TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nitrogén vizes környezetben
Advertisements

Felszín alatti vízbázisok védelme
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
,,Az élet forrása”.
Környezeti kárelhárítás
TRANSZPORTFOLYAMATOK
Környezeti kárelhárítás
Vízminőségi jellemzők
Környezeti Kárelhárítás Építő B.Sc. - BMEEOVKASH2
Talaj 1. Földkéreg felső, termékeny rétege
A földkéreg „kérge”: a talaj
Babay-Bognár Krisztina
Talaj.
Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
KÖRNYEZETVÉDELEM VÍZVÉDELEM.
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
Levegőtisztaság-védelem 7. előadás
Az óceáni cirkuláció.
Gruiz, K.- Szennyezett területek kockázatának felmérése Gruiz Katalin Szennyezett területeken lejátszódó folyamatok és a környezeti kockázat Szennyezett.
Vízminőségi modellezés. OXIGÉN HÁZTARTÁS.
STRONCIUM-ION MEGKÖTŐDÉSÉNEK KINETIKÁJA TERMÉSZETES AGYAGMINTÁKON
KÉSZÍTETTE: Takács Zita Bejer Barbara
Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék
Olajszennyezettség terjedése a talajban és a felszín alatti vízben
Kárelhárítás- gyakorlat. furatEOVYEOVX Vízsz. mBf f f f
Felszín alatti vizek Földkérget alkotó kőzetek elhelyezkedő vízkészlet
Transzportfolyamatok felszín alatti vizekben Simonffy Zoltán Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék Transzportfolyamatok felszín alatti vizekben Simonffy.
KÖRNYEZETTECHNIKA.
Olajszennyezések terjedése
Felszín alatti vizek minősítése
TALAJ KÉMIAI TULAJDONSÁGAI
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Környezeti kárelhárítás
Felszín alatti vizek minősítése
A talaj oldott szerves szén (DOC) tartalmának meghatározása Készítette: Dudás Kata.
Talajképződés Gruiz Katalin.
Készítette: Radácsi Dóra I8G64J
Szerves talajszennyező anyagok fázisok közötti megoszlása és biológiai hozzáférhetősége Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mezőgazdasági Kémiai.
Fitoremediáció.
Uránszennyezés a Mecsekben
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Házi Dolgozat Talajvédelem tantárgyból Készítette: Nagy Gábor GVF7EG VBK-KM II. évfolyam december.
In situ aerob bioremediáció
In situ talajmosás Benzol szennyezés a Dunaferr területén
OECD GUIDELINE FOR THE TESTING OF CHEMICALS Soil Microorganisms: Carbon Transformation Test OECD ÚTMUTATÓ VEGYI ANYAGOK TESZTELÉSÉRE Talaj Mikroorganizmusok:
REMEDIÁCIÓ Remediációs technológiák (osztályozás, csoportosítás)
Vízminőség védelem A víz az ember számára: táplálkozás, higiénia, egészségügy, közlekedés, termelés A vízben található idegen anyagok - oldott gázok -
Talajszennyezés.
Vízszennyezés.
II. RÉSZ OLAJSZENNYEZÉSEK.
Bioremediáció Technológiai eljárás, mely biológiai rendszereket használ a környezet megtisztítására a (toxikus) hulladékoktól Fogalmak: biodegradáció,
A TALAJ.
Transzportfolyamatok felszín alatti vizekben S.Tombor Katalin Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék.
Vízminőség-védelem Készítette: Kincses László. Milyen legyen az ivóvíz? Legyen a megfelelő… mennyiségben minőségben helyen Jogos minőségi elvárás még,
A Föld vízkészlete.
VÍZMINŐSÉGI PROBLÉMÁK
Készítette: Fetter Éva
Környezettechnológia kémiai módszerei
Környezetvédelem.
A levegőtisztaság-védelem fejlődése , Franciaország világháborúk II. világháború utáni újjáépítés  Londoni szmog (1952) passzív eljárások (end.
Környezettechnika Bevezető Musa Ildikó BME VKKT. Természeti erőforrások használata.
Szárazföldi vizek csoportosítása
A vízszennyezés minden, ami a vízminőséget kedvezőtlenül befolyásolja
Víz Készítette: 8. osztály.
Élettelen környezeti tényezők és hatásaik az élőlényekre
OLDATOK.
Előadás másolata:

TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek

A talajszennyezés csökkenése/csökkentése bekövetkezhet Természetes úton Mesterséges úton (kármentesítés, talaj-, talajvíz tisztítása)

Természetes tisztulás Nem kármentesítési módszer: „csak várunk” + kontroll mérések A koncentráció csökken: kioldódás diszperzió + diffúzió párolgás elszivárgás beépülés az élő szervezetekbe természetes biodegradáció

A természetes koncentráció csökkenési folyamatok működése: A természetes koncentrációcsökkenés a természetben előforduló folyamatoknak köszönhető szennyezőanyag komponensek koncentrációjában beállt csökkenés, mely függ a távolságtól, az időtől. A folyamatok lehetnek fizikai: (diszperzió, diffúzió, hígulás, kipárolgás) kémiai: (megkötődés, kémiai vagy abiotikus reakciók), biológiai: (biodegradáció) folyamatok. A természetes koncentrációcsökkenés a környezeti koncentráció kialakulásában játszik szerepet. A szennyező anyagok terjedési útvonalán bekövetkező koncentrációcsökkenését a koncentrációcsökkenési állandó becslésével lehet figyelembe venni.

Vannak nem destruktív folyamatok: A fizikai és kémiai folyamatok csökkentik a szennyezőanyag koncentrációját és/vagy mobilitását, de nem csökkentik a szennyezőanyag mennyiségét. Vannak destruktív folyamatok: A kémiai és biológiai reakciók lecsökkentik a szennyezőanyag abszolút mennyiségét.

Szennyezőanyag koncentrációjának változása koncentrációcsökkentő folyamatok hatására: A szervetlen szennyező anyagok mobilitásának, toxikusságának valamint biológiai hozzáférhetőségének csökkenését jellemzően a szorpció és redox reakciók okozzák. Szerves, szervetlen szennyező anyagok (pl. ammónia) mennyisége a fémek kivételével olyan (bio)kémiai reakciókkal csökkenthető, mint a hidrolízis, fotolízis, biodegradáció vagy az oxidáció.

A szennyező anyagok terjedését befolyásoló fontosabb folyamatok Advektív transzport Diszperzió Diffúzió Szorpció Beszivárgás (egyszerű hígulás) Párolgás Biodegradáció Abiotikus degradáció

Advektív transzport Az oldott anyag mozgása a talajvíz mozgásával Advektív transzport Az oldott anyag mozgása a talajvíz mozgásával. Függ a víztartó réteg tulajdonságaitól, a szivárgási tényezőtől, az effektív porozitástól, és a hidraulikus gradienstől. Független a szennyezőanyag tulajdonságaitól. Diszperzió Keveredés a talajvíz áramlása és a víztartó réteg egyenetlenségei miatt. Függ a víztartó réteg tulajdonságaitól, független a szennyezőanyag tulajdonságaitól. Diffúzió A molekuláris diffúzió miatt a szennyezőanyag szétterjed, felhígul. Függ a szennyezőanyag tulajdonságaitól, a koncentráció gradienstől. Abiotikus degradáció Kémiai átalakulások, mint pl. a hidrolízis, amely degradálja a szennyező anyagot mikrobiológiai segítség nélkül. A szennyezőanyag tulajdonságaitól, a talajvíz geokémiájától függ.

Fizikai koncentrációcsökkentő folyamatok A fizikai koncentrációcsökkentő folyamatok a diffúzió, mechanikai diszperzió, hígulás, kipárolgás. A párolgás kivételével ezek a folyamatok szinte minden oldott anyag koncentrációját befolyásolják. A párolgás a szervetlen szennyező anyagokra nem jellemző, de a fizikai koncentrációcsökkentő folyamatok hatással vannak az oldott szervetlen anyagokra. Mechanikai diszperzió: A mechanikai diszperzió során a vegyi anyagok szétterjednek az advektív mozgás és a közvetítő közeggel való kölcsönhatás miatt. Ennek két komponense van: longitudinális diszperzió (a felszín alatti vízmozgás irányában), transzverzális diszperzió (a felszín alatti vízmozgás irányára merőlegesen).

Hígulás A hígulás a szennyezőanyagnak szennyezetlen felszíni vagy felszín alatti vízzel, a csapadékkal történő keveredést jelenti. További természetes koncentrációcsökkentő hatása a hígulásnak, hogy oldott oxigénben gazdag vízzel látja el a szennyezett területet, ezáltal megnövelheti bizonyos szerves szennyező anyagok biodegradációjának mértékét. Párolgás Az illékony vegyületek mennyisége lecsökkenhet a felszín alatti környezetből az atmoszférába történő kilépéssel. A kipárolgás két lépésből áll: 1.) a szennyező anyag kilépése az érintett közegből (talaj, talajvíz) a talajgázba, 2.) a szennyező anyagok kilépése a talajgázból a légkörbe. A párolgás mértéke függ: a szennyeződést tároló közegtől, klímától, talajvízmélységtől, adszorpciótól, hőmérséklettől, effektív porozitástól és a talajtípustól.

Szorpció (megkötődés) A szorpció, reakció a víztartó közeg és az oldott anyag között, amikor a szennyező anyagok abszorbálódnak a szerves szén-tartalomra vagy agyagásványokra. A vegyi anyagok terjedése a felszín alatti vízben jelentősen függ a szorpció mértékétől. A szorpció mértékét jelentősen befolyásolja a szilárd fázis, a víz fázisai közötti megoszlás, a kipárolgás mértéke és a vegyi anyagok biológiai hozzáférhetősége. A szorpció lecsökkenti az oldott koncentrációt a talajvízben, ez, a magasabb koncentráció kialakulását okozza a talajban, a folyamat nem jelenti a szennyezőanyag mennyiségének csökkenését, csak az alkotó mobilitásának és koncentrációjának változását. A szorpciót befolyásoló paraméterek : a szerves széntartalom, szervetlen kolloidtartalom, az agyagtartalom, a pH érték, a nedvességtartalom, a kation-cserélő képesség és a hőmérséklet.