GLOBÁLIS PROBLÉMÁK FELISMERÉSE 2.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A fenntartható fejlődés indikátorai Magyarországon
Advertisements

2013. év végéig kitermelt: •~ 500 felfedezett mezőből •Földgáz:229,8 milliárd m 3 •Kőolaj: 98,6 millió tonna Jelenlegi termelés a hazai földgázigények.
Természetes népmozgalom
Energia – történelem - társadalom
Környezetvédelem (Energia és levegőkörnyezet)
Energia és (levegő)környezet
GKI Zrt., Gazdasági folyamatok, 2008 Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt április 2.
Az el nem kötelezettek.
Energetikai folyamatok és berendezések
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
Az egészségügy és az egészség „ügye” „Képes vagy-e EGÉSZ-séget ÉP-íteni?
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
A gazdasági fejlettség mutatói
A víz-háborúk kora jöhet
Népesedési folyamatok
A FÖLD TERMÉSZETI ERŐFORRÁSAI
Globális problémák Kialakulásuk okai:
A városok fejlődése és szerkezete
A LÉGKÖR GLOBÁLIS PROBLÉMÁI
Települések A városok.
GLOBÁLIS PROBLÉMÁK AZ 1970-ES ÉVEK ELEJÉIG.
Juhász Ildikó
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Készítette: Molnár Richárd, I. Geográfus MSc
Urbanizáció a fejlődő országokban
Prof. Dr. Süli-Zakar István (DSc.)
AZ EMBERISÉG ÉLELMEZÉSI HELYZETE
NÉPESEDÉSI ÉS URBANIZÁCIÓS VÁLSÁG
Demográfia 2. A Világ népessége.
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
Az amerikai (USA) kommunikáció
Energiahatékonyság és fenntartható fejlődés
Amiket az 1970-es évek elejéig felismertek
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Dr. Ősz János Fenntartható fejlődés és energetika.
Jut is, marad is? Készítette: Vígh Hedvig
Erőforrások a Földön Jut is, marad is?. Az emberiség a legutóbbi 20 évben több energiahordozót és természetes nyersanyagot használt föl, mint azt megelőzően.
Globális problémák.
Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.
Makrogazdasági folyamatok és versenyképesség Csillag István Budapest, március 4.
V. Hadigazdaság az első világháborúban
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Táplálkozási szokások és annak hatása az egészségügyi állapotra
Transznacionális és multinacionális vállalatok
1095 Budapest, Mester u. 4. HUNGARY Érdemes-e szénhidrogént kutatni Magyarországon? - szénhidrogén-bányászati, vállalkozási szemszögből Dr. Tóth Tamás.
A világnépesség növekedése
A Föld lakosságszámát meghatározó tényezők I. A természetes szaporodás
A népességnövekedés tényezői és következményei
Kiválóság és verseny a felsőoktatásban. Globális folyamatok Prof. Dr. Hrubos Ildikó Budapesti Corvinus Egyetem „Fókuszban a tudományos műhelymunka” – harmadik.
Energia és (levegő)környezet
1 „ Beszéljünk végre világosan az energetikáról” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Energetika Október 2.
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
TECHNOLÓGIA ÉS KÖRNYEZET
MIT TEHETÜNK A GÁZFÜGGŐSÉG CSÖKKENTÉSE ÉRDEKÉBEN?
Az alternatív energia felhasználása
Globalizáció és környezeti problémák
Az értékkategóriák.
A latin-amerikai kultúrrégió társadalomföldrajza
Jövőkutatás: az energiák jövője, a földgáz sorsa Dr. Szilágyi Zsombor gázipari szakértő Magyar Mérnöki Kamara MESZ XXIII. Országos Fogyasztói Konferencia.
A Föld lakosságszámát meghatározó tényezők I. A természetes szaporodás
Földünk népessége.
Téma: A demográfiai robbanás, mint társadalmi jelenség
GLOBÁLIS PROBLÉMÁK AZ 1970-ES ÉVEK ELEJÉIG.
Ébresztő! A fele elfogyott Hetesi Zsolt Vezető kutató
Globális problémák Globális problémák.
Készítette: Branikovits Kitti
A NÉPESÉG ÉS A GAZDASÁG TERÜLETI KÜLÖNBSÉGEI A POSZT-SZOCIALISTA ERDÉLYBEN Szerzők: Berekméri Mária, PhD hallgató Kurkó Ibolya, PhD hallgató BBTE Földrajz.
Energiaforrásaink.
Globalizáció.
Előadás másolata:

GLOBÁLIS PROBLÉMÁK FELISMERÉSE 2. Népesedés

1. Népesedés Népességmegduplázódás időszaka rövidül (pl. a 17. sz. szintjén 0,3 % növekedés  250 év, 1950  40 év, 1970  30 év, az ezredfordulóra lassul. Okok: Orvostudomány, egészségügy fejl. (betegségek, csecsemőhalálozás, stb.) Az éhezés időszakos visszaszorulása (zöld forradalom) Az előzőek miatt a produktív életkor jelentős meghosszabbodása Mi a Föld eltartó-képességének határa? Vester (1982): igazságos elosztás, korlátlan ideig fenntartható mg-i termelés, napi 65 g fehérje, 2000 kalória, + átlag 1970-es amerikai állampolgár igénye esetén kb. 2 md fő.

Népességnövekedés csökkentési kísérletei: Kína: adminisztratív intézkedésekkel látványos eredmény, egy gyerekes családmodell India: sterilizálási program nem sok eredménnyel Japán: az „első japán csoda”, életszínvonal növekedésre tudati változás Indonézia: két gyermekes modell Ellenpélda: Malaysia Az igazi probléma nem a népességnövekedés, hanem annak ellátása élelemmel. (Túlnépesedés miatti élettér problémák: ld. rák, kígyók szigete, stb.)

A születéskor várható életkor A Föld népességének változása 1800 óta (milliárd fő) A születéskor várható életkor a világ térségeiben

Kína és India népességváltozása 1950-2000

Következmény: a világ demográfiai megosztottsága

Valami azért lassan változik Még egy következmény: az élelmezés

Városi növekedés

A világvárosi növekedés a Földön: a legnépesebb, a 10. illetve a 30. legnépesebb város lakosságszáma A fővárosok gazdasági fejlettsége és a légszennyezettség kapcsolata 1970 és 1990 között A levegő ólomtartalmának változása Londonban (1983-2000)

AIDS-probléma Az AISD-fertőzöttség és halálozás a világban

A születéskor várható életkor a Föld néhány régiójában

2. Nem megújuló természeti erőforrások korlátozottsága Népességnövekedés, technika fejlődése, rabló gazdálkodás. Újrahasznosítás, helyettesíthetőség, technológiai fejlődés szerepe Környezeti probléma a kitermelés globalizációja. Az autarchia helyett az árak szerepe, ami pedig a gazdasági fejlettségtől is függ.

A Hubbert-görbe és a nyersanyagok A Hubbert-görbe elméleti változata (A), és annak alkalmazása az USA kőolajtermelésére(B – milliárd hordó/év)

Norvégia (A) és Oroszország (B) kőolaj-termelési görbéje A felfedezett (1930-2007) és reménybeli kőolajkészletek, illetve a globális termelés (ASPO 2008)

A különböző típusú kőolaj- és földgázkészletek kitermelése a Földön a 2007. évi adatok és becslés alapján (ASPO 2008, 2009) 1: kőolaj, 2: nem hagyományos olaj, 3: mélytengeri kőolaj, 4: sarkvidéki kőolaj, 5: természetes folyékony földgáz, 6: hagyományos földgáz, 7: nem hagyományos gáz

A szabad hajózási kapacitások alakulása 1950 óta (Forrás: UNCTAD) A világ kőolajtermelésének várható alakulása az IEA (2008) szerint

A kőolaj várható világpiaci ára az IEA (2008) előrejelzése szerint A kőolaj világpiaci árának alakulása az utóbbi tíz évben És mit hoz a válság?

2 éves hír: a szén ára a tavalyihoz (2008-ben) képest 143% Hogy is van ez?

A művelésbe vont terület (1) és az egy főre jutó szántóterület (2) 2. Megújuló természeti erőforrások korlátozottsága Termőföld: Extenzív, de korlátos területnyerés (erdőirtás, szűzföldek, öntözés, egyéb) Fő következmény: látványos erózió, de a legfejlettebb országokban is termékenység csökkenés (bad land probléma, szűzföldek feladása, elszikesedés, elmocsarasodás, egyéb gondok) Urbanizáció miatti termőföld elvesztés (pl. Kína problémája) Összegzett hatás: az egy főre jutó termőterület csökkenése. Kérdés meddig növelhetők a terméshozamok. A művelésbe vont terület (1) és az egy főre jutó szántóterület (2) változása a Földön (1950-2000)

Az összes művelt földterület (1) és a gabonatermő terület (2) változása a Földön 1960-2002 között (millió km2) (Forrás: FAOSTAT 2006)

A növekvő népesség kissé javuló élelemellátását (táblázat) a termőföld egyre intenzívebb hasznosításával lehetett biztosítani, mégpedig globális viszonylatban eredményesen: 1965 és 2007 között a világ gabonatermelése 0,9 milliárd tonnáról 2,09 milliárdra nőtt. A kedvező változásokban meghatározó szerepe volt Kína és India javuló gazdálkodásának. De ez eltakarja, hogy 2002-ben 18 olyan ország volt, ahol az éhezők aránya meghaladta a 35%-ot, és tovább 28, ahol ez 20% felett volt. Látványos eredményeik ellenére például Indiában 221, Kínában 142 millió volt alultáplált.

Szaúd-Arábia

Édesvíz: Csak részben megújuló Szennyezéssel veszélyeztetett készletek A második „szűk keresztmetszet”, már látszanak a korlátok. Világtenger: Szennyezési problémák Korlátozott élelemszerző terület.

4. Környezetszennyezés regionális lépték országhatároktól független szennyezések „kisebb” ökológiai katasztrófák Az emberiség alapkérdése: a problémákhoz való adaptáció (tanulás és cselekvés), vagy összeomlások sorozata.

Olcsó hitelek drága „leve”. Nettó erőforrás transzfer problémája. 5. Adóság válság: Olcsó hitelek drága „leve”. Nettó erőforrás transzfer problémája. Környezeti következmények. A nettó erőforrás-transzfer a tőkeimportáló fejlődő országokba (milliárd $)

„Az öt részre szakadó világ” Jelmagyarázat: I. világ: 1: fejlett ipari országok, 2: fejlődés útján levő országok (GDP 2000 $ alatt); II. (tervgazdaságot folytató) világ: 3: iparosodó országok, 4: fejlődésben levő országok (GDP 1000 $ alatt); III. világ (GDP jellemzően 500 $ alatt): 5: nyersanyagokban gazdag országok kedvező gazdasági szerkezettel, 6: nyersanyagokkal rendelkező országok, kedvezőtlenebb struktúrával; IV. világ: 7: „fejlődő országok” eséllyel a felzárkózásra, 8: jelentős külső gazdasági segítséggel felzárkóztatható „fejlődő országok” (GDP jellemzően 200 $ alatt); V. világ (GDP jellemzően 100 $ alatt): 9: katasztrofális gazdasági helyzetben levő országok