ATOMENERGIA, NUKLEÁRIS HULLADÉKOK. AZ ATOMENERGIA-HASZNOSÍTÁS TERÜLETI MEGOSZLÁSA Kb. 30 országban 480 atomerőmű blokk.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
INTEGRÁLT TERMÉSZETTUDOMÁNYOS MINTAPROJEKTEK A klímaváltozás A légkör összetevői, hőtágulás, atomenergia Radnóti Katalin ELTE TTK Fizikai Intézet
Advertisements

Erdővagyon-gazdálkodás
A globális felmelegedés és az üvegházhatás
ATOMENERGIA, NUKLEÁRIS HULLADÉKOK
Ügyvezető igazgató, RHK Kft.
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
1 Az obnyinszki atomerőmű indításának 50. évfordulójára emlékező tudományos ülésszak június 25., Pécs Az atomenergetika gazdaságossága és versenyképessége.
Energia – történelem - társadalom
Energia és környezet © Gács Iván (BME) 1 Környezetvédelem (Energia és levegőkörnyezet) Az energiafelhasználás hatása a levegőkörnyezetre és.
Energia és (levegő)környezet
Nyugat-mecsekiTársadalmiInformációsTársulás Kovács Győző elnök.
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
Az első Föld Napján, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, április 22-én 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért Ez a történelmi.
Az ózonprobléma A „jó” és a „rossz” ózon fogalma.
A környezeti radioaktivitás összetevői
Geotermikus energia A geotermikus energia a Föld belső hőjéből származó energia. A Föld belsejében lefelé haladva kilométerenként átlag 30 °C-kal emelkedik.
A Föld energiagazdasága
Dr. Gács Iván, BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék 1 Környezetvédelem Üvegházhatás.
Az Atomenergia.
Szemerszki Csilla Csernobil
A LÉGKÖR GLOBÁLIS PROBLÉMÁI
ATOMENERGIA, NUKLEÁRIS HULLADÉKOK. AZ ATOMENERGIA-HASZNOSÍTÁS TERÜLETI MEGOSZLÁSA Kb. 30 országban 480 atomerőmű blokk. (2008. júl-ban 475)
A jövő és az energia Mi lesz velem negyven év múlva ? Mivel fogok közlekedni ? Fázni fogok otthon vagy melegem lesz ?
Az energiaellátás és az atomenergia Kiss Ádám február 26. Az atomoktól a csillagokig:
A globális felmelegedést kiváltó okok Czirok Lili
A tatai Réti-8-as számú halastó természetes vízi élőhellyé történő rehabilitációja KEOP /
Kiégett üzemanyag és radioaktív hulladékok elhelyezésének távlatai
A LÉGKÖR GLOBÁLIS PROBLÉMÁI
Hogyan értékelhető a tájváltozás?
A Föld pályája a Nap körül
Magyarország népességének alakulása a honfoglalástól napjainkig
A Víz Világnapja Március 22..
Nukleáris energia. ► A nukleáris energia az utóbbi két évtizedben reménytelenül kiment a divatból. ► A biztonsági kételyek megingatták a lakosság támogatását,
Levegő védelme.
Erdészeti szervezés és vezetés
Az atomenergia.
A Közös Agrárpolitika (KAP) aktuális kérdései, várható változások ÚMVP képzés „Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó.
FÖLDRÉSZEK.
Hagyományos energiaforrások és az atomenergia
Szélparkok telepítése és a helyszínek összehasonlító értékelése
A Kiotói Jegyzőkönyv Énekes Nóra Kovács Tamás.
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS MÉRSÉKLÉSÉRE, AZ ÜVEGHÁZ HATÁSÚ GÁZOK EMISSZIÓJÁNAK CSÖKKENTÉSÉRE SZERVEZŐDŐ NEMZETKÖZI MEGÁLLAPODÁSOK – SIKEREI, KUDARCAI Balogh.
Jut is, marad is? Készítette: Vígh Hedvig
Globális problémák, diák szemmel
Az atomenergia helyzete a világon Helyzetkép, okok és következmények Energia Klub december.
Pető Iván – Szakács Sándor A hazai gazdaság négy évtizedének története I. Az újjáépítés és a tervutasításos gazdálkodás időszaka A háborús.
Éghajlatváltozásról MSZOSZ Elnökség március 2.
A Föld és Magyarország erdőgaz-dálkodása, ill. fagazdálkodása
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Globális fölmelegedés hatásai
A cukor szabályozása A termelés 98 %-a répacukor1.
Kecskemét május 9 – 10. Ligetvári Ferenc DSc Debreceni Egyetem EGYETEMEK, FŐISKOLÁK KÖRNYEZETVÉDELMI OKTATÓINAK V. ORSZÁGOS TANÁCSKOZÁSA A KÖRNYEZETVÉDELEM.
Földgáz A zöld energia.
Transznacionális és multinacionális vállalatok
A jövő válsága a vízhiány Készítette: Lőrincz Bea – 10.A.
C.E.P.M. - Bruxelles, 12 janvier 2005 C.E.P.M. - Bruxelles, 12 janvier 2005 A GM növények termelésének helyzete a világon és az EU-ban...
UDOVECZ GÁBOR Balkán: együttműködés vagy verseny a mezőgazdaságban?
Az az atomerőművek energiatermelése, biztonsága és környezeti hatásai
Energia és (levegő)környezet
Paksi atomerőmű. A paksi atomerőmű Magyarország egyetlen atomerőműve. Épült: Alapkiépítés: 1760 MWe.
Dr. Bárány Gábor erdőgazdálkodási osztályvezető
Atomenergia kilátások Kovács Pál OECD Nuclear Energy Agency OECD Nuclear Energy Agency.
Globalizáció és környezeti problémák
Az erdőirtás és környezeti hatásai
Atomerőmű. Működése A reaktor térben maghasadást idéznek elő amely, magas hő leadással jár. Ezzel az energiával vizet melegítenek fel melynek gőzével.
Katasztrófák, a világ körül A KATASZTRÓFA TERMÉSZETI VAGY EMBERI OKOKBÓL BEKÖVETKEZŐ OLYAN ESEMÉNY, AMI ÉLŐLÉNYEK NAGY LÉTSZÁMÚ CSOPORTJÁNAK ÉLETKÖRÜLMÉNYEIT.
Bioenergia, megújuló nyersanyagok, zöldkémia
A VEOLIA pécsi erőműve a körkörös gazdasági modell tükrében
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS ÉS ÖKOLÓGIAI KÖVETKEZMÉNYEI
Geotermikus energia.
Előadás másolata:

ATOMENERGIA, NUKLEÁRIS HULLADÉKOK

AZ ATOMENERGIA-HASZNOSÍTÁS TERÜLETI MEGOSZLÁSA Kb. 30 országban 480 atomerőmű blokk.

A kapacitások 9/10-ével 10 ország rendelkezik Több ország villamosenergia-termelésében meghatározó a részesedése

NUKLEÁRIS BALESETEK PROBLÉMÁJA

De az atomenergia-hasznosítás kockázatának felismerése nem Csernobillel kezdődött!! Az USA-ban 1976-ban Kalifornia állam (majd további 7) moratórimot hozott arról, nem adnak ki új építési engedélyt atomerőműre, amíg a hulladék-elhelyezés problémája meg nem oldódik. Ausztria 1978-ban népszavazással döntött a már elkészült első reaktora (Zwenterdorf) üzembe helyezésének megtiltásáról, majd éppen az ukrajnai katasztrófa hatására 1986-ban az osztrák kormány a lebontást is elhatározta ban Svédországban népszavazás nyomán arról határoztak, hogy 12-ben maximálják a reaktorok számát, majd 2010-re megszüntetik az atomenergia-felhasználást. Dániában 1985-ben parlamenti döntés született az atomenergiáról való teljes lemondásról. S már Csernobil is némi szerepet játszhatott abban, hogy 1986-ban Fülöp-szigetek kormánya is az ausztriai példát követte, és az éppen elkészült első reaktora lebontása mellett döntött.

A RADIOAKTÍV ANYAGOK ELHELYEZÉSÉNEK GONDJA A nukleáris erőművek működtetésének súlyos ellentmondása, hogy amíg egy létesítmény néhány évtizedig üzemel, az általa használt radioaktív anyagok több százezer évig is jelentős sugárzást bocsátanak ki. A probléma valós súlyát az adja, hogy egy átlagos reaktorból évente 30 tonna kimerült fűtőelem kerül ki, tonnánként mintegy 180 millió curie aktivitással. A világon működő erőművekből 1985-re 41 ezer, 1990-re 84 ezer, az ezredfordulóra pedig már közel 200 ezer tonna ilyen nagy aktivitású hulladék került ki.

A NEM POLGÁRI HASZNOSÍTÁSOK NÉHÁNY GLOBÁLIS KÖVETKEZMÉNYE A nukleáris téltől a „gyengített atombombákig” (filmek: orosz rulett, elvesztett bombák)

AZ ERDŐIRTÁS MINT GLOBÁLIS PROBLÉMA A FAO új erdő definíciója 2000-től: erdőnek tekintik azokat a területeket, amelyek legalább 0,5 ha méretűek és ott a fakorona legalább 10%-ot lefed ezer évvel ezelőtt mintegy 62,2 millió km 2 területet borítottak természetes erdők, amely a szárazföldek területének közel 42%-a volt (s ha ebből leszámítjuk az eljegesedett Antarktiszt, és Grönlandot, akkor az arány 46% körül lehetett) re ez az érték 38,66 millió km2-re csökkent

(A felső ábra az egykori természetes erdőborítást, a középső a mai természetes és ültetett erdők területét, az alsó pedig a jelenlegi természetes erdők kiterjedését mutatja.)

Az erdőterületek évi csökkenése globális szinten az 1990-es évtizedben magyarországnyi méretű (9,4 millió ha) volt, ami 14,6 millió hektár erdőirtást és 5,2 millió hektár erdőtelepítés eredménye – s ennek következményeként tíz év alatt az erdőállomány 2,4%-kal csökkent. Különösen súlyos volt a csökkenés a trópusi erdőkben, ahol megközelítette az évi 1%-ot. 1: mezőgazdasági területté vált, 2: az egykori erdőterületek helyén ültetett erdő lett, 3: természetes állapotú erdő maradt „cseles” ábra, ui. Európa 0,3% term.

Egy a ’90-es évek közepén készített értékelés szerint a világ mintegy 80 országában (köztük hazánkban is) teljesen megszűntek a természetes erdők, s több mint 10-ben pedig a felszámolódás határán vannak – ide tartozik Európa legerdősültebb országa, Finnország (72%) is. Az ökológiai problémát alig csökkenti, hogy a védett területek aránya minden földrészen nő. Az ökológiai szempontból még épnek tekinthető területek 68%-ával 3 ország rendelkezik, s további 22%-kal 9.

A trópusi erdőterületek földhasználati változásai (millió hektár)

Az erdőállomány nagyon fontos szerepet tölt be Föld széndioxid-forgalmában. Az erdőégetéssel a légkörbe került szén távérzékelési módszerekkel jól kimutatható. Az erdőégetés miatti széntöbbletet a légkörben éves szinten nagyságrendben egymilliárd tonna körül becsülik. De az erdőirtás áttételesen az üvegházhatás ellen hat! Tüzek Afrikában (2003. március) A tüzek által a légkörbe juttatott CO 2 területi eloszlása

Az erdőirtás mértéke az 1980-as és 1990-es évtizedben

Rondonia ( )