OSI Modell.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Takács Béla  Legyen decentralizált, azaz ne egy központi géptől függjön minden!  Legyen csomagkapcsolt, hogy többen is tudják használni a hálózatot!
Advertisements

FDDI (Fiber Distributed Data Interface, Száloptikai adatátviteli interface)
Hálózati készülékek.
A számítógép műszaki, fizikai része
Készítette: Nagy Márton
GPRS/EDGE General Packet Radio Service/ Enhanced Data rate for GSM Evolution.
Hálózati és Internet ismeretek
ISO International Standards Organisation OSI Open System Interconnection ISO International Standards Organisation OSI Open System Interconnection Ez a.
Tempus S_JEP Számítógép hálózatok Összefoglalás Összefoglalás Összeállította: Broczkó Péter (BMF)
modul Szövegfeldolgozás Speciális informatikai feladatok.
Rétegzett hálózati architektúrák
A TCP/IP hivatkozási modell
Hálózati alapfogalmak, topológiák
Számítógépes hálózatok
Számítógép hálózatok.
HÁLÓZATOK.
Névadás a hálózaton. Kialakulás •szükség volt egy olyan címzési rendszerre, amely a keretek helyi továbbítása érdekében alkalmas a számítógépek és az.
Hálózati architektúrák
Open System Interconnect
Hálózatok.
HÁLÓZATOK.
Rétegelt hálózati architektúra
Hálózati alapismeretek
Az Ethernet és az OSI modell
Sávszélesség és adatátvitel
ZigBee alapú adatgyűjtő hálózat tervezése
13.a CAD-CAM informatikus
Hálózati és Internet ismeretek
Hálózati és Internet ismeretek
A protokollok határozzák meg a kapcsolattartás módját.
Hálózati eszközök.
Hálózati modellek. Rétegek felépítése hálózati kapcsolatok megvalósítását részfeladatokra (kapcsolattípusokra) bontják, ezek a rétegek a rétegek egymásra.
Hálózati alapismeretek előadásvázlat
Létező hálózatok Kapcsolat-orientált csomagkapcsolt adathálózat: X.25.
Hálózati réteg.
Hálózati architektúrák
modul 3.0 tananyagegység Hálózatok
Adatkapcsolati réteg.
Hálózati eszközök Bridge, Switch, Router
Számítógép-hálózatok
Számítógép-hálózatok
Hálózati ismeretek Az OSI modell.
Hálózati ismeretek ismétlés.
Hálózati alapismeretek
Házatok: egymással összekötött számítógépek. Ahhoz, hogy gépünket a hálózatra kapcsoljuk szükségünk van hálózati kártyára, és kábelre.
Hálózatok Kialakulásának okai: kommunikációs igény gépek közt,
A hálózati elemek együttműködése
Az OSI modell 3. fejezet.
Kommunikáció a hálózaton Kommunikáció a hálózaton.
Erőforrások a hálózaton
Számítógép-hálózatok Budai László. Alapfogalmak  Hálózat fogalma  Hálózati architektúrák  Hálózati topológiák  Szabványok  OSI modell 2.
Számítógép hálózatok.
A fizikai réteg. Az OSI modell első, avagy legalsó rétege Feladata a bitek kommunikációs csatornára való juttatása Ez a réteg határozza meg az eszközökkel.
Nyílt rendszerek összekapcsolása
HEFOP 3.3.1–P /1.0A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. 1 Számítógép- hálózatok dr. Herdon.
Hálózatok II. Alapfogalamak.
IP alapú hálózatok tervezése és üzemeltetése
TÁMOP /1-2F Felkészítés szakmai vizsgára informatika területre modulhoz II/14. évfolyam Az írásbeli feladatsor jellegzetes feladattípusainak.
Hálózati architektúrák és Protokollok GI – 10 Kocsis Gergely
A szállítási réteg az OSI modell 4. rétege. Feladata megbízható adatátvitel megvalósítása két hoszt között. Ezt úgy kell megoldani, hogy az független.
Hálózati protokollok és szabványok
Szerver(Szolgáltató) PC LAPTOP Telefon ROUTER Wi-Fi.
A számítógépes hálózatok
Számítógép-hálózatok
Kommunikáció a hálózaton
Számítógépes hálózatok
Hálózatkezelés Java-ban
Hálózatok.
Hálózati struktúrák, jogosultságok
LoRa technológia, LoRaWAN hálózatok
Előadás másolata:

OSI Modell

Az OSI (Open Systems Interconnection) modellje a különböző protokollok által nyújtott funkciókat egymásra épülő rétegekbe sorolja. Minden réteg csak és kizárólag az alsóbb rétegek által nyújtott funkciókra támaszkodhat, és az általa megvalósított funkciókat pedig csak felette lévő réteg számára nyújthatja.

Réteges felépítés szempontjai  ellenállomások azonos rétegei között folyik a kommunikáció; szomszédos rétegek között kapcsolódási pontok vannak definiálva, amelyeken keresztül az adatok az egyik rétegből a másikba kerülnek

Kialakítás szempontjai ne legyen sok, de ne legyen kevés réteg sem hasonló jellegű feladatokat azonos réteg végezze határaik könnyen definiálhatóak és határozottak legyenek egy szint belső változása ne érintse a többit

Protokoll rétegek adatküldés adatfogadás 7. Réteg: felhasználói réteg (application layer) 6. Réteg: megjelenési réteg (presentation layer) 5. Réteg: kapcsolattartási réteg (session layer) 4. Réteg: szállítási réteg (transport layer) 3. Réteg: hálózati réteg (network layer) 2. Réteg: adatkapcsolati réteg (data link layer) 1. Réteg: fizikai réteg (physical layer) adatküldés adatfogadás

1. Réteg: fizikai réteg (physical layer) A fizikai réteg határozza meg, az eszközökkel kapcsolatos fizikai és elektromos specifikációt. Ebbe beleértjük az érintkezők kiosztása, és a kábel specifikációkat. Ezen a szinten a kezelt berendezések közé tartoznak a Hubok, hálózati adapterek. A fizikai réteg fő-funkciói: felépíteni és lezárni egy csatlakozást egy kommunikációs médiummal. részt venni egy folyamatban, amelyben a kommunikációs erőforrások több felhasználó közötti hatékony megosztása történik (pl.: kapcsolat szétosztás és adatáramlás vezérlés) digitális adatok olyan jelátalakítása, ami biztosítja, hogy a felhasználó adatait a megfelelő kommunikációs csatorna továbbítani tudja. A jeleket vagy fizikai kábelen (pl.: réz vagy optikai szál) vagy rádiós kapcsolaton keresztül kell továbbítani.

Adatkapcsolati réteg – Data-Link Layer a 2. szint A adatkapcsolati réteg biztosítja azokat a funkciókat és eljárásokat, amelyek lehetővé teszik az adatok átvitelét két hálózati elem között. Jelzi, illetve lehetőség szerint korrigálja a fizikai szinten történt hibákat is. A használt egyszerű címzési séma fizikai szintű, azaz a használt címek fizikai címek (MAC= Media Access Control címek) amelyeket a gyártó fixen állított be hálózati kártya szinten.

Hálózati réteg – Network layer a 3. szint A hálózati réteg a kommunikációs alhálózatok működését vezérli. Megtervezi a forrás- és célállomás közti útvonalat. Az útvonal meghatározása történhet statikus, ritkán változtatható táblák segítségével, illetve a kommunikáció kezdetén is. Felügyeli a csomagok forgalmát, hogy ne legyen torlódás, és tartalmazza az erre vonatkozó számlázást is. Több alhálózat összekapcsolását is a hálózati réteg végzi, ezért gondoskodnia kell az eltérő címzés, csomaghossz, átviteli sebesség különbségéből adódó problémák megoldásáról is. A hálózati rétegnek el kell rejtenie a szállítási réteg elől az alhálózat típusát és topológiáját. Két alapvető alhálózat-szervezési filozófia van: az egyik az összeköttetés alapú és az összeköttetés mentes.

Szállítási réteg – Transport layer a 4. szint A szállítási réteg biztosítja, hogy a felhasználók közötti adatátvitel transzparens legyen. A réteg biztosítja, és ellenőrzi egy adott kapcsolat megbízhatóságát. Ez azt jelenti, hogy a réteg nyomon követi az adatcsomagokat, és hiba esetén gondoskodik a csomag vagy csomagok újraküldéséről.

Viszonylati réteg – Session layer az 5. szint A viszonylati réteg a végfelhasználói alkalmazások közötti kapcsolatot vezérli. A megvalósított mechanizmus lehet egy- vagy kétirányú. A mai OSI modellben a Viszonylati réteg a Szállítási rétegbe lett integrálva.

Megjelenési réteg – Presentation layer a 6. szint A megjelenítési réteg biztosítja az alkalmazási réteg számára, hogy az adatok a végfelhasználó rendszerének megfelelő formában álljon rendelkezésre. A mai OSI modellben az Adatmegjelenítési réteg az Alkalmazási rétegbe lett integrálva. (A mai OSI ezért valójában 5 rétegű mivel a régi 7 rétegű modell 5. rétege a 4. illetve a 6. rétege a 7. rétegbe integrálódott.)

Megjelenési réteg – Presentation layer a 6. szint Feladata: két számítógép között logikai kapcsolat létesítése párbeszéd szervezése vezérjel kezelés szinkronizálás

Alkalmazási réteg – Application layer a 7. szint Lehetővé teszi hogy az alkalmazások elérhessék, használni tudják a hálózatok(at). Széles körben igényelt protokollokat tartalmaz.

Hálózati protokoll rétegek működése

Hálózati eszközök működése az OSI rétegmodell-ben

Hálózati eszközök működése az OSI rétegmodell-ben

Hálózati eszközök működése az OSI rétegmodell-ben

Hálózati eszközök működése az OSI rétegmodell-ben

Hálózati eszközök működése az OSI rétegmodell-ben

Hálózati eszközök működése az OSI rétegmodell-ben

Hálózati eszközök működése az OSI rétegmodell-ben

Hálózati eszközök működése az OSI rétegmodell-ben