Jean-Baptiste Poquelin

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A görög epika.
Advertisements

„Ha még Athént nem láttad, tuskó vagy csupán; ha láttad és nem tetszett meg neked – szamár, s öszvér, ha tetszett és mégis tovább szaladsz.”
A Farce Art Társulat bemutatkozik. A társulat tagjai Mészáros Laura Mészáros Laura Beszterczei Attila Beszterczei Attila.
Egy ötlet megvalósítása
Móricz Zs.: Hét krajcár.
Csongor és Tünde Készítette: Piele Klaudia Réka 10/b.
A bukolikus költészet és a görög dráma
BŰN ÉS BŰNHŐDÉS ARANY JÁNOS BALLADÁIBAN
Arany balladái.
Ismétlés - Összefoglalás
A KLASSZICIZMUS ÉS A MŰVELŐDÉS
A MŰNEMEK ÉS A MŰFAJOK RENDSZEREZÉSE
Az irodalomtudomány alapjai
FRANCIA REGÉNY Kialakítói: Stendhal, Balzac és Flaubert
Novellaelemzési szempontok
Orosz realizmus ELŐZMÉNYEK:
A regény műfaji jellegzetességei
Móricz parasztábrázolásának újszerűsége
A SZENT SZÖVETSÉG EURÓPÁJA
Pieter Brueghel: Közmondások, 1620.
Szophoklész Antigoné.
1)A szakszerű egészségügyi ellátás biztosításához jutás szükségességének felismerése – Mikor, milyen esetekben hívjunk orvost? 2)A beteg gyermek ellátásával.
TÖRTÉNELEM TANTÁRGYBÓL
XXX. ORSZÁGOS TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI KONFERENCIA BUDAPEST,
A Kis-Balaton hagyományai és népművészete
Moliere /A.
Hamlet 15/B.
Antigoné és társai: nők az irodalomban
Moliere 24/B.
Néhány Moliere-dráma /B.
Precízné Aranyossy Ildikó.  Eredeti neve Jean-Baptist Poquelin.  Párizsi királyi kárpitos fiaként született.  A jezsuitáknál megtanult latinul, eredetiben.
A MAGDOLNA-NEGYED SAJTÓELEMZÉSE A LBERT D ÓRA – Z ÁVECZ G ERGŐ Műhelyszeminárium,
COMMEDIA DELL’ ARTE Hivatásosok színjátéka A komédia, a színjáték mestersége, művészete ARS, ARTE (latin) = művészet és mesterség is.
A romantika.
Konfliktusfelismerés fáziskéséssel (meghalljuk-e a másik vészjelzéseit…)
ARANY JÁNOS BALLADÁI SÁNDOR ANDREA.
Antigoné.
Dráma Irodalmi mű.
Készítette: Percze Norbert és Kocsis Dávid
Ars poeticák 26/A.
A komikum nagymestere:
William Shakespeare és a színjátszás
Szabó Magda: Katalin utca
Az irodalomtudomány alapjai
A klasszicizmus 24/A.
A Csongor és Tünde forrásművei
René Descartes élete Károly Alexandra 9.b. Tartalomjegyzék Élete Fontosabb művei.
A BALLADA Formája: verses Szerzője: népballada – ismeretlen
A MŰ TARTALMA: A politikai hatalom és a tudomány összeütközése A drámának két ellenfele van: A pápa által képviselt egyházi hatalom A lelkiismeret.
Franz Kafka ( ).
A mese.
A rendíthetet-len ólomkatona
Szabó Magda : Abigél.
Moli ère:Tartuffe Komédia öt felvonásban. A darab története.
Két művész, kik a színház-és opera történelmében olyan műveket alkottak, melyek a mai világban is helyt állnak bármilyen színpadon: a köztudottan szabadkőműves.
Hasonló motívumok Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde és Mozart A varázsfuvola című művében Források: A varázsfuvola szövegkönyve (
Óvodáskorúak irodalma II. évfolyam óvodapedagógus szakirány.
1. kisepika Készítette: Horváth Andrea.
Összehasonlítás Mozart:Varázsfuvola (Die Zauberflöte)
A „Varázsfuvola” és „Csongor és Tünde” hasonló motívumai
LÍRA – EPIKA - DRÁMA.
A Fibonacci-féle sorozat
A varázsfuvola Csongor és Tünde.
(főműveik összehasonlítása)
A klasszicizmus
A romantika.
A felvilágosodás kora A klasszicizmus.
Katona József Érettségi tételminta.
JÓKAI MÓR EGY MAGYAR NÁBOB.
Előadás másolata:

Jean-Baptiste Poquelin Molière (Párizs, 1622-1673) Francia klasszicista vígjátékíró

Művei: Tartuffe (1664) Don Juan (1665) Embergyűlölő (1665) Fösvény (1668) Úrhatnám polgár(1670) Tudós nők (1672) Képelt beteg (1673)

Inspirációk: Plautus és Terentius (Kr. e. 2. sz.) latin komédiái Az olasz vígjáték, a comedia dell’arte hagyományai- a rögtönzés (állandó típusok, hagyományos jellemek) A francia vásári bohózat, a farce (helyzetkomikumra épülő tréfa, nevetségessé tett jellemek) elemei, témái

A komédia A dráma műnemébe tartozó műfaj A hősei átlagos vagy annál kisszerűbb alakok, kik jellembeli hiányosságukkal nincsenek tisztában, vagy azokat értékesnek tartják Túlzások, karikírozás fontossága esztétikai minősége a komikum – az értékhiány lelepleződik Komikus konfliktus: kisszerű hősök összeütközése, a küzdelembe belebuknak, lelepleződnek Cselekményében sok a valószerűtlen fordulat, cselszövés, véletlen, a megoldása szerencsés kimenetelű Állandó típusok (öreg, zsugori kereskedő; öreg, tudálékos, kéjsóvár doktor; hetvenkedő, gyáva katona; esetlen hivatalnok; segítő szolgák; szerelmes fiatalok)

Tartuffe Molière célja: a megnevettetés, az emberek hibáinak megjavítása, a bűnök leleplezése • A darab felépítése: klasszicista szabályoknak megfelel: hármas egység (Helyszín: Orgon párizsi házának szobája, időtartam: egyetlen nap, cselekmény: egyetlen eset- az álszenteskedő Tartuffe megtévesztve környezetét önzően anyagi haszonra tör, míg le nem lepleződik • Üzenete: harmónia utáni vágy ellensége a fanatizmus és a gonoszság. Ezek ellen kell küzdeni

A komédia szerkezete Expozíció – (drámai szituáció) 1. felvonás: Családi vita Tartuffe-ről és Orgonról (azok jelenlétén kívül) Bonyodalom – 2. felv. Orgon terve: Lányát, a félénk Mariane-t Tartuffe-höz kívánja adni, Dorine, az okos komorna védi a szerelmeseket Kibontakozás (3. felv.) Tartuffe megjelenése- jellemkomikum: aszkétának mutatja magát, de mohó vágyait leplezi. Felgyorsuló események, helyzetkomikum (féleértésen alapuló helyzet, melyben Tartuffe csapdába kerül- Elmira csábítgatása) Tetőpont (a politikai menekült kazettájának előkerülése-fenyegető légkör- Valér a segítségét felajánlja Orgonnak) Tartuffe egy rendőrtiszttel érkezik O.-t letartóztatni Megoldás: (váratlan fordulat) T.-öt tartóztatják le, az álnéven bújkáló bűnözőt.