Gazdaság a második világháború után A koalíciós szakasz A koalíciós szakasz A háborúban elpusztult a nemzeti vagyon mintegy 40 %-a. A Szovjetunió által.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Globalizáció Globalizáció:
Advertisements

A DIKTATÚRA KIÉPÜLÉSE MAGYARORSZÁGON
Egyedül a zsákutcában A paksi néhány ezer helyett százezer zöld munkahelyről szól az április választás.
A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
Nemzetgazdaságunk aktuális kérdései – európai összefüggésben 2012 Harkány 2012 március 2 Bod Péter Ákos Egyetemi tanár
A befektetési bank helye a bankrendszerben
Központi bankok kialakulása, hazai fejlődés és hatályos szabályozás
Változások a hazai kereskedelem szerkezetében 1945-től napjainkig
Eredménytervezés Fedezeti összeg számítás: Értékesítés árbevétele
A népi demokrácia gazdasága
A víz-háborúk kora jöhet
A magyar gazdaság a 2. világháború után
A nemzetközi üzleti élet etikája
A MAGYAR AGRÁRGAZDASÁG HELYZETE
A GAZDASÁGI VILÁGVÁLSÁG
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Hitelgarancia Zrt.. A Hitelgarancia Rt ben alakult meg non-profit szervezetként. A kormányzat, 25 bank, 40 takarékszövetkezet és 11 egyéb szervezet,
A Rákosi rendszer terület és településfejlesztési törekvései
A magyar városok szerkezetének átalakulása a rendszerváltozás után
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Tudásvezérelt újraiparosítás az EU-ban De mi lesz a hazai Kkv-kal?
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Agrárgazdaság és a mai vidék viszonya és mai konfliktusai Dr. Buday-Sántha Attila egyetemi tanár.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató augusztus 7.
Összehasonlító gazdaságtan
Összehasonlító gazdaságtan
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
A Jagelló-kor – a rendi monarchia válsága
Figyelő Top 200 Üzleti etika és korrupció Alexa Noémi október 11.
Gazdaság és társadalom a második világháború után 1
A magyar valutacsoda.
V. Hadigazdaság az első világháborúban
A XX. század magyar gazdaságpolitikája. Tanulságok az ezredforduló küszöbén.
Pető Iván – Szakács Sándor A hazai gazdaság négy évtizedének története I. Az újjáépítés és a tervutasításos gazdálkodás időszaka A háborús.
Az Európai Únió csatlakozási folyamatai
Gazdálkodás és gazdaságosság a vállalatban
Válság felé sodródik a magyar gazdaság A gazdaság állapota 4 Tovább csökkent a gazdasági növekedés, a legfrissebb adatok szerint 2,4 %-ra esett vissza.
ADÓTÖRVÉNYVÁLTOZÁSOK Évi LXXVII tvr.. SZJA ADÓTÁBLA A évtől az összevont adóalapba tartozó jövedelmek esetében a személyi jövedelemadó alapja.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
A tervgazdálkodási rendszer kialakulása
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
A szocialista kori gazdasági szervek típusai és jellemzői 15. foglalkozás április 29.
Az adóreform lehetséges irányai Palócz Éva Kopint-Tárki Zrt.
1 Gyorsul a gazdaság növekedése. 2 Nő a beruházás.
Az NHP második szakaszának eredményei és kilátásai
Európa, a régió és Magyarország bankszektorának kilátásai – XXVIII. Vezérigazgatói találkozó Siba Ignác szeptember 12. – Röjtökmuzsaj.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
Gazdaság a két világháború között
Összefoglalás a diasorokhoz
Fizetési mérleg jelentés
Az értékkategóriák.
A magyar mezőgazdaság szerkezete
Románia és az EU-s csatlakozás. Problémafelvetés Visszatekintés Rendszerváltás utáni gazdaságpolitika A csatlakozás folyamata A csatlakozás után.
A évi személyi jövedelemadó- és Tao-bevallások tapasztalatai, valamint kata és kiva jellemzők Komárom-Esztergom megyében Karácsonyi Norbert igazgató.
NAV Veszprém Megyei Adóigazgatósága
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Kormányszóvivői Iroda Cselekedni most és mindenkiért Adatok és tények a Medgyessy-kormány egy évéről május 24.
A dualizmus gazdasága és társadalma
A magyar gazdaság helyzete 2009 őszén MKIK, 2009 október 14
Az eredmény keletkezése, eredménykimutatás
Közép-Európa társadalom-földrajzi vonásai
ÚJRAKEZDÉS A HÁBORÚ UTÁN
Kormányzati szektor a vegyes gazdaságokban
Fizetési mérleg jelentés április
Emberpiac a Moszkva téren
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
A szervezetek teljesítményének
A globalizáció - a globális világgazdaság
Előadás másolata:

Gazdaság a második világháború után A koalíciós szakasz A koalíciós szakasz A háborúban elpusztult a nemzeti vagyon mintegy 40 %-a. A Szovjetunió által elfoglalt területeken található német vagyon és követelés jóvátétel címén a Szovjetuniót illette, ami a magyar gazdaságra nagy veszélyt jelentett, mivel a háború alatt a gazdaság jelentős hányada került német kézre. Az új szovjet tulajdon magyar gazdaságba való beépítésére a szovjet-magyar kereskedelmi és gazdasági egyezménnyel került sor, amellyel magyar-szovjet vegyes vállalatokat hoztak létre a légi forgalom, a hajózás, a bauxit kiaknázása és a kőolajtermelés és elosztás monopolizálására.

A négypárti koalíciós kormány megalakulása után a birtok- és tulajdonviszonyokat először az évi földreform alakította át, melynek ha- tására megszűnt a régi közép- és nagybirtok (vele a közép- és nagybirtokos osztály), 200 holdnál nagyobb birtokból 21 maradt (korábban az összes terület harmada volt ilyen birtok), a 100 hold alatti birtokok részesedése pedig 97 %-ra nőtt, ebből is 71 % 20 hold alatti birtok volt. A nagy- és középbirtokos osztály felszámolásá- val a földreform meghatározó szerepkörű osz- tályokat választott le a kereskedelmi, bank- és ipari tőke oldaláról, ezzel megindult a tőkés uralmi szövetség felszámolása.

A gazdasági élet területén jelentkező tőke- hiány, az államháztartás csődközeli állapota szükségessé tette az állami beavatkozást (a már alkalmazott „kötött gazdálkodást”). Az MKP azonban az állami beavatkozást nemcsak a termelés és fogyasztás szabá- lyozására, hanem tőkekorlátozásra is felhasz- nálta, a termelés és elosztás alapvető feltéte- leinek állami monopolizációját hirdette meg (államosítás). A munkaerő-, anyag-, energia- gazdálkodás szabályozására állami szerveket hoztak létre, amelyek munkáját a kommunis- ták vezette Gazdasági Főtanács fogta össze.

1946 elejére a magyar gyáripar alapvető ágai- ban a termelés 75 %-a állami megrendelések- re folyt, kiépült az állami irányítás rendszere, a tőkés üzem állami függősége egyre fokozó- dott. Végül a gazdasági szabályozással történő tőkekorlátozást a nyílt államosítási politika váltotta fel ban először a szénbányákat államosí- tották, majd a négy legnagyobb nehézipari üzemet, 1947-ben a nagybankokat és tőkeér- dekeltségeiket, majd 1948-ban a 100-nál több munkást foglalkoztató vállalatokat. Ezzel a gyáripari munkások 83 %-a az állami szektor dolgozója lett.

A mezőgazdaságban a földreform után a helyre- állítás tőkeszükségletét a parasztság naturális tőkeképzése, vagyis a felszabadult paraszti ter- melőerők értékképző ereje biztosította, nagyrészt állami támogatás nélkül. Az állami szabályozás itt is érvényesült a beszolgáltatás rendszerén ke- resztül (a termelési struktúra és terményforgalom szabályozása). A beszolgáltatási rendszer a sza- bad terményforgalom szinte teljes leszűkítésével járt, hátráltatva a kisüzemi rendszer megszilárdu- lását, és az újbirtok gazdasági megerősödését, csökkentve a paraszti felhalmozás lehetőségeit. A stabilizációval kiépített árrendszer rendkívüli mértékben nyitotta az ágrárollót, amely korlátoz- ta az iparcikkfelhasználást és felhalmozást.

Így a mezőgazdaság a beszolgáltatás és gyenge termés miatti lecsökkent termés- mennyiségéért csak fele-, harmadannyi iparcikket tudott vásárolni, mint a háború előtt. Ennek ellenére a parasztság termelési és beruházási kedve nagyobb volt, mint a háború előtt (főleg a tulajdonosi közérzet ösztönző hatásai miatt), így a paraszti jövedelmek csökkenése ellenére nőtt a naturális tőkeképződés (nőttek az egyéni beruházások).

Stabilizáció Az infláció háború utáni elszabadulása (1946. július végén a napi átlagos áremelkedés több mint 158 ezer %-os volt) a forgalom szinte teljes naturalizálódását eredményezte, az állami jövedelmek gyakorlatilag megszűntek, ami a jóvátétel teljesítését is veszélyeztette, így szükségessé vált a valutastabilizáció. Az infláció háború utáni elszabadulása (1946. július végén a napi átlagos áremelkedés több mint 158 ezer %-os volt) a forgalom szinte teljes naturalizálódását eredményezte, az állami jövedelmek gyakorlatilag megszűntek, ami a jóvátétel teljesítését is veszélyeztette, így szükségessé vált a valutastabilizáció augusztus 1-én új árrendszert vezettek be, új valutával (forint). Az árrendszer teljesen elszakadt a világpiaci áraktól: a mezőgazdasági árakat alacsonyra szabták, míg az ipari árakat magasabbra (ezzel nyílt nagyra az agrárolló) augusztus 1-én új árrendszert vezettek be, új valutával (forint). Az árrendszer teljesen elszakadt a világpiaci áraktól: a mezőgazdasági árakat alacsonyra szabták, míg az ipari árakat magasabbra (ezzel nyílt nagyra az agrárolló).

A „hároméves” terv ( ) tükrözte azt az átmenetet, amelyik a koalícióból az egypárt- rendszerbe vezetett át. Jellemzője az ipari (ezen belül is a nehézipari) koncentráció, a ka- tonai felkészülés forszírozása, szigorítások az életszint, a normák, az adóterhek terén. A fej- lesztésekben tervszerű aránytalanság mutatko- zott, míg az alapiparágakat nagymértékben fejlesztették, a fogyasztási iparok helyreállítá- sára alig fordítottak. Növekedtek a terhek, a beszolgáltatás, az adók. Megbomlott a termelés és fogyasztás összhangja (a termelés egyes ágai elszakadtak a piactól), romlott a külkeres- kedelmi mérleg. A „hároméves” terv ( ) tükrözte azt az átmenetet, amelyik a koalícióból az egypárt- rendszerbe vezetett át. Jellemzője az ipari (ezen belül is a nehézipari) koncentráció, a ka- tonai felkészülés forszírozása, szigorítások az életszint, a normák, az adóterhek terén. A fej- lesztésekben tervszerű aránytalanság mutatko- zott, míg az alapiparágakat nagymértékben fejlesztették, a fogyasztási iparok helyreállítá- sára alig fordítottak. Növekedtek a terhek, a beszolgáltatás, az adók. Megbomlott a termelés és fogyasztás összhangja (a termelés egyes ágai elszakadtak a piactól), romlott a külkeres- kedelmi mérleg.

Mindezek eredményeként a gazdaság arány- talan fejlesztése valósult meg, a technika, technológia, munkaszervezet minden érdemi megújítása nélkül. Az aránytalan fejlesztés következtében az agrárgazdaság perifériára került, csökkent a nemzeti jövedelemhez való hozzájárulási aránya. Magyarország (szovjet nyomásra) nem vett részt az Európai Újjáépítési Programban (Marshall-terv) sem, így tovább erősödött a különbség a nyugat-európai és középkelet- európai országok gazdasági újjáépítése között. Magyarország (szovjet nyomásra) nem vett részt az Európai Újjáépítési Programban (Marshall-terv) sem, így tovább erősödött a különbség a nyugat-európai és középkelet- európai országok gazdasági újjáépítése között.