Kémiai alapozó labor a 13. H osztály részére 2011/2012

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Energia, Munka, Teljesítmény Hatásfok
Advertisements

Egyismeretlenes lineáris egyenletek
Mozgások I Newton - törvényei
Testek egyenes vonalú egyenletesen változó mozgása
Mértékegységek Átváltások.
A sűrűség.
IV. fejezet Összefoglalás
A test tömege.
Tömegmérés A tömeg és a súly
A térfogat mérése.
A sűrűség meghatározása
Kémiai alapozó labor a 13. H osztály részére 2011/2012
Kémiai alapozó labor a 13. H osztály részére 2011/2012
Analitika 13. H osztály részére 2011/2012
Kémiai alapozó labor a 13. H osztály részére 2011/2012
Kémiai alapozó labor a 13. H osztály részére 2011/2012
Kémiai alapozó labor a 13. H osztály részére 2011/2012
Kémiai alapozó labor a 13. H osztály részére 2011/2012
Kémiai alapozó labor a 13. H osztály részére 2011/2012
Mérés és adatgyűjtés Virtuális méréstechnika
Kísérletezés az EDAQ530 adatgyűjtő műszerrel
Newton törvényei.
HETEROGÉN RENDSZEREK SZÉTVÁLASZTÁSA
Hasáb térfogata 10. kép 1 m3 1 dm3 1 cm3.
Mikroszkópi mérések Távolságmérés (vastagságmérés) mikroszkóp segítségével - Krómozott munkadarabon a krómréteg vastagsága, - A szövetszerkezetben előforduló.
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
SZÁRÍTÁS Szárításon azt a műveletet értjük, mely során valamilyen nedves szilárd anyag nedvességtartalmát csökkentjük, vagy eltávolítjuk elpárologtatás.
Fontosabb jelölések tisztázása G 1 : a nedves anyag (szárítandó anyag) tömege [kg/h] G 2 : a szárított anyag (szárítóból kilépő) tömege [kg/h] G v : az.
Felhajtóerő, Arkhimédész törvénye
AZ ERŐ HATÁSÁRA AZ ERŐ HATÁSÁRA
A tömeg.
A nyomás összefoglalás
Összefoglalás Dinamika.
Felhajtóerő.
I. Törvények.
A szilárd testek térfogatának mérése
A folyadékok sűrűsége Hustota kvapalín.
A talaj pórustere aggregátumokon belüli aggregátomok közötti hézagok hézagok összessége összeköttetésben vannak egymással mérete folytonosan változik.
TÁMOP /1-2F Analitika gyakorlat 12. évfolyam Környezeti analitikai vizsgálatok Fogarasi József 2009.
A dinamika alapjai III. fejezet
Arginin ammonifikáció Készítette: Vas Nóra. Arginin ammonifikáció Ammonifikáció mérésére szolgáló labor kisérlet Ammonifikáció fontossága:  Ökoszisztémák.
Nitrifikáció vizsgálata talajban
Lipáz enzimaktivtás mérése
Talajvizsgálat kataláz aktivitás méréssel
OECD GUIDELINE FOR THE TESTING OF CHEMICALS Soil Microorganisms: Carbon Transformation Test OECD ÚTMUTATÓ VEGYI ANYAGOK TESZTELÉSÉRE Talaj Mikroorganizmusok:
ORSZÁGOS KÖZÉPISKOLAI TANULMÁNYI VERSENY FIZIKA KÍSÉRLETI FORDULÓ Budapest, április 5.
Legfontosabb erő-fajták
Készítette: Kiss István
A dinamika alapjai - Összefoglalás
A tehetetlen és a súlyos tömegről
Oldatkészítés, oldatok, oldódás
A tehetetlen tömeg és a súlyos tömeg
Tüzeléstechnika A keletkezett füstgáz
A tömeg (m) A tömeg fogalma A tömeg fogalma:
A nyomás 1 Newton/m2 = 1 Pascal.
A sűrűség.
Szemestermények szárítása
Cavendish ingája Fejős Gergő 12.c.
Fizikai alapmennyiségek mérése
Fizikai alapmennyiségek mérése
A forrás- és az olvadáspont meghatározása
1.Mi a tehetetlenség? 2.Fogalmazd meg a Newton I. törvényét! 3.Írj legalább három különböző példát a testek tehetetlenségére! 4.Két test közül melyiknek.
Hidrosztatikai alapok (hidrosztatikai paradoxon)
Fizika tanári konferencia Takács Judit Jurisich Miklós Gimnázium KŐSZEG Június.
Természettudományi mérések. Tudományos hőmérő Mára már nem higanyos hőmérőt alkalmaznak, tudományos hőmérésnél, hanem Termoelemmel.
HŐ- ÉS ÁRAMLÁSTECHNIKA I.
Az SI mértékrendszer.
Mérések adatfeldolgozási gyakorlata vegyész technikusok számára
2. A Student-eloszlás Kemometria 2016/ A Student-eloszlás
Előadás másolata:

Kémiai alapozó labor a 13. H osztály részére 2011/2012 A tömegmérés http://tp1957.atw.hu/kal_11.ppt

Tartalom A tömeg fogalma, mértékegységek, átváltás A mérési fogalmak: méréshatár, pontosság, érzékenység A tömegmérés elvi lehetőségei A mérlegek fajtái Karos mérlegek működési elve A mérés szabályai analitikai mérlegen Gyakorlati feladatok: talaj nedvességtartalom meghatározása osztott pipetta kalibrálása Ismétlő kérdések Függelék – mérlegek

Tömegmérés A tömeg fogalma (ismétlés): a test tehetetlenségének mértéke. Jele m, alapegység az SI-ben a kilogramm. További egységek: g, cg, mg (átváltás). Fogalmak: Méréshatár (terhelhetőség): Pontosság: Érzékenység: A tömegmérés eszközei alapulhatnak a súlyos tömeg mérésén – ezek csak ott használhatóak ahol van nehézségi gyorsulás – és a nem súlyos (csak tehetetlen) tömeg mérésén. Földi körülmények között az előbbiek megfelelnek, így a következőkben csak ezekről lesz szó.

A mérlegek felosztása A mérlegek csak megfelelő helyzetben (vízszintes) mérnek jól. A mérlegek csoportosíthatók – felépítés szerint = karos ≡ egyenlő karú, ≡ nem egyenlő karú, = kar nélküli ≡ rugós, ≡ nyomásérzékelős; – pontosság szerint = analitikai pontosság: mg vagy 0,1 mg, méréshatár: 200..500 g = tára pontosság: 0,1 g, méréshatár: 500..10000 g vagy pontosság: 0,01 g, méréshatár: 200..500 g; – kijelzés módja szerint = analóg (mutatós), = digitális (számkijelzésű);

Karos mérlegek A karos mérlegek egyensúlyának feltétele a forgatónyomatékok egyenlősége: F1·k1 = F2·k2, ahol k1 és k2 a két kar hossza, F1 és F2 a két karra ható erő.   Egyenlő karú mérlegek  Egyenlő karok (k1 = k2) esetén a két erő is egyenlő az egyensúly esetén: F1 = F2 Egyenlő karú mérlegen tehát ugyanakkora tömeg kell a kiegyensúlyozáshoz. m1 = m2

A tömegmérés szabályai A vízszintes helyzet ellenőrzése. Terhelhetőség! Mit mérhetünk? Mit nem mérhetünk? tiszta,  szennyezett szobahőmérsékletű,  meleg vagy nagyon hideg kívülről száraz eszközt  kívülről nedves eszközt Folyadékot csak zárt eszközben mérünk. Analitikai mérlegen való vegyszer mérés lépései Az üres eszközt megmérjük az analitikai mérlegen, a leolvasott tömeget feljegyezzük (mérési füzet). A gyorsmérlegen az üres eszközt letárázzuk. A szükséges mennyiséget kimérjük a gyorsmérlegen. A pontos tömeget analitikai mérlegen határozzuk meg, a mérés adatait ismét feljegyezzük. Így az analitikai mérleg serpenyőjére vegyszer nem kerül!

Tömegmérés – gyakorlati feladatok Talaj nedvességtartalom meghatározása A talajnedvesség fajtái: felületi, illetve gravitációs víz Kifolyik, illetve szobahőmérsékleten kiszárad a talajból. higroszkópos vagy kapilláris víz 100 ºC felett szárítható ki (szárítószekrény, tömegállandóság). kötött nedvesség (kristályvíz, kémiai) 140 ºC felett szárítható ki (szárítószekrény, tömegállandóság). Nedvességtartalom a száraz talaj %-ában:

Tömegmérés – gyakorlati feladatok Pipetta (osztott) kalibrálás A pipetta pontos térfogatát tömegmérésre visszavezetve határozzuk meg. Öntsön egy főzőpohárba csapvizet! Szívja fel az osztott pipetta felső jeléig a vizet! Engedje le a gyorsmérlegen letárázott eszközbe (főző-pohár vagy Erlenmeyer-lombik) a névleges térfogatnak megfelelő térfogatú vizet! Olvassa le a mérleget, jegyezze fel az adatot! Ezután még négyszer ismételje a 2-3-4. lépést úgy, hogy a vizet 2/5, 3/5, 4/5, illetve teljes névleges térfogatig engedi le! Számítsa ki a hőmérséklet alapján kikeresett sűrűséget használva a tényleges pontos térfogatokat! A mérési adatokat és az eredményt táblázatosan adja meg!

Tömegmérés – gyakorlati feladatok       leolvasott tömeg, g tényleges térfogat, cm3 névleges térfogat, cm3 eltérés, cm3 eltérés, % 1. 2. 3. 4. 5. =/(víz) =– A víz sűrűsége (táblázatból) a hőmérséklet alapján (25 ºC) (víz) = 0,99707 g/cm3

Tömegmérés – gyakorlati feladatok A gyakorlatok időbeosztása Adjon be egy névvel ellátott, gyorsmérlegen lemért óraüveget (tömege m1)! (Itt jön a dolgozat írás!) A kapott mintát mérje meg (tömege az óraüveggel m2)! Tegye be a szárítószekrénybe legalább 1 órára! Végezze el a pipetta kalibrálást! Vegye ki a szárítószekrényből a talajmintát! hűtse le! Ismét mérje le (tömege m3), majd tegye vissza a szárítószekrénybe! Ez alatt készítse el a pipetta kalibrálás jegyzőkönyvét! Fél órás szárítás után harmadszor is mérje meg a talajmintát! Ha a tömeg az előzőhöz képest nem változott, kész van, ha nem, további szárítás kell (tömegállandóság, tömeg mv).

Tömegmérés – gyakorlati feladatok Az eredmény számítása m(nedves talaj) = m2 – m1 m(szárított talaj) = mv – m1 m(nedvesség) = m2 – mv A nedvesség mennyiségét lehet viszonyítani a száraz talajhoz: vagy a nedves talajhoz:

Ismétlő kérdések Mi a tömeg? Milyen elveken mérhető? Ismertesse a mérlegek csoportosítását különböző szempontok alapján! Mi a kétkarú mérleg működési elve? Mit jelent a mérleg érzékenysége, terhelhetősége? A talajnedvességnek milyen fajtái vannak? Hogyan végzi a tömegállandóságig való szárítást? Mihez viszonyíthatjuk a talaj nedvességtartalmát? Minek alapján számítja a pipetta tényleges térfogatát?

Függelék – mérlegek Táramérleg (http://www.ovegesegylet.hu/Cd/6.osztaly/merleg1.jpg)

Függelék – mérlegek Analitikai mérleg az egri Gárdonyi Géza Gimnázium szertárából (http://www.tanszertar.hu/eken/2007_02/images_0702/a_merl.jpg)

Hagyományos bolti (piaci) mérleg Függelék – mérlegek Hagyományos bolti (piaci) mérleg (http://images03.olx.hu/ui/2/84/89/22267589_1.jpg)

Függelék – mérlegek „Mázsa” (http://images03.olx.hu/ui/5/96/85/1270760471_86779185_1-Fotok--mazsa-merleg-1270760471.jpg)

Függelék – mérlegek „Orvosi” mérleg Római mérleg (http://retronom.hu/files/images/Mérleg.preview.jpg) Római mérleg (http://retronom.hu/files/images/merleg_0.preview.jpg)

Függelék – mérlegek „Konyhai” mérleg (http://retronom.hu/files/images/DSCN2301.preview.jpg)

Függelék – mérlegek „Levélmérleg”

Függelék – mérlegek Halmérlegek GSE-LED darumérleg (http://www.anglerstar.hu/onlinepic/2780-19-1n.jpg) GSE-LED darumérleg (http://www.wagnermerleg.hu/kepek/gsled.jpg)

Függelék – mérlegek Személymérleg (http://www.3bscientific.hu/imagelibrary/W60086/W60086_01_hagyomanyos-merleg.jpg)

Függelék – mérlegek Pénzbedobós mérleg, vasútállomás, Debrecen, váróterem („Leesett a húszfilléres?”) (http://retronom.hu/files/images/kepek/116/penzbedobos_merleg_vasutallomas_varoterem_debrecen.preview.jpg)

Függelék – mérlegek JKH kismérleg (http://www.metripontdjl.hu/Image41.jpg)

Digitális analitikai mérleg Függelék – mérlegek Digitális analitikai mérleg (http://senselektro.hu/images/sartorius/wl0435d2.jpg)

Precisa XR320 félmikro mérleg Függelék – mérlegek Precisa XR320 félmikro mérleg (http://senselektro.hu/images/precisa/p320xr.jpg)