Európai Biztonság- és Védelempolitika Miniszterelnöki Hivatal 2004. október 6.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A időszak végrehajtási intézményrendszere
Advertisements

„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
Gyulai Tamás elnöki tanácsadó elnöki tanácsadó Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Az EU „Városi környezet” tematikus stratégiája – a városi környezetgazdálkodás perspektívái Dr. Buzás Kálmánné KvVM Környezetpolitikai Osztály Szakmai.
A NATO létrejötte, bővítésének állomásai
 A közös vámpolitika  Külkereskedelem  Segélypolitika  Szankciópolitika  Stb.  Egyre fontosabbá tette a külpolitikai együttműködést.
2005. szeptember 28.. Történeti háttér Kiemelkedően magas menekültáradat Igény a menekülők szabályozott érkezése iránt.
Az Európai Unió létrejötte, bővítésének állomásai
Az Európai Konvent működése Bakos Gábor BGF Külkereskedelmi Főiskolai Kar.
A civil lakosság kapcsolódási, önkéntes szerepvállalásának lehetőségei
ENSZ - ECOSOC EU EU Bizottság - AGIS Európa Tanács Szervezett, határokon átlépő bűnözés elleni harc Társadalmi-közösségi bűnmegelőzés az újszerű és a tradicionális.
EU alapismeretek E-Learning.
ESZA Nonprofit Kft. Nagy Balázs– uniós programigazgató.
A nemzeti vámjogszabályok
ÖSSZEFOGLALÓ FELADATOK
A délszláv válság.
Civil Biztonság- és Védelemtudományi Tanszék A BIZTONSÁG ÉS VÉDELEM KULTÚRÁJA Dr. Szilágyi Tivadar
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Európai Politikai Együttműködés
Az ÚMVP intézményrendszere
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Vince Péter MTA Közgazdaságtudományi Intézet
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
Államkudarcok.
Az EU kül- és biztonságpolitikája
MH ELÉRENDŐ KÉPESSÉGEI
A háború és a modern fegyveres erő
Szövetség. A NATO fontosabb szervei és működésének jellemzői Készítette: Faludi Miklós.
A béketámogató műveletek alapjai
A Magyar Honvédség részvétele NATO missziókban
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
„Beszélgessünk Európáról” programsorozat MeH EU Kommunikációs Főosztály Dániel Anna Békés, március 18.
UNICEF PROJEKT: GYERMEKBARÁT ISKOLA 2011/2012
Miért fontos a komplex rehabilitáció az Európai Unió foglalkoztatáspolitikája szempontjából? Budapest, december 3.
Az Európai Únió csatlakozási folyamatai
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Védelem A védelem azt biztosítja, hogy az ember biztonságban éljen, értékei saját érdekeit szolgálják, vagy a világterrorista támadógépezet társtettesévé.
A pénzügyi felügyelés fő irányai Európában Dr. Szász Károly elnök Új kihívások előtt a biztosítási piacok A Magyar Biztosítók Szövetségének I. Biztosítási.
Nemzetközi együttműködések „A BAKONYÉRT” Egyesületnél.
Készítette: Kiss Éva.  A Maastrichti Szerződést követően kiépült oktatási politika alapjait a közösségi programok képezik  Szókratész program: feladata.
PARP Planning and Review Process Szöllősi Antal alezredes Honvédelmi Minisztérium.
PARP Planning and Review Process Busa Krisztián őrgy. Honvédelmi Minisztérium.
Válságkezelő rendszere
©2011 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice ©2011 Hewlett-Packard Development.
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
Közös kül- és biztonságpolitika (cfsp)
A humán szolgáltatás európai uniós tendenciái Humán szolgáltatás jelene és jövője konferencia Gödöllő, 2009.május 14. Borbély-Pecze Tibor Bors
ELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK 1. sz. oktatási kérdés anyagából Nem Háborús Műveletek 1. A katonai műveleteket az alábbiak szerint osztjuk fel: a, -Háborús szint alatti.
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 1. előadás szeptember 14. Témakörök: Az EU kialakulásának és fejlődésének főbb közjogi elemei Az EU központi.
Civil szervezetek az európai biztonságért november – április koncepció, programvezető: Dr. Deák Péter.
Az EU katonai szervezetei (EUMC, EUMS, Rapid Reaction Forse) Persa Virág Földrajz BSc
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
Európai Uniós ismeretek Az európai integráció kialakulásának története.
Civil Biztonság- és Védelemtudományi Tanszék A BIZTONSÁG ÉS VÉDELEM KULTÚRÁJA Dr. Szilágyi Tivadar GTK3185BAN.
Európai és regionális integrációs folyamatok magyar szemszögből
Az európai integráció története
Tágabb, mint a kereskedelmi szerződések köre
A BIZTONSÁG ÉS VÉDELEM KULTÚRÁJA
Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD)
Az Európai Unió intézményrendszere és döntéshozatala
Lisszaboni Szerződés tükrében
Közbeszerzési Hatóság
„A rendőri jövőkutatás aktuális kérdései – várható tendenciák”
A BIZTONSÁG ÉS VÉDELEM KULTÚRÁJA
AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA NKE.
AZ EURÓPAI UNIÓ TÖRTÉNETE, INTÉZMÉNYEI
Előadás másolata:

Európai Biztonság- és Védelempolitika Miniszterelnöki Hivatal október 6.

Az EU három pilléres felépítése 1.Közösségi politikák 2.Közös kül- és biztonságpolitika 3.Bel- és igazságügyi együttműködés A 2. és 3. pilléres együttműködés kormányközi keretekben zajlik.

A maastrichti második pillér Közös kül- és biztonságpolitika (KKBP) – Common Foreign and Security Policy (CFSP) (külpolitikák összehangolása, koordinált fellépés: közös stratégiák, közös álláspontok, közös akciók, nyilatkozatok) Európai biztonság- és védelempolitika (EBVP) – European Security and Defence Policy (ESDP)

Az Alkotmányos Szerződés szerint A pillérek megszűnnek Common Foreign and Security Policy Common Security and Defence Policy

Az EBVP létrehozásának célja A biztonságpolitikai döntéshozatal autonóm képességének megteremtése, amely lehetővé teszi, hogy – amennyiben a NATO, mint szövetség nem érintett – az EU katonai műveleteket indítson és hajtson végre válsághelyzetek rendezése érdekében. (Petersbergi feladatok ellátása – nemzetközi válságkezelés!)

Petersbergi feladatok Humanitárius és mentési műveletek; Békefenntartói feladatok; Válságkezelő harci alakulatok, köztük a béketeremtés feladatai. Az Alkotmányos Szerződés a fentieket kiegészíti: Konfliktus megelőzés; Katonai tanácsadás és segítségnyújtás; Közös leszerelési műveletek; Konfliktus utáni stabilizáció.

Az EBVP jelenlegi célja Az EU 2003 decemberében elfogadott biztonsági stratégiája az Unió globális szereplőként való megjelenésének ambícióját fogalmazza meg a KKBP területén is. Ehhez elengedhetetlen egy jól működő európai biztonság- és védelempolitika kialakítása, amely a katonai és polgári válságkezelő képességek arányos fejlesztését igényli. Ezáltal az Európai Unió képessé válik arra, hogy a fentebb felsorolt feladatokat sikerrel tudja végrehajtani.

Az EBVP három részből áll 1.Válságmegelőzés (Göteborg óta: EU Programme for the Prevention of Violent Conflicts) 2.Válságkezelés katonai eszközökkel 3.Válságkezelés polgári eszközökkel

Az uniós integráció következő nagy területe megítélésünk szerint a védelem lesz. Az EBVP kiépítését olyan módon kell végrehajtani, hogy az ne veszélyeztesse az európai integrációs folyamat egységes jellegét, továbbá ne hozzon létre szükségtelen párhuzamosságokat a NATO és az EU között.

Az EBVP aktuális kérdései Az Alkotmányos Szerződésben foglaltak megvalósítása: -állandó strukturált együttműködés; -szorosabb együttműködés („kollektív” védelem); -parancsnoki struktúra/műveleti tervezés; -szolidaritási klauzula (a márciusi EiT a terrorizmus vonatkozásában életbe léptette).

Az EBVP aktuális kérdései / 2. EU gyorsreagálású képességek fejlesztése – Harccsoport koncepció (Battlegroups concept) – A harccsoportokban való részvétel, a strukturált együttműködésben való részvétel előfeltételét jelenti. Magyar részről Olaszországgal és Szlovéniával írtunk alá szándéknyilatkozatot egy multinacionális harccsoport létrehozásáról. Katonai képességfelajánlási konferencia 2004 novemberében.

Az EBVP aktuális kérdései /3. EUFOR Althea: az SFOR átvétele 2004 decemberében: -az eddigi EU vezetésű műveletekhez képest robusztus; -Berlin plusz művelet keretében kerül rá sor, ENSZ mandátummal; -UK lesz a művelet vezető nemzete.

Az EBVP aktuális kérdései /4. - Az EU és a NATO közötti feladatmegosztás: Az átvételt követően a boszniai biztonságért alapvetően az EU felel majd, azonban a NATO- nak is maradnak feladatai a háborús bűnösök kézre kerítése, a terrorizmus elleni küzdelem, valamint a szervezett bűnözés elleni harc tekintetében. A védelmi reform segítése pedig továbbra is a NATO feladata marad.

Az EBVP aktuális kérdései / 5. Európai Védelmi Ügynökség: Az ügynökséget létrehozó Tanácsi Közös Akciót júliusban elfogadták. Gyakorlati felállítása folyamatban van. Nemcsak fegyverzeti ügyekkel foglalkozik majd, hanem tevékenysége négy fő területet fog át: -képességfejlesztés; -kutatás; -beszerzés; -fegyverzeti együttműködés.

Az EBVP aktuális kérdései / 6. A Headline Goal 2010-ben foglaltak megvalósításának megkezdése – Ez az európai képességek jelentős minőségi fejlesztését, ezen belül pl. az interoperabilitás magasabb szintjének megteremtését irányozza elő 2010-re. Polgári Headline Goal kialakítása 2004 decemberéig. Polgári képességfelajánlási konferencia 2004 novemberében.

Az EBVP kialakításának főbb lépései / 7. A polgári válságkezelés négy fő területe: 1. Rendőri erők; 2. Jogállamiság erősítése; 3. Közigazgatás erősítése; 4. Polgári védelem. További javasolt területek: 5. Megfigyelő missziók; 6. EUSR-ek megerősítése.

Az EBVP aktuális kérdései / 8. Műveletek: -EUPM, EUJUST Themis fut; -Integrated Police Unit telepítése Kongóba – Magyar részről eszközöket ajánlottunk fel. -Döntés a PROXIMA meghosszabbításáról; -Esetleges további polgári műveletek: -Szudán/Darfur? -Irak? -Palesztína? -Koszovó?

Kérdések?

Köszönöm a figyelmet!