AZ ŐSKOR KULTÚRÁJA.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az ókori Mezopotámia művészete
Advertisements

A május 26-i előadás összefoglalója
A történelmi idő.
Az őskori vallás.
Az emberi élet előzményei, A mai ember kialakulása
A TERMELŐ EMBER.
„A történelem az élet tanítómestere.” /régi közmondás/
Szláv lakáskultúra.
Mobil egészségipar Mi a mobil és miért?
AZ ÖNELLÁTÁSTÓL AZ ÁRUTERMELÉSIG
AUSZTRÁL ŐSLAKOSOK Onódi Csaba, 6.B.
Cella Septichora.
Sumér, az első civilizáció
Az őskor művészete.
ŐSKOR.
Régészet Szerényi Dóra
Energia – történelem - társadalom
Mezopotámia és Egyiptom építészete
Egyiptomi kultúra Készítette: Engárt Zsuzsanna
„Mélységes mély a múltnak kútja...”
A művészettörténet kiemelkedő alkotásainak megközelítése:
AZ ÉGHAJLATTAN FOGALMA, TÁRGYA, MÓDSZEREI
Gondolatok a művészet rendszeréről
Segédanyag a vizuális kultúra tanulásához Horák György
Az őskor hitvilága,művészete
Honfoglaló magyarok lakáskultúrája
Honfoglaló magyarok lakáskultúrája
A NEOLITIKUM Az Újkőkor i.e
Demográfia 2. A Világ népessége.
ŐSKOR MŰVÉSZETE 5.oszt. Nékám Róbertné.
A mai órán az őskor festészetével ismerkedünk meg!
Környezetvédelem alapjai 6
A gyerekek nem várnak Gyerekesélyprogram 2007
Világ legrégebbi még lakott városa
RÉGÉSZET ÉS KÉMIA Dr. Balla Márta BME Nukleáris Technikai Intézet.
EGYETEMES ÉS MAGYAR AGRÁRFEJLŐDÉS DR KOVÁCS JÁNOS.
Ókori Kelet.
A sámánizmus művészeti alkotásai és szimbolikája
A koreai sámánista szertartsok eszközei
MŰVELŐDÉSTÖRTÉNET.
Az emberré válás folyamata
Őskor/kőkorszak/prehistorikus kor
A krétai és a mükénéi kultúra Korai civilizációk a hellének földjén
Vegetáció- és tájtörténet I.. Európa tájtörténete I. Az első betelepülő ember: valamelyik interglaciálisban Stabil populációk: a Würm vége felé (neandervölgyi.
A Történelem Forrásai Minden olyan dolgot, eszközt, mely a múlt megismeréséhez, megértéshez hozzásegít forrásnak nevezzük.
A magyarság eredete és vándorlása
A világnépesség növekedése
Az őskor művészete I.e. ~ – i.e Készítette: Ecseri István.
A stockholmi metro A stockholmi metrót "a világ leghosszabb művészati galériájának" nevezik. 3 fő vonala (a kék, a vörös és a zöld) közel 110 km.
Mezopotámiai lakáskultúra
A Kheopsz piramis.
MÉDIAISMERET Közlési rendszerek
Stonehenge Az angliai Wiltshire-ben, a Salisbury-síkságon áll a történelem előtti idők egyik legelképesztőbb emléke, a Stonehenge.
Az őskor művészete Kr.e ig.
A zene története készítette: Szabóné Lukács Éva
Sporttörténet.
Az újkőkor kiteljesedése. A mesterségek megjelenése  a termelés  felesleg  tárolás csere     fazekasság vesszőfonás rabló közvetlen   hadjáratok.
Őskor művészete Zetye Péter Előadása.
Kép- és film a művészetben, eljárások, irányzatok 1. témakör:
Az őskori ember mindennapjai Az őskor társadalma: ősközösség. Mindenki egyenlő volt, nemek szerinti munkamegosztásban közösen dolgoztak, közös volt a javak.
A MŰVÉSZET KEZDETEI Kr. e időszámításunk kezdetéig
Földünk népessége.
Téma: A demográfiai robbanás, mint társadalmi jelenség
Kézművesség Mesterek és művészek
A TERMELŐ EMBER.
Maja civilizáció Készítette: Görgics Zoltán Edited by. PowerPoint™
Hegel ( ) rendszerfilozófiája
Ősi barlangrajzok.
2. előadás és szeminárium Az alapok I.
Összeállította: Halász Dávid
Előadás másolata:

AZ ŐSKOR KULTÚRÁJA

Őskor- Történelem előtti kor Az emberiség fejlődéstörténetének az a korszaka, melyből írott emlékek nem maradtak ránk. Felosztása: 1. Paleolitikum: i.e. 600 000-10 000 alsó szakasz: i.e.600 000- 120 000 középső szakasz: i.e. 120 000-40 000 felső szakasz:i.e. 40 000-10 000 2. Mezolitikum: i.e.10 000-5000 3. Neolitikum: i.e. 5000-1200 Rézkor: i.e. 2500-2000 Bronzkor: i.e. 2000-időszámításunk kezdetéig Vaskor: i.e. 1200- a római birodalom kialakulásáig

Paleolitikum Alsó szakasz: Pitekantropus = előember Középső szakasz: Neandervölgyi ember Felső szakasz: homo sapiens

Mezolitikum A mezolitikum i.e. 10 000 - i.e. 5000 Az emberek vadászattal és gyűjtögetéssel szerezték táplálékukat (csökkent a vadászat jelentősége és egyre nagyobb szerepet kapott a földművelés és állattenyésztés) A mezolitikum emberei többnyire vándorló, de helyenként félig-meddig letelepedett nagycsaládokban éltek, amelyeket választott vezetők irányítottak. Az emberek még mindig kő-, fa- ill. csonteszközöket használtak, de ezek kidolgozása sokkal finomabbá vált.

Neolitikum Neolitikum: i.e. 5000-2500 A Föld éghajlatában változás -- felmelegedés -- gabona Az emberi populáció megnövekedett, megindult a letelepedés, a másodlagos környezetet kialakítása Az új életmód --új eszközök: ásóbot, kapa, faeke, sarló, a keményebb, csiszolt kőeszközök (pl. balták). Megjelennek a különböző iparágak: a fazekasság, a kosárfonás, a fonás, szövés, a fémművesség.

Rézkor Régészeti korszak, amely a neolitikum (újkőkorszak) végétől a bronzkor kezdetéig tartott. A korszak fő jellemzője, hogy az ember használni kezdte az első fémeket: a rezet, az aranyat és az ezüstöt. Kialakult a fémolvasztás és fémmegmunkálás.

Bronzkor A bronzkor a civilizáció fejlődésének azon szakasza, amikor a természetes módon felszínre került érctartalmú ásványokból a réz és ón kiolvasztásával, majd ötvözésével állították elő a bronzot. A bronz megmunkálásának legkorábbi emlékei az i. e. 4. évezred közepére tehetők.

Vaskor A vaskor időbeli kiterjedése országonként és földrajzi régiónként változik. Az i.e 12. századot tekintik a vaskor kezdetének, de Közép-Európában csak az i.e. 8. században kezdődött.

Szellemi kultúra az őskorban

Nevelés Összehasonlító etnográfiai kutatások A tanulás módszere: utánzás A gyerekek a mindennapi élet folyamatában sajátították el mindazt, ami az ősi társadalom kultúráját alkotta. A tanítást a közösség felnőtt tagjai végezték, nem téve különbséget saját és mások gyermekei között. Az élet fenntartásához szükséges gyakorlati ismereteken és készségeken túl a gyermekek erkölcsi erényeket is elsajátítottak nevelődésük során.

Vallás-mágia Képe a világról A mágia Mágikus szertartások

Építészet Megalitikus építészet Hatalmas méretű köveket használtak Áldozati szertartásokkal, csillagászati megfigyelésekkel, nap- és halott kultusszal kapcsolatosak. Menhir, dolmen, megalit

Stonhenge Stonehenge Nyugat-Európa megalit kultúrájának jelképe. A napkultusznak szentelt építmény, melyet i. e. 1 800 körül emeltek Hatalmas kő köre 100 méter átmérőjű, alaprajza szabályos, kör és patkó alak kombinációja. Gondosan megmunkált falaiban a kövek csapolással vannak összeillesztve.

Festészet Az őskori festmények tárgya: állatábrázolás, Célja: vadászmágia, termékenység varázslat Színezőanyag: színes föld, növényi nedvek, korom, szén, ásványokból őrölt festékpor. Kötőanyag: vér, gyanta, tojás, méz, zsír tartalmú anyagok.

Lascaux (Franciaország) A sziklaképek keletkezése i. e. 13 500. Egyszerű vonalvezetés, kezdetleges technikai eljárások Téma: állatok, mozgás, emberek. Az emberi alak: az arcvonásokat alig dolgozzák ki, a profilok torzak, a testtartás groteszk.

Altamira (Spanyolország) Keletkezési ideje: i.e. 15 000-10 000 A barlang mennyezete 18 m hosszú és 8-9 méter széles. Sziklakiugrások és mélyedések borítják Bölények, vadlovak, szarvasok különböző pózokban. Ezek a falfestmények a freskófestészet őseinek tekinthetők.

Szobrászat Kőből vagy csontból készült kicsi állat és emberfigurák Az állatábrázolás: szorosan összefüggött a vadászattal A termékenység: jelképe a nő A szobrok többsége agyagból készült, és 30 cm-nél kisebb. A "Vénusz" szobrok jellemzői: hatalmas domborulatok, túlzottan telt formák, az arcvonások alig kidolgozottak, csökevényes a kéz, a karok és a lábak elnagyoltak

Zene A zene fejlődése az énekléssel kezdődött. Szorosan összetartozott a szöveg és a dallam. A ritmus: lábdobogás és taps A korai eszközhasználattal egy időben az eszközökkel való tudatos hangkeltés is elkezdődött.

Tánc Amit nem értettek a világból, azzal a varázslaton, mágián keresztül próbáltak kapcsolatot teremteni. A varázslatnak a tánc elengedhetetlen eszköze, mellyel a transzállapotba kerülést igyekeztek elősegíteni. Hitük szerint így képesek voltak átlényegülni és kapcsolatba lépni a szellemekkel vagy a természet feletti erőkkel.