Az elterelés változása előnyök és anomáliák 2006.07.01. után…

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés szabályai (Seveso II.) - polgármesterek felkészítése Lakossági tájékoztatás A lakosság.
Advertisements

Terápiás igazságszolgáltatás vagy igazságügyi patologizálás?
A családi döntéshozó csoportkonferencia alkalmazása a börtönpártfogás, illetve az utógondozás során Velez Edit április 28.
A gyermek- és fiatalkori bűnözés kérdései ügyészi szemmel
Az artista sem ugrik védőháló nélkül avagy miben segíthet a jog ?
A gyermekvédelmi rendszer működése és hiányosságai
Jóvá Tett Hely Közösségi Foglalkoztató
Békés Megyei Államigazgatási Kollégium június A közérdekű munka büntetés végrehajtásának tapasztalatai Békés megyében Békés Megyei Kormányhivatal.
Közérdekű munka büntetés Dr. Hatvani Erzsébet főigazgató Igazságügyi Hivatal december 12.
„A MUNKA NEMESÍT II.” "A programot az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja."
Pedagógiai problémák-pártfogói programok A pártfogó felügyelet lehetséges válaszai a szakmai problémafelvetésre Budapest, 2009.
A Társadalmi Bűnmegelőzés Nemzeti Stratégiája és kapcsolódási pontjai a Nemzeti Drogstratégiához Gyökös Melinda Hotel Hélia, Budapest június 24.
CEP1 „ Jóvá Tett Hely” Képzési, Támogató és Szabadidős Központ „ Jóvá Tett Hely” Képzési, Támogató és Szabadidős Központ Bűnmegelőzési projekt.
MAT Kongresszus Siófok, nov Mozgó elterelés három városban a Kék Kockánál.
Törzsök Góczán Emese Szögi Lakatos Maya november 19.
A közrend és közbiztonság helyzete, a Komárom - Esztergom Megyei Rendőr - főkapitányság évi tevékenysége.
AZ INTERNETES BŰNÖZÉS (bűnüldözés) HAZAI HELYZETE 2011.
Hangunk megsokszorozza erőnket ! A betegszervezetek jelentősége
Veszettség elleni védekezés tapasztalatai Magyarországon
(Igazságügyi Hivatal, főigazgató)
A PÁRTFOGÓ FELÜGYELŐI SZOLGÁLAT
A pártfogó felügyelet speciális magatartási szabályai
A pártfogó felügyelő szerepe és feladata a jelzőrendszerben Budapest, március 28.
A közösségi foglalkoztató szerepének modellezése és megerősítése a közösségi bűnmegelőzés rendszerében január 15.
Dr. Gombik Gergely pártfogó felügyelői szakreferens
Közösségi portálok használata
A „Nekünk bejössz, ha a könyvtárba bejössz!” című Országos Tini Könyvtári Napok keretén belül a következő programokkal várjuk a Kedves Érdeklődőket: 2008.
Mikor kivel, hogyan működhetünk együtt hatékonyan?
Készítette: Tóth Adrienn Barbara DE-GYFK III. Évfolyam
(A biztosítási jogviszony nyilvántartás múltja, jelene, jövője. )
A szolgáltatások szabadsága Európában kontra egészségügy: az egészségügyre vonatkozó külön direktíva várható tartalma az egészségügyre vonatkozó külön.
Ifjúkori bűnözés, áldozattá válás
1 Felsőoktatási jelentkezés A szeptemberben induló felsőoktatási képzések jelentkezői Forrás: Educatio Kht. – OFIK, Felvi.hu
A bűncselekményt elkövető gyermekek a médiában Balatonalmádi, szeptember 26.
László Miklós Legutolsó dolog, amit megtudsz egy könyv írása közben az, hogy mivel kellett volna kezdened v 1.0 A kutatási sorozat a múlt és jelen kontextusában.
Dr. Kovács Zsuzsanna, Dr. Scheiber Dóra, Toma Andrea
Aktualitások, változások, újdonságok az agrár-szakképzésben Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium VIDÉKFEJLESZTÉSI, KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI.
A Safer Internetplus Program célja és területei eContentplus és Safer Internetplus Nemzeti Információs Nap Budapest, április 18. Simor Gabriella,GKM.
MindenGyerek Budapest
Drogpolitika Portörő Péter Nemzeti Kábítószerügyi Koordinációs Osztály Szociális és Munkaügyi Minisztérium Budapest, november 19.
A büntetés-végrehajtási szervezet részvétele
Partners Hungary Alapítvány A Partners for Democratic Change International tagja 1 Mediációs kutatás Összefoglaló OBmB, november – a közvetítői.
A társadalmi bűnmegelőzés évi cselekvési programja Gönczöl Katalin Büntetőpolitikai szakállamtitkár.
2009., a működés negyedik éve Áldozatsegítő Szolgálat.
Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nyugat-Dunántúli Régió
Resztoratív eljárások bevezetésének lehetőségei a pártfogó felügyelői munkában “A harmonikus szabad életért” Közösségi Szolgáltatások Alapítványa Negrea.
Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium
Az orvos szabálysértési felelőssége
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
Modellértékű programok a szenvedélybetegek ellátása területén.
Impact of Metro construction on the long term sustainability of a Metropolitan city: The case of Thessaloniki Szigetvári Andrea2014. április 7.
eMagyarország Program
Fiatal elkövetők és sértettek az ERÜBS tükrében
Fiatalkorú bűnismétlők az ügyészségi ügyforgalmi statisztika tükrében Kerezsi Klára Országos Kriminológiai Intézet.
Köszöntöm Önöket a Hajdú-Bihar megyei Rendőr-főkapitányság nevében
A munkahelyi biztonság és egészségvédelem mindenkit érint. Jó Önnek. Jó a vállalkozásoknak. Együtt a kockázatok megelőzéséért Egészséges munkahelyek kampány.
Az Ifjúság Program. Az ifjúsági projektek meghatározása Nemzetközi ifjúsági projekt: olyan projekt, amely a résztvevők személyiségfejlődését.
A társadalmi bűnmegelőzés stratégiája egy éves tapasztalatai.
MAT VII. Kongresszus1 Elterelés programban a dohányzásról Szögi Lakatos Maya Törzsök Góczán Emese Kék Kocka Nonprofit BT.
Kábítószer a magyar jogban
A közösségi foglalkoztató szerepének modellezése és megerősítése a közösségi bűnmegelőzés rendszerében.
Mediátorképzés Büntető mediáció.
Szociálpedagógus a „SÉF” Szakképző Iskolában „Fontos vagy nekünk” QALL – Végzettséget mindenkinek! Regionális konferencia Székesfehérvár 2013.
Szakértői bizonyítás a büntető eljárásban
„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár.
Wichern Alapítvány a magyarországi szociális munkáért és ifjúságvédelemért Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátása Tranzit Szolgálat.
A 18 éves korra emelt tankötelezettséggel kapcsolatos pedagógusi tapasztalatok Istenes Mónika Budapest január 27.
a gyermekvédelem rendszerében Megelőző pártfogás szakmai nap
A BŰNÜGYI HELYZET ÉRTÉKELÉSE
Dr. Felvinczi Katalin Nemzeti Drogmegelőzési Intézet
Előadás másolata:

Az elterelés változása előnyök és anomáliák után…

ig Előnyök: Pártfogó mint esetgazda biztosítja a kereteket- összekötő a kliens és az ellátórendszer között A párhuzamos pártfogói munka során,más bűncselekmény esetében – hasznosítja az elterelés eszköztárát, eredményeit beforgatja kezelésébe Jóvá-Tett-Hely- Közösségi Foglalkoztató Hátrányok: Füstbe ment jogerő előtt megkezdett kezelések „Megkésett levél”- késői jogerők, ellehetlenülő kezelések

Büntetőeljárás alternatívájaként kezeltek száma (fő) Forrás: OAI 2008

Az elterelés ügyforgalmának változása

NORMAKÖVETŐK VAGY BŰNISMÉTLŐK? UTÁNKÖVETÉSES VIZSGÁLAT A VISSZAÉLÉS KÁBÍTÓSZERREL BŰNCSELEKMÉNYT ELKÖVETETTEK KÖZÖTT/ Ritter

NORMAKÖVETŐK VAGY BŰNISMÉTLŐK? / Ritter Az eljárás alatt kitől kapott segítséget az elterelésben részesülő?

Jellemzők % ELGONDOLKOZTATOTT12,5 LEGALÁBB EGY KIS IDŐRE LEÁLLTAM13,7 ELHATÁROZTAM, HOGY NEM CSINÁLOM TÖBBET 5,3 MEGISMERTEM MILYEN EGY BÜNTETŐELJÁRÁS 10,5 LESZOKTAM A FŰRŐL8,1 SOK KEDVES EMBERT ISMERTEM MEG2,3 LÁTTAM PÁR NEGATÍV PÉLDÁT4,7 EGYÜTTMŰKÖDŐ VOLTAM5,3 SZOROSABB KAPCSOLATOM LETT A SZÜLEIMMEL 18,4 ÉLETFELFOGÁS VÁLTOZÁS15,8 RÁJÖTTEM KIK AZOK, AKIK MELLETTEM ÁLLNAK 4,4 ÖSSZESEN100,0 NORMAKÖVETŐK VAGY BŰNISMÉTLŐK? / Ritter Milyen pozitív tartalmak kapcsolódtak a folyamathoz?

2006 után……. Előnyök A kliens hamar kerül kezelésbe Az eljárás már nyomozati szakban megszűnhet A kliens mentesülhet a bűnügyi költség megtérítésétől nyomozati szakban Hátrányok A pártfogó mint esetgazda nem jelenik meg a rendszerben Nyomozóhatóság nem esetgazda Megszűnő kezelőhelyek, csökkent Jóvá Tett Hely Közösségi foglalkoztató hozzáférésének hiánya ( elterelés is!)

Az pártfogó ahol tud segít Környezettanulmány- A BE változás kapcsán a pártfogó kerül először segítőként a rendszerbe. Feladata kliensek tájékoztatása tisztánlátásuk érdekében. Addiktológiai konzultáció

Életkori megoszlás az elterelés valamely szolgáltatásába lépő drogfogyasztók körében, 2007

Az életkori korcsoportok meghatározása Dr. Ligeti Katalin A fiatalkorúak büntető igazság- szolgáltatásának tervezett reformja szerint Gyermekkor -14 év alatt, de a gyermekbűnözés kezelésére szükséges a gyermekvédelmi rendszer tovább-fejlesztése, -12 év alatt és kirívóan súlyos élet elleni cselekmények esetén a 12 év felettiek büntetőjogi felelősségre vonhatóak. Fiatalkor év között. Fiatal felnőttek év között.

Alternatívák a jövőre nézve Pártfogó: - Életkori határok átértelmezése kapcsán -Megelőző pártfogás gondolata mentén Addiktólógiai konzultáns: IRM-SZMM közös együttműködése kapcsán/ nyomozóhatósághoz telepítetten Nyomozóhatóság- specializáció- kábítószer o. /előadó-lehetőleg addiktológus