Fermentált élelmiszerek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

Lehetnek számunkra hasznosak a mikrobák?
Tóthné Iski Éva Klinikai táplálási tanácsadó
Kettős erjesztés: az emberiség jóbarátja
„Ez az icike-picike mind megette!”
FUNKCIONÁLIS ÉLELMISZEREK KIFEJLESZTÉSÉNEK FONTOSABB EREDMÉNYEI Résztvevő intézmények: Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. Pécsi Részlege Pécsi.
Helyes táplálkozás.
III. Belgyógyászati Klinika
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Táplálékok, tápanyagok
B-vércsoport.
Táplálékok,tápanyagok
KÉSZÍTETTE: Földi – Szaniszló Lilla
Az egészséges táplálkozás lehetőségeiről
A honfoglaló magyarok étkezési szokásai
Tejtermékek gyártástechnológiája Sajtgyártás
Termékcsoportok tárolása
Élelmiszeripari biotechnológia
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
A tej szerepe az egészséges táplálkozásban
Mese a tejről.
A nyersanyagban rejlő veszélyek
Savanyú tej- és tejszínkészítmények
I. Probiotikumok Mint termékek: a probiotikumok olyan táplálékkiegészítők, melyek az emberi szervezet szempontjából jótékony hatású baktériumokat tartalmaznak.
PIACI INFORMÁCIÓS RENDSZER
A vágósertés felvásárlási ára ( ) Ft/kg élősúly.
A szinbiotikumok jelentősége
A tejkészítmények összetétele a tejhez viszonyítva nem változott meg lényegesen
Az egészséges táplálkozás irányelvei
Sütőipari termékek.
Malomipari termékek.
Tejtermékek.
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
Tejipar A tejipar alapanyagai: 1. Tejféleségek
A minőség dimenziói élelmiszereknél
Hasznos ill. az élelmiszerelőállítás során alkalmazott mikroorganizmusok Adott élelmiszer-előállítás technológiai folyamatában mikroorganizmusokat vagy.
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
Tejsavbaktériumok általános jellemzése
Kaposvár, április 28. FEJLESZTÉSI IRÁNYOK, EREDMÉNYEK HÚSIPARI VONATKOZÁSBAN Dr. Zsarnóczay Gabriella Országos Húsipari Kutatóintézet.
Kedvenc ételem Csernyánszky Enikő.
Tápanyagok.
Készítette:Nievel Lajos. Az első és legkézenfekvőbb dolog az, hogy igyekszünk étrendünket alapanyagokból összeállítani. A hús, a zöldség, gyümölcs, magvak,
FINO-FOOD Kft. bemutatkozó
Élelmiszerbiztonság a fókuszban
A helyes táplálkozás.
Hasznos baktériumok Oláh Szófia 10.B.
Car Warner angol fotográfus készítette a képsorozatot, amelyben kizárlag élelmiszerek a fotómodellek.
SALSA BÜFÉ ÉTLAP Pizza 28cm: Minden PIZZA: 950 Ft Köret Savanyúság
Testi - lelki egyensúly
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
Klikk a folytatáshoz!. A szénhidráttartalmú ételeket újabban aszerint csoportosítják, hogy milyen mértékben emelik a vércukor szintjét. Ezzel új fogalom.
Hatósági díjak változása. BORÁSZATI DÍJTÉTELEK 1.1. A forgalomba hozatali engedély kiadásának és az ahhoz kapcsolódó analitikai vizsgálatok díja az alábbi.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Szombathely és környéke Gasztronómiai séta. Földrajzi elhelyezkedése A város az Alpokalján, a Perint és Gyöngyös patakok lapályán, a Gyöngyös- sík nyugati.
Adatok az állati eredetű ökológiai termékek versenyképességéhez Competitiveness Data of Organic Food Products of Animal Origin Seregi J., Zsarnóczay G.,
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK II.
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Gombák.
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Cserépfalui főzőkonyha ajánlata
Élelmiszer lábnyom.
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
ÉTLAP Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Reggeli: Joghurt Banán kakaó
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Élelmiszer lábnyom.
Előadás másolata:

Fermentált élelmiszerek Starter tenyészetek Tejtermékek Kenyér Húskészítmények Italok Savanyúságok ‘Keleti termékek’ Adalékok

Starterek Tejsavbaktériumok Egyéb baktériumok Élesztők Penészgombák Lactococcus,Lactobacillus,Pediococcus, Leuconostoc, Streptococcus Egyéb baktériumok Brevibacterium, Propionibacterium Élesztők Saccharomyces, Geotrichum Penészgombák Penicillium, Rhizopus

Tejtermékek Joghurt, kefír Tejföl, vaj Sajtok Turó, sajtkrém Lágy sajtok Félkemény sajtok Kemény sajtok

Microbial starters in fermented dairy products ____________________________________________________________________ Product Principal acid producer Secondary flavor producer Fermented milk Yogurt Lb. delbrueckii sbsp. bulgaricus None Str. thermophilus Kefir Lb. delbrueckii subsp. bulgaricus Kluyveromyces lactis Lc. lactis sbsp. lactis Sour cream Lc. lactis sbsp. cremoris & lactis Leuconostoc ... Cheese Fresh Lc. lactis sbsp. cremoris & lactis None Soft Lc. lactis sbsp. cremoris & lactis Penic. roqueforti & camemberti Semi-hard Lb. delbrueckii sbsp. bulgaricus None Lb. helveticus, Str. thermophilus Hard Lb. delbrueckii sbsp. bulgaricus Propionib. freudenreichii Lb. helveticus, Str. Thermophilus

Kenyér Tészta: liszt, víz, só, adalék, élesztő (kovász) Gyúrás, dagasztás, pihentetés Osztás, formázás Kelesztés Sütés Hűtés, szeletelés, csomagolás Fajták: búza, rozs, kukorica fehér, barna, magvas, teljes kiörlésű Sütőipari termékek: pizza, bagett, zsemle, perec stb

Fermentált hústermékek Pácolt sonka Pediococcus, Lactobacillus, Micrococcus Kolbász, nyári szalámi Pediococcus, Lactobacillus Téli szalámi Pediococcus, Lactobacillus, Penicillium

Erjesztett savanyúságok Savanyúkáposzta Uborka Olajbogyó „Keleti termékek” szója vegyes zöldség-hús-gabona zöldség-hal

Adalékok Ecet borecet, sörecet Ízanyagok Na-glutamát, lizin, citromsav Állományjavítók pullulán, xantán Vitaminok B12, riboflavin Enzimek amiláz, pektináz, proteáz

Egyéb ipari és mezőgazdasági mikroba termékek és folyamatok Csiperke, laska Siló Komposzt Állattenyésztés Serkentők Oltóanyagok

Enzymes _______________________________________________________________ Enzyme Source Applications α-amylase B. subtilis, Asp. niger Starch syrup, detergent β-amylase Bacillus subtilis Brewing, maltose syrup Cellulase Trichoderma viride Fruit juices, coffee, Invertase Sacch. cerevisiae Invert sugar syrup, sweetener Glucoamylase Asp. niger High-fructose syrup Lactase Kluyv. lactis Dairy products Pectinase Asp. niger Fruit juices Lipase Asp. niger Cheese production Acid protease Asp. niger Baking Alkaline protease Bac. subtilis Meat tenderizing Rennin Mucor miehei Cheese production

Funkcionális élelmiszerek A tápanyagokon kívül az egészségre ható összetevőket tartalmazó termékek Probiotikumok: a gyomor-és bélmúködést elősegítő élő mikroorganizmusokat tartalmaznak Prebiotikumok: a gyomor-és bélmúködést elősegítő nem emészthető összetevőket tartalmaznak Bakteriocinek: tejsavbaktériumok termelte baktericid fehérjék

Bacteria used in the production of probiotics Lactobacilli Bifidobacteria ___________________________________ L. casei B. longum L. johnsonii B. breve L. bulgaricus B. animalis L. reuteri B. infantis L. acidophilus B. lactis L. rhamnosus

Classification of bacteriocins _______________________________________________ Class Subclass Description I Lantibiotics: small, heat stable, containing unusual amino acids II Small (30-100 amino acids), heat stable a Pediocins, with anti-listerial effect b two peptide bacteriocins c secretion is dependent on specific gene III Large (>50 kDa) heat-labile proteins IV Complex glyco- or lipoproteins ________________________________________________

Examples of bacteriocins produced by lactobacilli __________________________________________________ Producer Bacteriocin Antibacterial spectrum ____________________________________________________________ L. acidophilus Lactacin F Enterococcus, Lactobacillus L. bavaricus Bavaricin A Enterococcus, Listeria, Lactococcus, Pediococcus L. sake Sakacin P Lactobacillus, Carnobacterium Sakadin A Enterococcus, Listeria Lactocin S Lactobacillus, Leuconostoc L. helveticus Helveticin J Lactobacillus L. curvatus Curvacin A Listeria, Lactobacillus, Carnobact. Pediococcus spp. Pediocin Listeria Lactococcus lactis Lacticin Bacillus, Clostridium