Jean Nicolas Arthur Rimbaud

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Változások az iskola pedagógiai programjában (2013/14-től): 1.Nem lesz es rendszer (azaz NYEK-be nem jelentkezhetnek a mostani 5-8. osztályos tanulók)
Advertisements

Arany János Ősszel.
PEREM-KÖZÉRZET ÉS CSALÁDMODELlEK A KORTÁRS VAJDASÁGI MAGYAR NOVELLÁKBAN Sz. Móra Regina 2008.
Realista építészet EKLEKTIKA
TÁMOP a mezőberényi Petőfi Sándor Gimnáziumban
József Attila / / Tóth Márta.
József Attila kései lírája
Készítették: Balázs, Misu, Zita, Zsuzsi
Csongor és Tünde Készítette: Piele Klaudia Réka 10/b.
TURIYAM Téma: Önmagunk mibenléte
Arany János Letészem a lantot.
Arany János: Epilogus.
Jules Verne.
„Férfinak és nőnek teremtette”
1828. Jasznaja Poljana, Tula, Orosz Birodalom-
Babits Mihály (Szekszárd, Budapest, 1941)
A romantika irodalmából
Berzsenyi Dániel Érettségi tételminta.
Vörösmarty Mihály Érettségi tételminta.
Petőfi Sándor Érettségi tételminta.
„ ÉN NEM BŰVÉSZNEK, DE MINDENNEK JÖTTEM …„
Táncsics Mihály
A táj, a természet szerepe Petőfi lírájában és Az apostolban
Forradalmi költészete
CAMILLE PISARRO Zene: Clayderman automata képváltás.
A 19. századi líra átalakulása
A század legnagyobb hatású regényírója. Vágyott a hírnévre. A nagy irodalmi mű megalkotásáról álmodott – így jött létre a 7 részes regényfolyama.
Jung Károly: Dal a hazáról
( ).  Richard Wagner 1813.majus.22.- én Lipcsében született.Bár korán kapcsolatba került a színházi világgal,kezdetben az irodalom jobban érdekelte,mint.
Matematika a tudományban és a művészetekben
Napra Valentin.
Assisi Szent Ferenc, a költő és a szent
George Gordon Byron 26/A. Élete Született: London, 1788 Apai ágon főnemesi családból származott Apja,,Jack Byron kapitány’’, elszórta vagyonát, Franciaországban.
Katona József 16/A.
A szimbolizmus.
Bibliai gondolatok - olasz tájakkal és zenei aláfestéssel
Folyamodjatok az Úrhoz,
Személyiségünk a betűkben
Arany János Mindvégig.
Arany és Petőfi barátsága
Volt egyszer ... Volt egyszer egy sziget. Ott lakott minden emberi tulajdonság - Vidámság, Szomorúság, Bölcsesség… és többek közt Szeretet is.
Szent Ágoston hatása a kálvinizmusra
Puskin 26/B.
Kazinczy Ferenc ( ).
7. Én lelkem, mire csüggedsz el? Mit kesergesz ennyire? :/: Bízzál Istenben s nem hágy el, Kiben örvendek végre. Ki nekem szemlátomást Nyújt kedves szabadulást,
Posztimpresszionizmus
Készítette:Hagymási Réka 11.P
és a Venn-Euler diagrammok
Babits Mihály ( ).
Nikolausz Kopernikusz
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
Készítette: Bakos Vanessza, 9.a
Az idill és a halál kettőssége Radnóti Miklós költészetében
A NDRÉ M ARIE A MPÉRE Balogh Beatrix 10.b. É LETE : 1775-ben született Lyontól alig 10 km-re fekvő kis faluban Apja: -jómódú kereskedő volt -jártas volt.
A.Sz.Popov fizikus Püspöki Petra 10.b.
Eötvös Loránd és a gravitáció
Készítette: Prumek Zsanett
József Attila tájlírája
Petőcz András: Könyörgés 30/B. Hogyan elemezhetünk egy ilyen rövid művet? Életrajzi háttér: 1959-ben született, a nyolcvanas évek egyik formabontó irodalmi.
Elemzés MNÁ   január 22-én írta Kölcsey Ferenc, ma ezt a napot a Magyar kultúra napjaként tartjuk számon.  Az alcím - „A magyar nép zivataros.
Arany János Élete és munkássága.
Arany János.
Vergilius (Kr. e. 70—Kr. e. 19) Teljes neve: Publius Vergilius Maro
PETŐFI SÁNDOR Készítette: Bíró Anna. GYERMEK- ÉS IFJÚKORA január 1- én született Kiskőrösön Édesapja: Petrovics István – mészárosmester és kocsmáros.
ARANY JÁNOS: VOJTINA ARS POETICÁJA
Vojtina ars poeticája:
Vajda János: Nádas tavon 1
Vojtina ars poetica-ja
Madách Imre Útravaló verseimmel.
Útravaló verseimmel Versterv.
Előadás másolata:

Jean Nicolas Arthur Rimbaud 1854-1891

Élete francia szimbolista költő, felfedező. Charleville, 1854. október 20. – Marseille, 1891. november 10. francia szimbolista költő, felfedező. szimbolista úttörő Anyja, Vitalie Cuif [egyedül nevelte, apja elhagyta] Apja, Frédéric Rimbaud 1864. Elhagyta családját Charleville-ben járt iskolába  1 osztály ugrása

1869 - Latin nyelvű versek Párizs  börtön 1870-től kezdett írni francia költeményeket. 1870. Első verses kötete: A részeg hajó 1873 elején megkezdte az Egy évad a pokolban írását Verlaine barátja Veszekedések sora Rimbaud visszament Roche-ba, és befejezte az Egy évad a pokolban-t. Brüsszelben a szerző saját költségén kinyomtatta utolsó művét. És ezzel lezárult a 19 éves ifjú irodalmi pályafutása. Angol, német, spanyol, arab, olasz, újgörög és holland nyelveket tanult

A Kalandor élete 1876. Hollandia 1877. Skandináv ország 1878. Alexandria, Ciprus szigete Megbetegedett 1880. Vissza ment Ciprus szigetére (Rossz éghajlat) 1882–1883. felfedező utak Szomáliában és Galla-földön, illetve felkutatta Ogadint. 1884-1887 vad házasság Kávéval, bőrrel, fegyverekkel kereskedett, de szembekerült a francia kormánnyal. 1891. daganat keletkezett a lábában, a húga(Isabelle) szólt egy papnak és a halálos ágyán megtért.

Látnoki költészete 15-től 17 éves koráig kipróbálta magát az összes modern irodalmi irányzatban, de egyik sem nyerte el a tetszését Hangpróálgatások után fordulat következett be költészetében. Elkezdte felkutatni az ismeretlen tájakat: Kozmikus látomások költője. 1871. május 13-án, ill. 15-én 1-1 levelet küldött két tanár-barátjának, Georges Izambar-nak és Paul Demenynek. Látnok levelek  újszerű ars poeticáját fogalmazta meg. Korai verseiben megjelenő művészetfelfogását jól tükrözi A látnok levele: „A Költő azzal válik látnokká, hogy hosszú, roppant, meggondolt munkával összevarrja összes érzékeit. A szeretet és őrület minden formáját; megkeresi önmagát, kimer magából minden mérget, és csak azok sűrített lényegét tartja meg magának.” Így érkezik el az ismeretlenhez. A modernek nem újítani akarnak, mint a romantikusok, hanem újat alkotni. „El fog jönni az egyetemes nyelv kora, [… ami] közvetlen lélektől lélekig fog hatni, mindent egybefoglal, illatot, hangot, színt, gondolat lesz, mely a gondolathoz tapad, s abból is származik.” Ezzel a kijelentéssel, és Baudelaire-nek a „költők költője” titulus odaadásával egyértelmű, hogy már ekkor eldöntötte: a szimbolistákhoz csatlakozik.

Verselemzés A szimbolista költészet mintadarabja. A sodró erejű látomásos képsorozatban súlyos hiba volna bármely allegorikus párhuzamokat, megfeleléseket keresni. A hajó nagy múltú toposza az irodalomnak. Már a görögöknél a vándorlás, a szeszélyes sors, az élet tengerén való utazás, az egzisztencia és a lélek szimbóluma. A címadás megszemélyesítő. A rész jelző a hánykolódó hajó képét idézi, ugyanakkor a részegség állapotához kapcsolható asszociációkat hív elő (féktelenség stb.) A vers a tapasztalás története. A vers alanya a megszemélyesített hajó. A beszédmód rapszodikus. Az elragadott hang elbizonytalanodik, azután önvádba, öngyűlöletbe fordul, teljesen elveszetté válik. Alapmotívumai rokoníthatók Baudelaire versének, Az utazásnak a motívumkincsével. Mindkettőben közös az elvágyódás, a sodrás. A gyerek-motívum a tisztaság, az elveszett ártatlanság nosztalgiája. A versben képiség, az érzékletesség abszolút dominanciája(elsődlegessége) érvényesül. A képeket (látomásokat) a hajó tudata vetíti ki. A képalkotás mitologikus hatású. A szerkezete lassú indítású, fokozatosan felgyorsuló, újra lelassuló, az áramlásokat követő (hullámzó) ritmus.

1-5 vsz.: Elbeszélő múlt a teljes szabadulásig, a horgony leválásáig. 6. vsz.: Fordulópont – „Azóta…” –jelen. A korlátok nélküli szabadság, s függetlenség ujjongó öröme, különös, végletes élmények csodálkozó ámulata szólal meg. A képáradat meghökkentő jelképek szinte végtelen halmaza. 8-14 vsz.: megélénkülő képzuhatag, (láttam, hallottam, mentem, rohantam, találtam, láttam stb.) emelkedő lendület – múlt 15. vsz.: elbizonytalanodó hang, innen fokozatosan a kiábrándulás, pusztulás, rothadás képzetei uralkodnak - jelen 18. vsz.: a beszélő magára mutat, a vers végéig elhatalmaskodik rajta az önvád , amelyből hiányzik már a szenvedély. A tapasztalás már nem a legfőbb érték. 23. vsz.: A korábbi ujjongó hangnem elégikussá válik, s egy pillanatra felhangzik megsemmisülés óhaja is. 24. vsz.: felvillanó halvány nosztalgia egy kis tócsa után, kinagyított apró mozzanat (Európa), papírhajó vízrebocsátása, kisfiú – az újrakezdés lehetetlensége. 25. vsz.: a zárlat összegző, rezignált. A mindent látni, megélni, mindent kiinni és kifejezni ars poeticáját kérdőjelezi meg. Nem lehet úgy élni, létezni, mint annak előttte. Vagyis a gyermek idilli hangulat. A hajóroncs „nem szállhat révbe többé kalmárhajók után”. Verselése jambikus. A szakaszok 4 sorosak. Keresztrímek (a b a b) Fájdalmas, csalódott lemondással zárul a költemény.

Készítette: Ötvös Mónika Felsőkelecsény, 2009. 11. 05. Forrás: http://enciklopedia.fazekas.hu/palyakep/vilag/Rimbaud.htm http://hu.wikipedia.org/wiki/Arthur_Rimbaud http://www.literatura.hu/irok/szimbol/rimbaud.htm http://www.sulinet.hu/irod/2nyelv/rimbaud.html http://wwwold.sztaki.hu/~smarton/irodalom/rimbaud.htm