Az Országos Széchényi Könyvtár szolgáltatásai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
SZTE Klebelsberg Könyvtár
Advertisements

könyvtár ismeretek A könyvtár fogalma, típusai
2006. szeptember 20. Vámospércs "Új szolgáltatások a könyvtárban az Internetre építve" Moldován István OSZK MEK osztály
A Magyar Elektronikus Könyvtár újabb fejlesztései Moldován István MKE XXXIV. Vándorgyűlés Budapest, augusztus 9.
1. 2 Elektronikus dokumentumok a nemzeti könyvtár gyűjteményében Káldos János Országos Széchényi Könyvtár Magyar Elektronikus Könyvtár.
Az olvasástól az információig Az OSZK szolgáltatásai a könyvtári rendszer számára Tóth Ferenc Tibor OSZK Köszöntöm a megjelenteket!
Tatabánya, október 9. ODR konferencia A Magyar Elektronikus Könyvtár ODR konferencia Digitalizált dokumentumok a könyvtárközi kölcsönzésben Tatabánya,
Egy-egy ország leggazdagabb könyvtári gyűjteményei a nemzeti könyvtárak.nemzeti könyvtárak A világon kb. 160 nemzeti könyvtár van. Az adott ország publikációinak.
ZENEI ADATBÁZISOK. The Music Index Online A Music Index a zenei időszaki kiadványok legátfogóbb bibliográfiai és részben teljes szöveges adatbázisa több.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek Tematikus információforrások
Dr. Kokas Károly, SZTE EK Közös dolgaink: a nemzeti örökség digitalizálása.
Hasznos internetes információforrások. Enciklopédiák, lexikonok Seres Judit SZTE Klebelsberg Könyvtár Tájékoztató Csoport
Bibliotheca Eruditionum Országos Széchényi Könyvtár - SzTE Egyetemi Könyvtár.
Országos Széchényi Könyvtár
Könyvtárhasználat.
Az elektronikus információszolgáltatás gyakorlata és tapasztalatai a Berzsenyi Dániel Főiskola könyvtárában Szombathely, október 18. Barki Katalin.
Műszaki tudományok az interneten
2005 május Kétszintű érettségi.
Természetvédelmi mérnök MSc 2010/2011. I. félév Készítette: Joó Tímea.
Dr. Kokas Károly, SZTE EK Sajtódigitalizálás: hol tartunk? merre megyünk?
„A finnugor örökség digitalizálása és automatizált feltárása” szeptember 14. Hungarológia és a Magyar Elektronikus Könyvtár Moldován István Országos.
Az Országos Széchényi Könyvtár elektronikus szolgáltatásai.
A Magyar Elektronikus Könyvtárról Kaposvár, november 5. Moldován István MEK könyvtáros
A Magyar Elektronikus Könyvtár új szolgáltatásai és működése Moldován István OSZK MEK osztály Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár.
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
Az elektronikus könyvtárak az olvasók szolgálatában avagy, mit nyújt az OSZK a hálózaton Moldován István OSZK MEK Osztály A könyvtáros.
Budapest, Hungary, 21st World Congress on Reading 1 Elektronikus könyvtár(ak) az olvasás szolgálatában Moldován István OSZK
Új és tervezett szolgáltatások a Magyar Elektronikus Könyvtárban Moldován István Kódex Könyvtáros klub június 1.
A MEK és az EPA mind a digitális megőrzés archívumai Az OAIS modell január 17.
A Magyar Elektronikus Könyvtár helye, szerepe a hazai digitális könyvtárak között XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Budapest,
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban Moldován István MultiMédia az oktatásban konferencia Zsigmond Király Főiskola,
Könyvtár egy kicsit másképp - a Magyar Elektronikus Könyvtárról és legújabb fejlesztéseiről Szombathely, Góczán Andrea OSZK, MEK osztály.
Az elektronikus könyvtárak jelene és jövője
Berzsenyi Dániel Főiskola Szombathely, május 8. Könyvtári partnerség a felsőoktatásban XIII. Vas Megyei Könyvtári Nap.
Debrecen Networkshop 2010 Határon túli magyar tartalomszolgáltatások Networkshop Debrecen, április.
1 A hatékony kérésirányítás eszközei: belföldi és külföldi könyvek, folyóiratok lelőhelyforrásai Dávid Boglárka Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár.
IKTA Beszámoló 2002 június Káldos János (OSZK)1 Az Országos Széchényi Könyvtár könyvtörténeti adatbázisa és kép-archívuma Bibliotheca Eruditionum.
és segíteni az embereket, akik hozzá akarnak férni ezekhez.
Információkeresési stratégiák Karoliny Eszter. Témaválasztás - információs probléma Teljesítményértékelési rendszerek alkalmazása a könyvtárakban Teljesítményértékelési.
Országos Széchényi Könyvtár A MAGYAR NEMZETI KÖNYVTÁR.
2007. október 12.Erdélyi Magyar könyvtárosok IV. Vándorgyűlése A papírtól a számítógépig, avagy miért digitalizálunk tulajdonképpen? Moldován István OSZK.
Szakirodalomkeresési lehetőségek Sporttudomány és határterületei.
Eger, AgriaMédia Könyvtárak az elektronikus tanulás szolgálatában Moldován István OSZK
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE A Magyar Elektronikus Könyvtár Magyar Könyvtárosok VII. Világtalálkozója.
Káldos János: Javaslat a Digitális Régi Magyar Könyvtár létrehozására Örökségünk jövője - A 21. század kihívásai a muzeális állományok gondozásában, feldolgozásában.
Integrált Könyvtári Rendszer. Történeti áttekintés  ‘85-ben kezdődött el a fejlesztés  ‘94-ben már a felhasználók rendelkezésére állt  ‘95-től az OSZK-val.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Az Országos Széchényi Könyvtár digitális folyóirat archiválási.
A Nemzeti Könyvtár internetes szolgáltatásai benne a Magyar Elektronikus Könyvtárról bővebben Góczán Andrea augusztus 2.
A MEK2.0 magyar digitális könyvtári alkalmazása - eleMEK Moldován István OSZK MEK osztály ”Networkshop” Pécs, április
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 1.
5. Könyvtári Napok, Sopron, MOKKA eredmények – Régi könyvek feldolgozása Bakonyi Géza – Hegyi Ádám.
SZTE OPAC, adatbázisok A szakirodalmi keresés kezdő lépései Aranyi Zoltán SZTE Klebelsberg Könyvtár
Bemutatkozik a Magyar Elektronikus Könyvtár osztály november 26.
A digitális kötelespéldányok kezelése DIGITALIZÁLÁS LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE Budapest, november Horváth Ádám OSZK.
Digitalizált információk rendszerezése. A publikus hozzáférés biztosítása az Internet segítségével. Dokumentumkezelés, információ digitalizálás OMA konferencia.
Dr. Hegyi Ádám adjunktus SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék Könyvtár- és informatikai alapismeretek.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 7.
Az ítélkező munka szolgálatában a Bírósági Könyvtári Rendszer bemutatása.
Adatbázisok használata a tájékoztatási gyakorlatban Dr. Nagy Enikő Csomád,
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
Könyvtártípusok és funkcióik NEMZETI KÖNYVTÁR szakkönyvtár közkönyvtár felsőoktatási könyvtár egyházi könyvtár Iskolai könyvtár.
A könyvtári dokumentumok digitális átállása
Országos Széchényi Könyvtár
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB)
Bartók Györgyi Mire jó az ODR lelőhely adatbázis?
Használd jól a könyvtári katalógust!
Elérhető magyar irodalom – olvasás? digitalizálás?
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB) és Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) Áncsán Gizella Központi Könyvtár, 2014.
E-könyvek, e-book olvasók a könyvtárban
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban
Előadás másolata:

Az Országos Széchényi Könyvtár szolgáltatásai Hegyi Ádám tanársegéd SZTE BTK Könyvtártudományi Tanszék hegyi@bibl.u-szeged.hu Könyvtár- és informatikai alapismeretek (BAKÖ1-1)

Kedves Hallgatók! A téma megértéséhez nem elegendő ez a vázlat, ezért segédletként a következő szakirodalmat és honlapokat tudom ajánlani: Könyvtárosok kézikönyve, szerk. Horváth Tibor-Papp István, Bp., 2003, 3. köt., p. 39-67. http://www.oszk.hu http://www.mokka.hu/ Könyvtár- és informatikai alapismeretek (BAKÖ1-1)

Az előadás felépítése A nemzeti könyvtár feladatai A nemzeti könyvtár tanuláshoz és kutatáshoz felhasználható szolgáltatásai Fogalmak meghatározása Magyar nemzeti bibliográfia OSZK hungarika adatbázisai Közös katalógusok Digitális gyűjtemények Szakbibliográfiák OSZK speciális szolgáltatásai Könyvtár- és informatikai alapismeretek (BAKÖ1-1)

A nemzeti könyvtár feladatai Két nemzeti könyvtárunk van: OSZK, Debrecen Elsődleges feladat a kulturális örökség megőrzése Kulturális örökség feldolgozása Kulturális örökség hozzáférhetővé tétele Egyéb Könyvtár- és informatikai alapismeretek (BAKÖ1-1)

A nemzeti könyvtár tanuláshoz és kutatáshoz felhasználható szolgáltatásai Kulturális örökség feldolgozásával létrejövő katalógusok, bibliográfiák, adatbázisok Hozzáférhetővé vált kulturális örökség, pl.: facsimile kiadások, digitális gyűjtemények, stb. Könyvtár- és informatikai alapismeretek (BAKÖ1-1)

Fogalmak meghatározása Könyvtári állomány Hungarikum (nyelvi, földrajzi, szerzői, tartalmi) Dokumentum: könyv, folyóirat, CD-ROM, HTML-file, stb. Katalógus Bibliográfia Repertórium Analitikus feltárás Digitális könyvtár Gyűjtőkör Kötelespéldány Dokumentum szolgáltatása nagyon sokféle lehet: kölcsönzés, másolat, fordítás, tömörítés, digitalizálás, facsimile, stb. Könyvtár- és informatikai alapismeretek (BAKÖ1-1)

Magyar nemzeti bibliográfia 1. http://mnb.oszk.hu/ 1473-tól kezdődik Minden nyomtatott hungarikumot rögzít Kötet formájában jelent meg OSZK katalógusa nem fedi le teljesen a nemzeti bibliográfia tartalmát Célja: bibliográfiai feltárás és kutatás segítése 1711-ig tartó korszaka tudományos igényű Könyvtár- és informatikai alapismeretek (BAKÖ1-1)

Magyar nemzeti bibliográfia 2. Szabó Károly: RMK I-III. RMNY Petrik Géza Magyar könyvészet Nemzeti bibliográfiát kiegészítő bibliográfiák, pl.: Apponyi Sándor: Hungarica Könyvtár- és informatikai alapismeretek (BAKÖ1-1)

Magyar nemzeti bibliográfia 3. Gyűjtőköre a 21. században módosul, mert egyre nagyobb arányban terjednek el a nem hagyományos dokumentumok Könyvtári dokumentumnak számít a multimédiás CD-ROM, sőt az internet egésze! Hogyan lehet a digitális adathordozókat archiválni? Könyvtár- és informatikai alapismeretek (BAKÖ1-1)

Magyar nemzeti bibliográfia 4. Online elérhető változatai: http://www.arcanum.hu/oszk/ http://mnb.oszk.hu/ Ingyenes! Az összetett keresés ezen a felületen nem mindig működik. Könyvtár- és informatikai alapismeretek (BAKÖ1-1)

A magyar nemzeti bibliográfia virtuális kiterjesztése Azért csak virtuális, mert néhány adatbázsi nem az OSZK működtdt. NDA, NAVA (Kokas Károly előadása) OSZK DK (Digitális Könyvtár) Magyar Elektronikus Könyvtár MDK (Magyar Digitális Képkönyvtár) A probléma teljes egészében még nem megoldott Könyvtár- és informatikai alapismeretek (BAKÖ1-1)

OSZK speciális adatbázisai Magyarság kulturális életének speciális adatbázisa Bibliographia Hungarica (magyar írók külföldön) http://www.mek.oszk.hu/02700/02792/index.phtml HUMANUS - http://www.oszk.hu/humanus/ Könyvtár- és informatikai alapismeretek (BAKÖ1-1)

Közös katalógusok 1. Céljuk több könyvtár adatbázisainak egyszerre történő lekérdezése, könyvtárközi kölcsönzés elősegítése Google ehhez nem elegendő (egyelőre) Ritkán érhető el belőlük a teljes mű Könyvtár- és informatikai alapismeretek (BAKÖ1-1)

Közös katalógusok 2. Dokumentumtípusok és gyűjtemények alapján szerveződnek, pl.: könyvek közös katalógusa (MOKKA), periodikumok közös katalógusa (NPA), egyházi könyvtárak közös katalógusa (THECA) Lelőhelyjegyzékek szintén közös katalógusok, kimondottan a könyvtárközi kölcsönzés segítik, pl.: Könyvek Központi Katalógusa, ODR Könyvtár- és informatikai alapismeretek (BAKÖ1-1)

Közös katalógusok 3. MOKKA - http://www.mokka.hu/ MOKKA-R - http://www.eruditio.hu/lectio/mokka-r Lelőhelyjegyzékek: ODR (Országos Dokumentumellátó Rendszer) és NPA (Nemzeti Periodika Adatbázis) – most már a MOKKA-val közös felületen. Könyvtár- és informatikai alapismeretek (BAKÖ1-1)

MOKKA Magyarország legnagyobb könyvtárai hozták létre http://www.mokka.hu/ 1851 után kiadott könyvek közös katalógusa ODR és MOKKA (most már) közös adatbázisban van Könyvtár- és informatikai alapismeretek (BAKÖ1-1)

MOKKA-R 1851 előtti könyvek közös katalógusa és lelőhelyjegyzéke Kárpát-medencét kívánja lefedni, mivel művelődéstörténeti szempontból ez egy egység Közös keresés: teljes szöveg, szerző, cím, kiadás helye, nyomdász kiadási év, hivatkozás, formátum, tárgyszó, raktári jelzet, nyelv MOKKA honlapjáról érhető el. Könyvtár- és informatikai alapismeretek (BAKÖ1-1)

Digitális gyűjtemények Az OSZK állományában található értékes műveket dolgozzák ezek fel. Digitális Kincstár (csak CD-n érhető el) http://www.kincstar.oszk.hu/ Bibliotheca Corviniana Digitalis http://www.corvina.oszk.hu/ OSZK DK - http://oszkdk.oszk.hu/ MDK - http://www.kepkonyvtar.hu/ Digitális Képrachivum – http://keptar.oszk.hu Könyvtár- és informatikai alapismeretek (BAKÖ1-1)

Bibliotheca Corviniana Digitalis http://www.corvina.oszk.hu/ Mátyás király egykori könyvtárának virtuális rekonstrukciója A corvinák nagy része már elérhető benne Könyvtár- és informatikai alapismeretek (BAKÖ1-1)

OSZK Digitális Könyvtár http://oszkdk.oszk.hu/ Az OSZK tulajdonában lévő digitális kötelespéldányokat szolgáltatja Teljes műveket szolgáltat két különböző módon: Interneten szabadon hozzáférhető OSZK épületén belül használható Könyvtár- és informatikai alapismeretek (BAKÖ1-1)

Magyar Digitális Képkönyvtár (MDK) http://www.kepkonyvtar.hu/ Magyar vonatkozású képek interneten való közzététele Könyvtár- és informatikai alapismeretek (BAKÖ1-1)

Speciális szolgáltatások Születésnapi csomag – tetszés szerinti személy születésének dátumán megjelent napilapok cikkeit gyűjtik össze Könyvtár- és informatikai alapismeretek (BAKÖ1-1)

Könyvtár- és informatikai alapismeretek (BAKÖ1-1)

Miről nem volt szó Nemzeti elektronikus könyvtár: MEK Folyóiratok adatbázisai: NPA, IKER Ezeket a szolgáltatásokat más előadásokon fogják Önöknek bemutatni. Könyvtár- és informatikai alapismeretek (BAKÖ1-1)

Hegyi Ádám hegyi@bibl.u-szeged.hu Köszönöm a figyelmet! Hegyi Ádám hegyi@bibl.u-szeged.hu Könyvtár- és informatikai alapismeretek (BAKÖ1-1)