Gyene Gyöngyvér, osztályvezető, Értékelési Divízió

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A időszak végrehajtási intézményrendszere
Advertisements

Projekt általános bemutatása
DANUBE A transznacionális együttműködési program kialakítása.
Szervezetfejlesztési Program
„Fenntartható” utak K+F bizottság Szakmai Fórum február :00 Magyar Közút NZrt. Holnapy László NFM főosztályvezető-helyettes, a bizottság vezetője.
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési Koncepció és a Területfejlesztési Stratégiai Program megújítása Szolnok, február 2. Jász-Nagykun-Szolnok.
Projektciklus- menedzsment (PCM)
Pelech Dávid Budapest Duna Kontakt Pont
közötti uniós programozási időszak tervezése az egészségügy területén dr. Török Krisztina főigazgató.
A Nemzeti Fejlesztési Terv Logisztika a gyakorlatban Nemzetközi Szakkiállítás Szeptember 12. Jobbágy Valér Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások.
műszaki osztályvezető
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Tájékoztató a megyei gazdaságfejlesztési részprogram tervezéséről
Baranya Megyei Önkormányzat
JEREMIE program tervezése a as programozási időszakra
A 100%-os helyszíni ellenőrzés koncepciója
Hegyi Csilla osztályvezető Innovációs és K+F Főosztály
Környezeti szemléletformálás
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
A hazai tervezés és a as időszak tervezésének aktualitásai
: ITI és EGTC Az ETT-k lehetséges szerepe a határ menti ITB-k megvalósításában.
Konzulens: Dr. Boda György Készítette: Kovács Katalin
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
Legyen kevesebb autó, tisztább város, több zöld! – Ajánlások a Városi Környezet Stratégiához Hegyi Gyula Budapest, november 13. Fővárosi Közgyűlés.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
Az NFT társadalmi egyeztetése civil szemszögből Civilek a Nemzeti Fejlesztési Terv Nyilvánosságáért - CNNy Pécs, március 23.
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
Strukturális és Kohéziós Alapok
SKV MÓDSZERTAN ÉS FENNTARTHATÓSÁGI ÉRTÉKREND az Új Magyarország Vidékfejlesztési Tervre és Programra SKV Fórum Budapest, október 18. Env-in-Cent.
A KTI az EU és a hazai közlekedéspolitika irányelveit követve a fenntartható fejlődés szempontjait figyelembe véve folyamatosan fejlődő,
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Csengersimáért Közhasznú Egyesület Asociaţia fără scop Csengersimáért Comuna Dorolt Pusztadaróc Önkormányzat „Két keréken Szatmárban“ „On two wheels in.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Döntéselőkészítő tanulmányok Mihálffy Krisztina – KKK,Kerékpáros Infrastruktúra Fejlesztési Osztály.
Kulturális Projekt Ciklus Menedzsment A kultúra gazdaságtana
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
CODEX – „Coordinated Development and Knowledge Exchange on Spatial Planning Methodology” A CODEX projekt fő célkitűzéseinek valamint kulcstevékenységeinek.
TERÜLETI SZEMPONTOK MEGJELENÉSE A AS TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAMBAN Tóth Róbert, fejlesztési szakértő CODEX workshop Novi.
Tényekre alapozott oktatáspolitika és gyakorlat ONK 2011, Szimpózium a tények, bizonyítékok természetéről, szerepéről az oktatásban Evidence Based Education.
Projekt eredményeinek disszeminációja – 2. és 12. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban lévő önkormányzatok számára”
A Roma-Net Helyi Támogató Csoport lehetőségei a szociális városrehabilitáció tervezésében és végrehajtásában Mini-konferencia ,
A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program aktuális pályázati lehetőségei aktuális pályázati lehetőségei szeptember 26. Szolnok.
Közösségi internet-hozzáférési pontok hálózata, mint a digitális Kárpát-medence alapinfrastruktúrája Molnár Szilárd program-koordinációs referens Nemzetstratégiai.
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
SZOLNOK VK és IVS sz. bemutató 2013 szeptember.
Hatásértékelés szerepe Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Értékelési Divízió Nemzetközi értékelési konferencia, Budapest, május 6-7.
TÁMOP /1-2F Méréstechnika gyakorlat II/14. évfolyam A környezetterhelés következményei.
TÁMOP /1-2F Környezetvédelmi gyakorlatok 11. évfolyam Környezeti hatástanulmány készítése egy gyakorlati példán keresztül Fürchtné Mayer.
Csongrád megye as területfejlesztési programja május 15.
A BKK szerepe a TIDE nemzetközi projektben Új megoldások a közösségi közlekedésben - fenntarthatóság - integráció - finanszírozás - Pécs, november.
A területfejlesztés megújult rendszere február 5. Baranya Megyei Önkormányzat.
TÁMOP PROJEKT KERETÉBEN: Sarkadi Járásfejlesztési Stratégia című 1. workshop. Helyszín: Biharugra Időpont: Készítette: Projektfelügyelet.
Központi koordináció feladatai a as programozási időszakban.
Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.
Mezőkovácsházi Járásfejlesztési Stratégia
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA szakmai FÓRUM
Az ÁFSZ minőségirányítási rendszerének kialakítása
Előadás másolata:

Gyene Gyöngyvér, osztályvezető, Értékelési Divízió 4. NEMZETKÖZI ÉRTÉKELÉSI KONFERENCIA Ex-ante értékelés – felkészülés az EU 2014-2020-as programozási időszakára. Budapest, 2013. szeptember 26-27 STRATÉGIAI KÖRNYEZETI VIZSGÁLAT VÉGREHAJTÁSÁNAK MAGYARORSZÁGI TAPASZTALATAI Gyene Gyöngyvér, osztályvezető, Értékelési Divízió Koordinációs Irányító Hatóság, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Dr. Tombácz Endre, ÖKO Zrt A 2014-2020 SKV-k projekvezetője

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Az értékelő a tervezéshez képest fordított logikát követ

Az SKV megnehezíti a tervezést Az SKV partnerségre kötelezően biztosítandó 2x30 nap jelentősen megnöveli a terhelést a már úgyis nagy időnyomás alatt dolgozó tervezőkön A partnerség újabb szempontokat hoz a már amúgy is komplex és konfliktusokkal terhelt tervezői egyeztetésekbe Az SKV a közös javak védelmében olyan követelményeket támaszt, amelyek nem köthetők semmiféle közvetlen gazdasági előnyhöz

Az SKV megkönnyíti a fejlesztést Az SKV partnerségre kötelezően biztosítandó 2x30 nap lehetővé teszi a program alaposabb átgondolását, a vélemények beépülését A partnerség újabb szempontokat hoz a tervezői egyeztetésekbe, amelyek közelíthetik a programot a célcsoport igényeihez, növelik a program támogatottságát, megalapozottságát Az SKV a közös javak védelmében figyelmeztet a potenciálisan pazarló, fontos társadalmi célok szempontjából romboló fejlesztésekre

Az SKV jelzi a kockázatokat és megoldásokat javasol Az SKV eszköz arra, hogy azonosítani és még időben kezelni lehessen a fejlesztések nem szándékolt környezeti hatásait az egyik cél érdekében megvalósuló fejlesztés ne menjen más, ugyancsak fontos környezeti vagy fenntarthatósági cél rovására a megvalósuló program a gazdasági, társadalmi és környezeti célok elvárt metszetét hozza létre

2007-2013 SKV tanulságai

2007 -13 SKV tanulságok: Partnerség A partnereket bevonták a folyamatba, de nem a tervezés kezdetétől A partnerek nem a környezeti jelentés, hanem az OP-k tartalmát szeretnék befolyásolni Vélemények érkeztek írásban és fórumok keretében is A partner elsősorban szempontgazda és információforrás, de nem vesz részt a döntésben A partnerek hangsúlyozzák az SKV javaslatok nyomon követésének szükségességét

2007- 13 SKV megállapítások A környezet-minőség egészségügyi következményei nem jelennek meg kellő súllyal az operatív programokban A környezeti megfontolások háttérbe szorulnak a növekedés és a foglalkoztatás szempontjaival szemben Az abszorpciós nyomás is a környezeti szempontok figyelmen kívül hagyását eredményezheti A környezeti, fenntarthatósági követelményeket a projektek kiválasztásában kell érvényesíteni

2007- 13 SKV tanulságok: Környezeti teljesítmény Hogyan teljesültek a 2007-13 időszakra készült SKV ajánlásai? („EX-POST SKV”) Értékelés a 2007-2013 időszak fejlesztéseinek várható környezeti hatásairól a fejlesztési tartalom és helyszín ismeretében. Ehhez: több tagállam tapasztalatainak áttekintése környezetvédelmi bírságolás ténye, KHV-k, megvalósíthatósági tanulmányok tartalmának elemzése területi környezetvédelmi hatóságoknál interjúk készítése

2007- 13 SKV tanulságok: Környezeti teljesítmény – néhány példa Nem sikerült kompenzálni a közúthálózat fejlesztése miatt fellépő környezeti problémákat A közlekedésbiztonsági fejlesztések nagyon sikeresek A szennyvíztisztítók ronthatják a felszíni vizek minőségét A fenntarthatósági célkitűzések felé nincs elmozdulás – a környezeti követelmények nem épülnek be jól a fejlesztési projektekbe A városok közötti egyenlőtlenségeket nem sikerült csökkenteni: a nagyobb települések kapják a források többségét

2007- 13 tanulságok: Indikátorok A környezet-, és természetvédelmi állapotjelző adatok beszerzése sokszor ütközik nehézségekbe Az SKV által javasolt indikátorokat adatgyűjtési, mérési és aggregálási problémák miatt anno elvetették. Pl. közlekedésre javasolt indikátorok: Forgalomnövekedés miatt növekvő levegőszennyező anyagok számított mennyisége Az elkerülő utakkal kiszolgált lakosság számának változása A környezeti nyomás (zaj, levegőszennyezés, balesetek) csökkenése az elkerülő utakkal kiszolgált településeken

2007-13 SKV útravaló SKV már a tervezés kezdetétől Partnerség a tervezésben és a monitoringban SKV indikátorok szükségessége Nem elég a környezeti hatásvizsgálat

2014-2020 programok stratégiai környezeti vizsgálata

2014-2020 SKV - fő cél Az SKV fő célja környezeti és fenntarthatósági szempontból értékelni az Operatív Programok egészét, prioritástengelyeit, szükség esetén lebontva a célok, intézkedések szintjére, azért hogy az ezek eredményeként létrejövő fejlesztési projektrendszert kedvező irányba befolyásolni tudja.

2014-2020 SKV elvek A hazai és az európai uniós programok, stratégiák alapján, a tervezőkkel együttműködve közös fenntarthatósági követelményrendszer kialakítása Az „óvatossági elv” alkalmazása minden fejlesztésre, amelynek várhatóan káros környezeti hatásai lesznek Az SKV részeként a programcélok finomításának támogatása a tervezés során, és a tervezés konstrukció-, vagy projekt szintű nyomon követése a nettó társadalmi haszon maximalizálása érdekében Az OP-k várható együttes hatásainak felmérése és bemutatása szektoronként (tervezői konzultációk keretében) és földrajzi egységenként (partnerség)

2014-2020 SKV folyamat Előkészítési – tervezési fázis (tematika és munkaterv egyeztetése, tervezőkkel való együttműködés) SKV tanulmánykészítés ( az OP-ok egy már társadalmi egyeztetésre kész anyaga alapján) Közérthető összefoglaló elkészítése Környezeti jelentés partnersége (véleményezés, partnerségi fórumok, tervezői egyeztetések) Végső véleményezett környezeti jelentés elkészítése, SKV indikátorok meghatározása s Utógondozás Még csak itt tartunk

2014-2020 SKV partnerség

2014-2020 SKV vizsgálati szempontjai az egyes operatív programokra

2014-20 SKV - KEHOP környezeti, fenntarthatósági kérdések MENNYIRE JAVULHAT A KÖRNYEZET ÁLLAPOTA? Valóban ezek a legfontosabb környezeti problémák, jók-e célok? Elegendőek-e források a célok teljesítéséhez? A környezet állapota a ráfordításokkal arányosan javulhat-e? A fenntarthatóság és fejlesztések viszonya milyen? Miközben javítani akarunk valamit, nem rontunk-e másokat?

2014-20 SKV – IKOP környezeti, fenntarthatósági kérdések CSÖKKENNEK-E A NEM KÍVÁNATOS HATÁSOK? A közlekedési rendszer struktúrájának változása csökkenti-e a nem kívánatos hatásokat, a jelentős terheléseket és a területi egyenlőtlenségeket? A tervezett közlekedési programok eredményeként létrejövő változások a fenntarthatóság irányába mozdítják-e el a jelenlegi kedvezőtlen állapotot? Elegendők-e források a környezeti szempontból kedvező célok teljesítéséhez?

2014-20 SKV - GINOP környezeti, fenntarthatósági kérdések AZ OP EREDMÉNYEZHET-E POZITÍV ELMOZDULÁST A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS IRÁNYÁBA? Vannak-e környezetvédelmi tartalmak? Lehetnek-e a környezetkímélők a GINOP fejlesztések és eredményeik? Felmerül-e ez a szempont? Csökkenhetnek-e a termelői káros kibocsátások, a csővégi megoldások kényszerei? A tervezett fejlesztések megfelelnek-e a fenntarthatóság követelményeinek? Pl. hogyan alakul az energia-felhasználás és ez követhető-e?

2014-20 SKV - TOP és VEKOP környezeti, fenntarthatósági kérdések AZ OP FENNTARTHATÓBB TERÜLETI STRUKTÚRÁKAT EREDMÉNYEZ-E? A településeink a fejlesztések hatására élhetőbbekké válnak-e a települések? A települések fenntarthatóan fejlődnek-e? Milyen intézkedések segítik a káros területi és társadalmi különbségek mérséklését?

2014-20 SKV – EFOP környezeti, fenntarthatósági kérdések CSÖKKENTHETŐK-E A RENDSZERVÁLTÁS ÓTA FOLYAMATOSAN NÖVEKVŐ TÁRSADALMI KÜLÖNBSÉGEK? Vannak-e környezetvédelmi tartalmak, és lehetnek-e környezeti eredmények? Várhatunk-e lényegi előrelépést a a társadalmi kohézió erősítésében, a szegénység kezelésében?

SKV „utógondozás” Az SKV indikátorok beillesztése a kiválasztási, monitoring és partnerségi rendszerbe A programok környezeti teljesítményének időközi és ex-post értékelése az SKV indikátorok alapján

2014-2020 SKV Javasolt kiválasztási szempontok a biodiverzitást és ökoszisztéma szolgáltatásokat ne csökkentse, a káros társadalmi és területi egyenlőtlenségeket ne növelje, segítse elő a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást járuljon hozzá a társadalmi szolidaritás erősödéséhez

2014-2020 Lehetséges SKV indikátorok A Murphy-féle indikátor tétel Tombácz kiterjesztése: „A könnyen előállítható indikátorok érdektelenek” Minden OP-ban legyen kötelező kimutatni pl: Energiafelhasználás változása Szállítási igény változása Biodiverzitásra - ökoszisztéma szolgáltatásokra - természeti értékekre gyakorolt hatás, Vizek igénybevételére gyakorolt hatás Területhasználat/zöldmezős területfoglalás mértéke Közösségek alkalmazkodóképességének változása

Köszönjük megtisztelő figyelmüket! További információk: www.nfu.hu/2014_2020_skv_partnersege bandi@oko-zrt.hu gyene.gyongyver@nfu.gov.hu