Háromszögek hasonlósága

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
19. modul A kör és részei.
Advertisements

HÁROMSZÖGEK NEVEZETES VONALAI ÉS KÖREI
KELETKEZÉSE HÁROMSZÖG OLDALAI HÁROMSZÖGEK TÍPUSAI OLDALAIK SZERINT
ROMBUSZ TÉGLALAP NÉGYZET.
Síkmértani szerkesztések
Ptolemaiosz tétel bizonyítása 1.
Telepítő programok Euklides 2.4 (Geometriai szerkesztőprogram)
PARALELOGRAMMA TULAJDONSÁGAI
A háromszög elemi geometriája és a terület
Quo vadis matematikaoktatás egy számtantanár skrupulusai
2005. november 11..
talp-1 This chapter is about the orthic triangle of the isosceles triamgle. This type of triangle is very interesting in itself. Now we will examine.
A feladatokat az április 21-i Repeta-matek adásában fogjuk megoldani
Szerkessz háromszöget, ha adott három oldala!
Poliéderek térfogata 3. modul.
Hegyesszögek szögfüggvényei
A háromszög magasságvonalai egy pontban metszik egymást
Sokszögek modul Pitagórasz Hippokratész Sztoikheia Thalész Euklidesz
Látókör.
A hasonlóság alkalmazása
Hegyesszögek szögfüggvényei
Thalész tétel és alkalmazása
Párhuzamos egyenesek szerkesztése
Műszaki ábrázolás alapjai
A háromszög nevezetes vonalai, pontjai
Elemei, tulajdonságaik és felosztásuk
Négyszögek fogalma.
Háromszögek szerkesztése 4.
Háromszögek szerkesztése 2.
Háromszögek szerkesztése 3.
Háromszögek szerkesztése
FELADAT: Adott az ABCD téglalap. Bizonyítsd be, hogy az ABC  egybevágó a ACD -el. D C A B.
A TRAPÉZ.
Készítette: Árpás Attila
Nevezetes tételek GeoGebrában
A háromszögek nevezetes vonalai
Szabály ötszög tízszög szerkesztése
MATEMATIKA GEOMETRIAI TRANSZFORMÁCIÓK: Egybevágósági transzformáció
Thalész tétel és alkalmazása
Szögek és háromszögek.
Háromszög nevezetes vonalai, körei
Hasonlósággal kapcsolatos szerkesztések
16. Modul Egybevágóságok.
Készítette: Horváth Zoltán (2012)
1. feladat Egy 16 m oldalú szabályos háromszög alakú füves rét kerületén valamely csúcsból kiindulva méterenként elültettünk egy répát. Aztán kikötöttük.
1. feladat Az ábrán egy épülő ház tetőszerkezetét látjuk. A „mester” szerint ez akkor lesz a legstabilabb, ha a „ferde” CD nyeregtetőt annak F felezőpontjában,
2005. december 2. Telefonos feladat Három bülbülért összesen Ft-ot fizettünk. Négy ketyeréért összesen Ft-ot fizettünk. Mennyibe kerül egy bülbül ?
Telefonos feladat A-ból B-n keresztül C-be utaztunk egyenletes sebességgel. Indulás után 10 perccel megtettük az AB távolság harmadát. B után 24 km-rel.
A háromszög elemi geometriája és a terület
A háromszögekhez kapcsolódó nevezetes tételek
Geometriai transzformációk
Transzformációk egymás után alkalmazása ismétlés
A hozzáírt kör középpontja
Háromszögek.
Szögek, háromszögek, négyszögek és egyéb sokszögek, kör és részei.
Az inverzió Adott egy O középpontú, r sugarú kör, ez az inverzió alapköre Az O pont az inverzió pólusa Az r2 érték az inverzió hatványa Az O ponthoz.
Számtani és mértani közép
Geometriai számítások
TRANSZVERZÁLIS ALKOTTA SZÖGEK
Síkidomok, testek hasonlósága
Hasonlósági transzformáció ismétlése
Érintőnégyszögek
Amit a háromszögekről tudni kell
Amit a háromszögekről tudni kell
A háromszög nevezetes vonalai
TRIGONOMETRIA.
Készítette: Horváth Zoltán
Geometria 9. évfolyam Ismétlés.
ELEMI GEOMETRIAI ISMERETEK
19. modul A kör és részei.
Előadás másolata:

Háromszögek hasonlósága Hasonlóság modul Háromszögek hasonlósága

Tudjuk, hogy hasonló síkidomok megfelelő szakaszainak aránya egyenlő. A háromszögek esetén ez megfordítható állítás: ha a háromszögek megfelelő oldalainak aránya egyenlő, akkor hasonlók. Két háromszög hasonló, ha  megfelelő oldalainak aránya megegyezik;  két-két szögük páronként egyenlő;  két-két oldal aránya és az általuk közbezárt szög megegyezik;  két-két oldal aránya és a hosszabbikkal szemközti szög megegyezik.

Mintapélda7 Igazoljuk, hogy ha egy háromszöget „elvágunk” az egyik oldalával párhuzamos egyenessel, a keletkező kisebb háromszög az eredetihez hasonló! Megoldás: = ’, mert egyállású szögek,  szögük közös, ezért a két háromszög szögei megegyeznek. Teljesül a háromszögek hasonlóságának egyik alapesete, ezért a két háromszög hasonló.

Mintapélda8 Az ábrán a kör O középpontjából kiinduló g egyenes párhuzamos az AB húrral, e a kör B pontbeli érintője, M a húr felezőpontja. Igazoljuk, hogy OBM háromszög hasonló TOB háromszöghöz! Megoldás: A húr felezőmerőlegese OM, ezért M-nél derékszög van. A sugár merőleges az érintőre az érintési pontban, így OBT szög derékszög. = , mert váltószögek. A két háromszögnek van két egyenlő szögpárja. Teljesül a háromszögek hasonlóságának egyik alapesete, ezért a két háromszög hasonló.

Mintapélda9 Egy trapéz két alapja 16 és 10 cm. Milyen arányban osztják egymást az átlók? Megoldás: Az átlók metszéspontjánál keletkezik két olyan háromszög, amelyeknek egyik oldala a trapéz alapja. Ezek a háromszögek hasonlók, mert szögeik egyenlők (P-nél csúcsszögek, váltószögek): APB ~ CPD . . A hasonlóság miatt a megfelelő oldalak aránya egyenlő: x és y éppen egy átló két darabja, és az arány mindkét átlóra fennáll. Egyszerűsítve a törtet a keresett arány tehát 8 : 5.

Feladatmegoldás Sok feladatban a következő megoldási menetet követjük: megkeressük a hasonló háromszögeket (ha nincs, akkor egy-egy megfelelő egyenes behúzásával már találunk), igazoljuk a hasonlóság tényét, felírjuk a megfelelő oldalak arányát. A hasonlóság igazolásakor bebizonyítjuk, hogy a háromszögek hasonlóságának valamelyik alapesete teljesül. A megfelelő oldalak egyenlő szögekkel szemben vannak.

Mintapélda10 A trapéz kiegészítő háromszöge a szárak egyenese és a rövidebb alap által határolt háromszög. Mekkorák a kiegészítő háromszög oldalai, ha az alapok 12 és 4 cm, a szárak hossza 8 és 3 cm? Megoldás: A szögek egyenlősége miatt ABE ~ DCE. A megfelelő oldalak aránya . Az x-et tartalmazó arányok egyenlőségéből , 3x = 8 + x, ahonnan x = 4, Hasonlóan y = 1,5. A kiegészítő háromszög oldalai tehát 1,5 cm, 4 cm és 4 cm.

A háromszög nevezetes vonalai Magasságvonalak: a háromszög csúcsaiból a szemközti oldalakra bocsátott merőleges egyenesek; egy pontban, a magasságpontban metszik egymást. Oldalfelező merőleges egyenesek: az oldalfelező pontokon átmenő, az adott oldalra merőleges egyenesek; egy pontban, a háromszög köré írt kör középpontjában metszik egymást. Szögfelezők: a szögeket felező egyenesek; egy pontban, a beleírható kör középpontjában metszik egymást; Szögfelezőtétel: a belső szögfelezők a szemközti oldalt a szomszédos oldalak arányában osztják. Súlyvonalak: a csúcsokat a szemközti oldal felezőpontjával összekötő egyenesek. Egy pontban, a súlypontban metszik egymást, ami harmadolja a súlyvonalakat (a csúcsoktól távolabbi harmadoló pontban). A hasonlóság felhasználásával igazolhatók a háromszög súlyvonalaira vonatkozó állítások.

Mintapélda11 Egy konvex ABCD négyszögben az AB és AD oldalak A-hoz közelebbi harmadoló pontjából és BC és CD oldalak felezőpontjából alkottunk négyszöget. a) Lássuk be, hogy ez a négyszög trapéz! b) Mekkora a párhuzamos oldalak aránya? c) Milyen arányban osztja egymást PR és SQ szakasz? Megoldás: Rajzoljuk meg a BD átlót! Ekkor ASP és ADB háromszögekre teljesül, hogy 2-2 megfelelő oldal aránya megegyezik, és a köztük levő szög egyenlő. ASP ~ ABD , amiből AP || DB. Hasonlóan igazolható, hogy RQ || DB, és a kettőből kapjuk: SP || RQ, vagyis SPRQ trapéz (van egy párhuzamos oldalpárja). b) Hasonlóságnál a megfelelő távolságok aránya egyenlő. Ezért és c) A trapézban az átlók az alapok arányában osztják egymást, ezért PR és SQ 2:3 arányban osztja egymást.

Mintapélda12 Az ABC háromszögbe olyan félkört írunk, amelynek átmérője AB-vel párhuzamos és érinti az AB oldalt. a) Szerkesszük meg a félkört! b) Mekkora a kör sugara, ha a háromszög AB oldala 20 cm, C-ből induló magassága 12 cm? Megoldás: A szerkesztéshez segédfélkört szerkesztünk, mely érinti az AB oldalt és átmérője párhuzamos vele. Ezt A csúcsból nagyítjuk: AR egyenest felhasználva kapjuk E pontot. DE és AB párhuzamossága miatt DEC ~ ABC (szögeik egyenlők). A megfelelő távolságok aránya egyenlő, így cm