Hogyan születnek a lepkék?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A SZIVÁRVÁNY.
Advertisements

Nagy Istenem, ha nézem a világot, Mit alkotott te szent „Legyen” szavad; Ha látom én sok milljó alkotásod, Kiket vezetsz és táplálsz egymagad.
Hogy hajtogassunk papírrepcsit? Összeállította: Bözöri Imre április. 3.
AZ ÉV MADARA 2013 GYURGYALAG Merops apiaster
LEONARDO DA VINCI - ARÁNYOK
A pilisi erdő és az iskolakert összehasonlítása
Az időjárás előrejelzése
Egy csoport sikeres ember, karrierjük csúcsán, mindegyiküknek jó állása, álom autók és házak tulajdonosai, meglátogatták hajdani egyetemi professzorukat.
A természet ékszerei.
Hogy mit láttam ? Elmondhatom.
Digitális technika, digitális áramkörök
2012.FEBRUÁR 20-MÁRCIUS 13. Deák Ferenc Általános Iskola, Iregszemcse felső tagozat.
Városlakó állatok.
Ízeltlábúak törzse.
Ági úgy ment suliba, hogy nem érezte igazán jól magát: fájt a feje és folyt az orra. Az osztályteremben Nati mellé ült le, és nem sokkal később észrevette,
Kedvenc ételem Timler Nikoletta 9.b. Spagetti Spagetti hozzávalók 1 csomag spagetti 60 dkg cukkíni 1 fokhagymagerezd 1 fej hagyma 1 ág friss rozmaring.
ÉLETTANI SÁRGASÁG Hyperbilirubinaemia - éretlen vörösvérsejtek fokozott széteséséből származó epefestékszint-emelkedés.
Levegőztetés.
A kockacukor világítása
A burgonya.
A szivárvány.
5. A vonulás időbeli és térbeli szerveződése  Időbeli szerveződés Mikor, meddig? Nappali és éjszakai vonulás Éjszakai fajok (lappantyú, baglyok)- éjjel.
Kiss Bence 9.c Koala.
A számítógép veszélyei és káros hatásai
MAGYARORSZÁG LEPKEFAJTÁI
A patikus Az első vacsora A lány megkérte barátját, hogy péntek este menjen át, vacsorázzon vele és a szüleivel. A lány bejelentette a fiúnak, hogy.
A KUTYA TOVÁBB.
A DENEVÉR.
Ki Istenének átad mindent,  Bizalmát csak beléveti,  Azt csudaképpen őrzi itt lent,  Ínség, baj közt is élteti.  Ki mindent szent kezébe tett,  Az.
A természet ékszerei.
DIRECT MAIL személyre szóló reklámlevél.
A szilvafa.
A fejes káposzta és egyéb káposztafélék
Hogyan táplálkozik a kagylók többsége?
Rovarok a fákon és a fában
Évszakok a kertben 5. osztály.
Ne sírj, apám! – Don’t Cry Daddy! Apám meg én a kisszobában, csendes esti félhomályban, béke van, ő mégis sír. Én nézem, nézem meglepetten, szégyelli,
MESÉLJ APU (Muhi János) Zene: Fiam (Komár László).
Kétéltűek osztálya Készítette: MBI®.
Nagy Istenem, ha nézem a világot,
Vérmérsékletem képekben
2013. ÉV KÉTÉLTŰJE: A BARNA ÁSÓBÉKA.
A harasztok és a nyitvatermők
A növények szaporodása
Készítette: Bacsó Beáta
Hogyan születnek a lepkék?
L ÉGSZENNYEZÉS 9.Ny Oxigén csoport. Ha a családalapításon gondolkoztok… Fontos, hogy lehetőségeitekhez mérten a fővárostól legalább kilométerre,
Kiválóság és verseny a felsőoktatásban. Globális folyamatok Prof. Dr. Hrubos Ildikó Budapesti Corvinus Egyetem „Fókuszban a tudományos műhelymunka” – harmadik.
Házi légy Mindenhol előfordul , ahol van meleg és napfény!
A házityúk.
A dió állati kártevői (2014. évi tapasztalatok)
Medve-barlang.
A csillagok élete 1907-ben Ejnar Hertzsprung dán csillagász vizsgálatai megmutatták, hogy az azonos spektrálosztályba tartozó (lásd Állapothatározók -
Bemutató 29 Sietve összegyüjtötte: Janóczki László a jobbik fajtából.
Szoptatás a baba szemszögéből
Levegőszennyeződés.  A levegőben természetes állapotban is sokféle gáz található:  négyötödnyi nitrogén  egyötödnyi oxigén.
- Olasz sáska, zöld lombszöcske, mezei tücsök -
Fizikai alapmennyiségek mérése
Jegyzetkészítés 5/17.
„Istenek eledele” A csokoládé.
KN Munkatankönyv 3. osztály, 1. kiadás Tankönyv 2. kiadás.
Készítette: Dulka Rebeka Zsuzsanna.  Alkonyattájt a vízpartok sajátos hangulatát a békakoncert adja  A békák gerinces állatok, kétéltűek  Szaporodásuk.
A káposztafélék és a burgonya
Rovarok (folytatás).
Rovarok a vízben, vízparton
Rovarok (folytatás).
Biológiai növényvédelem a gyümölcsösben
„Bakonyszentlászlói iskola fejlesztése”
Hogyan születnek a lepkék?
SÁRGARIGÓ.
Előadás másolata:

Hogyan születnek a lepkék?

Születésük A lepke leteszi petéit a levél védett fonákjára Néhány nap múlva már látható a fejlődő hernyó feje. Majd… A burok megreped

A petéből kibújó hernyók nagyon éhes „jószágok” A petéből kibújó hernyók nagyon éhes „jószágok”. Fölfalnak mindent maguk körül. Főként a friss hajtásokat, leveleket, rügyeket kedvelik. A nagy lakmározás után, tele hassal, védett helyre húzódnak és …

… bebázodódnak Így lesz a hernyóból báb.

A fejlődés során vékonyodik a burok A fejlődés során vékonyodik a burok. Olyan, mint egy összekötött nylonzacskó. Jól látszódik benne a fejlődő lepke alakja. Fajtától függően hosszabb-rövidebb időt töltenek a kis csomagban, egy levél fonákján vagy egy ágon lógva.

Van olyan faj, amelyik vízcseppet, száraz levelet vagy bogyót utánoz. A fejlődő lepke számára egyre szűkebbé válik a burok, megreped és …

… láthatóvá válik a kifejlett lepke A bábból kibújó lepke szárnyai eleinte még puhák, de az állat testnedveit a szárny finom ereibe préselve kifeszíti azt. Ezzel a művelettel sietnie kell, hiszen a puha szárny a levegőn gyorsan keményedik és ha nem sikerül tökéletesen kifeszítenie, gyűrött állapotban szilárdul meg. Az ilyen lepke nem képes a repülésre. Ha minden jól sikerül, néhány órai száradás és „üldögélés” után szárnyra kelhet.