Hegységkéződés.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Természetismeret 6. - az előző évben tanultuk
Advertisements

Földrajz 7. A Föld története – Afrika – Ausztrália és Óceánia
Hogy is volt ez? Nem emlékszem..
Lemeztektonika.
Földrajz 7. Az előző évben tanultuk
V. TÉMAKÖR: A FÖLDFELSZÍN FORMAKINCSE A belső és külső erők párharca
Miért változnak az évszakok?
A Föld belső szerkezete
A Föld gömbhéjas szerkezete
Vulkanikus hegységek.
BONI Széchenyi István Általános Iskolai Tagintézménye
Földtörténet Összefoglalás.
A FÖLD FELSZÍNFORMÁI.
A geoszférák földrajza
A Föld nevű bolygó Bolygónk különlegesen kedvező naprendszerbeli helyzete lehetővé tette, hogy rajta 3,5-4 milliárd évvel ezelőtt az élet megjelenjen.
Érckörforgások az óceáni kéreg és a tenger között.
V. TÉMAKÖR: A FÖLFELSZÍN FORMAKINCSE A belső és külső erők párharca
Készítette : Kis Adrián Benjámin Neptun-kód : BAW8DS Tankör : MF13M2
Készítő: Ott András Témakör: Ásvány és kőzettan
Afrika helyzete és felszíne
Talpon maradni.
Vulkáni jelenségek.
A földtörténet eseményei
Vulkánosság.
A lemezmozgások következményei
A kőzetlemezek mozgása
1. Földünk kora. Földünk kb. 4,6 milliárd éve keletkezett. mai nap
A földtörténet Ősidő A Föld 4,6 milliárd éves
A földfelszín formakincsei
Változó földfelszín.
A klímaváltozások és okaik
Természetföldrajz 3. A földfelszín nagydomborzati és függőleges tagoltsága A hipszografikus görbe.
TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI BSC
A lemeztektonika alapjai
Geológiai folyamatok.
A balatoni negyedidőszaki üledékek kutatási eredményei
A földrészek szerkezete és domborzata
Fizika Földrengèsek.
Lemeztektonika Fogalmak Alfred Wegener Kőzetlemezek mozgásai
Készítette: Antos Tamás 8.b
Készítette: Pelsőczi Gergő
Pannon tenger A Kárpát-medence területén helyezkedett el.
A földköpeny és a földköpeny áramlásai
Magyar Milán Felszínalaktan- vulkanizmus
Hegységek keletkezése
Hegységek születése Vulkánok.
A Föld belső felépítése
Óceanogárfia Kérdések. 1.Óceanográfia fogalma és vizsgálati területe 2.Óceanográfia jellemzői az ókorban 3.Óceanográfia jellemzői a középkorban, felfedezések.
Lemezmozgások kísérőjelenségei. Szerkezeti mozgások 1. Gyűrődés Nagy nyomáson, magas hőmérsékleten, nagy mélységben, oldal irányú erők hatására KÉPLÉKENY.
2010. november 17. Farkasné Ökrös Marianna EKF Földrajz MA.
Globális tektonika.
Geológia 9. előadás.
Kőzetlemezek és a vulkanizmus
Tartalom A lemezmozgások A Föld szerkezete A lemeztektonika alapjai
Vulkánok. Általánosságban: A vulkánok avagy tűzhányók a Föld felszínének olyan hasadékai, amelyeken a felszínre jut a magma, az asztenoszféra izzó kőzetolvadéka.
divergencia: széttartás, távolodó lemezszegélyek divergensek v
11. A földrészek szerkezete, domborzata
Lemezmozgások kísérőjelenségei
Ázsia természetföldrajzi képe
9. A KONTINENSEK ÉS ÓCEÁNI MEDENCÉK KELETKEZÉSE.
Földtörténet.
Földtörténet.
Európa földtörténete, felszíne
4. A FÖLD SZFÉRÁI.
27. VILÁGTENGER.
32. FOLYÓK.
8. A LITOSZFÉRA DOMBORZATA.
Magyarország földtörténete
Középidő és Újidő.
A Föld kőzetburka.
Előadás másolata:

Hegységkéződés

Föld nagy léptékű szerkezeti elemeit alakító legfontosabb folyamat a lemeztektonika. A kéreglemezek egymáshoz viszonyított elmozdulása a domborzat megváltozásához, hegységképződéshez vezet

A hegységek keletkezése két lépcsőben zajlik Tektogenezis: A hegységek anyaga a tengerek mélyén úgynevezett geoszinklinálisok mélyén halmozódik fel üledékek formájában. A geoszinklinális tulajdonképpen egy óriási teknő, vagyis üledékgyűjtő medence. A felhalmozódott anyag meggyűrődését, takaróredők kialakulását nevezzük tektogenezisnek. Ezzel még magasabb hegység nem jött létre, csak gyorsan pusztuló kisebb kiemelkedés. Orogenezis: Szó szerinti fordításban ez a tulajdonképpeni hegységképződés. A tektogenezis folytán, megbomlik a lemezszegély egyensúlya, nagy vastagságban préselődik üledék a kontinentális lemez szegélye alá is. Az egyensúly csak akkor áll helyre, ha a kontinens pereme megemelkedik és stabil állapotba kerül, a folyamat évmilliókig tarthat. Az orogenezis tehát tulajdonképpen a hegységek keletkezésének kiemelkedési szakasza.

Törés, ütközés, vulkanikus Hegységek földkéreglemezek töréséből (vetődés), vagy ütközéséből jöhetnek létre, gyűrődéssel illetve vulkanikus tevékenység eredményeképpen. A születés módjától, a találkozó lemezek minőségétől függő mértékben játszik szerepet a hegységképződésben az üledék.

A) Lemezmozgások során létrejött hegységek: A lemezmozgások során a lemezek határain az óceáni árkokban felhalmozódó üledék adja a hegységképződés alapanyagát. Ezt az üledéket gyűrik fel az ütköző lemezszegélyek

Az ütközésnek 3 lehetséges verziója van: -két óceáni lemez ütközése: Az egyik lemez a másik alá bukik, anyaga beolvad majd felszínre tör. Vulkáni szigetívek jönnek létre, robbanásos, vízgőzben, gázokban gazdag vulkáni működéssel. Az üledékeknek alárendelt szerepük van. Ilyen módon keletkezett pl. Japán

óceáni és kontinentális lemez között: Az óceáni lemez nagyobb sűrűségű és vékonyabb, mint a kontinentális, ezért alábukik (ábra). Valamivel nagyobb a gyűrt üledékek szerepe, amit az óceáni lemez szállít, de itt is uralkodóak a savanyú vulkáni kőzetek. Így keletkezett pl.a Pacifikus-hegységrendszer a Csendes-óceán peremvidékén - ennek egy része az Andok

két kontinentális lemez között: Itt is óceáni lemez semmisül meg a két kontinentális lemez között. Anyaga felszínre préselődik, és nagy távolságra elvonszolódik. Ez a gyűrt üledékes kőzettömeg alkotja a takaróredőket. A hegységek felépítésében ezek a takaróredők játsszák a fő szerepet, mellette a vulkanizmus alárendelt folyamat. Pl.: Európa és Ázsia ütközésével alakult ki az Ural, Ázsia és India ütközésével a Himalája. (Az alábbi ábra a Himalája keletkezését mutatja be.)

B) Töréses szerkezetek: Ha a kőzetanyag nem képlékeny, mint a mélytengeri üledékek esetében, hanem merev, akkor a lemezekben keletkező húzó- és nyomóerők hatására a kőzettest eltörik. A törésvonalak által közrezárt rögök emelkedni illetve süllyedni kezdenek attól függően, hogy hol érik el egyensúlyi helyzetüket. Ezt a mozgási folyamatot nevezzük vetődésnek. Vetődéssel röghegységek alakulnak ki.

C) Vulkanikus hegységek A gyűrt hegységeknél a lemezszegélyekhez kötődnek, de kialakulnak a törések melletti feltöréssel is. (A képen a Cserehát vulkáni vonulatai láthatók.)