MI 2003/7 - 1 Az egyesítési algoritmus Minden kapitalista kizsákmányoló. Mr. Smith kapitalista. Mr. Smith kizsákmányoló.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Advertisements

Deduktív adatbázisok.
Predikátumok Dr. György Anna BMF-NIK Szoftvertechnológia Intézet.
GRIN: Gráf alapú RDF index
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Nevezetes algoritmusok
KÉSZÍTETTE: Takács Sándor
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
Adatbázisrendszerek elméleti alapjai 2. előadás
NEMMONOTON KÖVETKEZTETÉS (NONMONOTONIC REASONING).
Matematikai logika.
Függvények Egyenlőre csak valós-valós függvényekkel foglalkozunk.
Determinisztikus programok. Szintaxis: X : Pvalt program változók E : Kifkifejezések B : Lkiflogikai kifejezések C : Utsutasítások.
MI 2003/9 - 1 Alakfelismerés alapproblémája: adott objektumok egy halmaza, továbbá osztályok (kategóriák) egy halmaza. Feladatunk: az objektumokat - valamilyen.
Műveletek logaritmussal
1 Előhang Világunk dolgainak leírásához gyakran használunk kijelentő mondatokat. Pl. Minden anya szereti gyerekeit. Júlia anya és Júlia gyereke Máté. Következmény:
Illés Tibor – Hálózati folyamok
Rekurzió (Horváth Gyula és Szlávi Péter előadásai felhasználásával)
Euklidészi gyűrűk Definíció.
Csoport részcsoport invariáns faktorcsoport részcsoport
Gyűrűk Definíció. Az (R, +, ·) algebrai struktúra gyűrű, ha + és · R-en binér műveletek, valamint I. (R, +) Abel-csoport, II. (R, ·) félcsoport, és III.
4. VÉGES HALMAZOK 4.1 Alaptulajdonságok
Kocsisné Dr. Szilágyi Gyöngyi. Elérehet ő ség: aszt.inf.elte.hu/~szilagyi/ aszt.inf.elte.hu/~szilagyi Fogadó óra: hétf ő
Kocsisné Dr. Szilágyi Gyöngyi
Kocsisné Dr. Szilágyi Gyöngyi
Operációkutatás szeptember 18 –október 2.
Alhálózat számítás Osztályok Kezdő Kezdete Vége Alapértelmezett CIDR bitek alhálózati maszk megfelelője A /8 B
MI 2003/ Alakfelismerés - még egy megközelítés: még kevesebbet tudunk. Csak a mintánk adott, de címkék nélkül. Csoportosítás (klaszterezés, clustering).
MI 2003/5 - 1 Tudásábrázolás (tudásreprezentáció) (know- ledge representation). Mondat. Reprezentá- ciós nyelv. Tudás fogalma (filozófia, pszichológia,
Logikai programozás Prolog.
Operációkutatás Kalmár János, Hiperbolikus és kvadratikus programozás.
OPERÁCIÓKUTATÁS Kalmár János, 2011 Tartalom Több lineáris célfüggvényes LP Tiszta egészértékű LP.
Miskolci Egyetem Informatikai Intézet Általános Informatikai Tanszé k Pance Miklós Adatstruktúrák, algoritmusok előadásvázlat Miskolc, 2004 Technikai közreműködő:
Logika 5. Logikai állítások Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék március 10.
Bevezetés a matematikába I
Valós számok Def. Egy algebrai struktúra rendezett test, ha test és rendezett integritási tartomány. Def. Egy (T; +,  ;  ) rendezett test felső határ.
6. SZÁMELMÉLET 6.1. Oszthatóság
5. VÉGTELEN HALMAZOK 5.1 Kiválasztási axióma
1.3 Relációk Def. (rendezett pár) (a1 , a2 ) := {{a1} , {a1 , a2 }} .
PROLOG PROGRAMOZÁSI NYELV
LOGIKA (LOGIC).
LOGIKA (LOGIC).
Lineáris egyenletrendszerek (Az evolúciótól a megoldáshalmaz szerkezetéig) dr. Szalkai István Pannon Egyetem, Veszprém 2007.
Relációs algebra. A relációs adatbáziskezelő nyelvek lekérdező utasításai a relációs algebra műveleteit valósítják meg. A relációs algebra a relációkon.
Exponenciális egyenletek
Lineáris programozás Elemi példa Alapfogalmak Általános vizsg.
13. A zillmerezés, mint bruttó
Érvelés, bizonyítás, következmény, helyesség
Ekvivalenciák nyitott mondatok között Két nyitott mondatot ekvivalensnek mondunk, hha tetszőleges világban ugyanazok az objektumok teszik őket igazzá.
Henkin-Hintikka játék (részben ismétlés) Alapfelállás: -Két játékos van, Én és a Természet (TW képviseli). - A játék tárgya egy zárt mondat: P. - Választanom.
Függvényjelek (function symbols) (névfunktorok) FOL-ban Névfunktor: olyan kifejezés, amelynek argumentumhelyeire neveket vagy in- változókat lehet írni.
Határozatlan integrál
Lineáris algebra.
Elektronikus tananyag
Az informatika logikai alapjai
MI 2003/6 - 1 Elsőrendű predikátumkalkulus (elsőrendű logika) - alapvető különbség a kijelentéslogikához képest: alaphalmaz. Objektumok, relációk, tulajdonságok,
Henkin-Hintikka-játék szabályai, kvantoros formulákra, még egyszer: Aki ‘  xA(x)’ igazságára fogad, annak kell mutatnia egy objektumot, amire az ‘A(x)’
Valószínűségszámítás II.
LOGIKA (LOGIC).
Deduktiv adatbázisok. Normál adatbázisok: adat elemi adat SQL OLAP adatbázisok: adat statisztikai adat OLAP-SQL … GROUP BY CUBE(m1,m2,..)
Algoritmizálás, adatmodellezés
Készítette: Mátyás István agrár mérnöktanár szakos hallgató,
Kiterjesztések szemantikája: Szemantikai tartomány : Adatoknak, vagy értékeknek egy nem üres halmazát szemantikai tartománynak nevezzük. Jelölése: D. Egy.
1 Relációs kalkulusok Tartománykalkulus (DRC) Sorkalkulus (TRC) - deklaratív lekérdezőnyelvek - elsőrendű logikát használnak - relációs algebra kifejezhető.
Nulladrendű formulák átalakításai
Bevezetés a matematikába I
Mi a logika? Régebbi elnevezés:
Mi a logika? Régebbi elnevezés:
ÍTÉLETKALKULUS (NULLADRENDŰ LOGIKA)
Előadás másolata:

MI 2003/7 - 1 Az egyesítési algoritmus Minden kapitalista kizsákmányoló. Mr. Smith kapitalista. Mr. Smith kizsákmányoló.

MI 2003/7 - 2 Formálisan A1.  x (Kap(x)  Kizs(x)) A2. Kap(Mr. Smith) B. Kizs(Mr. Smith) x/Mr. Smith helyettesítés (illesztés)

MI 2003/7 - 3 Az  = { 1 /t 1, …, n /t n } halmazt helyettesítésnek nevezzük, ha 1, …, n egymástól különböző változók, t 1, …, t n termek és t i  i (1  i  n). Vigyázat, kvantorok jelenléte esetén a hatáskörökre is tekintettel kell lenni - megengedett helyettesítés

MI 2003/7 - 4 Legyen  = { 1 /t 1, …, n /t n } egy helyettesítés, A egy logikai formula. Az A  formulát az A egy példányának nevezzük, és úgy képezzük, hogy az A-ban a 1, …, n változók minden előfordulását egyidejűleg rendre t 1, …, t n -nel helyettesítjűk. Példa: A = P(x,f(x),y),  = {x/y, y/g(a)}

MI 2003/7 - 5 Helyettesítések kompozíciója Az  = {x 1 /t 1, …, x n /t n } és  = {y 1 /v 1, …, y m /v m } helyettesítések  kompozícióját úgy kapjuk, hogy az {x 1 /t 1 , …, x n /t n , y 1 /v 1, …, y m /v m } halmazból töröljük mindazokat a x i /t i  elemeket, amelyekre x i =t i , és azokat az y j /v j elemeket, amelyekre y i megegyezik az x 1, …, x n valamelyikével. Példa:  = {x/f(y), y/z},  = {x/a, y/b, z/y}

MI 2003/7 - 6 Az A 1, A 2, …, A n formulák egyesíthetők, ha van olyan  helyettesítés, amelyre A 1  = A 2  = …= A n . Az A 1, A 2, …, A n legáltalánosabb egyesítőjének nevezünk egy  egyesítő helyettesítést, ha bármely  egyesítő előállítható  -ból egy alkalmas he- lyettesítéssel:  -hoz van olyan  ’, hogy  =  ’ (nevektől eltekintve egyértelmű).

MI 2003/7 - 7 Az A 1, A 2, …, A n formulák különbségi halmazát úgy kapjuk meg, hogy először meghatározzuk balról jobbra az első olyan pozíciót, amelyen nem egyezik meg az összes A 1, A 2, …, A n formula, majd vesszük az összes különböző részformulát, amelyek ezen a pozíción kezdődnek. Példa: P(x,g(f(y,z),x), P(x,g(a,g(y,z))), P(x,g(a,b)) {f(y,z),a}

MI 2003/7 - 8 A legáltalánosabb egyesítő meghatározása: 1. Legyen kezdetben  az üres helyettesítés. 2. Amíg a formulák nem válnak azonossá, vagy HIBA nincs, addig

MI 2003/7 - 9 a. Képezzük a formulák D különbségi halmazát. b. Ha D-ben van olyan olyan változó, és t term, hogy nem szerepel t-ben, akkor - a kifejezésekre alkalmazzuk a { /t} helyettesítést, -  -ra is alkalmazzuk ezt a { /t} helyettesítést, különben HIBA.

MI 2003/ Példa: A1 = Q(f(a),g(x)), A2 = Q(y,y) HIBA Példa: A1 = P(x,u,f(g(x))), A2 = P(a,y,f(y)) Eredmény: P(a,g(a),f(g(a)))

MI 2003/ A rezolúció (alapelv változatlan): 1. Az A 1, A 2, …, A n,  B formulákat hozzuk klózformára (kiindulási klózhalmaz). 2. Amíg az üres klózhalmaz nem eleme a klózhalmaznak, a következő lépések: a. Válasszunk két rezolválható klózt, b. Képezzük a két klóz rezolvensét, c. Adjuk a rezolvens klózt a halmazhoz.

MI 2003/ Lényeges különbség a rezolválhatóság megállapításánál és a rezolvensnél (egyesítés)!!! Egy klózban egy literál többször is előfordulhat. A C 1 és C 2 klózokat akkor mondjuk rezolválhatónak, ha található bennük olyan komplemens literálpár (pl. C 1 -ben P, C 2 -ben  P), hogy a klózokat

MI 2003/ C 1 = P(t 11, …, t 1n ) ...  P(t r1, …, t rn )  C 1 ’ C 2 =  P(u 11, …, u 1n ) ...   P(u s1, …, u sn )  C 2 ’ alakba írva, a P(t 11, …, t 1n ),…, P(t r1, …, t rn ), P(u 11, …, u 1n ), …, P(u s1, …, u sn ) formulák egyesíthetők. Ha  a legáltalánosabb egyesítő, akkor a rezolvens: mindkét klózból elhagyjuk az egyesítésben résztvevő literálokat, a megmaradókat pedig a  alkalmazása után diszjunkcióval kapcsoljuk. 

MI 2003/ A rezolvens tehát: C 1 ’   C 2 ’  Példa: C 1 =  P(x 1,a)   P(x 1, y 1 )   P(y 1, x 1 ) C 2 = P(x 2,f(x 2 ))  P(x 2,a)

MI 2003/ A rezolúciós algoritmus nemdeterminisztikus: - Melyik két klózt rezolváljuk? - Két klózban több komplemens literálpár szerepelhet, melyiket? - Két klóznak több rezolvense is lehet (C 1 ’ és C 2 ’ is tartalmazhatja P-t) Parciálisan eldönthető Rövidítések (tiszta változó, tautológia…)

MI 2003/ Gyakran kérdésekre kell választ adni, pl.: - Van-e olyan puli, amelyik nem harap? - Ki Péter barátnője? - Melyik folyó mellett van Olaszország fővárosa? - Milyen mozgássorozat oldja meg a Hanoi tornyai problémát?

MI 2003/ Kérdés-felelet probléma. Általános megoldás: egy olyan x elem meghatározása a cél, amelyik kielégít egy bizonyos B(x) állítást. A kérdésből ekkor egy  xB(x) bizonyítandó állítást képezünk, és megpróbáljuk belátni, hogy ez következménye az axiómáknak.

MI 2003/ Ha ez sikerült, akkor a rezolúció során alkalmazott egyesítő helyettesítésekből megkapható a keresett elem. Néha nehéz. Jobb: válaszadó eljárás. Itt a célállítás negáltjából származó klózokat kiegészítjük saját negáltjukkal, és így követjük végig az eredeti rezolóciót - a gyökérben megkapjuk a keresett elemet.

MI 2003/ Példa Ha Leona mindenhova követi Jánost, és János a tanyán van, akkor hol van Leona? H(y,x): y az x helyen van (predikátum) 1.  x(H(János,x)  H(Leona,x)) 2. H(János,tanya) Kérdés:  xH(Leona,x)

MI 2003/ Példa Ha x szülője y-nak, és y szülője z-nek, akkor x nagyszülője z-nek. Mindenkinek van szülője. Kérdés: van-e olyan x és z személy, hogy x nagyszülője z-nek? 1.  x  y  z ((S(x,y)  S(y,z)  N(x,z)) 2.  y  x S(x,y) 3.  x  z N(x,z)

MI 2003/ Elsőrendű predikátumkalkulus alkalmazása: PROLOG nyelv. Logikai program elemei: P1.  P2.  1  2 ...  n  , n  1 alakú állítások, valamint P3. ?  1  2 ...   m, m  1 alakú kérdés, ahol ,  1,  2,...  n, ,  1,  2,...  m nemnegált atomi formulák, P1 és P2 változói univerzálisan, P3 változói egzisztenciális kvantáltak. P1, P2 az axiómák, P3 a bizonyítandó állítás.

MI 2003/ Példa: 1. Az A tárgy kisebb, mint a B tárgy. 2. A B tárgy kisebb, mint a C tárgy. 3. Az A a C mögött van. 4. Ha az x tárgy kisebb, mint az y tárgy, és x takarva van y- nal, akkor x láthatatlan. 5. Ha az u tárgy a v tárgy mögött van, akkor u takarva van v- vel. 6. Van láthatatlan tárgy?

MI 2003/ Logikai program “futása” (interpretálása): Adott a célok egy  1,  2,...,  m listája, ezeket egyesével megpróbáljuk levezetni a P1 és P2 premisszák segítségével.

MI 2003/ Definíció. Horn-klóz: legfeljebb egy pozitív literál (nem-negált). Lehetséges alakjai: H1.   1  2 ...   n, n  0, H2.  1  2 ...   m, m  1, ahol ,  i,  j pozitív literálok. Itt H1 n  1-re P2-vel, n = 0 -ra P1-el, H2 pedig P3 negáltjával ekvivalens.

MI 2003/7 - 25

MI 2003/7 - 26

MI 2003/7 - 27