Hogyan készüljünk egy órára?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MINŐSÉGMENEDZSMENT 6. előadás
Advertisements

Egy kreatív tanulási eszköz
Forrás: Educatio folyóirat 2003/III szám, - E-LEARNING / Buda András: Virtuális oktatás című cikke Előadó: Burai István György cím:
Europass önéletrajz.
Tutori tevékenység a gyakorlatban
E-learning alapú távoktatásos képzés
A SZÓBELI PREZENTÁCIÓ KÉSZÍTÉSÉNEK SZABÁLYAI
Jenei Ágnes Nyilvános szereplés NKE-KTK Kommunikáció 2012.
Pár szó a digitalizálásról
Komplex Instrukciós Program
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
Verbális kommunikáció
TÁMOP a mezőberényi Petőfi Sándor Gimnáziumban
Digitális technika, digitális áramkörök
Angol nyelvi kompetencia
HACCP oktatás Modul 05 - lecke 01
TANULÁS-TUDÁS-MINŐSÉG Farkas Katalin címzetes főiskolai tanár, SZTE Tanárképző Főiskolai tanár Budapest, november 29.
A szóbeli közlés felépítése
Gondolatok az SG-s tanításról
Kétszintű érettségi vizsga Magyar nyelv és irodalom Miről? Hogyan? §?! Tájékoztassuk diákjainkat!
Hogyan segítik a tanításkísérő szemináriumok az összefüggő egyéni szakmai gyakorlatot? ELTE PPK N. Kollár Katalin
Informatika matematika speciális tagozat - tematika évfolyam -
LKG–HEFOP Szakmai Nap, / Kompetenciafejlesztés – ahogy a diákok látják Bánhegyesi Zoltán Leövey Klára Gimnázium
E-learning alapú távoktatásos képzés
B.Sc. / M.Sc. Villamosmérnöki szak
 2 egér  Sorozat feladatok: 80 pénz érme 4 mérés  Egymásután következő számok és csak a szembelévőét látja 5-ször mondják, hogy nem tudom utána tudom.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
Brachmann Ferenc PTE-TTK/KTK A kurzus szerepe és célja A minőségbiztosítás általános alapelveire történő folyamatos hivatkozással áttekinti a szoftverminőség.
AVIR – intézményi adatmodell K+F+I szekció február 2.
Algoritmikus munkafolyamatok az irodalomórán Valaczka András, 2009.
TERVEZET.
Ergonómiai elvek prezentáció készítésekor
Az e-tanítás. Felépült az e-tanulás épülete – az Internet. Épülnek a tantermek – a tanulásszervező rendszerekkel felszerelt helyi Intranet hálózatok.
Prezentáció készítés MS PowerPoint segítségével
Bemutatókészítés Takács Béla
„Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben” TÁMOP / /0065 Moduláris oktatás Az egészséged a Te kezedben van!
1 Témafelvetés Tanulásmódszertan 2. kurzusra Papp Endre – Molnár Attila.
Tanulói laptopokkal a középszintű magyar érettségi felé
Kötelező, közös, kölcsönös olvasmány – Hagyomány és megújulás az iskolai olvasmányok kánonjában Dr. Gordon Győri János elnök Magyar Olvasástársaság.
Kurzus adatlap Transzparens, a legfontosabb információkat tartalmazó saját kurzus adatlap Minden kurzusnak külön adatlapja van Minden oktató a saját admin.
Szoftverfejlesztés az Informatikus Szakigazgatási Agrármérnök szakon Bakó Mária Várallyai László DE, Gazdaságtudományi Kar.
Közgazdaságtan 0 Hogyan írjunk tudományos munkát? Tóth Gergely.
Az Apáczai Kiadó 7-8. évfolyamos matematika tankönyveinek bemutatása
GRAFIKAI TERVEZÉS A TANULÁS MOTIVÁLÁSÁRA ÉS A LEMORZSOLÓDÁS KEZELÉSÉRE.
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
Nyelvtan és helyesírás tankönyvek
A programcsomag Felépítése Előnyei Használata. A programcsomag összeállítása Alapja: kompetencia alapú oktatás, koncepció (gyakorlati haszon); Programtanterv:
Figyelem irányító ábrák
HEFOP Zárókonferencia Kutatásmódszertan: szociálpszichológia e-tananyag Kiss Paszkál Szabó Mónika Ujhelyi Adrienn Berkics Mihály.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 2. konferencia.
Pályázatok értékelésének tapasztalatai Hoffmann Miklós független szakértő.
Kétszintű érettségi. tartalom érettségi érettségi és nyelvvizsga emelt szint szerepe emelt szintű oktatásra jelentkezés pontszámítás jogszabályi háttér.
A jogszabályi változások megvalósulása és hatása intézményi szinten Fővárosi helyszín Készítette: Kállai Gabriella ONK, Budapest november 4.
Gyakorló óra 5/12.
Segítő külső körülmények 5/13. Előkészület – tanár A páros munkához szükséges szöveget kinyomtatni Készítette: Sági Lajos2.
Jegyzetkészítés 5/17.
Demens gondozás (Kommunikáció) Készítette: Jónyer Lajosné
Varga Noémi Judit. Mi köze a szövegnek a matematikához?
A fizika tanítása a 2012-es NAT-hoz készült A kerettanterv szerint Egri Sándor Debreceni Egyetem, Fizikai Intézet
Dr. Kovács Miklós tanszéki mérnök Műszaki Tanárképző Tanszék E-learning alapú távoktatásos képzés.
Biológia emelt szintű érettségi - Kleininger
Hasznos tanácsok kedvenc témádból készítendő ppt elkészítéséhez
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
Tanítási filozófia Gyetvai Anna.
előadások tervezése és kivitelezése Kovács Ilona egyetemi tanár
Szociálpedagógia BA szak, Nappali és levelező tagozat
SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK „ Az intézményi felelősök felkészítése a Szakképzési Minőségbiztosítási Keretrendszer (SZMBK) követelményeinek figyelembevételével,
Tájékoztató az emelt szintű érettségi felkészítésről 10. évfolyam
Flip-It! A módszer alkalmazása
Hatékony és pontos munkavégzés
Előadás másolata:

Hogyan készüljünk egy órára? Tippek, trükkök!

Egyszerű rendszerszemlélet A modell INPUT Készülés OUTPUT Input Készülés - OM tematika TSZ tematika Tankönyvek, jegyzetek Háttér anyagok - Vázlat elkészítése PPT elkészítése - Feladatokra készülés Dolgozat elkészítése Pedagógiai trükkök Prezentációs technikák Krízis menedzsment Output 2008, Studium Generale, Történelem Szekció – Fekete Szabolcs Farkas

Az OM tematika A modell Input Készülés Output A Cél: felkészítés a történelem érettségire OM tematika: az érettségi tartalmi és formai követelmé- nyeit tartalmazza A modell Input Hatékony oktatás feltételei: az OM tematika részletes ismerete a tanár részéről az OM tematika megismertetése a diákokkal és használatának tanári támogatása fokozott hangsúly: a közép és emelt szintű OM követel- mény megkülönböztetése mindezt indirekt módon: azaz válaszoljuk meg a tematika szakmai kérdéseit az órákon, az előadásba építve - pl. Roxy esete (tematika kérdéseinek megválaszolása) Készülés Output 2008, Studium Generale, Történelem Szekció – Fekete Szabolcs Farkas

A TSZ tematika A modell Input Készülés Output A Cél: felkészítés a történelem érettségire A modell TSZ tematika: az OM tematika követelményének gyakorlati megvalósítását segítő terv, amely biztosítja a diákok számára: az OM követelménynek megfelelést a tevékenység(forrás)-központú történelem oktatást a homogén (csoporttól „független”) történelem oktatást Input Készülés Output 3 féle téma-feldolgozási mód: Narratív (prezentáció) Közös feladatmegoldás Otthoni feladat 2008, Studium Generale, Történelem Szekció – Fekete Szabolcs Farkas

Tankönyvek, jegyzetek A modell Input Készülés Output Tankönyvek: Lényegében bármelyik, amit középiskolákban használnak Az előadó preferenciái: I. Gyapai-Ritoók II. Walter Mária III. Závodszky Géza IV. Salamon Konrád egyéb: Herber-Martos-Moss-Tisza Száray-féle tankönyvek Rubovszki-féle könyvek A modell Input Készülés Output Jegyzet: - Főleg saját jegyzet Fenntartásokkal kell kezelni, mivel „hiba” lehet benne Esetleg TSZ jegyzetek kiegészítő célzattal 2008, Studium Generale, Történelem Szekció – Fekete Szabolcs Farkas

Háttér anyagok A modell Input Készülés Output Célja: a tanulási folyamat elősegítése A modell Például: audio-vizuális háttéranyagok (videók, képek, hangok) segítik a jobb megértést, a tananyag aktív tudássá válását a háttéradatok segítik a megértést a sztorik segítik a téma megkedvelését, és így a diák motiváltabbá válik a tanulásban - stb. Input Készülés Output Beszerzési módozatok: Internet (http://tortenelem.lap.hu) Kollektív tudásbank (TSZ tanárok, Lívia sztorik) Történelmi folyóiratok (Rubicon, História) TV (National Geography, Discovery, Spektrum) 2008, Studium Generale, Történelem Szekció – Fekete Szabolcs Farkas

Vázlat elkészítése I. A modell Input Készülés Output Vázlat: előadási segédlet Tippek a vázlat elkészítéséhez: ha rendelkezel is vázlattal az adott témában, érdemes újat készítened, ugyanis ebből most tanítanod kell, nem pedig tanulnod ne folyó szövegű legyen a vázlat, inkább gondolatokat tartalmazzon a gondolatok írásos kifejtése legyen egyértelmű számodra, akár 1 év távlatából is érdemes elektronikusan elkészíteni (doc), és évről-évre felülvizsgálni, tökéletesíteni fontos a struktúra! Mert… ettől lesz tanulható (TK struktúra is jó) - egy 1,5 órás előadásnál 3-4 nagyobb gondolati egység - gondolati egységeken belül logikus felépítés - akár időrendi, akár tematikus tagolás, akár mindkettő érdemes külön odafigyelni a történelmi definíciók megadására A modell Input Készülés Output 2008, Studium Generale, Történelem Szekció – Fekete Szabolcs Farkas

Vázlat elkészítése II. A modell Input Készülés Output Vázlat „kötelező” tartalmi elemei: köszöntés (ismeretlen audencia előtt bemutatkozás) főbb gondolatok áttekintése (miről lesz szó és miért) a téma részletes kifejtése (tárgyalás) korrekt befejezés (a mondandó szintézise, „serial run” esetén átvezetés a következő témára) A modell Input Készülés A tudományos túlburjánzás: ne veszítsük szem elől a célt: érettségire felkészítés szorítkozzunk az OM követelményekre, ezt csak a jobb megértés, és/vagy a motiváltság emelése céljából lépjük túl Output 2008, Studium Generale, Történelem Szekció – Fekete Szabolcs Farkas

Feladatokra készülés A modell Input Készülés Output Feladat: „Munkafüzetben” szereplő gyakorlófeladatok A modell Tippek a feladatokra készüléshez: ismerd a feladatot, ne csak a megoldó kulcsot próbálj meg bevonni minél több diákot a közös gondolkodásba rávezető kérdésekkel próbáld elkerülni, hogy neked kelljen megadnod a megoldást mivel bizonyos témaköröket csak feladat formájában tárgyalunk, ezért érdemes háttérösszefüggéseket is elmondani - adj el minél többet a „Munkafüzetből”, a cél a menedzseri szint  Input Készülés Output 2008, Studium Generale, Történelem Szekció – Fekete Szabolcs Farkas

Dolgozat elkészítése A modell Input Készülés Output Dolgozat: nem központosított kontroll eszköz Nyugi, neked úgyis csak javítanod kell!  A modell ASAP – egy fontos alapelv: ha egyik órán dolgozatot íratsz, a következő órán kijavítva add vissza (2 hét) Input Készülés Output 2008, Studium Generale, Történelem Szekció – Fekete Szabolcs Farkas

Pedagógiai „trükkök” A modell Input Készülés Output Tanár-diák kapcsolat – tanári tekintély megőrzése Pszichológiai szerződés – kölcsönös elvárások tisztázása Interaktivitás – a diákot bevonva gondolkodásra késztetjük, és így növeljük a tanulási folyamat hatékonyságát Motiválás (hiszen a nagyját egyedül kell megtanulniuk): a tanulás megszerettetése a diákokkal a történelem megszerettetése a diákokkal a téma megszerettetése a diákokkal saját magunk megszerettetése a diákokkal az egyetem, SG, TSZ megszerettetése a diákokkal Objektivitás – érettségire készítünk fel, nem népművelünk, ezért (főleg a 20. századi témáknál) kerülni kell az értékítéletet és politikai állásfoglalást (nem középiskolai töri tanár szerepet kell Felvennünk) A modell Input Készülés Output 2008, Studium Generale, Történelem Szekció – Fekete Szabolcs Farkas

Prezentációs technikák I. A jó előadó ismérvei: ruházata és beszédstílusa alkalmazkodó korábban érkezik technikát ellenőrzi felkészült és hiteles A modell Input Vokalitás és testbeszéd az előadó részéről: - vokalitás = helyes hanghordozás (ne szónoki, ne halk, normál tempó és érthető beszéd) - nyomatékosítás: hangerő, ismétlés fő hibák a testbeszédben: mellkason zárt kar, zsebre dugott kéz, hátul összekulcsolt kéz, ceruza-toll „babrálás”, járkálás, dülöngélés fontos a szemkontaktus: igyekezzünk mindenkihez beszélni, és „mindenkinek” a szemébe nézni Készülés Output 2008, Studium Generale, Történelem Szekció – Fekete Szabolcs Farkas

Prezentációs technikák II. A felolvasást mellőzzük, kivéve az alábbi esetekben: - testületi döntés, határozat, nyilatkozat törvény, jogszabály idézet feladat konkrét szövege (a definíciót se olvassuk fel) A modell Input Készülés A humor, mint prezentációs technika: jó hangulat teremtése hatékonyabbá teszi a közös munkát, motiválja a diákokat és csökkenti a lemorzsolódást is mérték: ne forduljon át komolytalanságba lokális minimumok: figyeljük a hallgatóságot, és a figyelem lankadása esetén dobjunk be egy-egy poént Output 2008, Studium Generale, Történelem Szekció – Fekete Szabolcs Farkas

Krízis menedzsment A modell Input Készülés Output Mit tegyünk ha: tárgyi tévedést vétünk, és egy diák kijavít? követelmény-kérdést tesz fel a diák, és nem tudjuk a választ? nemkövetelmény-kérdést tesz fel a diák, és nem tudjuk a választ? a tanítós társunk tárgyi tévedést követ el, de csak nekünk tűnik fel? egy diák megkér minket, hogy plusz órákban korrepetáljuk, jól jönne a kis mellékes, nincs sok felesleges időnk, de később kiderül, hogy ezt SG-s (4free) szellemben képzeli el? a tanítós párunk kezdené az előadást, de nincs ott 10 órára és a mobilján nem érhető el? okos tojás van a diákok között, aki hosszas fejtegetéseivel zavarja az óra menetét? két diák folyamatosan beszélget egymással, nem figyelnek, zavarják az óra menetét és többszöri felszólításra sem változtatnak magatartásukon? A modell Input Készülés Output 2008, Studium Generale, Történelem Szekció – Fekete Szabolcs Farkas

Köszönöm a figyelmet! Kérdés?!