"Kulturális valóságismeret és EKF 2010. Pécs, 2010. november 18-19. 1 A használói elégedettséget befolyásoló tényezők egyetemi könyvtári környezetben Eszenyiné.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Digitális írástudás, digitális műveltség
Advertisements

Számítógépes katalógusok
SZTE Klebelsberg Könyvtár
Keresés a számítógépes katalógusokban
A Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
E-learning alapú távoktatás tapasztalatai a Széchenyi István Egyetemen
4. Marketing előadás 2009.Március 4. A szervezetek beszerzése- a vállalatok „fogyasztói magatartása”
Internetezők az elektronikus kormányzatról és az Európai Unióról április 3. II. online média mobil- kommunikáció autók, márkák, vásárlás idegenforgalom,
E URÓPAI D OKUMENTÁCIÓS K ÖZPONTOK. Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) hálózatát az Európai Bizottság hozta.
A tanári munka sikerességének vizsgálata a pedagógiai attitűdök, a tanár-diák viszony és az iskolai élmények összefüggésrendszerében Indoklás.
E-LEARNING ÁLTAL TÁMOGATOTT KÖNYVTÁRI MUNKAFOLYAMATOK
A Krúdy Gyula Városi Könyvtár katalógusának használatáról…
SZTE KLEBELSBERG KÖNYVTÁR Különgyűjtemények Zenei és Audio-vizuális Dokumentumok Gyűjteménye Nagy Anita SZTE Klebelsberg Könyvtár november 20.
Tájékoztatás a gyakorlatban avagy a gyors információtól az irodalom kutatásig Behálózott irodalom Érd, szeptember 24.
Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
Az iskolai könyvtár állománya
Online Katalógus aleph.nyf.hu.
Köszönti Önöket az és vezetője, Bohnné Keleti Katalin, okleveles közgazda, nemzetközi marketing szakértő, a Magyar Marketing Szövetség elnökségi tagja.
Kutatómunka a pszichológiában: gyakorlatok HEFOP 109-es pályázat
Az ÚMFT SLA rendszere - a független értékelő szemszögéből -
Networkshop 2011, Kaposvár A használat közbeni szoftvertermék minőség mérése eltérő használói csoportokban Eszenyiné dr. Borbély Mária
Tájékozódást segítő eszközök a könyvtárban; katalógusok és adatbázisok
Ozsváth Károly TF Kommunikációs-Informatikai és Oktatástechnológiai Tanszék.
Teljesítménymérés és értékelés
Közös katalógusok melléklet a Bevezetés a pedagógiai tájékozódásba című ELTE jegyzethez.
Könyvtári teljesítménymérés
HELYI PARTNERSÉGEK, MINT A VIDÉKI KORMÁNYZÁS INNOVATÍV ESZKÖZEI 1 A Magyar Regionális Tudományi Társaság IX. vándorgyűlése Révkomárom, november 25.
TÁMOP szakmai támogatás Educatio Nonprofit Kft
Mi jellemzi az egyetemisták mobiltelefon használati szokásait? H1: A fiúk többet kommunikálnak SMS-ben, mint a lányok. H2: A diákok szociodemográfiai.
2009. november 16. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 10. előadás.
2009. november 23. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 11. előadás.
2009. október 19. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 7. előadás.
MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET TÁMOP /1-2F MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET A MENTORTANÁROK TEVÉKENYSÉGE JANUÁR
Szemantikus keresők.
Kedves Olvasóink! Sajnálatos módon előfordul, hogy az online katalógusunk átmenetileg nem elérhető. Helyette használható:
KÖNYVTÁR információforrások és szolgáltatások FELHASZNÁLÁS céljából rendezett gyűjteménye.
Információkeresési stratégiák Karoliny Eszter. Témaválasztás - információs probléma Teljesítményértékelési rendszerek alkalmazása a könyvtárakban Teljesítményértékelési.
A teljesítménymérés helye és szerepe a minőségmenedzsmentben
Útban a Web 2.0-ás felsőoktatási könyvtárak felé Válaszadás kihívásokra, fejlődési tendenciákra a szabad tudásáramlás szolgálatában Barna Marianna könyvtáros,
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
1 A K-21 bemutatkozik 3. csoport: Kulcsfontosságú célcsoportok EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM EGYETEMI KÖNYVTÁRI SZOLGÁLAT K-21 MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROJEKT.
Kis és nagy iskolák HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ
Az olvasó hallgató Olvasásszociológiai felmérés a Debreceni Egyetemen Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem ONK 2010.
Szakirodalomkeresési lehetőségek Sporttudomány és határterületei.
SZÜLŐI ELÉGEDETTSÉG MÉRÉS ÓVODAI FEJLESZTÉS 2011/2012
"Kulturális honlapjaink minősége - európai szemmel" Integrált egyetemi könyvtár honlapkészítésének dilemmái Karácsony Gyöngyi Debreceni Egyetem Egyetemi.
Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Regresszió-számítás március 30. Dr. Varga Beatrix egyetemi.
Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
A MEK2.0 magyar digitális könyvtári alkalmazása - eleMEK Moldován István OSZK MEK osztály ”Networkshop” Pécs, április
SZTE OPAC, adatbázisok A szakirodalmi keresés kezdő lépései Aranyi Zoltán SZTE Klebelsberg Könyvtár
Többnyelvű információ-kereső rendszerek Douglas W. Oard College of Information Studies and Institute for Advanced Computer Studies University of Maryland,
A digitális kompetencia mérése. IKT-alapú értékelés
Google Scholar Wolfram Alpha Scirus Készítette: Varga Ádám.
Online katalógusok Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2014 Ruttkay Szilvia
Online katalógusok Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013 Ruttkay Szilvia
Az ítélkező munka szolgálatában a Bírósági Könyvtári Rendszer bemutatása.
FELHASZNÁLÓI TRÉNINGEK Bevezetés a könyvtári katalógusok használatába.
KERESÉS ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁRI KATALÓGUSOKBAN Kiss Annamária Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013.
Új információszerzési szokások az egészségügyben Felmérés az orvosi könyvtárak használóinak szokásairól dr. Kührner Éva Ph.D. Informatio Medicata 2007.
Keresési módszerek könyvtári katalógusokban. A könyvtári katalógus funkciója A könyvtár állományában meglévő dokumentumok feltárása Az egyes példány adatainak.
Semmelweis Egyetem Központi Könyvtárának katalógusai Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2015 Ruttkay Szilvia
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
Integrált könyvtár rendszer (IKR)
Dr. Varga Beatrix egyetemi docens
Önkormányzati Fejlesztések Figyelemmel kísérése II.
Navigáció az Interneten:
A évi kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
Tantárgyi követelmények Térinformatika BMEEOFT041
Előadás másolata:

"Kulturális valóságismeret és EKF Pécs, november A használói elégedettséget befolyásoló tényezők egyetemi könyvtári környezetben Eszenyiné dr. Borbély Mária egyetemi adjunktus egyetemi adjunktus Debreceni Egyetem Informatikai Kar Könyvtárinformatikai Tanszék

2 "Kulturális valóságismeret és EKF Pécs, november Alapvető kérdések Kik a könyvtárak használói, és mennyire homogén a használói csoport? Kik a könyvtárak használói, és mennyire homogén a használói csoport? Milyen attitűdök jellemzik az egyes használói csoportokat online információkereséseik során? Milyen attitűdök jellemzik az egyes használói csoportokat online információkereséseik során? Tudnak-e a használók eredményesen élni a könyvtárak által felkínált informatikai eszközökkel, szolgáltatásokkal? Tudnak-e a használók eredményesen élni a könyvtárak által felkínált informatikai eszközökkel, szolgáltatásokkal? Mennyire elégedettek a használók a számukra kifejlesztett könyvtári szoftver-termékekkel? Mennyire elégedettek a használók a számukra kifejlesztett könyvtári szoftver-termékekkel? Milyen tényezők vannak hatással a szoftvertermékkel kapcsolatos elégedettségre, ami egyben az intézménnyel szembeni elégedettséget is befolyásolja? Milyen tényezők vannak hatással a szoftvertermékkel kapcsolatos elégedettségre, ami egyben az intézménnyel szembeni elégedettséget is befolyásolja? Figyelembe vesszük/veszik-e a használói szempontokat szoftverfejlesztés során? Figyelembe vesszük/veszik-e a használói szempontokat szoftverfejlesztés során?

"Kulturális valóságismeret és EKF Pécs, november A kérdések nagy részére a válaszok diszkrét módon megszerezhetőek a napló fájlokból, a használók számítógépes ujjlenyomataiból.

"Kulturális valóságismeret és EKF Pécs, november Az 1. vizsgálat eredményei Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár éles Corvina Web OPAC napló fájljainak elemzése Cél: Használói típusok definiálása Módszer: Napló fájl elemzés

Használói típusok és attitűdök Használói típusok egyetemi könyvtári környezetben 15% 35% 15% 10% 5% 10% Leíró Profi Leszűkítő Túlbonyolító Internet-függő Tudatos tárgyszó- rajongó Megrögzött tárgyszó- rajongó

6 "Kulturális valóságismeret és EKF Pécs, november A legjellemzőbb típusok attitűdjei tárgyi keresések során 1. A Profi A Profira jellemző jegyek: A keresőkérdésben tárgyszó minőségben szereplő szó, kifejezés a keresett szakterület korrekt szakkifejezése, tudatosan megválasztott alakban. A direkt keresést megelőzően valószínűsíthetően megtörténik az adatbázisban használatos tárgyszóalak megkeresése a tárgyi indexben végzett böngészéssel. A Profira jellemző néhány keresési megoldás: 1. SUBJ: versenyjog 2. SUBJ: franchise 3. SUBJ: agresszió a médiában

7 "Kulturális valóságismeret és EKF Pécs, november A legjellemzőbb típusok attitűdjei tárgyi keresések során 2. A Leíró A Leíróra jellemző jegyek: A keresőkérdés választékosan fejezi ki a kereső személy által keresett tartalmat. A keresőkérdésben tárgyszó minőségben kifejezést szerepeltet. A típust a könyvtáros-olvasó közötti klasszikus interperszonális kommunikáció során megszokott kérdésmegfogalmazás jellemzi. A Leíró típusra jellemző néhány keresési megoldás: 1. SUBJ: marriage policy of Henry VIII 2. SUBJ: a dohányzás egészségkárosító hatásai 3. SUBJ: öngyilkosság pszichológiai vonatkozásaival

8 "Kulturális valóságismeret és EKF Pécs, november A legjellemzőbb típusok attitűdjei tárgyi keresések során 3. A Leszűkítő A leszűkítőre jellemző jegyek: A keresőkérdésben tárgyszó minőségben szereplő szó, kifejezés a keresett szakterület túlságosan specifikus szakkifejezése. A direkt keresést megelőzően nem történik meg az adatbázisban használatos tárgyszóalak megkeresése a tárgyi indexben végzett böngészéssel. A leszűkítő típusra jellemző néhány keresési megoldás: 1. SUBJ: C típusú személyiség 2. SUBJ: borsóaknázó légy

9 "Kulturális valóságismeret és EKF Pécs, november Az egyes használói típusok eredményessége 250 tárgyi keresés alapján

"Kulturális valóságismeret és EKF Pécs, november A 2. vizsgálat eredményei Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár teszt Corvina Web OPAC napló fájljainak elemzése Cél: annak megállapítása volt, hogy egy szoftvertermékhez fűződő általános felhasználói elégedettséget milyen mértékben befolyásolja a szoftverrel végzett munka hatékonysága, teljessége, eredményessége és a feladat elvégzéséhez szükséges idő. Módszer: Napló fájl elemzés, az ISO/IEC szabvány definícióinak és mérőszámainak használata

11 "Kulturális valóságismeret és EKF Pécs, november A vizsgálat módszertani elemei 4 önálló URL címen elérhető WEB OPAC 4 önálló URL címen elérhető WEB OPAC Feladatok Feladatok Teszt használók Teszt használók Kérdőív Kérdőív ISO/IEC mérőszámok ISO/IEC mérőszámok Korrelációs együtthatók kiszámítása a változó-párok között Korrelációs együtthatók kiszámítása a változó-párok között

12 "Kulturális valóságismeret és EKF Pécs, november Kedves Közreműködő! Köszönöm, hogy vállalta a részvételt a szoftvertermékek használati minőségének vizsgálatában. A feladata a következő: A megadott URL címen eléri a DE Egyetemi és Nemzeti Könyvtárának online olvasói katalógusát, az alábbi feladatokat ennek a használatával próbálja meg megoldani, az egyetemi könyvtár adatbázisában keresve. Kérem, tekintsen úgy a feladatokra, mintha saját munkájához, tanulmányaihoz, kedvteléséhez lenne szüksége azok megoldására! Mielőtt hozzákezdene a feladatok megoldásához, a mellékelt kérdőív fejlécébe írja be a pontos dátumot, időt: nap, óra, perc pontossággal, és kérem, hogy a feladatok befejezésének idejét is rögzítse ugyanitt. Akkor hagyja abba a kereséseket, ha már úgy gondolja, hogy megoldotta a feladatokat vagy nincs további ötlete a megoldásokra. Utolsó lépésként, kérem, töltse ki a mellékelt kérdőívet! URL cím: Kérem, hogy az alábbi címet csak egyetlen egyszer, a feladatok megoldása során használja, mert egyébként lehetetlenné teszi az adatok kiértékelését! Köszönöm. Feladatok: A katonai uniformisok, a katonák viseletének fejlődése érdekli, keressen minél több dokumentumot ebben a témában! Annyira emlékszik a keresett könyv adatai közül, hogy van a szerzők között Szabó vezetéknevű és a könyv a katolikus egyház elleni titkosszolgálati tevékenységgel foglalkozik az 1960-as 1970-es évek Magyarországán. Próbálja meg megkeresni! Diószeginé Nanszák Tímea Illemteszt címmel állított össze egy könyvet gyermekek számára, melynek tárgya a helyes viselkedés, az etikett a legkülönbözőbb helyzetekben. Keressük meg, hogy meg van-e ez a könyv a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárban! Tételezzük fel, hogy tanulmányaihoz vagy munkájához szüksége lenne a génsebészet témájában 2000 és 2009 között megjelent könyv jellegű dokumentumokra. Keresse meg ezeket az adatbázisban! Napjaink sokakat aggasztó jelensége az agresszió direkt bemutatása, megjelenése a médiában. Keressen ezzel a témával foglalkozó dokumentumokat az elektronikus katalógusban! Kérem, töltse ki a kérdőívet is!

13 "Kulturális valóságismeret és EKF Pécs, november Kérdőív (IBM)

14 "Kulturális valóságismeret és EKF Pécs, november ISO/IEC mérőszámok (Quality in use) Hatékonyság: M1= |1-ΣAi|, ahol Ai a hiányzó vagy hibás eredmények aránya a kimenetben. Az eredmény annál jobb, minél inkább közelít M1 értéke az 1-hez. Hatékonyság: M1= |1-ΣAi|, ahol Ai a hiányzó vagy hibás eredmények aránya a kimenetben. Az eredmény annál jobb, minél inkább közelít M1 értéke az 1-hez. Teljesség: X=A/B, ahol A a teljesített feladatok, míg B az összes próbálkozás száma. A teljesség mértéke annál nagyobb, minél inkább közelít az érték az 1-hez, mert ez azt jelenti, hogy a próbálkozások többsége eredményt hozott. Teljesség: X=A/B, ahol A a teljesített feladatok, míg B az összes próbálkozás száma. A teljesség mértéke annál nagyobb, minél inkább közelít az érték az 1-hez, mert ez azt jelenti, hogy a próbálkozások többsége eredményt hozott. Feladat idő: X=Ta, ahol Ta a feladat elvégzésére fordított idő. Minél kisebb X értéke, annál jobb, hiszen ez azt jelenti, hogy a feladat elvégzéséhez kevesebb időre volt szükség. Feladat idő: X=Ta, ahol Ta a feladat elvégzésére fordított idő. Minél kisebb X értéke, annál jobb, hiszen ez azt jelenti, hogy a feladat elvégzéséhez kevesebb időre volt szükség. Eredményesség: X=M1/T, ahol M1 a feladat hatékonysága, T pedig a feladat elvégzésére fordított idő. A mérési mód értelmezése a következő: 0<=X. Minél nagyobb X értéke, annál jobb, hiszen ez azt jelenti, hogy a feladat elvégzésre fordított időhöz képest jó az eredményesség Eredményesség: X=M1/T, ahol M1 a feladat hatékonysága, T pedig a feladat elvégzésére fordított idő. A mérési mód értelmezése a következő: 0<=X. Minél nagyobb X értéke, annál jobb, hiszen ez azt jelenti, hogy a feladat elvégzésre fordított időhöz képest jó az eredményesség Elégedettségi fok: X=A/B, ahol A=a felhasználói elégedettség kérdőíven megadott számszerű értéke, B= a megkérdezettek száma. Jelen vizsgálatban X=2,41 Elégedettségi fok: X=A/B, ahol A=a felhasználói elégedettség kérdőíven megadott számszerű értéke, B= a megkérdezettek száma. Jelen vizsgálatban X=2,41

15 "Kulturális valóságismeret és EKF Pécs, november A hatékonyság eredményei A hatékonyság értékei: 0,04 - 0,85

16 "Kulturális valóságismeret és EKF Pécs, november Hatékonyság-elégedettség pontfelhő diagram Korrelációs együttható, r=0,325

17 "Kulturális valóságismeret és EKF Pécs, november Hatékonyság-elégedettség pontfelhő diagram/Professzionális használók Korrelációs együttható, r=0,327

18 "Kulturális valóságismeret és EKF Pécs, november Hatékonyság-elégedettség pontfelhő diagram/Nem professzionális használók Korrelációs együttható, r=0,29

19 "Kulturális valóságismeret és EKF Pécs, november A teljesség eredményei A teljesség értékei: 0,09 és a 0,85

20 "Kulturális valóságismeret és EKF Pécs, november Teljesség-elégedettség pontfelhő diagram Korrelációs együttható, r=0,16

21 "Kulturális valóságismeret és EKF Pécs, november A feladat idő eredményei A feladat idő értékei: 0,06 óra és az 1,26 óra (3 és fél -75 és fél perc)

22 "Kulturális valóságismeret és EKF Pécs, november Feladat idő-elégedettség pontfelhő diagram Korrelációs együttható, r= - 0,03

23 "Kulturális valóságismeret és EKF Pécs, november Az eredményesség eredményei Az eredményesség értékei: 0,07-5,67 ( De: 42 fő 1 alatt)

24 "Kulturális valóságismeret és EKF Pécs, november Eredményesség-elégedettség pontfelhő diagram Korrelációs együttható, r= 0,11