Address Resolution Protocol (ARP)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógépes hálózatok és az Internet
Advertisements

Hálózati architektúrák
Takács Béla  Legyen decentralizált, azaz ne egy központi géptől függjön minden!  Legyen csomagkapcsolt, hogy többen is tudják használni a hálózatot!
A hálózat működése 1. A DHCP és az APIPA
Hálózati készülékek.
Hálózati és Internet ismeretek
modul Szövegfeldolgozás Speciális informatikai feladatok.
IPv4 címzés.
UNIVERSITY OF SZEGED D epartment of Software Engineering UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS Adatbázis alapú rendszerek 1. Gyakorlat Követelmények / SQL.
HÁLÓZATOK.
Névadás a hálózaton. Kialakulás •szükség volt egy olyan címzési rendszerre, amely a keretek helyi továbbítása érdekében alkalmas a számítógépek és az.
IP-címek beszerzése.
Hálózati architektúrák
Rétegelt hálózati architektúra
Spanning Tree Protocol
Hálózati eszközök az OSI modell alapján
Sávszélesség és adatátvitel
13.a CAD-CAM informatikus
OSI Modell.
UNIVERSITY OF SZEGED D epartment of Software Engineering UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS 7. Hálózati réteg Dr. Bilicki Vilmos Szoftverfejlesztés Tanszék.
UNIVERSITY OF SZEGED D epartment of Software Engineering UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS Hálózati Operációs Rendszerek Bevezető Dr. Bilicki Vilmos.
UNIVERSITY OF SZEGED D epartment of Software Engineering UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS Programozás II. 7. Gyakorlat Operator overloading.
UNIVERSITY OF SZEGED D epartment of Software Engineering UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS Programozás II. 8. Gyakorlat Operator overloading II.
UNIVERSITY OF SZEGED D epartment of Software Engineering UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS Programozás II. 5. Gyakorlat Öröklődés, virtuális függvények,
UNIVERSITY OF SZEGED D epartment of Software Engineering UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS Programozás II. 9. Gyakorlat Alap file műveletek.
Dr. Bilicki Vilmos Szoftverfejlesztés Tanszék
Programozás II. 3. Gyakorlat C++ alapok.
IP címzés Zelei Dániel.
Hálózati Operációs Rendszerek Hálózati Biztonság
A TCP/IP protokollkészlet és az IP címzés
A TCP/IP cím.
3. Kapcsolódás a hálózathoz
A protokollok határozzák meg a kapcsolattartás módját.
Hálózati eszközök.
12. Hálózati hardvereszközök
Hálózati alapismeretek előadásvázlat
3.4. Adatkapcsolati réteg az internetben
Routing Windows 2003 server alatt Földvári Eszter - Kovács András.
Hálózati architektúrák
Hálózati eszközök Bridge, Switch, Router
Topológia felderítés hibrid hálózatokban
Számítógép-hálózatok
UNIVERSITY OF SZEGED D epartment of Software Engineering UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS 5.4 Szolgáltatói Keretrendszerek Prof. Dr. Gyimóthy Tibor,
Gyakorlat 3. Számítógép hálózatok I.
UNIVERSITY OF SZEGED D epartment of Software Engineering UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS Programozás II. 4. Gyakorlat Függvény paraméterek, dinamikus.
Spring 2000CS 4611 Hálózat Hálózatokból (Internetworking) Vázlat Legjobbra Törekvés Szolgáltatás Modell (Best Effort Service) Globális Címzési Séma.
UNIVERSITY OF SZEGED D epartment of Software Engineering UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS Okostelefon köztesréteg Dr. Bilicki Vilmos Szegedi Tudományegyetem.
Készítette: Pandur Dániel
Számítógép hálózatok.
Spring 2000CS 4611 Hálózatok hálózata Váztal „Legjobb szándék” Szolgáltatási Modell Globális Címzés.
Számítógép- hálózatok
UNIVERSITY OF SZEGED D epartment of Software Engineering UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS Adatbázis alapú rendszerek 3. Gyakorlat SSADM gyakorlás.
UNIVERSITY OF SZEGED D epartment of Software Engineering UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS Okostelefon felhő Prof. Dr. Gyimóthy Tibor Szegedi Tudományegyetem.
Számítógép-hálózatok
Az IPv4 alhálózati maszk
HEFOP 3.3.1–P /1.0A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. 1 Számítógép- hálózatok dr. Herdon.
IP alapú hálózatok tervezése és üzemeltetése
UNIVERSITY OF SZEGED D epartment of Software Engineering UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS Programozás I. Követelmények.
UNIVERSITY OF SZEGED D epartment of Software Engineering UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS Programozás I. 3. gyakorlat.
UNIVERSITY OF SZEGED D epartment of Software Engineering UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS Programozás alapjai 1. Gyakorlat Követelmények, regisztráció,
Hálózati eszközök. Router Az első routert egy William Yeager nevű kutató alkotta meg a 1980 januárjában Stanford Egyetemen.A feladata a számítógéptudomány.
Hálózati protokollok és szabványok
UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED D epartment of Software Engineering Vállalati információs rendszerek.
Szerver(Szolgáltató) PC LAPTOP Telefon ROUTER Wi-Fi.
Kommunikáció a hálózaton
Fájlrendszerek.
Az elektronikus levelezés a számítógép-hálózatok klasszikus szolgáltatása, az Internet alkalmazásának egyik legnépszerűbb formája. Szövegen kívül lehetőség.
Hálózati architektúrák
5.3. Torlódásvédelem Azt hihetnénk, hogy ha a vonalak és csomópontok kapacitása elegendő az adatforgalom lebonyolításához, akkor a szabad információáramlás.
Hálózatok.
Előadás másolata:

Address Resolution Protocol (ARP) Somogyi Viktor

Számítógép hálózatok gyakorlat Címfeloldás ezerrel… Azt eddig tudjuk, hogy egy alhálózaton belül switchekkel oldjuk meg a forgalomirányítást. Mi van, ha másik alhálózatra kell menni? 2017.04.04. Számítógép hálózatok gyakorlat

De előbb MAC címek… Media Access Control, magyarul közeg- hozzáférés-vezérlési cím Ez egy fizikai cím, amely magát az eszközt azonosítja Minden Ethernet eszköznek egyedi címe van, és a gyárban adják neki Ezzel azonosítják a hálózaton Az Ethernet üzenetkeret része, minden üzenetben meg van adva a forrás és cél eszköz fizikai címe 2017.04.04. M2M Statusreport

Miért nem elég csak a MAC cím? Gondoljunk bele, hogy milyen nehéz lenne ha valakit csak a neve alapján kellene megkeresnünk a világban! Ezért lettek IP címek, illetve hierarchikusan felépített hálózatok… 2017.04.04. M2M Statusreport

A hierarchia rétegei Hozzáférési réteg Elosztási réteg Központi réteg Helyi Ethernet hálózatokon az állomásoknak biztosít kapcsolódást (switchek, hubok) Elosztási réteg Kisebb helyi hálózatokat kapcsol össze (routerek) Központi réteg Nagy sebességű kapcsolatot teremt az elosztási réteg hálózatai között 2017.04.04. M2M Statusreport

A rétegek képen 2017.04.04. M2M Statusreport

Logikai címzés Itt köszönnek be az IP címek A hierarchikus felépítést valósítják meg Az IP cím részletes felépítésébe még nem megyünk bele, ez lesz egy későbbi gyakorlaton Ha a MAC cím egy személy neve, akkor az IP cím lehet az emberkénk lakcíme 2017.04.04. M2M Statusreport

Logikai címzés képen 2017.04.04. M2M Statusreport

Hubok Feladatuk az üzenetek továbbítása, elosztása Az egyik portján veszi a jelet A fogott jelet regenerálja Végül minden másik portjára továbbküldi Egyszerre csak egy üzenet küldhető Ha mégis több jön, összeütköznek, de ezt a hub nem érzékeli, és hibásan küldi tovább 2017.04.04. M2M Statusreport

Switchek Ismétlés Új ismeretek Feladatuk az üzenetek továbbítása Ez már tárolja a hozzá kapcsolódó gépek MAC címeit Továbbításkor a saját táblájából kiolvassa a célgép MAC címét, és csak arra küldi Ha nem találja meg a MAC címet, akkor mindenkinek elküldi az üzenetet 2017.04.04. M2M Statusreport

Üzenetszórás (broadcast) Helyi hálózaton belül gyakran használt Egy Ethernet üzenet csak egy cél MAC címet tartalmazhat Emiatt egy ún. szórásos MAC címet használnak: FFFF.FFFF.FFFF (hex) Ezt minden címzett a sajátjaként ismeri fel Nem szabad túl nagy alhálózatokat csinálni, mert ez nagy forgalmat generál 2017.04.04. M2M Statusreport

MAC és IP Egy helyi hálózatban egy gép csak akkor fogadja a keretet, ha az üzenet MAC címe megegyezik a sajátjáéval (vagy broadcast, de ezzel most nem foglalkozunk) Mi van akkor, ha a célállomásnak csak a logikai (IP) címét ismerjük? Hogyan határozzuk meg a MAC címet? És erre használjuk az ARP-t… 2017.04.04. M2M Statusreport

Végre ARP  Ha egy állomásnak tehát csak az IP-je ismert, akkor a következő módon határozzuk meg az ARP-t: A küldő állomás létrehoz egy keretet egy broadcast (szórásos) fizikai címre, ez egy speciális üzenet mellett tartalmazza a célállomás IP címét is Az összes állomás a hálózaton megkapja az előbbi üzenetet, de csak az válaszol, amelyiknek a fenti IP címe van A küldő állomás megkapja a választ, és letárolja az IP-MAC párt 2017.04.04. M2M Statusreport

Köszönöm a figyelmet! 2017.04.04. M2M Statusreport