Egyetemi élethelyzetek – Campus-lét a Debreceni Egyetemen 2012. május 29. DAB Székház, Debrecen Thomas Mann u. 49. Hallgatói mobilitás a Debreceni Egyetemen.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
EUROSTUDENT V A felsőoktatás szociális dimenziója Kiss László Educatio Nonprofit Kft.
Advertisements

A Grundtvig program: felnőttoktatási pályázatok a Tempus Közalapítvány kezelésében Várterész Flóra Budapest,
Tapasztalatszerzés külföldön Munka Ösztöndíj Önkéntes munka Segédanyag a “9B” osztályfőnöki óráira készítette: Szabó István ELTE 2012.
–– Hétköznapi munka több nyelv és kultúra metszéspontján Papp Annamária Nyelvi és kulturális sokszínűség Bemutatkozik.
A modern szabadidő gender-szempontú vizsgálata hallgatói mintában
Frissdiplomások a munkaerőpiacon - a jövedelmet befolyásoló tényezők
„Keresztény nevelés – egyházi iskola” október 15.
M OBILITÁSI HAJLANDÓSÁG VIZSGÁLATA FŐVÁROSI ÁLLÁSKERESŐK KÖRÉBEN Molnár Nikolett PhD-hallgató XI. MRTT vándorgyűlés Kaposvár, 2013.
Pécsi tudományegyetem neveléstudományi Intézet
Uni-LO - Promoting the EQF learning outcomes approach within European universities Az Európai Képesítése Keretrendszer és a tanulási eredmények Projekt.
Az iskolai könyvtárhasználat hazai innovatív példái
A nemzetközi hallgatói mobilitást befolyásoló társadalmi és felsőoktatási tényezők Kiss László.
A globális netgeneráció – aktuális helyzetkép itthon és külföldön Fehér Péter PhD.
Az egyetem mint szocializációs színtér Campus-lét a Debreceni Egyetemen Műhelykonferencia Debrecen, december 3. Szabó Ildikó DE Szociológia és Szociálpolitika.
1 Tudás és/vagy kompetenciák? Végzős hallgatók részvétele a felnőttoktatásban Ábrahám Katalin – Tőzsér Zoltán Debreceni Egyetem Nevelés-és művelődéstudományi.
Dusa Ágnes Szociológia MA II. évfolyam DE Szociológia és Szociálpolitika Tanszék Campus-lét konferencia
A BA/BSc végzettség hasznosíthatóságának vizsgálata a Debreceni Egyetemen és Nyíregyházi Főiskolán végzett fiatalok körében Seres Edina
F ORMÁLIS ÉS INFORMÁLIS CSOPORTOK A D EBRECENI E GYETEMEN Dusa Ágnes - Sőrés Anett DE Szociológia MA I. TERD-zárókonferencia május 14.
Campus-Lét a segítő aspektusából a Debreceni Egyetemen Berényi András DEMEK központvezető Műhelykonferencia december 03.
Fizikai Intézet 4026, Debrecen Bem tér 18/a,b
Debrecen május 29. Prof. Dr. Szabó Ildikó Szocializáció az egyetemi csoportok és csoportkultúrák világában Egyetemi élethelyzetek. Campus-lét a Debreceni.
Egyetemi élethelyzetek – Campus-lét a Debreceni Egyetemen május 29. DAB Székház, Debrecen Thomas Mann u. 49. Sportoló csoportok a Debreceni Egyetemen.
VERSENYKÉPES DEBRECENI EGYETEM
VERSENYKÉPES DEBRECENI EGYETEM A Diplomás Pályakövetési Rendszer eredményeinek beépítése az egyetemi döntési folyamatokba Dr. Szűcs Edit minőségbiztosítási.
Környei László elnök HunDidac Szövetség EGER október 11.
Kaliforniai felsőoktatás rendszere Kocsis Viktória Kommunikáció az egyetemen kurzus konferencia
A mesterképzések lehetőségei a Bologna- rendszerben.
Közösségi portálok használata
(AGRÁR)EGYETEMEK SZEREPE A HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉSBEN
Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem
Művelődés és szórakozás
Kultúra „harmadfokon” A harmadfokú képzésben részt vevő hallgatók viszonya a kultúrához Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem VI.
E RASMUS PROGRAM A K ÖZIGAZGATÁS - TUDOMÁNYI K ARON A 2013/2014. TANÉVBEN BÍRÓ GÁBOR ISTVÁN DÉKÁNI HIVATAL, NEMZETKÖZI ÜGYEK.
Dusa Ágnes Réka Szociológia MA II. évfolyam DE Szociológia és Szociálpolitika Tanszék Témavezető: Prof. Dr. Szabó Ildikó OTDK
SZINTEK ÉS SZEMPONTOK AZ EURÓPAI FELSŐOKTATÁSI TÉRSÉGBEN Előadás a Felsőoktatási Kutatóintézet és az Oktatásügyi Közvetítői Szolgálat „Felsőoktatási konfliktusok”
Közösségi oldalak használata
Intézményi pályakövetés központi támogatása - TÁMOP Educatio Kht. Horváth Tamás felsőoktatási igazgató Budapest, március 24.
TÁMOP szakmai támogatás Educatio Nonprofit Kft
Hallgatói szolgáltatások fejlesztése október 18. Nyitókonferencia Projekt megnevezése: Felsőoktatási szolgáltatások rendszerszintű fejlesztése 2.
Dr. Szakács Tamás BGK kari Erasmus koordinátor
Alberti Rita Apró Zoltán Bálint Zsolt Baranyi Zsuzsanna Balázs Dorottya Szabó Gergely.
Alberti Rita Apró Zoltán Bálint Zsolt Baranyi Zsuzsanna Balázs Dorottya Szabó Gergely.
Alberti Réka Apró Zoltán Baranyi Zsuzsaanna Balázs Dorottya Szabó Gergely.
Alberti Rita Apró Zoltán Balogh Zsolt Baranyi Zsuzsanna Balázs Dorottya Szabó Gergely.
Tanulási célú migráció a világban és itthon
5. Integratív oktatási modul. PhD Tudományos Napok 2011 április absztakt/poszterbemutató  7 előadás szekció  4 poszter szekció 14 előadás/poszter.
Kutatási kiválóság egytemi-akadémiai együttműködésben: egyetemi perspektíva Szabó Gábor elnök, MRK Egyetemi Tagozat rektor, Szegedi Tudományegyetem
Az olvasó hallgató Olvasásszociológiai felmérés a Debreceni Egyetemen Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem ONK 2010.
A tanári munka és foglalkoztatás indikátorai nemzetközi tükörben Imre Anna Oktatáskutatási és Fejlesztési Intézet november.
Sajátos képzési igényű hallgatók számára nyújtott szociális szolgáltatások a Szegedi Tudományegyetemen Horváth Hajnalka SZTE ETSZK IV. évf. Szociális munka.
BELFAST Northern Ireland. Miért Belfast? Miért Erasmus?  Angol anyanyelv  Barátságosak, segítőkészek  Több hallgató mehet egyszerre  Új barátságok.
Gaál Zoltán MFRFK Budapest, szeptember 29..
Az IKT szerepe a kompetencia alapú oktatásban. THE EDUCATION INFRASTURCTURE IN HUNGARY I. The number of personal computers and users in educational institutions.
Lakosok véleménye a Magyar Honvédségről február 21. Domokos Tamás.
SZTE – GTK és az Erasmus Program kapcsolatának bemutatása
A SZÉLSŐJOBBOLDALI EGYETEMISTÁK MINT VIRTUÁLIS CSOPORT Sőrés Anett Egyetemi élethelyzetek – Campus-lét a Debreceni Egyetemen május 29., DAB Székház.
Erasmus program az Eötvös Loránd Tudományegyetemen Orosz Magdolna tudományos rektorhelyettes Budapest, október 2.
Belépés a felsőoktatásba: nemzetközi tendenciák Jelentkezési tendenciák kutatás – műhelykonferencia június 16. Kasza Georgina.
A külföldi hallgatók egyetemválasztási szempontjai
A KÜLFÖLDI HALLGATÓK INTÉZMÉNYVÁLASZTÁSI SZEMPONTJAI TÁMOP C-12/1/KONV Losoncz Annamária Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi Igazgatóság.
A felsőoktatás nemzetköziesedése: a nyelvoktatás helye és lehetőségei az uniós felsőoktatási programokban Dobos Gábor március 31. A szaknyelvoktatás.
Interkulturális kommunikáció Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara HR-klub október 24.
Nemzetközi hallgatók helyi értéke Révész Balázs – Kéri Anita SZTE GTK
Az Erasmus eredményei dióhéjban
Study in Hungary Facebook Marketing
Debreceni Egyetem Fizikai Intézet.
Új fogalmak és jelenségek a felsőoktatás nemzetköziesedésében: összefüggések a bolognai folyamattal A nemzetköziesedés folyamata a magyar felsőoktatásban.
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
MIÉRT éppen a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar?
Európai szemeszter 2018/19
Előadás másolata:

Egyetemi élethelyzetek – Campus-lét a Debreceni Egyetemen május 29. DAB Székház, Debrecen Thomas Mann u. 49. Hallgatói mobilitás a Debreceni Egyetemen Dusa Ágnes Réka

Hallgatói mobilitás a Debreceni Egyetemen A nemzetközi hallgatói mobilitás mértéke – a számok tükrében Mobilitás a Debreceni egyetemen:  (Debreceni hallgatók külföldön)  Külföldi hallgatók a Debreceni Egyetemen Külföldi hallgatók és a tanulás

A hallgatói mobilitás mértéke Mobilitás-típusok, definíciók: “International students” refers to students who have crossed borders specifically with the intention to study.” (OECD) Mobilitás tendenciájának növekedése  Világszerte  Magyarországon – beutazók  A Debreceni Egyetemen - beutazók Egyetemi szinten Karonként Országonként

Világszerte és Magyarországon Forrás: OECD, Education at a Glance 2011 Forrás: Berács (2012)

Magyar és külföldi hallgatók Forrás: al/hu/node/369

Karonként Saját szerkesztés. Adatok forrása: ideb.hu/portal /hu/node/369

Ország-csoportok (Berács)  Szomszédos országok  Európai országok  Más kontinens Egyetemi kultúra szerinti csoportok (Hrubos)  Brit  Kontinentális európai Humboldti Napóleoni  Amerikai  Japán Mobilitás a Debreceni Egyetemen – a beutazó hallgatók

Saját szerkesztés. Adatok forrása: deb.hu/portal/h u/node/369

Kvalitatív kutatás - főbb kérdések Mobilitási tőke Egyetemválasztási motivációk Otthoni kultúrához, hagyományokhoz való ragaszkodás Magyarországhoz és Debrecenhez való viszonyuk Milyen fő törésvonalak mentén lehet tagolni a külföldi hallgatók korántsem homogén közösségét Interkulturális konfliktusok, barátságok, párkapcsolatok Tanár-diák kapcsolatok; Csalás; Diák-diák kapcsolatok; az akadémiai kultúra (felsőoktatási modellek) különbségeiből fakadó tanulási-oktatási problémák, nehézségek;

„Tartom nekik az előadást, és nem értenek valamit, felteszi a kezét és azt mondja, hogy >ez mi?<. Magyar hallgatóknál,amikor ilyen családias volt, és tízen voltunk, akkor is csak a legritkább esetben jelentkeztek, hogy ezt nem értik.” (oktató, TTK) Tanár-diák kapcsolat I. - az osztálytermi környezet „Itt sok tanár esetében valószínűleg a régebbi fajta mentalitások, beidegződések miatt egyfajta ilyen fölé-alárendeltségi viszony van, ahol a diákokat a tradicionális értelemben vett diákoknak tekintik, semmint partnereknek.” (magyar alany, BTK) „Itt Magyarországon a doktoroknak és professzoroknak már lassan sziával köszönünk, meg jaj, de jó barátok vagyunk, és együtt iszunk, együtt megyünk el sörözni meg kávézni.” (orosz alany, BTK)

Csalás, csaláshoz való hozzáállás „Meg aztán volt egy ilyen, később kiderült, de ugye akkor már mindegy, amikor már lepontozza az ember, utána már nem lehet csak úgy megváltoztatni. Kiderült, hogy a facebookon posztoltak megoldást.” „A szabályokat leszögeztem már a legelső órán, többször elmondtam őket. Mondjuk papírt kellett volna írni, azt terveztem, hogy írok mindenkivel egy papírt, mint egy szerződés-szerűt.” (oktató, IK)

Diák-diák kapcsolat – osztálytermi környezet „Mondok egy példát! Van egy lány az osztályban, aki nagyon aranyos, nagyon kedves, teljesen jól kijövünk egymással. De majdnem minden egyes óráról késik, és akkor mindig hangosan köszön: Jó reggelt, tanár úr, jó napot, tanárnő! És megismétli újra meg újra, amíg a tanár vissza nem köszön. De érted: 30 percet késik óráról... üljön le és hallgasson! (amerikai hallgató, TTK) „Hát egyszer volt egy ilyen kis konfliktusunk egy csoporton belül, szaúdi szaúdival veszett össze elég komolyan és vallási hovatartozás miatt. Van a muszlimoknál ez a két fő ága a vallásuknak, és hát az egyik ide, a másik oda tartozott, és egy kicsit más dolgok miatt is, de alapvetően, ezt mondták nekünk a fiúk, ez volt az oka a dolognak. ” (oktató, nyelvi felkészítő program)

Tanár-diák kapcsolat II. - kibővített oktatói szerepkör „Pont az előző félévben megkeresett az egyik villamosmérnök társaság, hogy nem tudnék-e nekik segíteni abban, hogy bárányt szeretnének vásárolni, mert most van vallásos ünnepük, ahol egy bárányt meg kell ölni. Kicsit furcsán jött ki az egész, no nem úgy, hogy ők most akkor ott lemészárolják, hanem friss bárányhús kell, és bizonyos módon kell levágni a bárányt. Azt mondták, hogy ott szeretnének lenni, mikor az élő bárányt megöli a mészáros, el szeretnék mondani, hogyan kellene megölni.” (oktató, TTK)

Nemzetközi szakirodalommal való összevetés Angol nyelvű irodalmak, Új-Zéland, Ausztrália Főleg távol-keleti hallgatók elkülönülésének és alulteljesítésének okai Nyelvi, kulturális akadályok, s utóbbin belül különböző akadémiai szocializáció Nemzeti sztereotípiák A felsőoktatási modellek, az akadémiai kultúra különbségei Elkülönülés kérdése máshogy jelenik meg Nyelvi korlátok Kibővített oktatói szerepkör

Köszönöm a megtisztelő figyelmet! campuslet.unideb.hu