ezeknek a programoknak a megértése, kipróbálása és továbbfejlesztése. (A programok egyben a Java nyelvbe való bevezetést is szolgálják.) Segédanyagok: a vetítés utáni szerelésnél a gyerekeket a LEGO MindStorms Constructopedia-hoz hasonló aprólékos RobIGOR szerelési segédletekkel támogatjuk, de persze az ettől való eltéréseket, újításokat is bátorítjuk. Továbbá megkapják az előadásban ismertetett – erősen felkommentezett – példa- programokat is, természetesen az újításokat itt is bátorítjuk. Java2SDK – leJOS – Az én robotom II.

Vissza Előre Kezdőlap Bezárás Adatok Tervezés és előkészületek Óravázlatok, megjegyzések Tananyag, segédanyagok Értékelés és ellenőrzés Tartalom További kiegészítő információk Jávácskás, Robotos lapok Értékelés és ellenőrzés Értékelés: az értékelés alapja, hogy az elkészített robot hogyan teljesít valódi életben, azaz hogyan boldogul a tesztkörnyezetben! Eredmények, diákmunkák: a vezérelt robotok viselkedéséről készült digitális képek és filmek. Az én robotom II.

Vissza Előre Kezdőlap Bezárás Adatok Tervezés és előkészületek Óravázlatok, megjegyzések Tananyag, segédanyagok Értékelés és ellenőrzés Tartalom További kiegészítő információk Jávácskás, Robotos lapok Tantárgy Életkor, szint Cél Mottó Szoftverek Leírás Szerzők Robotika, képfeldolgozás, környezetismeret-földrajz, rajz, irodalom év, V. - VIII. osztály Robotos sci-fi történet, kaland írása, webes képregény elkészítése. A kurzus kapcsolódhat „Az én robotom I., II.” című kurzusokhoz, ahol saját robotok építése, illetve programozása a főcél. „Mi azt javasoljuk, hogy már a gyerekek is tanuljanak a mesterséges intelligenciáról, hogy konkrétabban gondolkodhassanak saját szellemi folyamataikról.” - Seymour Papert, ÉSZRENGÉS LEGO ® Mindstorms ™ Robotics Invention System 2.0 A gyerekek egy a Fantasztikus programozás világába beilleszthető virtuális sci-fi részvilágot teremtenek. A világot leírják, bemutatják: ezekhez a kompozíciókhoz a háztartásban vagy a természetben keresnek megfelelő (vagy alkalmas transzformációk után megfelelő) képi és hangerőforrásokat (ez egy teleprogramozás óra a részleteket illetően lásd a TeleProgramozás mellékletet). Bátfai Erika, DE, Egyetemi Könyvtár Bátfai Norbert, DE, Informatikai Intézet Orvos Edina, Kossuth Lajos Gyakorló Általános Fantasztikus robotok Dokumentumok Fantasztikus robotok

Vissza Előre Kezdőlap Bezárás Adatok Tervezés és előkészületek Óravázlatok, megjegyzések Tananyag, segédanyagok Értékelés és ellenőrzés Tartalom További kiegészítő információk Jávácskás, Robotos lapok Tervezés és előkészületek Szakmai, oktatási, tanulási helyzet: A tantárgyi integritás jegyében a foglalkozás keretein belül a gyerekek vizuális nevelését, nyelvi kifejezőképességét fejlesztjük multimédiás eszközök igénybevételével. (Rejtett célunk a környezetvédelmi ismeretek átadása.) A foglalkozást heti egy alkalommal, szakköri formában ajánljuk. Felhasznált tankönyvek: Bátfai Erika, Bátfai Norbert, Fantasztikus programozás (megjelenése folyamatban). Az iskolák, iskolai könyvtárak, teleházak a szükséges LEGO ® Mindstorms™ Robotics Invention System 2.0 (RIS 2.0) csomagot pályázati utakon szerezhetnék be. Technikai háttér: Hardver: több PC (3-4 fős csapatonként egy), projektor az előadásokhoz, több RIS 2.0 csomag. Digitális fényképezőgép, digitális kamera és mikrofon a sci-fi elektronikus képregények elkészítéséhez. Szoftver: Windows XP, képfeldolgozó szoftverek (pl. GIMP, ). Webszerver a sci-fi elektronikus képregények publikálásához. Dokumentumok Fantasztikus robotok

Vissza Előre Kezdőlap Bezárás Adatok Tervezés és előkészületek Óravázlatok, megjegyzések Tananyag, segédanyagok Értékelés és ellenőrzés Tartalom További kiegészítő információk Jávácskás, Robotos lapok Óravázlatok. A tanár és a diákok gondolatai, megjegyzései Dokumentumok Fantasztikus robotok

Vissza Előre Kezdőlap Bezárás Adatok Tervezés és előkészületek Óravázlatok, megjegyzések Tananyag, segédanyagok Értékelés és ellenőrzés Tartalom További kiegészítő információk Jávácskás, Robotos lapok Elektronikus tananyag, oktatási segédanyagok Segédanyagok: a digitális fényképező és kamera saját szoftverei webszerver GIMP, Dokumentumok Fantasztikus robotok TeleProgramozás (a Fantasztikus Robot ennek a kezdeménye- zésnek a része)

Vissza Előre Kezdőlap Bezárás Adatok Tervezés és előkészületek Óravázlatok, megjegyzések Tananyag, segédanyagok Értékelés és ellenőrzés Tartalom További kiegészítő információk Jávácskás, Robotos lapok Értékelés és ellenőrzés Értékelés: az értékelés alapja, hogy az elkészített és a weben publikált képregények milyen keresettséget mutatnak. Eredmények, diákmunkák: a foglalkozások során elkészített webes sci-fi képregények. Fantasztikus robotok