A vállalkozás és a vállalkozók bemutatása termelési-üzemeltetési terv Üzleti tervezés III. A vállalkozás és a vállalkozók bemutatása termelési-üzemeltetési terv Előadó: Szirmai Péter
Miből lesz a vállalkozás? Az üzleti ötlet Hogyan jutunk üzleti ötletekhez?
Az üzleti lehetőség értékelése Üzleti megoldás Piacképesség Versenyképesség Működőképesség Üzletképesség Üzleti lehetőség
Piacképesség értékelése A vevőkör azonosítása a vevők vásárlási viselkedésének értelmezése a vevői igények értelmezése a vevői igény tartósságának, növekedésének számbavétele értékesítési formák, módok változásainak számbavétele az új és várható jogszabályok hatásainak megállapítása a termék vagy szolgáltatás meghatározása: pozícionálása
Versenyképesség értékelése a versenytársak a célpiac fenyegetettségének a versenyt befolyásoló tényezők az új belépők előtt álló korlátok a szállítók alkuhelyzete a vevők alkuhelyzete a helyettesítő termékek versenyelőny
A működőképesség elemzése a tulajdonosok felfogása a vállalkozásról a munkamegosztás a technológia a munkatársak felfogása a munkáról, a vállalkozásokról
Az üzletképesség elemzése a jövedelemtermelő képesség, értéklánc várható forgalom nagysága a befektetési igény a működőképesség fenntartásához szükséges készpénzigény a várható nyereség megtérülési lehetőség
Az üzleti lehetőség értékelése Üzleti megoldás Piacképesség Versenyképesség Működőképesség Üzletképesség Üzleti lehetőség
Az üzleti stratégia kialakítása A stratégia legyen bölcs = SMART Specific – Konkrét Measurable – Mérhető Achievable – Elérhető Relevant – Lényeges Timebound – Időben behatárolt
A termelési folyamat terve 1. Előfeltételek biztosítása Jogi feltételek (engedélyek, igazolások stb.) Infrastrukturális feltételek Pénzügyi feltételek Erőforrások Stb.
A termelési folyamat terve 2. Műszaki terv Üzleti terv Folyamatábra Kontroll Kontrolling
A termelési folyamat terve 3. Porter-féle értéklánc Irányítás Emberi erőforrások Technológia fejlesztése Beszerzés Befelé irányuló logisztika Termelés Kifelé irányuló logisztika Marketing és értékesítés Szerviz és utógondozás
A termelési folyamat terve 4. A siker 4 befolyásoló tényezője Ishikava-diagram alkatrész munkaerő technika, technológia anyag
A termelési folyamat terve 5. Logisztika, készletgazdálkodás Stock és flow jellegű készletek és eszközök (pl. egy pékség: kemence vagy van, vagy nincs, lisztet vehetünk kilónként) Belső és külső szállítás, anyagmozgatás Ergonómiai megfontolások egy vállalkozás berendezésekor Rend és rendszer a munkahelyen Értékesítési csatornák tervezése Kontroll (kontrolling)
Szervezeti terv fejezet 1. A szervezetek osztályozása Gazdasági szervezetek (termelés, kommunikáció, szolgáltatás) Védelmi szervezetek (hadsereg, rendőrség, szakszolgáltatok) Társadalmi szervezetek (klubok, társaságok, pártok)
Szervezeti terv fejezet 1. (folyt.) A szervezetek osztályozása Közhatalmi szervezetek (állam, önkormányzat, igazságszolgáltatás) Közszolgálati szervezetek (műsorszolgáltatás, iskola, egyetem) Egészségügyi és szociális intézmények Vallási szervezetek (egyházak)
Szervezeti terv fejezet 2. A szervezetek típusai Lineáris Funkcionális Törzskari Hierarchikus Hálós (divizionális és mátrixszervezet)
Szervezeti terv fejezet 3. A szervezet dimenziói Specializáció (belső munkamegosztás, rendszertelenséget kivédő egységesítés) Formalizáció Leírt elvekre és szabályokra támaszkodó standardizáció Centralizáció Szervezeti hierarchia Alakzat (szervezeti séma, láncok, egységek helye)
A szervezet és a csapat bemutatása 1. Önéletrajzok szerepe Különböző olvasók eltérő elvárásai a szervezeti tervtől Szervezeti terv és szervezeti létszám Az optimális szervezet „Lapítsd le a piramist!” „A zsokéra fogadj, ne a lóra!”
A szervezet és a csapat bemutatása 2. A szervezeti betegségek Parkinson törvényei 1914-1928 a brit haditengerészet hajóinak száma 68%-kal csökkent a hajókon szolgáló személyzet száma 31%-kal csökkent a hajókat kiszolgáló dokkmunkások száma 9%-kal nőtt a dokkot irányító szervezet létszáma 40%-kal növekedett az admiralitáson dolgozó hivatalnokok száma 78%-kal nőtt
A szervezet és a csapat bemutatása 2. A szervezeti betegségek Peter törvénye: inkompetencia elve Minden szervezeti hierarchiában minden beosztott egészen addig emelkedik felfelé, amíg el nem éri azt a beosztást, amit már nem képes ellátni.
A szervezet és a csapat bemutatása 3. Technológia és szervezeti felépítés sikeres szervezetek körében (Forrás: Csepeli György: A szervezkedő ember) VÁLTOZÓ MEGRENDELÉSRE TERMELÉS TÖMEGTERMELÉS HOSSZÚ TÁVÚ TERMELÉS Vez. szintek száma Alacsony Közepes Nagy Formalizáltság Magas Centralizáció Szóbeli komm. Gyakori Ritka Írásos komm. Szervezet jellege Szerves Gépies
Az önéletrajz alkotóelemei A sikeres önéletrajz 1. Az önéletrajz alkotóelemei Név, lakcím, telefonszám Nyitó gondolatsor Képességek Szakmai pályafutás Szakképzettség Szervezeti tagságok, publikációk Személyes adatok, hobbi stb.
A sikeres önéletrajz 2. Az önéletrajz típusai 1. Kronologikus Akkor jó, ha… Stabil az életútja Töretlen a szakmai fejlődése Nem voltak teljesítménybeli problémái Nem változtatott túl gyakran
A sikeres önéletrajz 2. Az önéletrajz típusai 2. Funkcionális Akkor jó, ha… Kevés időt töltött munkában vagy megszakításokkal dolgozott Hosszabb ideig munka nélkül volt Karrierje stagnált A megpályázott állás nagyban különbözik az utoljára betöltöttől Életkorával szemben tapasztalatait szeretné hangsúlyozni
A sikeres önéletrajz 2. Az önéletrajz típusai 3. Hibrid Formalizált, standardizált (ld. PHARE, más EU-programok) Formája kronologikus Tartalma funkcionális