Vér.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A fehérjék.
Advertisements

Megoldások.
A növényi sejt.
A vér.
FOLYADÉKTEREK, ÉPÍTŐELEMEK, VÉR
A vér.
A vér.
Mik azok a fehérjék? A fehérjék aminosavak lineáris polimereiből felépülő szerves makromolekulák. Ezek kialakításában 20 féle aminosav vesz részt.
2011 masszőr évfolyam A VÉR.
A KERINGÉSI RENDSZER.
Helyettesítési reakció
A VEGYI KÉPLET.
SÓOLDATOK KÉMHATÁSA PUFFEROLDATOK
Belső környezet és a keringési rendszer az állatvilágban
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei
Vér Vér 2007/03/06.
A szappanok káros hatásai
A szappanok káros hatásai
Immunrendszer Betegségei.
Szappanok káros hatása
alakos elemek térfogata
Homeostasis = Belső egyensúly
A vér összetétele, alkotói
A vér A vér többnyire vörös színű (a szín a nevét is tőle kölcsönzi), másodlagos testüregű gerinctelen és gerinces állatok fő testnedve, folyékony szövet.
A vér / testfolyadékok funkciói
A vér-és alkotói -Szervezetünket erek hálózzák be,melyben a keringő vér látja el tápanyaggal és O2-nel, és elszállítja a bomlástermékeket és a.
A biogén elemek.
azaz a nemzetbiztonsági hivatal felépítése és működése
Előadás anyag, szemináriumok letölthetők: Web: Login: student
Előadás anyag, szemináriumok letölthetők: Web: Login: student
A PARAZITÁK ELLENI IMMUN VÁLASZ
Előadás anyag, szemináriumok letölthetők:
TESZT 1. November 4. (péntek)
AZ IMMUNRENDSZER MŰKÖDÉSÉBEN RÉSZTVEVŐ SEJTEK ÉS MOLEKULÁK.
NÖVÉNYI TÁPANYAGOK A TALAJBAN
AZ EMBERI IMMUNRENDSZER FELÉPÍTÉSE, MŰKÖDÉSE
A szén és vegyületei.
A vérkeringés szerepe.
Munkafüzet feladatainak megoldása 29.old.- 31.old.
Bornemisza Péter Gimnázium
Kemotaxis biológiai és klinikai jelentősége Kurzusvezető: Dr. Kőhidai László 2012./2.
Mi a neve az üvegben levő folyadéknak?
Követelmények A tantárgy aláírásához
A vér Mennyi van belőle? Mennyi a pH-ja? Milyen szövettípushoz tartozik?
A vér összetétele, alkotói
A PARAZITÁK ELLENI IMMUNVÁLASZ
Anyagszállítás Vérképzés Véralvadás
Előadás anyag, szemináriumok letölthetők:
E= egyszerű választás T= többszörös választás
A légzési gázok szállítása
 A z emberi szervezetben a csontban található és a vérben oldott állapotban. Sejten belüli információt közvetítő anyag. A kalcium ion beáramlása okozza.
Kiegészítések. 1.A sejtek differenciáltsági állapotai A sejteket osztályozhatjuk aszerint, hogy milyen képességük (potenciájuk) van más típusú sejtekké.
Web: Letöltések Login: student Password: download Előadásanyagok, szemináriumok letölthetők:
AZ AKUT GYULLADÁS ÉS AKUT-FÁZIS VÁLASZ.
Kiválasztás.
A b i o g é n e l e m e k. Egyed alatti szerveződési szintek szervrendszerek → táplálkozás szervrendszere szervek → gyomor szövetek → simaizomszövet sejtek.
A VÉR FELÉPÍTÉSE ÉS FELADATAI KÉSZÍTETTE: RÁCZ KATA.
A VÉR MELY ÖSSZEKÖT.
VÉDEKEZZ, JÖNNEK A KÜLSŐ ÉS BELSŐ ÉLŐSKÖDŐK
A vér összetétele, alkotói
Szervetlen vegyületek
Kemotaxis biológiai és klinikai jelentősége
Egészségügyi ügyvitelszervezői szak
Vér és immunsejtek Dr. Bódi Ildikó
Mi a neve az üvegben levő folyadéknak?
A vér. Szerepe: - különböző anyagokat szállít a testen belül Ez az ANYAGSZÁLLÍTÁS → életjelenség sejtekhez ami szükséges ami felesleges odaszállít elviszi.
A légzési gázok szállítása
A vér összetétele, alkotói
Kiválasztó szervrendszer.
Előadás másolata:

Vér

folyékony kötőszövet feladatai az oxigén és a szén-dioxid, a tápanyagok és a víz, valamint az oldott anyagcseretermékek szállítása immunreakcióknál, a hormonok szállításában és a testhőmérséklet-szabályozásban is szerepe van Egy felnőtt embernek átlagosan 5 liter vére van (+ tartalék!)

Vér összetétele Vérplazma (56%) Víz (93%) Ionok: Na+, K+, Ca2+ ,HCO3- , PO43- Molekulák: glükóz, zsírsavak, karbamid, húgysav, aminosavak, plazmafehérjék, albuminok, globulinok, fibrinogén, hormonok (%) Sejtes elemek (44%) Vörös vértestek Fehér vérsejtek (neutrofil, eozinofil és bazofil granulociták , monociták, Limfociták ) Vérlemezkék

Vérsejtek keletkezése

Vörös vértestek (eritrociták) bikonkáv korong alakúak Számuk: kb. 5 millió/1mm3 Vörös csontvelőben képződnek (másodpercenként 2,4 millió), érésük kb. 7 napig tart (eritropoetin) halaknak, kétéltűeknek magvas vörösvérsejtjei vannak! Fe és Hb tartalmaznak (Szárazanyag-tartalmuk 90%-a hemoglobin) Élettartamuk: kb. 120 nap, d=7,2 μm Lebontási helyük: lép Szerepük: légzési gázok szállítása A vér térfogatának mintegy 45%-át teszik ki, ez az ún. hematokrit érték

Hematokrit

Fehérvérsejtek (nem egységesek) Közös jellemzőjük: sejtmagjuk van, önálló mozgásra képesek (állábak), plazmájuk színtelen. Gömb vagy változó alakúak Számuk: 6-8 ezer/mm3 Vörös csontvelőben képződnek Sejtmagjuk van Élettartamuk: néhány nap - 10év Pusztulásuk különböző helyeken Szerepük: kórokozók elleni védekezés, tisztítás Típusai: granulociták - Monociták -Limfociták

Granulocita polimorfonukleáris fagociták; mikrofágok vöröscsontvelőben keletkeznek képesek az erek falán kilépni Méretük 9-12 μm Típusaik: Neutrofil: bekebelezés (endoc.) Bazofil: túlérzékenységi reakciók Eozinofil: túlérzékenységi reakciók

Típusaik Neutrofil granulocita: A neutrofilek a bakteriális vagy gombás fertőzésekkel, és más apró gyulladásos folyamatokkal szállnak szembe, és általában ők válaszolnak először a mikrobiális fertőzésekre; az ő tevékenységük és tömeges pusztulásuk hozza létre a gennyet. Eozinofil granulocita: 5% . Az eozinofilek főként élősködők ellen harcolnak, ezért a számuk növekedése ilyen fertőzést jelezhet. Bazofil granulocita: A bazofilek felelősek az allergiás immunválaszért, mert kibocsátják a gyulladást létrehozó anyagot, a hisztamint.

Limfociták (nyiroksejtek) vörös csontvelőben term. Nyirokrendszerben érnek 6-7 μm T- és a B-limfociták

Monociták nagyobb méretűek - 20 μm vöröscsontvelőben képződnek érett sejtek kivándorolnak a szövetekbe, ezek a szöveti makrofágok Bekebelezés (sejtes immunválasz!)

Vérlemezkék (trombociták) Kerek, csillag alakúak, nincs sejtmag, 2-5 μm Számuk: 150 – 300 ezer/ 1mm3 Vörös csontvelőben képződnek poliploid megakariociták feldarabolódásával Sejttörmelékek Élettartamuk: 1-2 hét Szerepük van a véralvadásban

(inaktív ) protrombin + trombokináz + Ca → trombin (enzim) ennek hatására: Fibrinogén (oldható)+ trombin + Ca → fibrin (oldhatatlan)

Vérplazma 90%-ban vizet tartalmaz 10%-a a vízben oldott ionok nátrium, kálium és kalcium kationok, ill. a klorid és hidrogén- karbonát anionok és szerves molekulák glükóz, aminosavak, karbamid és húgysav nagy mennyiségben tartalmaz ún. plazmafehérjéket!

Plazmafehérjék albumin: tisztán aminosavból épülnek fel, a vér ozmózisos jelenségeiben ill. számos hidrofób vegyület szállításában van szerepük. globulin: összetett fehérjék, fontosak különböző anyagok szállításában és a szervezet védekezésében is fibrinogén: a véralvadásban van szerepe. A fibrinogénmentes vérplazmát vérsavónak (szérum) nevezzük. E megkülönböztetésnek az az oka, hogy, hogy a vérszérum, szemben a plazmával, nem alvad meg.