Diffrakciós módszerek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hullámmozgás.
Advertisements

Készítette: Bráz Viktória
A szilárd testeknek két csoportját különböztetjük meg:
2010. augusztus 16.Hungarian Teacher Program, CERN1 Gyorsítók Veszprémi Viktor ATOMKI, Debrecen Supported by OTKA MB
RedOwl Bende Márk Bláthy Ottó Titusz Informatikai Szakközép Iskola 12/c Mesterlövészt azonosító elektronikus szerkezet.
Hősugárzás Gépszerkezettan és Mechanika Tanszék.
Az atomok Kémiai szempontból tovább nem osztható részecskék Elemi részecskékből állnak (p, n, e) Elektromosan semlegesek Atommagból és elektronokból.
A KRISTÁLYSZERKEZET Szerkezeti anyagok: -kristályos szerkezetek, -üvegek, műanyagok, elasztomerek. Mi készteti az atomokat a kristályos szerkezet.
1. Anyagvizsgálat Feladat Tervezés számára információt nyújtani.
1. A KVANTUMMECHANIKA AXIÓMÁI
Röntgendiffrakciós szerkezetvizsgálat
Kőzetek A kőzeteket képződésük szerint három fő csoportba sorolják: • magmás kőzetek • üledékes kőzetek • metamorf (átalakult) kőzetek.
Ásványtani alapismeretek
Molekulák forgási színképei
A VB- és az MO-elmélet és a H2+ molekulaion
Karaktertáblák, hibridizáció, a szilárd testek sávelmélete
Kétatomos molekulák rezgési-forgási színképei
A spektrométerek működése, tulajdonságai Fizikai kémia II. előadás 8. rész dr. Berkesi Ottó.
Spektroszkópiáról általában és a statisztikus termodinamika alapjai
Segédanyag a Fizikai Kémia III. tárgyhoz dr. Berkesi Ottó
ATOMREAKTOROK ANYAGAI 2. előadás
Az anyagok szerkezete.
A Molekularács A környezetünkben lévő anyagok nagy része molekulákból épül fel. 1 részük szobahőmérsékleten gáz halmazállapotú. Megfelelő hőmérsékleten.
Deformálható testek mechanikája - Rezgések és hullámok
Dr. Csurgai József Sugárzástan 1. Dr. Csurgai József
Ezt a frekvenciát elektron plazmafrekvenciának nevezzük.
Röntgendiffrakció 1. Barangolás térben és időben Deák Andrea
15. A RÖNTGENDIFFRAKCIÓ.
17. RÖNTGENDIFFRAKCIÓ.
15. A RÖNTGENDIFFRAKCIÓ.
Fényszórás (sztatikus és dinamikus) Ülepítés gravitációs erőtérben
Ülepítés gravitációs erőtérben Fényszórás (sztatikus és dinamikus)
Röntgensugarak diffrakciója kristályokon
Röntgenanalitikai módszerek
Röntgensugarak diffrakciója kristályokon
A röntgensugárzás, mint analitikai reagens
S UGÁRZÁS KÖLCSÖNHATÁSA AZ ANYAGGAL XPS MÓDSZEREK TÍPUSAI ÉS ANALITIKAI ALKALMAZÁSAI C.S. Fadley - X-ray photoelectron spectroscopy: Progess and perspectives,
Szerkezeti ásványtan, Ásványtan 3
Tércsoportok és jelölésük Az eddig fölsorolt szimmetriaelemek (1, i, A, B, C, I, F, m, a, b, c, n, d, 2, 2 1, 3, 3 1, 3 2, 4, 4 1, 4 2, 4 3, 6, 6 1, 6.
Mit tudunk már az anyagok elektromos tulajdonságairól
XPS – röntgen gerjesztésű fotoelektron spektroszkópia
Az atommag 7. Osztály Tk
12. előadás A fémek vezetőképessége A Hall-effektus Kristályok
Az anyagok részecskeszerkezete
Egykristályfelületek szerkezete és rekonstrukciói
Alkalmazott kémia Általános-, szervetlen- és szerves kémiai alapismeretek áttekintése után olyan ismeretek nyújtása amelyek a készség és gyakorlat szintjén.
XX. századi forradalom a fizikában
Jean Baptiste Perrin ( )
Arnold Johannes Wilhelm Sommerfeld ( ) –tudatosítja és felhasználja, hogy a h mechanikai hatás dimenziójú (1911) Millikan –a fényelektromos hatás.
Dr. Nagy Erzsébet, Gyenes Anett, Vargáné Molnár Alíz,
A kvantum rendszer.
Az atommag alapvető tulajdonságai
Spektroszkópia Analitikai kémiai vizsgálatok célja: a vizsgálati
A FONTOSABB MÓDSZEREK:
Rombos kénszerkezet S 8 -as gyűrűinek illeszkedése Arzenolit; As 4 O 6 -molekula fent: atomok illeszkedése Arzenolit-molekulák az elemi rácsban A gyémánt-
Pintér Lilla Ásvány és kőzettan.
Szilárdtestek Fullerének (C atomok, sokszögek) zárt gömb, tojás cső (egy és többrétegű) csavart alakzatok (spirál, tórusz, stb.) Amorf (atomok geometriai.
Kristályok szimmetriái. Mexico Naica barlang Szerkezetek: RÁCS.
Válogatott fejezetek az anyagvizsgálatok területéről
AZ ATOM FELÉPÍTÉSE.
I. Az anyag részecskéi Emlékeztető.
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
GEOLÓGIA Геологія.
tetragonális holoéderes
Analitikai Kémiai Rendszer
Nulla és két méter között…
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
Félvezető fizikai alapok
Kristálytan Dobosi Gábor Debrecen 2017.
Az előző óra anyagának összefoglalása
Előadás másolata:

Diffrakciós módszerek Fizikai kémia II. előadás 13. rész dr. Berkesi Ottó

Bevezetés A kémiai szerkezet vizsgálatához használatos módszerek közül eddig a különböző spektrosz-kópiákkal foglalkoztunk. A XX. sz. elején azonban egy másik vizsgálati módszer is fejlődésnek indult, a diffrakciós módszerek – Davisson – Germer kísérlet

Történeti áttekintés A kristálylapok szabályossága – N.Stenno (1669) és R.J.Haüy (1784) A lapok indexelése – W.H.Miller (1839) Elemi cella, kristályosztályok, krisztallo-gráfia alapjai – J.Hessel, A.Bravais, J. Fjodorov, A. Schönflies és W.Barlow (az 1880-as évekig) Röntgensugárzás – W.C.Röntgen (1895)

Történeti áttekintés Hullám vagy részecske? A.Sommerfeld vs. A.Einstein, A. Compton Röntgendiffrakció – M. von Laue, W.Friedrich és P.Knipping (1912) NP-1914, A diffrakció alapegyenlete – W.H.Bragg és W.L.Bragg (1913) – NP 1915 Elektronszórás – A.G.P.Thomson, C.J.Davisson és L.H.Germer (1927) NP-1937 Neutronszórás – E.O.Ernest (1945)

A kristályos szilárd testek A kristályok lapjai, élei és csúcsai szabályosan ismétlődnek A lapok helyzetét szimmetriaműveletek kötik össze! Inverziós centrum, forgástengely (gir), tükörsík, tükrözéses forgástengely (giroid), siklatásos forgástengely (helikogir), siklatásos tükörsík és az egységelem. Csoportot alkotnak – tércsoportok! A kristályok szimmetriáját sokkal korábban felismerték mint a molekulákét, hiszen már egyszerű nagyítóval is jól láthatóak! Viszonylag egyszerű eszközökkel felderíthető volt, hogy a lapokat, éleket és csúcsokat szimmetriaműveletek kötik össze. Ezek a műveletek ugyanazok, amelyeket a pontcsoportok elméletének tanulmányozásakor már megismertek. Némi szóhasználati különbség azonban van, mert a forgástengelyeket gireknek nevezik, azaz a C2-t digirnek, a C3-at, trigirnek, stb. nevezik! Hasonlóan a tükrözéses forgástengely neve is már, giroid. Természetesen ezek a szimmetriaműveletek is csoportot alkotnak, azonban ezeket a csoportokat tércsoportoknak nevezzük, mert a műveletek a tér egy darabját hagyják változatlanul.

Tércsoportok - kristályosztályok A tércsoportok száma korlátos – 32 – ezek a kristályosztályok. Hessel – 1830 Gadolin – 1867 Schmidt Sándor – 1900 Az ok, hogy az alakzat, amelyet a csoport leír, transzlációval „sokszorosítva” hézagmentesen ki kell, hogy töltse a teret! – pl. C5 – nem lehet bennük! A pontcsoportok száma elvileg korlátlan, a tércsoportoké viszont nem. Hessel 1830-ban már teljesen logikai alapon levezette, hogy összesen 32 féle lehetséges. Gadolin 1867-ben elevenítette fel ezt az elméletet, illetve Schmidt Sándor 1900-ban egy harmadik úton jutott ugyanerre az eredményre. Az ok, hogy csak olyan tércsoportok lehetnek, amelyek olyan alakzatokat írnak le, amelyek transzláció útján sokszorozva hézagmentesen kitöltik a teret.

A térrács Jellemzők: a, b, c és a, b,  kristály térrács c a c b g b A térrács az ún. aszimmetrikus egység (atom, ion, csoport, molekula) transzlációjával jön létre. Az egyik irányú transzláció lineáris, kétirányú, sík-, a harmadik irányú transzláció pedig a térrácsot hozza létre. A kristály ezeknek a transzlációknak az ismétlésével épül fel. A transzlációk hossza és az általuk bezárt szögek alapján hét kristályrendszert különböztetünk meg. g b síkrács a a a lineáris rács aszimmetrikus egység Jellemzők: a, b, c és a, b, 

Kristályrendszerek a = b = c és  =  =  =90° Köbös/szabályos rendszer a = b ≠ c és  =  =  =90° Négyzetes/tetragonális rendszer a ≠ b ≠ c és  =  =  =90° Rombos rendszer A legmagasabb szimmetriájú rendszer a köbös vagy más néven szabályos rendszer, ahol a tengelyek hossza azonos, és mindhárom szög 90°-os. A négyzetes, vagy más néven tetragonális rendszer esetében a függőleges, c-tengely hossza eltér a másik kettőtől. A szögek még a rombos rendszernél is egyenlőek és 90°-osak, de már mindhárom tengely eltérő hosszúságú. Monoklinnak vagy magyarul egyhajlásúnak nevezzük azt a rendszert, amely esetében az a-tengely szöge () eltér 90°-tól. Háromhajlású vagy triklin az a rendszer, amelyben a tengelyek sem egyenlő hosszúak, és a szögek sem 90°-osak. a ≠ b ≠ c és  =  = 90°  ≠ 90° Egyhajlású/monoklin rendszer a ≠ b ≠ c és  ≠  ≠  ≠ 90° Háromhajlású/triklin rendszer

Kristályrendszerek a = b = c és  =  =  ≠ 90° vagy Háromszöges/trigonális rendszer a = b = c és  =  =  ≠ 90° vagy a = b és  =  = 90°  = 120° Két rendszernél, a trigonálisnál, és a hexagonálisnál a különböző tankönyvek az előzőtől eltérő, pl. 4-4 tengelyes koordinátarendszereket is megadhatnak, de az ábrán megadott a legelfogadottabb. Hatszöges/hexagonális rendszer a = b ≠ c és  =  = 90°  = 120°

Bravais-rácsok - - - - - - + + + + + + egyszerű tércentrált lappáron centrált lapcentrált köbös + - tetragonális + - rombos monoklin + - Az elemi celláknál alapvetően négy típus ismeretes, az egyszerű, amelynek csak a csúcsain vannak aszimmetrikus egységek, a tércentrált, amelynek a testátlóinak metszésőpntjában is, a lappáron centrált, amelynél két szembenlévő lap közepén is, és a lapcentrált, ahol minden lap közepén is. Nem minden kristályrendszerben létezik mindegyik cellatípus, ezért az ún. Bravais-rácsok száma csak tizennégy. triklin + - trigonális + - hexagonális + -

A kristálysíkok azonosítása a=∞ és b= 1 → (h k) = (0 1) 2 a=1 és b= -1/4 → (h k) = (1 4) a=1 és b= -1 → (h k) = (1 1) Az aszimmetrikus egységeken keresztül többféle módon fektethetők síkok, ezek mindegyike lehet a kristály valamely lapja. Ezeknek a lapoknak az azonosítására a kristálytengelyeken lévő metszéspontok koordinátáit használjuk, ahogy ezt az ábrán látható síkrácson bemutatjuk. Az elemi cellán belül a sík az a-tengellyel való metszéspontjának koordinátája adja az első, a b-vel való metszéspontja a második, és térrács esetén a harmadikat a c-tengellyel való metszéspontjának koordinátája adja a harmadik indexet (hkl). Az index a koordináta reciproka. Amennyiben a koordináta negatív, azt felülvonással jelölik. Azok a síkok, amelyek párhuzamosak valamely tengellyel, akkor az annak megfelelő indexét, természetesen a végtelen reciprokával, azaz nullával jelöljük. Az így kapott számhármasokat Miller indexexknek nevezzük. 1(a) -1 1(b) 2 a=1/4 és b=1 → (h k) = (4 1) a=1/2 és b=1 → (h k) = (2 1) 3D - Miller indexek: (h k l) a=1 és b=1 → h = 1/1 és b= 1/1 azaz (h k) = (1 1)

A reciprok rács A cellát a három tengelyirányt és hosszot kijelölő egységvektorok segítségével írtuk le. Azonban lehetséges egy másik vektorkészletet is használni erre, amit úgy kapunk, hogy megoldjuk a fenti mátrixegyenletet, és kifejezzük belőle a bi-vektorokat. A megoldás számlálója mutatja, hogy az így kapott vektorok az elemi cella lapjainak normális vektorai, azaz arra merőlegesek a lapokra. A nevezőben egy skaláris szorzat szerepel, ami ha tudjuk azt, hogy a zárójelben lévő vektori szorzat számértéke a paralelogramma területe, amely a harmadik vektorral skaárisan szorozva a cella térfogatát adja, akkor a vektorok hossza rendre, a 2π (2pi) szorzófaktort leszámítva, 1/a1, 1/a2 és 1/a3 azaz a korábbi vektorok hosszának reciprokával.

A kristálysíkok távolsága A kristálysíkok távolsága a reciprok rácsra jellemző vektorok hossza segítségével számíthatók ki, pl. a derékszögű kristályrendszerekben: A három Miller-index segítségével egyértelműen azonosítani lehet a kristálylapokat és kiszámíthatók azok távolsága. A köböstől a rombosig viszonylag egyszerű képlettel lehet számolni, de az alacsonyabb szimmetriájúak esetében a tengelyek hajlásszögeit is figyelembe kell venni. A kristályok szerkezetének megismeréséhez, ezekről a távolságokról kell információt szerezni, amelyre a legegyszerűbben a röntgensugarak alkalmasak hullámhosszuk miatt. A minta állapota szerint kétféle módszer ismert a por és az egykristály röntgen.

A Bragg-egyenlet Δx = 2d sin Θ = n λ Θ Θ d A laptávolságok és a kísérletileg kapott szóráskép között a Bragg-egyenlet állítja fel a kapcsolatot. A két egymástól d távolságra lévő síkról visszaverődött fénysugár közt létrejövő útkülönbség a beesési szögnek is függvénye. Annak, hogy ez erősítő interferenciát okozzon, még annak is teljesülnie kell, hogy ez az útkülönbség a hullámhossz egész számú többszörösének kell lennie. Θ Θ d

A pormódszer – Debye-Scherrer Ha rendezetlen kristályhalmazra, porra monokromatikus, párhuzamosított röntgensugárzást bocsátunk, akkor bármely (h,k,l) indexű sík esetében teljesül a Bragg-egyenlet, így valamennyi síkról kell reflexiót kapnunk. A reflexiók hengerszimmetrikusak a beeső sugárzás irányára, azaz kúpokban tapasztalunk erősítést, illetve kioltást. Ugyanakkor síkra szimmetrikusa a szórási kép a minta helyén átmenő, a beeső sugárzásra merőleges síkra. Ennek az információnak a rögítésére konstruálta annak idején P.Debye és P.Scherrer, illetve A.Hull a körkörös fotolemezt használó pordiffrakciós kamrát. A köralakú kamra falára erősített fotoérzékeny csík feketedései rögzítették a diffrakciós kúpok irányát, amelyről a megfelelő skála segítségével le lehetett olvasni a 2Θ értékeket.

A pormódszer – ma Detektor – fotoelektromos detektor, CCD kamera Manapság, már nem fotolemezt vagy csíkot (a D-S kamerában) használnak a diffraktogram rögzítésére, mivel az intenzitások mérése a feketedés mértékéből igen nehézkes volt. Megfelelő fotoelektromos detektorok, pl. szcintillációs detektorok (fluoreszkál a beeső foton hatására), vagy legújabban CCD (charge coupled device) kamerák egy köríven mozogva mérik a diffrakciós kúpok helyét és intenzitását (cps = counts per secundum – beütés per másodperc). Színképhez hasonló görbéket ad, ahol az egyes csúcsokhoz a Bragg-egyenlet alapján egy-egy laptávolság számítható. Az egyes lapokat viszont a (h k l) indexekkel jelöljük, így minden csúcshoz tudunk egy-egy (h k l) számhármast rendelni. Detektor – fotoelektromos detektor, CCD kamera

A pormódszer Bragg-Brentano – sík elrendezés és a Debye-Scherrer – kapillárisos elrendezés

A pormódszer A pormódszert használhatjuk a szilárd fázisú anyagok azonosítására, beleértve a kristálymó-dosulatokat is – Powder Diffraction File Lehetséges keverékek mennyiségi összetételé-nek a meghatározása, fázisátmenetek követése. Az elemi cella szimmetriájának és méreteinek elsődleges meghatározására.

Az egykristály módszer Ha a párhuzamosított monokromatikus röntgensugárzást egyetlen kristályra bocsátjuk, akkor a pormódszertől jelentősen eltérő, az egykristály és a beeső sugár relatív helyzetétől függ, képet kapunk. A reflexiók nem alkotnak teljes kúpot, hanem pontokból állnak. Az egyes pontok középpontól mért távolsága itt is a 2Θ szögeket adja meg. A reflexiók a kristályban térben elhelyezkedő elemeken történik, tehát tartalmazza az azok elhelyezkedéséről szóló információt. Egyetlen szóráskép azonban ritkán elégséges a szerkezet meghatározásához, ezért az egykristály diffraktométerek elég bonyolult rendszerek.

Az egykristály módszer A lelkük a négykörös goniométer, amely lehetővéteszi, hogy a kristály minél több lapjáról kapjunk szórási képet, amelyet legtöbbször egészben rögzítünk.

Az egykristály módszer Honnan származik és mitől is függ a mért jel intenzitása? A szórás az elektronokról történik! Ezért itenzitása függ atomok minőségétől – a szórási tényező a rendszámmal nő! A nem azonos részecskékből álló párhuzamos síkokról kiinduló hullámok közötti fáziskü-lönbségétől! Ahhoz, hogy a megfelelő számú diffrakciós kép segítségével visszafejtsük a kristály szerkezetét, tisztáznunk kell, hogy mitől is függ a mért intenzitás. Bármilyen meglepő, de a röntgenfotonok nem magukról a magokról verődnek vissza, hanem a legnagyobb elektronsűrűségű helyekről történik. Ez az oka, hogy a szóródás a magasabb rendszámú magok közelében lévő, nagyobb elektronsűrűséget biztosító törzselektronokról erősebb, mint pl. a hidrogén egyetlen s-elektronjáról. Mivel az s-elektronok sűrűsége a magok helyén a legnagyobb, ezért a szórás centruma a legtöbb atomnál jól egyezik a mag pozíciójával. A másik, az eltérő részecskékből álló párhuzamos síkokról érkező hullámok közötti fáziskülönbség. Vizsgáljuk meg, hogy ez mit is jelent!

Az egykristály módszer A detektor helye Erősítő interferencia - fA A módosító hatás - fBeiΦ Eredő – F = fA + fBeiΦ Az eltérő részecskékből álló párhuzamos síkokról érkező hullámok közötti fáziskülönbségét. Az A-részecskékből álló síkokról a Bragg-egyenlet szerint erősítő interferenciának megfelelő szögben beeső fotonok fázisa közti különbség az elsőrendű szórás esetén 2π (2 pi), azaz a detektor erősítő interferenciát észlel. A B-részecskékről érkező fény amplitudója a szórási tényező eltérő volta miatt más, ugyanakkor az útkülönbség eltérése miatt a fáziskülönbség is eltérő lesz az erősítő interferenciát biztosító 2nπ (2n pi)-től eltérő, azaz módosítja az eredőt, és azon keresztül a mért intenzitást, a fáziskülönbség nagyságának megfelelően. Az elektromágneses sugárzást leíró függvények ugyanolyan komplex függvények mint az egyenes vonalú mozgó testet leíró hullámfüggvények, azaz a mérhető intenzitás a függvény négyzetével arányos. Ebből megállapítható, hogy a mért intenzitás a párhuzamos - azonos (h k l) indexű síkokról érkező reflexiók fázisától függ, hiszen a Bragg-egyenlet a 2nπ (2n pi) fáziseltérésű fotonok interferenciáját írja le. I ~ |F|2 = (fA + fBeiΦ)(fA + fBe-iΦ) A B A

Az egykristály módszer Az elemi cella minden atomjára összegezve kapjuk az ún. szerkezeti tényezőt A mért intenzitás a különböző részecskékből álló lapokról egyszerre beérkező reflexiók eredménye, tehát kérdéses, hogy a Φ mitől függ. A Tankönyv 792-794. oldalán megtalálható a fenti eset vizsgálata, amely eredményként azt adja, hogy Φhkl = 2π(hx + ky + lz), ahol (x,y,z) a B-részecske koordinátái az elemi cellában (nem descartes-i, hanem az a, b, c és α, β, γ által meghatározott koordinátarendszerben). Amennyiben ezt összegezzük valamennyi atomra, akkor kapjuk az ún. szerkezeti tényezőt. Ha meghatározzuk minden (h k l) indexhez tartozó szerkezeti tényezőjét, akkor az elektronsűrűség bármely helyvektornál kiszámítható a cellán belül az ún. Fourier-szintézis módszerével. Valamennyi (hkl) értékre ismerve a szerkezeti tényezőt, az elektronsűrűség kiszámítható lenne (Fourier-szintézis)!

A fázisprobléma azaz előjele lehet pozítív és negatív is a Fourier-szintézisben. Másik probléma, hogy a szerkezeti tényező komplex mennyiség, azaz a kísérletileg kapott értéket ki kell egészíteni A probléma származik azonban abból, hogy a mért intenzitás a szerkezeti tényező négyzetével arányos, így az intenzitásból számított |Fhkl| előjelét nem ismerjük, azaz nem tudjuk, hogy a Fourier-szintézisnél milyen előjellel vegyük figyelembe. További problémát jelent az, hogy Fhkl komplex mennyiség lévén, a mért intenzitásokból számolt abszolútértéket még egy exponenciális taggal (eiα), ki kell egészíteni, ahol α-ról a fázisról semmit sem tudunk. Ez az ún. fázisprobléma, amelynek leküzdésére több megoldást is találtak. azonban α értékéről a fázisról nem tudunk semmit. Ezt hívjuk fázisproblémának, amelynek megoldására többféle megoldást dolgoztak ki.

Az egykristály módszer A megfelelő mennyiségű reflexiós adatból, a kémiai összetétel ismeretében felállítható a szerkezet modellje, amelyet egy iterációs módszerrel finomítva a lehető legjobban reprodukálni próbálják a mért intenzitásokat. A kapott atomi pozíciók hibája is becsülhető ez a termikus faktor. Ha megfelelő mennyiségű diffrakciós adat áll a rendelkezésünkre, akkor a kémiai összetétel ismeretében felállítható a szerkezet modellje, amelyben az atomi pozíciókat finoman hangolva, egy iterációs eljárással reprodukálni igyekszenek a mért intenzitásokat. A legjobb illesztést adják meg eredményként, az atomi pozíciók bizonytalanságával együtt – forgási elipszoidok. Mindezek ellenére nem minden probléma, szerkezet oldható meg, illetve kérdéses a hidrogének helye, illetve a kémiai összetétel meghatározásakor elkövetett hibára való érzékenység.

A neutrondiffrakció Az atomreaktorokban keletkező neutronok lelassítva, azok hullámhossza összehasonlít-hatóvá válik a kémiai kötések hosszával. A szórás valóban a magokról történik, és nem függ a rendszámtól. – Valós magtávolságok mérhetők!

A elektrondiffrakció Az elektronok, megfelelő sebesség mellett, is alkalmassá válnak a kötéseken történő szórás-ra. Az elektronok és a minta kölcsönhatása azonban erős, ezért csak gázállapotú molekulák, vagy vékony felületi rétegek vizsgálhatók. Itt is illesztik a feltételezett szerkezetet.

Ajánlott irodalom P.W. Atkins, Fizikai Kémia II. Szerkezet, Nemzeti Tankönyvkiadó, Bp., 2002, 781-799 és 805-808 old. http://en.wikipedia.org/wiki/Space_group http://en.wikipedia.org/wiki/Miller_index http://en.wikipedia.org/wiki/Bragg’s_law http://en.wikipedia.org/wiki/Powder_diffraction http://en.wikipedia.org/wiki/X-ray_crystallography http://en.wikipedia.org/wiki/Phase_problem http://en.wikipedia.org/wiki/Phase_(waves) http://en.wikipedia.org/wiki/Electron_diffraction http://en.wikipedia.org/wiki/Electron_crystallography http://en.wikipedia.org/wiki/Neutron_diffraction