Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ásványtani alapismeretek

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ásványtani alapismeretek"— Előadás másolata:

1 Ásványtani alapismeretek
Ásvány és kőzettan I Készítette: Zelenka Magdolna Márta

2 Cél : a kristálytani alapfogalmaknak, ásványoknak és ipari ásványi nyersanyagoknak az ismertetése
Kristálytan: Témakörébe tartozik a kristályok alaktani, belsõ szerkezeti, fizikai és kémiai tulajdonságainak vizsgálata. Ásványtan (minerológia): Ásványokkal kapcsolatos tudomány (mineral: ásvány,  és a latin mina: bánya, akna szóból ered). Témakörébe a Föld szilárd kérgét (litoszféra) alkotó kõzetek ásványi összetételének vizsgálata tartozik. Kõzettan: Témakörébe a kõzetek tulajdonságainak és keletkezésük körülményeinek leírása tartozik. Kristály: Homogén, diszkontinuális térkitöltésû, anizotróp térrács aminek külsõ megnyilvánulása a síklapokkal határolt mértani test. Ásvány: A szilárd földkéregben természetes úton keletkezett, meteoritokban található, élõlényekhez nem kötött, egyöntetû (homogén), legtöbbször egységes kémiai összetételû, rendszerint kristályos anyagok. Kõzet: A szilárd földkérget felépítõ, megközelítõen változatlan ásványi és kémiai összetételû ásványhalmazok elnevezése. Érc: (latin: aes, aeris) Kõzet vagy ásvány, amelybõl valamilyen elem (pl.: Fe, Pb, Au, Al és hasonlók) hasznosan nyerhetõ ki. (Bronzszerû ötvözet, amelyet az ókorban gyakran használtak fegyverekhez és hadifelszerelésekhez). 

3 Hét kristályrendszer A )Nem főtengelyes: bonyolult felismerni Triklin
Monoklin Rombos B )Főtengelyes: Tetragonális Trigonális Hexagonális C )Szabályos tesszerális / köbös

4 Triklin Triklin (háromhajlású) kristályrendszer Háromhajlású rendszer.
A tengelykeresztek különböző egységhosszúak és különböző szögeket zárnak be egymással. A legkevesebb szimmetria elemmel rendelkezik, jellemző szimmetriatengelye nincs, minden kristálylap különálló és egyedi. A triklin rendszer két osztályt tartalmaz: pedionos véglapos Fontosabb ásványai: kaolinit, rodonit, türkiz, cianit, timsócsoport, kalkantit

5 Monoklin Monoklin (egyhajlású) rendszer Monoklin rendszer.
A rendszerben a tengelyarányok különbözőek, a hajlásszögük egymáshoz képest egy kivételével derékszögű, kevés szimmetria elemet tartalmaz. A rendszer osztályai: - szfenoidos - dómás - prizmás. Fontosabb ásványai: gipsz, azurit, kén, lazulit, malachit, manganit, muszkovit, ortoklász, szóda, talk, timsócsoport, csillámok.

6 Rombos Rombos rendszer Szimpla rombos. Lap-középpontú rombos
A három koordinátatengely egymásra merőleges, de különböző egységhosszúságúak. Szimmetriaelemeinek száma több mint három. A rendszer három osztályt tartalmaz: biszfenoidos piramisos bipiramisos. Fontosabb ásványa: anhidrit, aragonit, antimonit, barit, enargit, kalkozin, kén, markazit, nagyágit, olivincsoport, topáz, csillámok. .

7 Tetragonális Tetragonális (négyzetes) rendszer
A három tengely egymásra merőleges, de csak kettő azonos egységhosszúságú, így egy a főtengely kitüntetett szerepű. Főtengelyes kristályrendszernek is nevezik. Több főtengelyi és melléktengelyi és síkszimmetriával (tükörszimmetria) is rendelkezik. A rendszerbe hét osztály tartozik: Testközéppontos négyzetes. piramisos bipiramisos trapezoéderes ditetragonális piramisos ditetragonális bipiramisos biszfenoidos szkaleonéderes Fontosabb ásványai: anatáz, bornit, cirkon, kalkopirit, kassziterit, rutil, torit, vezuvián.

8 Trigonális rendszer A főtengely a melléktengelyekkel derékszöget zárnak be a melléktengelyek egymáshoz képest nem derékszögűek, a főtengely és a melléktengelyek egységhossza különböző. Sok tengely-, lap és tükörszimmetriával rendelkezik, hét kristályosztály tartozik ide: Lapközéppontú trigonális. piramisos romboéderes trapezoéderes ditrigonális piramisos ditrigonális szkalenoéderes dipiramisos ditrigonális dipiramisos Fontosabb ásványai: alunit, ankerit, cinnabarit, dolomit, kalcit, korund, kvarc, magnezit, rodokrozit, sziderit, tellúr, turmalincsoport.

9 Hexagonális (hatszöges) rendszer
Hasonló a trigonális rendszerhez, de szimmetriájában döntően a hatszöges elemek az elsőrendűek.Ide tartozó kristályosztályok piramisos dipiramisos trapezoéderes dihexagonális piramisos dihexagonális dipiramisos Fontosabb ásványai: apatit, grafit, kalkozin, kvarc, molibdenit, nefelin, nikkelin, vanadit.

10 Szabályos (köbös) kristályrendszer
Tengelykeresztjeiből három egyenértékű egymásra merőlegesek, egymással felcserélhetők. Ez arra utal, hogy a tulajdonságok jelentős része az iránytól független. Ez a kristályrendszer szabályosságáról könnyen felismerhető, de osztályai nehezen különböztethetőek meg. A rendszer osztályai: tetraéderes pentagon-dodekaéderes diszdodekaéderes pentagonikozi-tetraéderes hexakisztetraéderes hexakiszoktaéderes Fontosabb ásványai: arany, argentit, arzenolit, ezüst, fluorit, galenit, gránátcsoport, gyémánt, kobaltin, kősó, krisztobalit, kuprit, lazurit, magnetit, pirit, platina, réz,szalmiák, szfalerit, timsócsoport, torianit.

11 Köszönöm szíves figyelmét !


Letölteni ppt "Ásványtani alapismeretek"

Hasonló előadás


Google Hirdetések