Története Típusai Magyarországi könyvtárak

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
könyvtár ismeretek A könyvtár fogalma, típusai
Advertisements

A vizsolyi Biblia.
Könyvtárismeret Könyvtárak.
Világörökségünk A budai vár.
Az MDK és az ELDORADO viszonya ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal Moldován István Az MDK és az ELDORADO viszonya ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
INFORMATIKA KÖNYVTÁRHASZNÁLATI TÉMAKÖR I.
E URÓPAI D OKUMENTÁCIÓS K ÖZPONTOK. Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) hálózatát az Európai Bizottság hozta.
Könyvtártípusok II. Rákóczi Ferenc Gimnázium Könyvtárismereti órák
Gyermekkönyvtárak kialakulása
Készítette: Nyírő Mátyás 8.b
Könyvtárhasználati verseny
Az Európán kívüli világ
Egy-egy ország leggazdagabb könyvtári gyűjteményei a nemzeti könyvtárak.nemzeti könyvtárak A világon kb. 160 nemzeti könyvtár van. Az adott ország publikációinak.
Online Katalógus aleph.nyf.hu.
Bibliotheca Corviniana
Mátyás corvinái, könyvtára
„Szakképző iskolák könyvtári szolgáltatásainak tanulmányozása” Egész életen át tartó tanulás program Leonardo da Vinci Mobilitás alprogramja keretében.
Aranymetszés képviselői
Az Országos Széchényi Könyvtár szolgáltatásai
A nemzetközi kapcsolatok történeti gyökerei I.
Tematika 9. évfolyam irodalom.
Könyvtárhasználat.
Közös katalógusok melléklet a Bevezetés a pedagógiai tájékozódásba című ELTE jegyzethez.
A könyvtárak és a könyvek osztályozása
2005 május Kétszintű érettségi.
Mátyás király, az igazságos
MÁTYÁS, AZ IGAZSÁGOS.
A kisebbségi (magyar) felsőoktatás kialakulása és perspektívái Szatmárnémetiben Készült a Debreceni Egyetem Nevelés – és Művelődéstudományi Doktori Program.
A hazai iskolai könyvtárak fejlődéstörténete
BLK Könyvtármenedzsment III. 1. előadás 1 Könyvtármenedzsment III. Szolgáltatások szervezése.
SOK CSODA, AMIT NEM ISMERSZ
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban Moldován István MultiMédia az oktatásban konferencia Zsigmond Király Főiskola,
Homérosz és művei 3/A.
Magyar Könyvtárosok Egyesülete 42. Vándorgyűlése ajánlásai.
Kisázsia Ezen a területen alakultak ki a legelső civilizációk.
A tudás szentélye a könyvtár
A számítógép működéséhez két elv kell egyszerre működjön: automatizált számolás és programozhatóság. Történetét azokig a mechanikus számológépekig szokás.
Könyvtári informatika I.
és segíteni az embereket, akik hozzá akarnak férni ezekhez.
A KÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÁSOK SZABÁLYOZÁSA. ALAPJOGSZABÁLY: ÉVI 140. TÖRVÉNY A NYILVÁNOS KÖNYVTÁRI ELLÁTÁSRÓL.
A TÖRVÉNYEKBEN ELŐÍRT SZOLGÁLTATÁSOK
ALEXENDROSZ Makedón Nagy Sándor.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Könyvtártörténet dióhéjban
Kazinczy és Csokonai iskolája: a Debreceni Református Kollégium
Arisztotelész I.e 384-i.e 322.
BUDAPESTI SÉTA 6. ÉVFOLYAM.
Készítette: Bujdosó Villő
Az ősi tudomány Geodézia Készítette: Jakab Csaba Lóránd.
Számrendszerek kialakulása
Szakirodalomkeresési lehetőségek Sporttudomány és határterületei.
A könyvtár kincsei Készítették: Kajári Katalin Szalmási Krisztina
Könyvtárbemutató középiskolásoknak MTA Kémiai Kutatóközpont Könyvtára.
Könyvtárak története.
Sonnevend Péter Új munka indult:
KÜKÜLLŐVÁR (Cetatea de Balta, Kokelburg,) Foto: Csedő Attila
Könyvtárismeret Segédanyag az informatika tanulásához Templom Téri Általános Iskola Pilisvörösvár Készítette: Kárpát József.
Könyvtár: Nagyobb mennyiségű könyvnek rendszerezett (közhasználatra szánt) gyűjteménye. Szerepe: beszerezni, őrizni, hozzáférhetővé tenni a tudást és az.
KERESÉS ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁRI KATALÓGUSOKBAN Kiss Annamária Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013.
Adatbázisok használata a tájékoztatási gyakorlatban Dr. Nagy Enikő Csomád,
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
Könyvtártípusok és funkcióik NEMZETI KÖNYVTÁR szakkönyvtár közkönyvtár felsőoktatási könyvtár egyházi könyvtár Iskolai könyvtár.
Régi és ritka könyvek tára
Az Országos Széchenyi Könyvtár
Hagyományos és új információs eszközökön alapuló könyvtári szolgáltatások.
Elérhető magyar irodalom – olvasás? digitalizálás?
MIÉRT éppen a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar?
Bibliográfiai Szekció
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban
Vasas Lívia 2015 A Semmelweis Egyetem online szakirodalmi forrásairól, azok használatáról Vasas Lívia 2015.
Előadás másolata:

Története Típusai Magyarországi könyvtárak A könyvtár Története Típusai Magyarországi könyvtárak Készítette: Majoros Péter János

A könyvtár fogalama Könyvtárnak nevezzük a bármiféle adathordozón rögzített dokumentumok tárolására kialakított helyet, épületet, és ezen dokumentumok gondozására, feltárására hivatott intézményt. A tárolt információhordozókat rendszer (katalógus, regisztráció) szerint rendszerezik, archiválják és az olvasó(k) számára hozzáférhetővé teszik. Könyvtára (a magyar elnevezés a görög bibliotéka tükörfordítása) korábban bárkinek lehetett (akár öt könyvből álló is), manapság inkább a nagy mennyiségű könyvet tároló intézményeknek van

A könyvtáros... A könyvtár kezelője a könyvtáros. Az írástudás hajnalán mágikus hatalmú személy volt, a tudás birtokosa, aki eligazodott a könyvek labirintusában. Később bárki lehetett, aki tudott olvasni. Sok évszázados kihagyás után ma ismét létezik könyvtártudomány, egyetemen és főiskolán oktatják.

A könyvtáros közvetítő szerepet betöltő személy volt az ókortól napjainkig az információk és az olvasók között. Ez a szerep teszi a szakmát egyedivé, és ez a szerep kötelezi arra a könyvtárosokat, hogy megismerjék a tudományokat és jártasak legyenek a könyvtári információs technológiákban. Egy magára valamit is adó szakma számára nem elhanyagolható a folyamatos szakmai képzés. Mivel a könyvtárak elsődleges feladata még mindig az, hogy a könyveket eljuttassa az olvasóhoz és megszerettesse az olvasást, ezért az olvasószolgálatban dolgozó könyvtárasoknak jó pszichikai érzékkel, alapos állományismerettel, jó beszédkészséggel kell rendelkezniük ahhoz, hogy ajánlani tudják a legfrissebb irodalmat. Nemzetközi vizsgálat eredményei alapján elmondható, hogy a könyvtárost „világszerte” rendszerető, precíz, nyugodt, segítőkész, barátságos és meglehetősen intelligens emberként jellemzik. Munkáját a közönség rutinjellegűnek, hasznosnak és segítőnek ítéli. Magyarországon (és csak itt) a népesség fele úgy gondolja, hogy a könyvtárosság tipikusan női munka!

Könyvtár története Az agyagtáblákat az ókori könyvtárakban falfülkékben, ládákban, edényekben, kosarakban tárolták. Az Alexandria Könyvtár híresen nagy könyvtár volt, a legnagyobb az ókorban. Virágzása idején több mint 700 ezer könyvet (tekercset) tartottak. Kr. e. 3. században hozták létre Egyiptomban, hogy az addig többnyire a templomokban őrzött tekercseket egy helyen gyűjtsék össze. A könyvtár eredeti rendeltetése, a könyvek gyűjtése mellett, a Muszeionban tevékenykedő tudósok munkájának az elősegítése volt. A könyvtárban azonban nemcsak gyűjtötték a könyveket, hanem az írnokok másolatokat is készítettetek róluk. A könyvtár létrehozójának a hellén származású I. Ptolemaiosz Szótért tartják, aki fontos feladatának tekintette, hogy a görög tudósoknak otthont adjon, és kutatásaikat, tanulmányaikat is elősegítse. A könyvtár összeállításához a volt arisztotelészi tanítvány, phaléroni Démétriosz tanácsait vette igénybe, akit azonban II. Ptolemaiosz Philadelphosz, I. Ptolemaiosz fia, apja halála után száműzött.

A könyvtár az idők során egyre nagyobb lett. NövekedéseIII A könyvtár az idők során egyre nagyobb lett. NövekedéseIII. Ptolemaiosz Euergetész uralkodásának idején volt a legjelentősebb. Az ő nevéhez fűződik az a rendelet is, miszerint minden beérkező hajót át kellett kutatni és minden ott talált könyvről másolatot kellett készíteni a könyvtár számára. A hajókon talált könyvek másolatait külön tárolták a többi könyvektől. Ugyancsak III. Ptolemaioszhoz fűződik Aiszkhülosz, Szophoklész, Euripidész eredeti műveinek beszerzése is. A művek eredeti tekercseit, óvadék ellenében, azzal indokkal kérte el Athéntól, hogy másolatokat készítsen róluk, azonban később mégis úgy döntött, hogy megtartja az eredetit és a másolatokat küldi vissza. Az Alexandriai Könyvtár először Kr. e. 48–47-ben, az alexandriai háború idején égett le. Az elkövetkező években, a folyamatos római támadások következtében – 262-ben Aemilianus lázadása, majd 272-ben Aurelianus alatt, és végül 296–97-ben, Diocletianus ostroma alatt – többször is megsérült. A végső pusztulás 640–642 között következett be, amikor Amr ibn el-Asz seregei legyőzték Alexandriát. Ekkor Omár kalifa parancsára, azzal az indokkal, hogy ha a könyvek azt tartalmazzák, mint a Korán, feleslegesek, ha nem, akkor veszélyesek, elégették a könyveket. Egyes vélemények szerint az utóbbi történet hamis, amit évszázadokkal később, a 12. században találtak ki.

A középkorban visszaesés mutatkozott A középkorban visszaesés mutatkozott. Kolostorokban, később a híres egyetemek könyvtáraiban egy szűk réteg juthatott a műveltség hordozóihoz. A 18-19. századra egyre több  nyilvános könyvtár alakul. Új könyvtártípusok jönnek létre: nemzeti, tudományos, szak-, iskolai és közművelődési könyvtárak. A mai könyvtárak áttérnek a számítógépes információs rendszerek használatára. Interneten keresztül kapcsolatba kerülhetünk a világ bármely részének könyvtáraival.

Magyarországi könyvtárak Szent István idejében jönnek létre az első egyházi gyűjtemények. Könyves Kálmán királyunknak is csak néhány tucat kötete volt. A XV. században a reneszánsz főpapi könyvtárak (Janus Pannonius) jelentették a humanista kultúra meghonosítását. Mátyás király híres könyvtára (Bibliotheca Corviniana) a legkiválóbbak közé tartozott. Reformáció – ellenreformáció: iskolai könyvtárak kialakulása. XVII. században jelentős főúri könyvtárak: (Ráday, Festetics, Teleki) – Galériás teremkönyvtár. Gróf Széchényi Ferenc (1754 -1820) 1802-ben megalapította a Magyar Nemzeti Könyvtárat. 1949-től Országos Széchényi Könyvtárnak nevezik, 1804-től un. köteles példány szolgáltatás. Ma hazánk legnagyobb könyvtára. Közel ötmillió dokumentumot őriz.

...Tipusai... 1. ISKOLAI 14-15. században alakultak ki, kezdetben egy volt a felsőoktatási könyvtárral. Gyűjteményük kicsi, könnyen áttekinthető. az 1920-as években Klebersberg kultúrpolitikása és az altalános tankötelezettség bevezetésével nő a jelentőségük. Pl. általános iskolai és középiskolai könyvtárk. 2. FELSŐOKTATÁSI A 15. század után alakult ki, a filozófiai tudományfelosztás szerint, a karoknak, tudományágaknak megfelelően rendezték sorba a könyveket. Pl. ELTE könyvtára

3. NEMZETI 18. század körül kezdtek kialakulni, többféle módon. Van, amit alapból nemzeti könyvtárnak terveztek, ilyen a British Library. Gyakran királyi könyvtár része vagy egésze vált a nemzeti könyvtár alapjául. Nálunk Széchényi Ferenc felajánlása és köteles példány rendelete adta az alapot. 4. KÖZMŰVELŐDÉSI 19. században alakult ki, kétféle képpen. Az első a porosz út, amikor a gyűjtemény van központi helyen. A másik az ún. Public Library, ahol a használat, több példányos beszerzés, szolgáltatás van a központban. Nálunk először ilyen Public Library a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár volt. 5. SZAKKÖNYVTÁR A felhasználók szakképzettek vagy éppen képzésben résztvevők, specifikus igényekkel érkeznek, ezért a gyűjteményt is egy tárgy köré csoportosítják. Pl. Nemzeti Filmarchívum, Hadtörténeti Múzeum és Levéltár

Még négyféle képpen tudjuk elkülöníteni egymástól a könyvtárakat Csoportosításuk Még négyféle képpen tudjuk elkülöníteni egymástól a könyvtárakat I. Használatuk szerint: -nyilvános könyvtár -zártkönyvtár II. Tulajdon szerint: -közkönyvtár -magánkönyvtár III. Nagyság szerint: -kis (kevesebb, mint 10 000 kötet) -közép (10 000-100 000 között) -nagy (több, mint 100 000 kötet) IV. Olvasók kora szerint: -felnőtt -ifjúsági -gyermek