Adatbázis-kezelés.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Adatbázis-kezelés.
Advertisements

Adatbázis-kezelés Készítette: Asztalos Péter január 12.
Tananyag: konzultáció
ADATBÁZISOK.
Microsoft Access Általános ismeretek.
Informatika I. 6. Adattábla függvények, érzékenységi vizsgálatok.
Access Adatbáziskezelés
Adatbázisok SQL. TARTALOM Szijártó M.2 Témakörök  Az SQL tulajdonságai  A műveletek fajtái  Objektum-műveletek  Lekérdezések Tulajdonságok és műveletek.
Adatbázis-kezelés.
Adatbázis I. Alapfogalmak.
Adatbázis (alapfogalmak).
ADATBÁZIS KEZELÉS – Adattípusok
Microsoft Access I. Készítette: Rummel Szabolcs
Microsoft Access V. Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
Táblázat kezelő programok
Információ kezelés Az információ visszakeresésének lehetőségei.
Turbo Pascal Változók.
KOVÁCS DÁVID. ALAPFOGALMAK Adatbázis: Olyan adatgyűjtemény, amely egy adott feladathoz kapcsolódó adatokat szervezett módon tárolja, és biztosítja az.
5. TÉTEL. Helyzetfelmérés: A feladat elvégzéséhez tudnunk kell, hogy mi a kiinduló állapot, és mit szeretnénk elérni, vagyis mi a cél. A nem rég indított.
Számlázási rendszer megtervezése
16. Tétel. Adatbázis: Olyan adatgyűjtemény, amely egy adott feladathoz kapcsolódó adatokat szervezett módon tárolja, és biztosítja az adatokhoz való hozzáférést,
Készítette: Pető László
az MSAccess programmal
Adatbázis-kezelés ACCESS program:
Adatbázis-kezelés
1.3 Relációk Def. (rendezett pár) (a1 , a2 ) := {{a1} , {a1 , a2 }} .
Access alapok Táblák, kapcsolatok, űrlapok.
Microsoft Access Táblák.
Microsoft Access Űrlapok tervezése.
MSACCESS Bevezetés. Üzemeltetés Hozzáférés Jogosultságok Karbantartás Mentés Stb. Felhasználói felület Űrlapok Jelentések Menük Stb. Adatnézetek, funkcionalitás.
Microsoft Access Jelentések.
SQL.
Access XP Kifejezés-szerkesztő Összehasonlító operátorok:
Térkép. Mi az adat? Minden információ, amit tárolni kell. Minden információ, amit tárolni kell.  szám  szöveg  dátum  hang  kép, stb.
Statisztika, kutatásmódszertan I.
Többtáblás adatbázisok
Mérnöki informatika I.év
Dr. Krauszné Dr. Princz Mária Adatbázis rendszerek I.
1 Informatikai Szakképzési Portál Adatbázis kezelés Alapfogalmak.
Nézzük, mit tudunk…. Mire gondoltam? Megjeleníti az adott adatbázishoz kapcsolódó összes objektumot : adatbázis ablak.
Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
Adatbázis kezelés. Az adatbázis tágabb értelemben egy olyan adathalmaz, amelynek elemei – egy meghatározott tulajdonságuk alapján – összetartozónak tekinthetők.
Visual Basic 2008 Express Edition
Adatbázis kezelés.
Adatbázis-kezelés.
Adatbázis-kezelés Probléma: az excel kezelhetetlen túl sok adat esetén
ADATMODELLEZÉS ADATBÁZIS-KEZELÉS
Adatbázis-kezelés.
Kulcsok meghatározása a táblákban
Adatbázis alapfogalmak
ACCESS Lekérdezések, űrlapok, jelentések
Adatbázis-kezelés. Alapfogalmak Adat: –észlelhető, felfogható ismeret –jelsorozat –valakinek, vagy valaminek a jellemz ő je –tény, közlés Információ:
9. osztály Táblák létrehozása. Létrehozás Tervező nézetben  Üres adatbázis létrehozása.  Adatbázis mentése.  Objektumok oszlopban a Táblák sorra kattintunk.
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
 Adatbázis:  Valamilyen szempont szerint rendszerezett adathalmaz.  Adatbázis kezelés:  Adatok tárolása  Műveletek végzése az adatbázison; (Adatok.
Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam
Adatbázisszintű adatmodellek
Az adatbázis az adatok és a köztük lévő összefüggések rendszere, amelyet egymás mellett tárolunk. Nagyon fontos, hogy az adatbázisunk szerkezetét jól megtervezzük,
Számítások az Accessben Számított mező létrehozása Az adatbázisokat érdemes úgy tervezni, hogy ne tároljunk olyan adatokat, amelyek a többiből kiszámíthatók.
Táblák létrehozása és feltöltése adatokkal Rendezés Szűrés.
Összeállította: Juhász Tibor – 2006 – Adatbázis- kezelés 4. Adatbázis-kezelő rendszerek.
Készítette: Kiss András
Lekérdezések Adott tulajdonságú adatok listázásának módja a lekérdezés. A lekérdezések segítségével az adatbázisból megjeleníthetjük, módosíthatjuk, törölhetjük.
Alapfogalmak Adat: rögzített ismeret
Módosító lekérdezések
Jelentések Jelentést akkor használunk, ha az adatbázisban letárolt adatokat szeretnénk kinyomtatni. A jelentésben szereplő adatok alapja egy tábla vagy.
Kovács Gergely Péter Bevezetés
Adatbáziskezelés.
Relációs adatmodell, normálformák
Adatbázis-kezelés 2. Relációs adatbázisok.
Előadás másolata:

Adatbázis-kezelés

A tábla kulcsai Az egyes sorokat az adatbázisban egyértelműen azonosítani kell. Ehhez nem szükséges az összes tulajdonság értékét megadni, elegendő csak néhány mezőt kiemelnünk.

Kulcs fogalma Kulcs: azoknak a tulajdonságoknak (mezőknek) a legszűkebb halmaza, amelyek minden sort (rekordot) egyértelműen meghatároznak. Elsődleges tulajdonság: szerepel a kulcsban Másodlagos tulajdonság: nem szerepel a kulcsban

Kulcs fogalma: A naplóban a diákot egyértelműen azonosítja a sorszáma. Ha ismerősök nem ugyanazon nevűek és nem egy helyen laknak akkor a Név és Lakcím elsődleges tulajdonságok, a többi tulajdonság másodlagos.

Kulcs csoportosítása Egyszerű kulcs: egyetlen tulajdonságból (mezőből áll) Összetett kulcs: több tulajdonság (mező) alkotja A relációs adatbázis rekordjait azonosító kulcsot elsődleges kulcsnak nevezzük. Mivel a táblának nem lehet két teljesen egyforma sora, mindig ki tudunk választani kulcsot. Egy táblának több kulcsa is lehet.

Kulcs: Ha az adatbázis táblái kapcsolódnak egymáshoz, akkor előfordulhat, hogy az egyik tábla kulcsa szerepel egy másik tábla mezői között. Ekkor külső kulcsról beszélünk. A külső kulcsoknak fontos szerepe van a táblák közötti kapcsolatok kialakításában.

Számláló mező: Az összetett kulcs helyett célszerű számláló mezőt használni, hogy a többi mező értéke két különböző rekord esetén is megegezhessen. Pl. Ismerősnél apa és fia ha ugyanaz a nevük és ugyanaz a lakcímük.

A mezők indexelése: Az adatbázis-kezelés egyik leggyakoribb művelete egy-egy adat keresése. A keresés sokkal gyorsabb, ha a megfelelő mezők értékei alapján rendeztük a rekordokat. Az indexelés azt jelenti hogy feljegyezzük a rekordok sorrendjét a kiválasztott mező szerint. Az index a rekord sorszáma a rendezett sorozatban. Az indexelésnél elírhatjuk, hogy a mezőben szerepelhetnek e azonos értékek a különböző rekordoknál. Egyforma értékek bevitelét csak indexeléssel tudjuk megakadályozni.

Az adatbázis objektumai: Tábla: az adatbázis rekordjait tárolja. Az adatbázis egymással kapcsolatban levő táblákból áll. Reláció: az egymással kapcsolatban álló táblák mezőiből létrehozott újabb tábla. Lekérdezés: a rekordok kiválogatására vonatkozó feltételek rendszere Űrlap: a rekordok szemléletes bevitelét, módosítását, törlését végző objektum

Az adatbázis objektumai: Jelentés: a rekordok rendezett, esetleg csoportosított megjelentését szolgáló objektum Adatelérési lap: olyan objektum amely az adatbázis elérhetőségét biztosítja interneten keresztül Makró: gyakran használt műveletsorozatok tárolását és ismétlését végrehajtó objektum

Mezőnévhez tartozó adattípusok: Szöveg: tetszőleges karaktersorozat, legfeljebb 255 karakterből állhat Feljegyzés: hosszú szövegek tárolására használjuk, tartalmában nem kereshetünk Dátum/idő: a szoftver által ismert formájú dátum és időértékek. Logikai vagy igen/nem:kétféle érték (igen/nem,igaz/hamis) tárolására alkalmas mező. A táblában jelölőnégyzetet jeleníthetünk meg.

Mezőnévhez tartozó adattípusok: Számláló:egyszerű kulcsként felhasználható sorszám. A szoftver automatikusan számozza a bevitt rekordokat. OLE: más alkalmazások által létrehozott objektum (kép, hang) Hiperhivatkozás: interneten elérhető forrásokra történő hivatkozás.

Mezők tulajdonságai: Mezőméret: szöveges mező esetén a cellába írható karakterek maximális száma. Szám típusnál a tárolható tartomány méretét és a tároláshoz szükséges bájtok számát határozza meg Formátum: a mező megjelenítésének formáját adja meg. Tizedes helyek: számok esetén a megjelenő tizedes jegyek száma

Mezők tulajdonságai: Beviteli maszk: a mezőbe írható adatok formája, amelyben elválasztó karaktereket alkalmazhatunk. Csökkenti a hibák lehetőségét Cím: a rövid mezőnevet helyettesíti az adatok megjelenítésénél Alapértelmezett érték: új rekord felvitelénél automatikusan bekerül az érték a mezőbe. A gyakran ismétlődő adatoknál alkalmazzuk Érvényességi szabály: az adott mező megengedett értékeit határozza meg. Adatbeviteli hibák kiszűrésére szolgál.

Mezők tulajdonságai: Érvényességi szabálynál megadott értékektől eltérő bevitelnél jelenik meg Kötelező: ha igen, akkor a mezőt nem hagyhatjuk üresen Nulla hosszúság engedélyezése: szöveges mező esetén engedélyezzük az üres karaktersorozatot

Mezők tulajdonságai: Indexelt: indexelés előírása a mezőre

Szám típusú mezőknél választható mezőméretek: Bájt: egész számok tárolására 0-255 Egész: -32768 és +32767 közé eső egész számok Hosszú egész: -2 milliárd és +2 milliárd közötti egész számok Egyszeres vagy tört: egész és törtszámok tárolására 3,4 1038 abszolút értékig 7 értékes Dupla vagy hosszú tört: egész és törtszámok tárolására 1,79 10308 14-15 értékes jegy

VÉGE (egyenlőre)