MTA-DE-PTE-SZTE Elméleti Nyelvészeti Kutatócsoport Szegedi Munkacsoport 2007–2011 Bibok Károly, Maleczki Márta, Nagy Katalin, Németh T. Enikő, Vecsey Zoltán.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az élet értelméről mint metaforikus kifejezésről Mráz Attila CEU, Budapest Metafora Konferencia május 28.
Advertisements

A diskurzusok alatt lezajló tudati folyamatokról Kántor Gyöngyi PTE, Alkalmazott Nyelvészeti Doktori Iskola.
A művészet autonómiája a tömegkultúra és szépség határán
Az információ alaptulajdonságai 1.Mérhető 2.Tudásunkra hat Értelmességi alapfeltétel értelmes >< igaz állítás.
Tengeralattjáró győzelmi hírek elmaradása – kilövés
Matematika a filozófiában
A Magyar Nemzeti Szövegtár
Közösségek és célcsoportok konstruálása dr. Szöllősi Gábor, szociálpolitikus, PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék.
Szemiot i ka.
Képességszintek.
Anyanyelvi mérések Magyarországon Oktatás és foglalkoztatás – Versenyképes gazdaság Magyarországon a XXI. században Szeged, Molnár Edit Katalin.
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar
Kétértékűség és kontextusfüggőség Kijelentéseink igazak vagy hamisak (mindig az egyik és csak az egyik) Kijelentés: kijelentő mondat (tartalma), amivel.
Logika Érettségi követelmények:
Szintaktikai elemzés február 23..
A második nyelv elsajátítás elméletei 2.
A számítógépes nyelvfeldolgozás alapjai
Annotáció, annotációs útmutató
MTA - SZTE Képességfejlődés Kutatócsoport XIII. Országos Neveléstudományi Konferencia Eger, november 7-9. A természettudományos tudás és alkalmazásának.
Általános lélektan IV. 1. Nyelv és Gondolkodás.
Általános lélektan IV. Nyelv és Gondolkodás 2..
Bevezető előadás. Összegzően meghatározhatjuk úgy is a személyiséget, mint az egyén jellegzetes gondolkodási, érzelmi és viselkedéses mintáit, melyek.
1 Implicit alanyi argumentumok az adatok tükrében Németh T. Enikő SZTE Általános Nyelvészeti Tanszék
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
Kertész András Rákosi Csilla Debrecen, november 28.
TANTÁRGY-ORIENTÁLT IDEGEN NYELV OKTATÁS Istvánffy Miklós Általános Iskola.
1. előadás. 1.) Szoftverfejlesztés, mint mérnöki tevékenység. Számítási eszközfejlődés. Számítási eszközfejlődés: hazai viszonyok. Mérföldkő: Simula 67.Klasszikus.
1. előadás. 1.) Szoftverfejlesztés, mint mérnöki tevékenység. Számítási eszközfejlődés. Számítási eszközfejlődés: hazai viszonyok. Mérföldkő: Simula 67.Klasszikus.
Nemdeterminisztikus és determinisztikus automaták didaktikai összehasonlítása Maróti György.
A nyelv problémája természetes, és mesterséges nyelvek.
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS Dr. Molnár Béla Ph.D.. 1. PEDAGÓGIAI KUTATÁS CÉLJA, TÁRGYA Célja, hogy az új ismeretek feltárásával, pontosabbá tételével, elmélyítésével.
Korpuszok a nyelvészeti kutatásban: Bevezetés, követelmények ismertetése Vincze Veronika Korpuszok a nyelvészeti kutatásban – 2013.
Az anyanyelv elsajátításának elméletei
Magyar nyelvtanulók angol lexikai hangsúlyának akusztikai vizsgálata Nagy Judit SZTE Nyelvtudományi Doktori Iskola Angol Alkalmazott Nyelvészeti Program.
A Magyar Nemzeti Szövegtár
1. Bevezetés a tárgy célja: azoknak az eszközöknek és módszereknek a megismertetése és begyakoroltatása, melyek az érvelések megértéséhez, elemzéséhez,
Idegen nyelvek tanulása
Készítette: Terdik Sándor PTM IV. Ismeretszerzés természetes nyelvű dokumentumokból.
Természetes és formális nyelvek Jellemzők, szintaxis definiálása, Montague, extenzió - intenzió, kategóriákon alapuló gramatika, alkalmazások.
Önálló labor munka Csillag Kristóf 2004/2005. tavaszi félév Téma: „Argument Mapping (és hasonló) technológiákon alapuló döntéstámogató rendszerek vizsgálata”
Logika 2. Klasszikus logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék február 17.
Nyelvi nevelés 5-8. évfolyam 1. rész: A koncepció Molnár Cecília alapján aug
Érvelés, bizonyítás, következmény, helyesség
Atomi mondatok FOL-ban Atomi mondat általában: amiben egy vagy több dolgot megnevezünk, és ezekről állítunk valamit. Pl: „Jóska átadta a pikk dámát Pistának”
A logika története – mi a tárgya és hol kezdődik?
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
(nyelv-családhoz képest!!!
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék.
Autonómia és felelősségvállalás
7.Az elméleti redukció 1.A mechanizmus-vitalizmus vita –Szélesebb értelemben: redukálható-e a biológia a fizikára és a kémiára, vagy beszélhetünk-e autonóm.
Nicsak, ki beszél – már a számítógépek is... Szita István Eötvös Collegium.
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
A szövegértés diagnosztizálása és fejlesztése
A dajkanyelv önzetlenségének kérdése
Kutatásmódszertani dilemmák
Függvények, mutatók Csernoch Mária. Függvények függvény definíciója az értelmezési tartomány tetszőleges eleméhez hozzárendel egy értéket –függvény helyettesítési.
Információelmélet 8. 1 Eszterházy Károly Főiskola, Eger Médiainformatika intézet Információs Társadalom Oktató-
A generatív nyelvelmélet
Bevezetés a tudományos kutatás és írás gyakorlatába 3. alkalom október 21.
Logika szeminárium Barwise-Etchemendy: Language, Proof and Logic
A menekültek feltételezett titkos nyelvének vizsgálata
A nyelvtan szerepe és célja
Fordítás (formalizálás, interpretáció)
Atomi mondatok Nevek Predikátum
Vincze Veronika Korpuszok a nyelvészeti kutatásban: Bevezetés, követelmények ismertetése Vincze Veronika
Komenczi Bertalan Információelmélet
Leíró nyelvtan - adatbázisból
Tóth Zoltán és Szalay Luca
Bemutatkozás A kutatás bemutatása
beruházás-tervezési ABCD
Előadás másolata:

MTA-DE-PTE-SZTE Elméleti Nyelvészeti Kutatócsoport Szegedi Munkacsoport 2007–2011 Bibok Károly, Maleczki Márta, Nagy Katalin, Németh T. Enikő, Vecsey Zoltán

Előzmények és motivációk: 1999–2001: A természetes nyelvekre jellemző szabályok, elvek, tulajdonságok – komplex megközelítés c. OTKA-pályázat Vezető:Maleczki Márta Kutatók:Bibok Károly Németh T. Enikő Pelyvás Péter

Tanulság és következmény: Bármelyik nyelvi szinthez kötődő jelenséget is vizsgálunk bármilyen eszközökkel, szükségszerűen figyelembe veszünk más nyelvi szintekhez tartozó jelenségeket. Bármelyik nyelvi szinthez kötődő jelenséget is vizsgálunk bármilyen eszközökkel, szükségszerűen figyelembe veszünk más nyelvi szintekhez tartozó jelenségeket. A nyelvi adatok és a magyarázatok (nyelvelmélet) problematikája. A nyelvi adatok és a magyarázatok (nyelvelmélet) problematikája.

Problémafelvetés: Mit nevezünk adatnak és evidenciának különböző nyelvészeti területekre vonatkozó különböző elméletekben és melyek alapvető funkcióik?

Feladataink: 1. Az adatkezelés problematikája kinek- kinek a saját kutatási területén. 2. Önreflexió az adatkezelésünkről. 3. Esettanulmányok szolgáltatása. 4. A metaelméleti keret alkalmazása.

Bibok Károly A kutatás tárgya: egy szó különböző konstrukciókban/kontextusokban való használatának magyarázata.

Bibok Károly Adatok: anyanyelvi beszélők intuíciója (beleértve a nyelvészét is), anyanyelvi beszélők intuíciója (beleértve a nyelvészét is), korpusz (pl. Magyar Nemzeti Szövegtár). korpusz (pl. Magyar Nemzeti Szövegtár). Érvelés menete: Érvelés menete: korábbi koncepciók hiányosságait kiküszöbölve, de erényeit ötvözve, új elképzelés: lexikai- konstrukciós megközelítés és lexikai pragmatika kidolgozása.

Bibok Károly Javaslat: a lexikai jelentés reprezentációjának alulspecifikált volta adja az alapját egy szó különböző (ha nem is az összes) konstrukciókban, illetve kontextusokban való használatának.

Bibok Károly Következmény: a megoldás negatív következményekkel jár a szótári produktumokban feltüntetett jelentések adatokként/evidenciákként való felhasználhatósága számára (pl. korpuszbeli szavak szemantikai annotációjakor és egyértelműsítésekor).

Maleczki Márta A kutatás tárgya: határozatlan argumentumok vizsgálata, határozatlan argumentumok vizsgálata, szűkebben: puszta (névelőtlen) köznevek speciális szemantikai tulajdonságai, szűkebben: puszta (névelőtlen) köznevek speciális szemantikai tulajdonságai, határozottsági korlátozás. határozottsági korlátozás.

Maleczki Márta Adatok: anyanyelvi beszélők intuíciója (beleértve a nyelvészét is), anyanyelvi beszélők intuíciója (beleértve a nyelvészét is), minimálpár-mondatok (kísérletezés), amelyekben szigorúan egy összetevőt változtunk meg és ennek eredményeképpen: minimálpár-mondatok (kísérletezés), amelyekben szigorúan egy összetevőt változtunk meg és ennek eredményeképpen: a) a jól formált mondat rosszul formálttá válik vagy a rosszul formált mondat jól formálttá, vagy a rosszul formált mondat jól formálttá, b) megváltozik a mondat interpretációja, ami különböző lehetséges folytatásokkal tesztelhető. különböző lehetséges folytatásokkal tesztelhető.

Maleczki Márta Önreflexió: A használt adatkezelési eljárás megfelelő a probléma megoldása számára, amennyiben: 1)a változások szisztematikusak, azaz hasonló minimálpárok elegendően nagy számban előállíthatók,

Maleczki Márta 2)a jól/rosszulformáltságra vonatkozó anyanyelvi beszélői ítéletek annyira határozottak, hogy nem szükséges korpuszban keresni, 3)nem szükséges tesztelni sem kérdőíves módszerrel, mert nem valószínű, hogy más ítéletek születnének statisztikailag szignifikáns mennyiségben.

Maleczki Márta Az adatkezelés megoldandó kérdései: Mennyi adat számít elegendően nagy mennyiségnek, hogy szisztematikusnak legyen tekinthető a szóban forgó jelenség? Mennyi adat számít elegendően nagy mennyiségnek, hogy szisztematikusnak legyen tekinthető a szóban forgó jelenség? Mikor nevezhetünk egy anyanyelvi beszélői ítéletet annyira határozottnak, hogy nem szükséges tesztelni? Mikor nevezhetünk egy anyanyelvi beszélői ítéletet annyira határozottnak, hogy nem szükséges tesztelni? Mi számít statisztikailag szignifikáns mennyiségnek? Mi számít statisztikailag szignifikáns mennyiségnek?

Nagy Katalin A kutatás tárgya: spanyol és katalán adatok összehasonlító történeti pragmatikai elemzése, spanyol és katalán adatok összehasonlító történeti pragmatikai elemzése, az implikatúrák szerepe a grammatikalizációs jelentésváltozásban, az implikatúrák szerepe a grammatikalizációs jelentésváltozásban, kontextuális és kognitív tényezők együttműködése a grammatikalizációs jelentésváltozásban. kontextuális és kognitív tényezők együttműködése a grammatikalizációs jelentésváltozásban.

Nagy Katalin Adatok: történeti korpusz: középkori spanyol és katalán krónikák. Adatprobléma: a történeti nyelvészet és a pragmatika adatproblémái hatványozottan jelentkeznek a történeti pragmatikában.

Nagy Katalin Javaslat: többféle adat figyelembevétele, a hipotézisek többféle evidenciával való támogatása, többféle adat figyelembevétele, a hipotézisek többféle evidenciával való támogatása, nyelvtani és pragmatikai tényezők együttes figyelembevétele. nyelvtani és pragmatikai tényezők együttes figyelembevétele.

Németh T. Enikő A kutatás tárgya: implicit argumentumok előfordulása és azonosítása, implicit argumentumok előfordulása és azonosítása, intenciók és a nyelvhasználat különböző formái, intenciók és a nyelvhasználat különböző formái, pragmatika és nyelvtan interakciója, különös tekintettel az implicit argumentumokra. pragmatika és nyelvtan interakciója, különös tekintettel az implicit argumentumokra.

Németh T. Enikő Adatok: anyanyelvi beszélők intuíciója (beleértve a nyelvészét is), anyanyelvi beszélők intuíciója (beleértve a nyelvészét is), írott és szóbeli korpuszok, írott és szóbeli korpuszok, tesztelés: grammatikalitási és elfogadhatósági ítéletek, tesztelés: grammatikalitási és elfogadhatósági ítéletek, kísérletezés: diskurzuskiegészítéses tesztek. kísérletezés: diskurzuskiegészítéses tesztek.

Németh T. Enikő Önreflexió: A kutatás tárgya megkívánja a többféle adatra való támaszkodást. A kutatás tárgya megkívánja a többféle adatra való támaszkodást. A pragmatikai kutatások adatproblémája. A pragmatikai kutatások adatproblémája.

Németh T. Enikő Következmények: az elméleti megközelítés meghatározza, mit tekint a kutató adatnak (pl. implicit argumentum definíciója, kommunikáció definíciója), az elméleti megközelítés meghatározza, mit tekint a kutató adatnak (pl. implicit argumentum definíciója, kommunikáció definíciója), mind az adatok, mind a magyarázat szintjén nyelvtan és pragmatika interakcióját kell feltételezni. mind az adatok, mind a magyarázat szintjén nyelvtan és pragmatika interakcióját kell feltételezni.

Vecsey Zoltán A kutatás tárgya: tág értelemben vett referenciális szemantika: a tulajdonnevek és az indexikus kifejezések formális és pragmatikai elmélete, valamint a szemantikai minimalizmus aktuális kérdései, tág értelemben vett referenciális szemantika: a tulajdonnevek és az indexikus kifejezések formális és pragmatikai elmélete, valamint a szemantikai minimalizmus aktuális kérdései, az evidencia episztemológiai és logikai kérdései: az evidencia, a bizonyítás és a következtetési sémák kapcsolata, valamint a logikai pluralizmus kérdései. az evidencia episztemológiai és logikai kérdései: az evidencia, a bizonyítás és a következtetési sémák kapcsolata, valamint a logikai pluralizmus kérdései.

Vecsey Zoltán Célok: az első témakör esettanulmányokkal csatlakozik a csoport munkájához, az első témakör esettanulmányokkal csatlakozik a csoport munkájához, a második témakör metaelméleti szinten kapcsolódik a csoport fő célkitűzéséhez. a második témakör metaelméleti szinten kapcsolódik a csoport fő célkitűzéséhez.

Vecsey Zoltán Adatok: írott és szóbeli korpusz, írott és szóbeli korpusz, episztemikus és logikai modellek. episztemikus és logikai modellek.

Vecsey Zoltán Kitűzött feladatok: a plauzibilis következtetések és a klasszikus elsőrendű logika kapcsolata: a következményreláció lehetséges értelmezései, a plauzibilis következtetések és a klasszikus elsőrendű logika kapcsolata: a következményreláció lehetséges értelmezései, egy megalapozott, átfogó plauzibilitáselmélet kidolgozása. egy megalapozott, átfogó plauzibilitáselmélet kidolgozása.

Eddigi publikációink: Lásd a kiosztmányon!

Összefoglalás: Többféle adatgyűjtési módból származó többféle adattal kell dolgozni. Többféle adatgyűjtési módból származó többféle adattal kell dolgozni. A nyelvi szintek, valamint a nyelvtan és a pragmatika interakcióját kell feltételezni. A nyelvi szintek, valamint a nyelvtan és a pragmatika interakcióját kell feltételezni.

Köszönöm a figyelmet.